Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Plafonnetje in keukenschoorsteen

Auteur Bericht

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#0 Geplaatst: 2008-04-13 12:52:18


Ik had in mijn cheminee een fauxplafond zitten met klepje en pijpje, maar geheel niet au norme en een beetje stuk ook. Daarom heb ik dat plafonnetje (zink of alu) eruitgehaald zodat de cuisiniere en de nieuwe verplichte tubage er terecht konden. De schoorsteen naar boven komt op twee pijpen uit.  Ik zie geen optie om een plaatje te plakken daarom een url: http://www.rocherouge.fr/assets/keuken/keuken.jpg  Zo ziet t er nu uit  Ik wil weer een faux-plafond erin zetten om te voorkomen dat de waarmte zomaar naar boven trekt, das zonde. Maar ik vraag me af van wat voor materiaal ik het beste dat faux plafond kan maken? weer iets van alu plaat? Het plafond moet komen op de lijn 40x120 en dat is dan ook tevens het oppervlak.  Als het hard regent dan druppelt t wat naar beneden, dat sluit gips uit, want dat wordt te week.  ZIjn er dingen om rekening mee te houden, wat voor materiaal kan ik het beste gebruiken, andere dingen die ik over t hoofd zie, waar ik nu niet aan denk??    Ruud     PS ik dacht dat het mogelijk moest zijn om plaatjes te pakken, waarom kan ik dat niet?// 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-04-13 16:22:22

Ruud,

Tekening is duidelijk.

zou het niet veel eenvoudiger zijn de afsluiting in het smalle gedeelte 80x30 te maken?

- Kleine bekisting, van onder gesteund,

- boven een gat in de zijkant van de schoorsteen,

- beton erin, aanstampen,

- gat weer dichtmetselen.

Of zie ik iets over het hoofd?

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-04-13 16:22:44

Ruud,

over het plaatsen van afbeeldingen is in het verleden velvuldig gediscussieerd. Het gaat gewoon niet. Hyperlink naar een website of album is de beste noodoplossing. Maar dan wél met een echte hyperlink. Ook hierover is gesproken. Zoek in de rubriek 'over dit forum' via de zoekfunctie.

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#3 Geplaatst: 2008-04-13 22:50:44

Ik heb in mijn huis ook zo’n brede schoorsteen waar een gemiddelde Nederlandse zwarte piet jaloers op zou zijn. Onderop is de doorsnee 1,20 bij 50 (schat ik). De onderkant is dichtgemaakt met gewapend beton. Ik heb daar heel eigenwijs een gat in gehakt en zo’n 10 meter aan kachelpijp omhoog gestoken. Mijn rookafvoer van mijn kachel kan nu recht omhoog, in plaats van de (warmte-economisch gezien meer efficiënte) route naar het gat aan de voorkant van de mantel. De betonnen afdichting zit precies zo dat een roestvrij stalen pijp van 40 millimeter doorsnee het eventueel binnenvallende regenwater schuin door de buitenmuur afvoert. De betonnen laag is ook enigszins aflopend naar die pijp toe. Pal boven die pijp zit een ijzeren luikje van 20x20 cm waar neergedaald roet door kan worden verwijderd. Volgens mij is dat gat van het luik ook gebruikt om de eerder genoemde gewapende betonnen afdichting aflopend af te strijken. De bekisting onder de plaat zat er overigens ook nog, omdat ten opzichte van de schouw het geheel buiten het zicht ongeveer een halve meter naar boven zit. Dezelfde constructie is ooit ook aangebracht aan de andere kant van het huis waar een schoorsteen vanaf de eerste verdieping omhoog gaat.

 

Groet,

Frans

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#4 Geplaatst: 2008-04-14 07:46:44

[dit is de situatietekening van ruudekorte]

 

Afbeelding plaatsen kan wel zoals je ziet maar erg omslachtig in een tabelcel....

Ik zou geen beton nemen voor afdichting maar gewoon vezelgipsplaat, evt met steenwolisolatie er boven. Beton is nogal definitief!

Als het inregenen echt flink wat water kan geven dan neem je waterbestendige gipsvezelplaat.

Als je wel beton neemt dan wapenen en voorzien van een nisbus om de pijp op aan te sluiten.

De wapening goed verankeren in de schouw en het gat voor de nisbus meestorten.

Hou qua hoogte rekening met een pijp van 1 meter + bocht en hoogte van de uitgang op je fornuis.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2008-04-14 09:58:17

de manier van hans is idd de makkelijkste.

je slaat aan de binnenkant op gewenste hoogte een lat of profiel tegen de schoorsteen, en je legt de plaat er in twee of meerdere delen zo op.

ik zou wel dat druppelen in de pijp aanpakken, indien de schoorsteen niet gebruikt wordt is dit een vervelende vochtige broeiplek die makelijk narigheid kan gaan veroorzaken.

dit kun je doen door de pijp boven ook af te dichten en/of er een kap op te zetten.

cees.

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#6 Geplaatst: 2008-04-14 15:18:40

Hans, dank je voor het plaatsen van het plaatje, dat maakt het een stuk makkelijker.

 .  

Christian, jouw idee spreekt me nog het meeste aan, beton erin is makkelijk, spullen ervoor zou ik zo'n beetje in huis moeten hebben. Maarrr...

.  

Alleen het niveau waar de opening 80x30 meet zit ik op plafondniveau van de keuken zelf, de pijp en binnenvorm van de schouw heb ik daar ter info ingetekend.De eerstvolgende mogelijkheid om er beton in te gieten is een 3m hoge schoorsteen op het dak (de slaapkamerverdieping niet meegerekend). Daar ik mijn zwarte pieten diploma nog niet heb, spreekt me dat niet aan.

 .   

Het idee van een steunrand met daarop waterbestendigd vezelgipsplaat spreekt me aan, maar dan zal t waterdruppel probleem opgelost moeten zijn. Daarvoor heb ik de dakdekker nodig (vanwege t niet hebben van  eerder genoemd pieten diploma) om de rand tussen dak en schoorsteen naar behoren af te werken. De steenwolisolatie erbovenop zou evt kou/warmte buiten/binnen moeten houden.

  .  

Is het raadzaam om een soort van 'kraag' in het plafonnetje op te nemen waardoor de (flexibele) pijp door naar boven gaat, Wat ik bedoel, om wat ruimte te creeeren voor warmte overdracht en uitzetten door warmte dan heeft de pijp iets ruimte om uit te zetten en de ruimte tussen kraag en pijp evt ook opvullen met steenwol.

.  

Affijn, ik ben al een heel eind op weg, tot zover bedankt voor jullie meedenken. Ik heb nog een vraagje over het afwerken / kap op de schoorsteen, maar dat komt later als ik een duidelijke foto heb kunnen nemen van hetgeen ik wil uitleggen

 .  

Ruud 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2008-04-14 21:08:09

ruud ik weet niet wat je bedoelt me je zwartepietendiploma maar je hoeft niet in de pijp toch ? of heb je hoogtevrees ?

de pijp waterdicht maken aan de buitenkant doe ik op de hollandse manier, dat geknoei van die fransen vind ik waardeloos.

hun plakken een een of ander goedje tegen de steen aan en dan moet het waterdicht zijn, en anders plak je er gewoon over een paar jaar weer een bovenop.

ik mot dat niet.

ik slijp op de hollandse manier een sleufje in de steen, druk er de loodflap in, leg die keurig over de pannen, en de eerst komende duizend jaar zonder al te ernstige aardeverschuivingen en tsunamies is mijn pijpie keurig waterdicht.

voor een kap heb ik een paar pootjes gemaakt van staal, een stalen plaat van 100 bij 60 cm laten knippen in de invalidewerkplaats, er een mooie krul bovenop gelast, naar de verzinkerij gebracht, en op de schoorsteen geschroefd met chemischa pluggen, geen water meer.

het leven kan zo mooi zijn.

cees.