Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

kadastrale waarde frans onroerend goed ?

Auteur Bericht

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#0 Geplaatst: 2008-04-28 16:44:13

 We zijn sinds september eigenaar van een woning in Frankrijk.Tot hiertoe betaalden we noch taxes foncières, noch taxes d'habitation.
Wel weet ik dat de vorige eigenaar €80 betaalde  als  -vermoedelijk-taxe foncière, vermits hij het pand niet bewoonde.
Wij verhuren niet .
De belastingsaangifte (in België) moet ingevuld , ik wil dit graag correct doen, maar waar haal ik de gegevens? 
In het onvolprezen "Vivre en France " vind ik wel
dat er aangifte moet gedaan worden, maar in onze koopakte vind ik nergens een referentie naar de kadastrale waarde van ons huis.
Waar kan ik die vinden:
a) bij de notaris ?
b) bij de vorige eigenaar , maar wat vraag ik
c) bij de overheid ????
Graag raad van "oude rotten".

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2008-04-28 20:27:49

Ik weet niet wat u bedoelt met "vivre en france". Maar op deze website staat alles over de lokale belastingen en dus de taxe foncière. Volgens mij moet u op het gemeentehuis zijn. Het staat onder het hoofdstukje Geld en dan belasting-

lokale belastingen.

Succes, Ingrid

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#2 Geplaatst: 2008-04-28 20:49:40

Als u met kadastrale waarde bedoelt wat er voor prijs bij het kadaster genoteerd staat, dan is het eenvoudig: dat is de prijs die u zelf betaald hebt.

Wat de belasting meestal wil weten is wat de waarde van het huis is, en dat lijkt me de prijs die u betaald hebt min de overdrachtskosten, de notaris, de makelaar en de eventuele inboedel. Daar kunt u dan nog wat van aftrekken omdat u te veel betaald hebt. Zo ongeveer zou je het doen voor de NL belasting. Maar misschien wordt er in België iets anders gevraagd.

Dolf

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#3 Geplaatst: 2008-04-29 08:01:24

Met "Vivre en France" bedoel ik het boek van Marc Stubbe.
In België moet je op je belastingsaangifte het kadastraal inkomen van je onroerend goed noteren.Ook van buitenlandse woningen.
Dit is een waarde toegekend aan je woning.Je vindt die op het formulier waarmee je onroerendgoedbelasting betaalt
Ze komt niet overeen met de waarde van de woning, noch met de onroerendgoedbelasting ,alhoewel er uiteraard een duidelijk relatie bestaat.
Misschien staat een gelijkaardige notitie op het formulier van de taxe foncière , maar vermits wij dit nog niet gezien hebben ...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-04-29 09:54:53

Het is niet zo ingewikkeld. Eigenaars van onroerend goed betalen "taxes foncières", bewoners betalen "taxe d'habitation".

De grondslag voor beide aanslagen wordt bepaald door de Belastingdienst, het lokale Hôtel des Impôts.  Bij voorbeeld de taxes foncières: op de aanslag staat een "base" vermeld, een getal dat niet overeenkomt met een waarde in euro's. Het is een index, vervolgens worden daarop de bijdragen voor de gemeente, het departement etc. gebaseerd. Een en ander afhankelijk van waar het object staat.

De taxe d'habitation is een vergelijkbaar geval. Op de aanslag wordt een "valeur locative brute" vermeld, met als toelichting (vrij vertaald): "deze waarde is bepaald door de Belastingdienst op basis van de gedeclareerde gegevens na aankoop van de zaak. Factoren waarmee wordt gerekend zijn de oppervlakte, het aantal kamers, bijgebouwen en dergelijke. Referentie is januari 1970, geïndiceerd per gemeente. Sinds 1981 een jaarlijkse landelijke herwaardering, voor 2007 bedroeg de index 1,8%."

Huizen die worden bewoond als primaire woning zijn 'goedkoper' dan vakantiehuizen, en landbouwgrond is goedkoper dan bouwgrond, bij voorbeeld. 

Kortom: u moet zich wenden tot het lokale kantoor van de Belastingdienst. Of wachten op de aanslagen die ongetwijfeld een keer zullen arriveren.

Overigens & terzijde: vanwege  die waarde voor de taxe d'habitation is er een koppeling tussen de aanvragen voor een bouwvergunning en de Belastingdienst. Daarom moet je "toestemming" vragen - melden - voor het plaatsen van dakkapellen, velux-ramen en dergelijke. We verbouwen immers een oude hooizolder en dat worden twee kamers. Met gevolgen voor de waarde.

Nog een aardige anekdote tot slot. Een tijdje geleden was er een Fransman die een naheffing op zijn taxe d'habitation ontving. Men had een zwembad geconstateerd en dat tikt immers lekker aan...

Onze boer was nogal ontzet en begon te piepen want hij had helemaal geen zwembad. Op het kantoor van de Belastingdienst was men onverbiddellijk. Hij moest betalen want ze hadden bewijzen. "Kom maar op!"

Trots toonde de ambtenaar een luchtfoto en jawel, op het erf achter het woonhuis stond een keurig rechthoekig blauw vlak.

Maar het was brandhout, onder een dekzeil. 

Peter. 

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#5 Geplaatst: 2008-04-30 08:01:58

Dank voor de reacties.
Vermoedelijk zal het de "valeur locative brute" zijn waar ik hier in België mee aan de slag moet.
Dus nog even afwachten tot de franse belastingsaanslagen komen.
Hopelijk gebeurt dit voordat ik mijn belgische papieren moet indienen.
En intussen kan ik al uitzioeken van welke Hôtel des Impots we afhangen,altijd goed om weten.
Leerrijke anekdote trouwens , opgepast dus met blauwe dekzeilen en stiekem gedoe.
Pat

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2008-05-01 12:34:27

De eenvoudigste manier om een antwoord op je vraag te krijgen is, dunkt mij, die vraag stellen aan het Belgische belastingkantoor. Daar moet een eenduidig antwoord op bestaan, gezien het feit dat heel wat Belgen een huis in Frankrijk bezitten en dus ook die waarde op moeten geven in hun belastingopgaven.

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#7 Geplaatst: 2008-05-02 15:33:16

Ben ik ook van plan.
Alleen zou ik het fijn vinden ineens de juiste gegevens te kunnen voorleggen.
Nog even wachten tot er misschien een belastingaanslag uit LDF komt ,dus.