Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

getrouwd...verzekerd met mijn man?

Auteur Bericht

avatar#5803
patou
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2008-04-25 17:43:33

Hallo! Ik ben niet zeker of ik in de goede"afdeling" van het forum ben..

Afgelopen december ben ik met een fransman getrouwd.Ik heb een wajong-uitkering (die eerst waa was,daarom krijg ik deze uitkering ook in het buitenland).Ik zou dus heel eenvoudig bij de ziekenverzekering (cpam) van mijn man bijgeschreven kunnen worden.Dat kost niets extra.Wordt dan toch het verzekeringsbedrag van mijn uitkering afgetrokken? Het uwv heeft niets van zich laten horen hierover sinds ik mijn huwelijk heb aangegeven.

Wacht met spanning op jullie ervaringen!

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2008-04-25 21:16:12

Volgens mij is het nogal ingewikkeld met een WAJONG uitkering. In het buitenland kunt u deze uitkering zelfs verliezen. Er zijn bepaalde voorwaarden. Voor zover ik weet is alles te vinden op www.cvz. nl en www.uwv.nl.

Zeker voor WAJONG moet u echt aan een aantal voorwaarden voldoen om uw uitkering te behouden. Behoudt u uw uitkering dan blijft NL uw ziektekostenverzekering betalen. Met de woonlandfactor van FR (0.6) betaalt u minder als in NL. Maar, er is altijd een maar, deze is volgens mij berekend op basis van de carte vitale (basisverzekering), u moet dan nog wel een Mutuelle afsluiten. (gelukkig bestaan er hier nog Onderlingen in FR zonder winstbejag maar hoe lang dat nog duurt...?). Reken dan algauw 40 tot 60 euro per maand extra via de Mutuelle van uw Franse echtgenoot. Dus... Ik denk dat het niet lukt om een uitkering te behouden zonder rechten op ziektekostenverzekering ( dwz betalen) vanuit NL.

Ingrid

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2008-04-27 10:51:21

Wie als uitkeringsgerechtigde in Frankrijk medeverzekerd is, betaalt niet alle bijdragen die de hoofdverzekerde moet betalen. De vaste bijdrage voor een gezinslid van 18 jaar en ouder is voor 2008 € 100 x woonlandfactor Frankrijk van 0,6935, dus € 69,35. Dat is de algemene theorie. Hoe het met Wajong is moet je inderdaad navragen bij CVZ en UWV.

Wim