Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

nieuwe aansluiting electriciteit?

Auteur Bericht

avatar#5292
Poppy
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2008-04-12 15:23:44

Heeft iemand ervaring met het aanvragen en laten aanleggen van een nieuwe electrische installatie en aansluiting?

Wij zijn samen met een aannemer bezig een schuur in een woonhuis te verbouwen.

Nu hebben we gehoord dat er pas electriciteit kan worden aangesloten nadat de verbouwing helemaal af is, en de totale electrische installatie is geplaatst.

Wij zijn echter van plan de verbouwing in fases te doen, en bijvoorbeeld de tussenwanden op de 2e verdieping pas later te plaatsen. Formeel is de verbouwing dan natuurlijk nog niet af.

Wat ons betreft zouden boven bijvoorbeeld op de buitenmuren wel al alle nodige stopcontacten mogen worden gemonteerd, zodat de installatie al wel volledig kan worden afgemaakt. Ook hebben we gehoord dat voorheen bijvoorbeeld bouwstroom kon worden aangelegd.

Heeft iemand hier ervaringen mee, en heeft iemand misschien een indicatie van de kosten van de aanleg van een volledige electrische installatie? We hebben nog geen offerte van de installateur, die komt binnenkort, wat meer info zou welkom zijn.

Groetjes

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-04-12 16:38:46

Poppy,

gebruik de zoekfunctie van dit forum.

Trefwoorden:

bouwstroom

coffret de chantier

Je aannemer zou eigenlijk moeten weten hoe dat gaat, anders de elektricien. Provisorische meterkasten (boîtier de chantier, coffret de chantier) zijn bij grote elektriciens of bij bouw- en hobbymarkten te huur.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2008-04-13 13:47:00

Poppy,

En mocht je het zelfbouwen al meteen bij de start willen beginnen, op deze site staat hoe je een eigen coffret de chantier in elkaar kunt zetten. Voor het geval je al wat groepenkast materiaal zou hebben liggen.

Rob

avatar#5292
Poppy
Berichten: 1
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2008-04-14 09:36:48

Christian en Rob,

Bedankt voor de reacties, mag ik toch nog wat vragen?

Christian, ik had ze zoekfunctie al wel geprobeerd, maar ook op de door jou gegeven zoekwoorden krijg ik geen resultaat. Doe ik wellicht iets niet goed?

En Rob, ik begrijp uit de informatie op de site waarvan je de link geeft dat we uiteraard eerst bij de EDF een Branchement Provisoire moeten aanvragen?

Dat is nu juist namelijk waarvan onze aannemer zegt dat het niet meer mogelijk zou zijn.... Ik heb het idee dat dat niet helemaal klopt, maar heb het op de site van de EDF ook nog niet kunnen vinden.

En klopt het dat de eis tegenwoordig is dat in elke kamer van het huis een voorziening moet worden aangelegd voor Tv en telefoon?

groetjes, Poppy

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2008-04-14 10:25:16

Poppy,

Wat ik begrijp uit wat hier over op internet circuleert zijn er verschillen tussen de diverse regio's waar EDF opereert. Dat betreft dan zowel het van de EDF huren van een coffret de chantier (daar zijn de meeste mee gestopt), als het tijdelijke abonnement dat je zou willen afsluiten voor de periode van de verbouwings-werkzaamheden. Er wordt klaarblijkelijk als standaard respons een aanvraag formulier voor een permanente aansluiting toegestuurd, en het vergt zo te lezen het nodige getelefoneer om iets speciaals voor een branchement provisoire los te krijgen bij het EDF kantoor.

Lees hiervoor ook even wat er op de volgende link over gezegd wordt. Het lijkt er op of er per regio iets andere eisen worden gesteld aan de coffret de chantier, die je dus naar alle waarschijnlijkheid of moet kopen, of moet huren, of zelf moet fabriceren. In deze link worden meteen de disjoncteurs (automatische zekeringen, en die heb je echt nodig) meegenomen in de sortie client. Kijk zelf ook maar rond op internet: de luxere modellen zijn meteen voorzien van een paar stopkontakten.

Maar omdat op iedere bouwplaats dit soort bouwaansluitingen staan, moet er toch een reguliere aanvraag procedure zijn bij de EDF. Gewoon even doorvragen en dan meteen ook maar helder krijgen wat precies de eisen zijn die ze in deze regio stellen aan een coffret de chantier. Anders komt het EDF busje het terrein op rijden, werpt het bevoegde EDF gezag een snelle blik op de coffret, zegt dat het niet conform de normen is, en men vertrekt weer.

In principe zou de aannemer, en zeker de electricien, exact moeten weten hoe dit soort aanvraagtrajecten daar in jouw buurt lopen. En eigenlijk zou iedere aannemer of electricien zelf ook zo'n coffret de chantier in zijn bezit moeten hebben, of anders een aggregaat om zelf de 230 Volt ter plekke te produceren. Vind het een beetje vreemd dat je zelf moet gaan shoppen voor deze info en procedures.

Zelf heb ik geen ervaring met deze procedure, maar wanneer de branchement provisoire als aparte abonnements / aansluitings vorm niet meer zou bestaan, dan zou je dus meteen een permanente aansluiting moeten aanvragen ( je ja woord voor het leven aan EDF), en wanneer dat dan de bureaucratische weg zou moeten zijn, bezien hoe je gedurende de verbouwingsperiode de stroom via een voorlopige bouwaansluiting aangeleverd kan krijgen. Misschien hebben ze bij de EDF geen zin meer in de administratieve rompslomp bij dit soort korte termijn kontrakten. Ik denk maar even hard op.

Kijk verder op deze website in de bouwrubriek naar de verwijzingen naar de Franse NF C 15-100 normen, en de diverse boeken en websites die je voor meer info kunt raadplegen. Daarin wordt exact omschreven hoeveel aansluitingen je tegenwoordig moet hebben in de diverse kamers. Dat is trouwens wel het verhaal voor nieuwbouw: bij renovatie van een oud pand zal je soms bepaalde dingen bouwtechnisch niet goed kunnen realiseren, en zit er een beetje rek in de regels.

Rob van der Meulen

avatar#5292
Poppy
Berichten: 1
Reacties: 2

#5 Geplaatst: 2008-04-14 12:09:54

Rob,

Heel erg bedankt voor de uitgebreide reactie.

Ik zal het eens allemaal goed gaan uitzoeken en bellen met de EDF.

De aannemers zijn nu inderdaad aan het werk met een aggregaat, en we willen er zelf ook eentje aanschaffen.

Punt is dat wij de ruwbouw  (dak, openingen, betonvloer etc) door een aannemer  laten doen, en de afwerking (tussenwanden, keuken plaatsen, deuren, etc) zelf  gaan doen, terwijl we kamperen (in het huis en eerst er naast in caravan of tent).

Het kan dus best een hele poos duren voordat het huis zover af is dat je echt alle contactdozen en lichtpunten zou kunnen plaatsen en de hele installatie compleet kan laten keuren, mede omdat we (nog)in Nederland wonen en werken.

Gedurende die periode zou een voorlopige installatie natuurlijk een uitkomst zijn.

Dat is dus ons dillema. Ik ga moed verzamelen voor de nodige telefoontjes!

Bedankt in ieder geval!

Poppy

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2008-04-14 13:26:02

Poppy,

Nu je dan toch nog in de fase van de grofbouw zit, één slotopmerking over je meterkast. De afmetingen daarvan worden in de NF C15-100 normen omschreven. De compteur moet facilement accessible zijn. Een wat rekbaar begrip, dat wel eens aanleiding geeft tot een stevige discussie, afhankelijk van welke EDF medewerker je treft. Bij de EDF zien ze overigens tegenwoordig graag dat de meter in een kastje aan de buitenkant van het huis is bevestigd/ingebouwd. Kunnen ze er altijd makkelijk bij (met een speciale sleutel) om de meterstanden op te nemen, ook wannneer je er niet bent.

Weet niet hoe het electriciteitsnet daar is aangelegd, over palen of ondergronds. Maar het zou kunnen zijn dat de EDF een voorkeur heeft voor een plek van "binnenkomst", en afmetingen en bevestigingshoogte van zo'n extern meterkastje. De groepenkast, tableau électrique, komt uiteraard binnen te zitten. Wel handig omdat van te voren al in de bouwplannen mee te nemen.

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2008-04-14 15:51:38

Poppy,

ik was je nog een antwoord schuldig op de vraag:

... zoekfunctie al wel geprobeerd, maar ook op de door jou gegeven zoekwoorden krijg ik geen resultaat. Doe ik wellicht iets niet goed?

Ik heb het geprobeerd, gewoon op het onderwerpenoverzicht in het kastje eerst bouwstroom ingevuld, door de zoekresultaten zo lang gescrolled tot het rood gemerkte woord bouwstroom opdook. Inderdaad een aantal irrelevante vondsten, maar ja, toch iets gevonden.

Hetzelfde met coffret de chantier, dan met coffret en dan met chantier. Weer een aantal vondsten, relevante en irrelevante.

Lag het daaraan dat de zoekfunctie alleen de discussies als vondsten aangeeft en je dan door de discussiebijdragen moet scrollen om je zoekwoord te vinden?

Ik moet toegeven, mijn zoeken is soms ook niet succesvol, dan varieer ik mijn zoektermen.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2008-04-14 16:10:22

@Rob (bijdrage van 13:26)

Toch even een aanvulling, anders wordt Poppy een bepaalde weg op gestuurd terwijl er meer mogelijkheden bestaan.

In onze streek is het juist gebruikelijk bij nieuwbouw de meterkast niet meer zoals 25 jaar geleden aan de buitenkant te plaatsen maar aan de binnenkant. EDF leest de meter dan op afstand af, vanuit een op de straat langsrijdende auto. Of er wordt per telefoonleiding afgelezen.

Bij een aantal nieuwbouwhuizen twee dorpen verder zag ik het volgende:

Meterkast en tableau de distribution zijn in een vertrek (bezemkamer?) in de huisgang dicht bij de voorgevel geplaatst, de meter tegen de buitenwand, die achter de meter een uitsparing in het binnenblad heeft; er is een soort muurnis, of de muur is daar dus bijzonder dun (alleen het buitenblad van de spouwmuur).

Het zou nuttig zijn na te vragen of EDF dat ook bij Popeye toestaat.

Verder viel mij op dat bij nieuwbouw reeds op de in de nabije toekomst voorziene onderaardse aanvoer geanticipeerd wordt: bij de laatste poteau verdwijnt de kabel in de grond en loopt onder de voorgevel door het huis in.

Rob, niet als correctie maar als aanvulling bedoeld!

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2008-04-14 16:47:30

@ Christian

Je hebt volledig gelijk met je aanvulling.

Het aardige van het centralistische Frankrijk, waar ik gemakshalve de EDF ook maar als exponent van beschouw, is dat er ook bij deze organisatie klaarblijkelijk ruimte is voor regionale opvattingen. Ze zijn nu wel bezig om wat meer nationale coördinatie van de grond te krijgen, maar de koninkrijkjes van de regionale hoofdkantoren zijn nog steeds zeer machtig. "Dat zeggen ze nu wel in Parijs, maar hier hebben wij toch een iets andere interpretatie en uitvoerings praktijk", en soortgelijke variaties in het spanningsveld centraal / decentraal.

Het is daarom altijd verstandig je oor te luisteren te leggen bij je eigen "EDF-account", want daar moet je zaken mee doen.

Terecht dat je Poppy er op wijst dat het verstandig is eerst te bellen of langs te gaan bij de EDF dames en heren. Want wanneer je nu op bijv. de sites van Hager en Legrand kijkt, dan wordt de eenvoudige groepenkast langzamerhand omgetoverd in een hi-tech zenuwcentrum voor stroom, telefoon, datacommunicatie, netwerk, tv etc. En meter uitlezing op afstand. U krijgt uw eigen Houston ground-control in huis.

En het is maar net of je eigen regionale EDF - los van wat de NFC 15-100 normen verplicht stellen - in de technologie de pointe kopgroep wil meefietsen, of nog even de kat uit de boom kijkt.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2008-04-14 23:20:29

Poppy,

  En toch blijken er reguliere procedures te bestaan voor het aanvragen van een branchement provisoire. Of deze weg alleen open staat voor bedrijven, want opgenomen in het onderdeel EDF-pro van de EDF website, is mij niet duidelijk. Bellen met het opgegeven centrale telefoonnummer zou daarover snel uitsluitsel moeten kunnen geven.

   Het is een stappenplan met het aan het eind de keuring van de installatie door Consuel, en definitieve aansluiting door EDF wanneer de boel is goedgekeurd. 

Ben benieuwd om t.z.t. te horen hoe het allemaal uitpakt. Leerzaam.

Rob