Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

kookplaat inductie

Auteur Bericht

avatar#5804
Patrick
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2008-04-25 19:59:58

Ik heb hier in Frankrijk een inductieplaat gekocht. Totaal aantal watts 7200.

De kookplaat moet op monofase 230 V aangesloten worden. Er komen 4 draden uit de kookplaat; 1 x zwart, 1 x bruin, 1 x blauw en 1 x aarde.

Ik begrijp dat de blauwe draad moet komen op de N van de groep en de aarde uiteraard op de aarderail van het tableau. Blijven over de fase draden zwart en bruin. Moeten deze nu samen in de L of ieder afzonderlijk in de L van de groep, waarbij een van de twee zonder blauw N moet fungeren.

Gaarne Uw advies

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#1 Geplaatst: 2008-04-25 20:46:55

Een groep wordt normaal met 16 Ampère afgezekerd.

16 x 240 = 3840 Watt per fase. Vroeger zei je 3,6 kW max. per fase.


Als er 7299 Watt moet worden aangesloten wordt dat dus over twee fasen verdeeld.
Dus zwart en bruin ieder op een eigen fase.

De kleuren zeggen verder eigenlijk weinig zo, dus volg de instructies van de fabrikant al denk ik dat je gelijk hebt.

220/240 Volt staat altijd tussen fase en nul.
380/400 tussen fase onderling

Rob.


avatar#5804
Patrick
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2008-04-25 21:31:09

Hallo Rob,

Bedankt voor je advies. Ik begrijp dat ik 2 fasen nodig heb om de plaat te laten functioneren. Alleen de vraag is nog: moet ik slechts 1 N draad gebruiken voor 2 fasen of moet ik er een extra N draad bijtrekken.

Even nog een vraagje tussendoor, stel dat mijn groep is afgezekerd met 32 Ampére

Kan ik dan de 2 fasen draden samen in L stoppen en 1 N draad gebruiken ?

Rick

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2008-04-26 08:46:19

Rob, Patrick,

Mijn excuses als ik de verwarring groter maak in plaats van kleiner, maar toch even het volgende.

Volgens de nieuwe norm NFC 15-100 is het verplicht in elke electrische installatie een speciale "groep" (circuit spécialisé) te hebben ten behoeve van een electrisch kooktoestel, zelfs als men op gas kookt ;-). Deze groep moet zijn afgezekerd op 32A, bedraad met 6mm2, en er mag slechts 1 aansluiting op zitten, namelijk die ten behoeve van het kooktoestel. (zo zijn er ook meerdere speciale groepen van 16A voorgeschreven ten behoeve van wasmachine, vaatwasser etc).

Nieuwe Franse kookplaten gaan van deze situatie uit, daarom wordt ook aangegeven dat die voor 230V monophase geschikt zijn. Kortom, als de kookplaat van Patrick "gewoon" 3 draden had gehad, had je die direct op deze 32A aansluiting kunnen plaatsen. Echter er is een 4e draad waarvan wat mij betreft het raadsel nog niet naar tevredenheid is opgelost. Ik heb bijvoorbeeld ook wel eens kookplaten gezien die bedoeld waren om samen met een oven van hetzelfde merk te gebruiken en daartoe van extra aansluitingen waren voorzien... als je dat soort draden zo maar bij elkaar in de L stopt krijg je toch wel rare effecten... zou IK niet zomaar doen.

Wat ik wel zou doen:

- Gebruiksaanwijzing opzoeken en lezen, indien deze niet voorhanden is:

- Googelen op kookplaat merk/type om de gebruiksaanwijzing/installatieschema te vinden, indien niet mogeljk:

- Kijken hoe dik de draden zijn, 2,5mm2 of 6mm2, en eventueel:

- Kookplaat openmaken om te kijken waar die draden heen gaan.

Mocht blijken dat de zwarte en bruine draad beide normale fasedraden zijn (bijvoorbeeld elk voor 2 van de 4 pitten, ik noem maar wat) dan heeft de fabrikant waarschijnlijk rekening gehouden met oudere installaties waarin nog geen 32A aansluiting voor het kooktoestel is. (Dan zou ik persoonlijk wel verwachten de de Aarde en Nul draden dikker zijn de de fasedraden, of ze zijn allemaal 6 mm2). In dat geval zou ik:

- Als er in mijn huis een 32A aansluiting is, de zwarte en bruine draad samen in de 6mm2 L, en één 6mm2 N en één 6mm2 Aarde;

- Als er in mijn huis geen 32A aansluiting is, 2 volledige 16a groepen gebruiken, dus de N en Aarde die uit de kookplaat komen splitsen, en effectief met 2x2,5mm2 N, 2x2,5mm2 Aarde en 2x2,5mm2 L (kookplaat zwart en kookplaat bruin) naar je meterkast gaan.

Salutations, Jos

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#4 Geplaatst: 2008-04-26 09:53:29

Ik sluit mij volledig aan bij Jos. Met die speciale 32 Ampère aansluiting had ik verder geen rekening gehouden ik ging uit van de standaard 16 Amp.
Inderdaad moet de draden dan dus wel een hogere stroom kunnen voeren dus dik genoeg zijn.

Het lijkt mij waarschijnlijk dat de fabrikant met beide aansluitmogelijkheden rekening heeft gehouden en dus zou in jouw geval zwart en bruin samen kunnen op een 32 Amp. en indien deze niet aanwezig is elk afzonderlijk op een 16 Amp. groep.

Nu kunnen we hier wel waarschijnlijkheden en aannames debiteren ;-) maar online adviseren zonder dat je het één en ander ter plaatse hebt gezien wordt dan enigszins gokken en dat moeten we niet willen.

Zoek dus even in de papieren of Google de fabrikant voor alle zekerheid.

Succes, Rob