Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Het openen van een bankrekening

Auteur Bericht

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#0 Geplaatst: 2008-05-03 12:43:08

Zodra ik ook maar enigszins interesse in een land heb, dan is het eerste wat ik in dat land wil doen een bankrekening openen. Met name omdat dit zaken (ook naar de fiscus toe) transparent maakt. Je hebt inkomsten in dat land en uitgaven. Het laat verder ook goed zien hoe men zakelijk is ingesteld in zo’n land en met een beetje mazzel wil de plaatselijke bankdirecteur je nog wel eens helpen met wat fiscale tips en allerlei praktische locale zaken als al was het alleen maar hoe je het beste de gas en electra rekening kunt betalen, etc. Ik stort dan ook initieel nooit veel op zo’n rekening. Het is echt een eerste kennismaking voor mij.Goed, ik weet dat het na 911 allemaal wat moeilijker is geworden, dus neem ik altijd al wat meer documenten mee naar de bank dan alleen mijn paspoort. Het begint al dat sommige banken je alleen maar een rekening laten openen, als je in Frankrijk zelf al woont. Gelukkig is mijn huisbank in Hong Kong de HSBC hier in Franrkijk ietsje minder streng en hebben ze alleen een bewijs van adres nodig en dat mag een adres waar ook ter wereld zijn. Als bewijs voor het adres geldt echter alleen een water, gas of electra rekening. En die heb ik natuurlijk niet, want die staat op naam van mijn huisbaas in HK. Een bank-, kredietkaartafschrift of telefoonrekening tonen met mijn adres erop wordt weer niet geaccepteerd. Ik heb nu eigenlijk een beetje zoiets van als het me zo lastig wordt gemaakt om de zaken ook maar een beetje transparent te regelen, dan gaan we het anders doen lees meteen al de zaken zo regelen dat ook al woon ik 300 dagen van het jaar in Frankrijk er niet 1 dag van geregistreerd wordt. Ik heb zo 2 jaar in Indonesie gewoond zonder ook maar ooit een dubbeltje belasting te betalen. Moet ik het in Frankrijk ook zo aanpakken? Ik was het eerlijk gezegd niet van plan (ben al weer wat ouder en voel me moreel ook meer verantwoordelijk). Ik hoop dan ook op wat adviezen om een simpele bankrekening te openen.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2008-05-04 09:47:42

Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Of je huurt in LDF een woonruimte, en dan vraag je van de huisbaas, hoofdbewoner of hoofdhuurder (kan dan in HK zitten) een attest dat je daar woont, of je hebt een eigen pand en hebt dan al snel een factuur EDF, EAU etc. Overigens kun je, waar of hoe je ook woont, altijd wel een abonnement EDF afsluiten, desnoods overbodig. Het EDF vraagt (soms) een identificatie papier, maar geen eigendomspapier, of huurovereenkomst. Zelfs als je helemaal niet in LDF woont of zit kun je dus een abo EDF afsluiten op een willekeurig pand in LDF. Als je maar netjes het verbruik betaalt... Verder doet de ene bank moeilijker dan de andere, en dan verschilt dat ook nog eens per departement, per vestiging. Succes, Dit 

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#2 Geplaatst: 2008-05-04 14:23:12

Beste Felix,

Deze passage in je betoog begrijp ik niet, want je zegt later dat je 300 dgn. in Frankrijk woont : "Gelukkig is mijn huisbank in Hong Kong de HSBC hier in Franrkijk ietsje minder streng en hebben ze alleen een bewijs van adres nodig en dat mag een adres waar ook ter wereld zijn. Als bewijs voor het adres geldt echter alleen een water, gas of electra rekening."

Zelf heb ik al 10 jaar geleden enige zonder moeite bankrekeningen kunnen openen. Oa. bij CA en Banque Hervet. Deze laatste is enkele jaren geleden HSBC-Hervet geworden. Voordat ik me daar definitief vestigde geen enkel probleem dus met EDF of bv. FT rekeningen, want die had ik evenmin in die tijd!

Dat het  Franse bancaire systeem volslagen achter loopt, is een open deur, maar moet toch absoluut geen beletsel vormen om daar één of meerdere rekeningen te openen. Zoals Dit schrijft wordt er hier en daar moeilijk gedaan en per departement idd. verschillend. Ik neem echter aan dat je zonder permanent adres in LDF geen chequeboek of betaalpas kan verkrijgen om je betaalverkeer te kunnen regelen.

Ook kan men de eis stellen dat hierop een zeker bedrag per maand gestort wordt, maar dat is in NL bij diverse banken ook zo.

Het charmante van de Franse manier met rekeningen van bv. EDF is dat het zo eenvoudig is en overal als officiële 'verblijfplaats' wordt geaccepteerd.

Dus ik zou me nog maar eens goed laten voorlichten op dat punt ...

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#3 Geplaatst: 2008-05-04 14:37:09

Ik ben misschien niet helemaal duidelijk geweest. Ik woon nog niet in Frankrijk. Ben momenteel met een orienterende reis bezig. Ik heb dus wel interesse. Ik kan tzt wel aan de nodige papieren komen om een rekening te openen. Dat is het probleem niet. Ik had alleen gehoopt dat ik dat nu al had gekund met de zooi die ik bij me heb.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-05-06 12:22:53

als je centjes hebt kunje in pracktisch ieder land waar je wilt een bankrekening openen, als je maar goed overlegt met de bank.

natuurlijk kun je geen geld opnemen, maar je moet dat begrijpen.

je stort geld op de rekening en zorgt ervoor dat deze blokkeert zodra die op bijvoorbeeld op duizend euro plus staat, zo loopt de bank geen risico.

bespreek dit met je bank naar keuze maar het is mogelijk.

je moet wel een adres hebben waar depost naartoegestuurd wordt, bijvoorbeeld van een vriend of buur.

cees. 

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#5 Geplaatst: 2008-05-06 15:18:38

Ugh Cees,

met deze passage:"

je stort geld op de rekening en zorgt ervoor dat deze blokkeert zodra die op bijvoorbeeld op duizend euro plus staat, zo loopt de bank geen risico.", bedoelde je juist precies het tegenovergestelde...als een ieder ander kan IK er geen choco van maken toch?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2008-05-06 18:48:54

nee natuurlijk niet tompouce, het is toch simple.

een bank is natuurlijk geenzins van plan een rekeninghouder te spekken waarvan ze niet weten waar die zit, logisch, toch ?

voor mensen die veel reizen zijn er daarom bij een beetje fatsoenlijke bank regelingen, ik weet tenminste niet anders.

en natuurljk is een zo'n regeling dat als de houder plotseling is "verdwenen" de bank er in iedergeval niet op achteruit gaat.

dit kun je doen door af te spreken, als de rekening nog maar duizend euro bevat, of vijfhonderd, dan wordt de rekening geblokeert en kun je geen geld meer opnemen met de flappentapper.

zo staat de bank veilig, en heb jij je rekening.

besluit je ooit de rekening op te heffen, dan wordt alles verrekend en afgesloten.

heeft de bank daar geen zin in dan moet je gewoon groeten want franse banken zijn grote lafaards, grotere lafaards ken ik niet.

neem bijvoorkeur een bank die internationele depots heeft zoals ing, of die nauw werken met jouw bank in het huidige land waar je ingeschreven staat. 

cees.