Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Septic Tank vol?

Auteur Bericht

avatar#5856
Joop123
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2008-05-14 08:11:54

Hallo allemaal,

Wij zijn vorig jaar zomer Frankrijk geemigreerd en hebben toen een nieuwe septic tank laten plaatsen. Wij hebben 3 kinderen en de tank is 3000 liter, standaard voor een woonhuis. Nou is hier nog een heleboel te verbouwen en dus is het afgelopen zomer een komen en gaan geweest van familie en vrienden die hier een weekje verbleven en onze douche en toilet gebruikten. Geen problemen met de tank gehad. Nu zijn we een klein jaartje verder, de tank is nog nooit geleegd, maar de vraag is: met hoeveel personen kan je de tank een paar weken probleemloos gebruiken?

Deze zomer namelijk willen zo'n 20 mensen, tegelijkertijd!, een paar weken bij ons klussen en kijken hoe het met ons gaat. Reuze leuk en gezellig natuurlijk, iedereen is van harte welkom, maar...wat als de tank vol raakt? Komt de poep dan de badkamer binnen? Loopt het rechtstreeks door het filterbed in en vervuilt dat dan? Ik heb er geen idee van! Of valt het wel mee en kunnen ze best met z'n allen die paar weken van onze toilet en douche gebruik maken? Misschien de tank vooraf laten legen? Als iedereen een douche neemt en een paar keer naar het toilet gaat, tel maar uit, 25 personen x pak m beet 40 liter water per dag in de tank =  al 100 liter! Is -ie met 3 dagen vol ! en dan?

Er is hier geen camping in de buurt, dus ik kan ze ook niet ergens anders laten kamperen en we zijn byzonder verheugd dat iedereen zo enthousiast is en mee wil komen helpen klussen! Ook voor de kids is het erg leuk dat er klasgenootjes van vorige jaar een paar dagen op bezoek komen. Maar kan dit allemaal zonder prolemen?

Graag jullie kundige advies! 

Groeten, Joop  

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2008-05-14 08:38:36

Een septic tank (ik neem aan dat je een fosse toutes eaux bedoeld, waar al het afvalwater op uit komt) is altijd vol. Dus de volle 3000 liter. Dat wat je erin laat lopen loopt er dus aan de andere kant weer uit. 

Die grote groep zal inderdaad de boel wel heel erg doorspoelen, en de kans is groot dat de afvalstoffen geen kans krijgen te verteren en dat niet alleen water maar ook vaste bestanddelen je epandage in zullen stromen (dat wil je niet). Als die verstopt en of verzadigd raakt is het afhankelijk van je installatie waar eventuele overstromingen zullen optreden.

Kun je niet tijdelijk het douchewater ergens anders naar laten toestromen? Of een soort van extra/buitendouches neerzetten?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-05-14 12:19:49

Joop, je merkt gauw genoeg wanneer de fosse "vol" aan het raken is. Als je bij het doortrekken van de wc geluiden als "bloep bloep", of "gloep gloep" (bloupe cq. gloupe) hoort, wordt het tijd de fosse te (laten) legen.

Een bevriende buurboer met een giertank, of de cantonnier van jouw gemeente. Dat laatste kost wat. Als je geen haast hebt betaal je 20, 30 euro en kom je op de lijst. Als wel hoge nood hebt, betaal je het dubbele want dan komen ze redelijk snel.

Mocht je twijfelen aan het bacterieel functioneren: er zijn flessen met middelen te koop in alle supermarkten en brico's. Een dode kip in de fosse werkt trouwens net zo goed, wellicht beter.

Als je maar nooit, nooit schoonmaakmiddelen met chloor gebruikt! Maar dat wist je waarschijnlijk al.

Wat velen overigens niet weten: dankzij alle marketing weten we hoe goed CillyBang reinigt... Jaja, dankzij de bleek die erin zit. Niet gebruiken dus.

Wat evenmin bevorderlijk voor het bacterieel leven is, zijn sigarettenpeuken in de wc. Misschien een brandveilige manier om je asbakken te legen, maar fosse noch collectieve rioolwaterzuiveringen zijn er blij mee. Niet roken is natuurlijk beter, maar dat houd ik mezelf al iedere dag voor...

... geen onruststoker,

Peter. 

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#3 Geplaatst: 2008-05-14 12:35:16

Aanvullend aan de bovenstaande opmerkingen:

De ontlasting is de aanjager van de fosse toutes eaux terwijl de wasmiddelen de moeilijk af te breken stoffen leveren en al het water vooral verdunnend werkt.

Bij onze te kleine fosse hadden we de volgende noodmaatregelen:

- spoelwater in de wc beperken (afstelling en/of grote steen in de stortbak)

- niet elk plasje doortrekken (is moeilijk als je het anders hebt geleerd) 

- de "mannen" laten wildplassen

- buitendouche aanleggen

- goed afbreekbare reinigingsmiddelen gebruiken zoals o.a. wc-eend

Recentelijk is onze nieuwe Fosse van 4m3 aangelegd, ik verwacht dat we nu op normale wijze het drukke seizoen door kunnen komen.

Een fosse die niet goed werkt gaat veel sterker stinken, dat is een duidelijke indicator dat er iets mis is.

Overigens is het best goed om eens onder het deksel te kijken hoe een en ander er uit ziet. Er hoort een dikke gelige laag op de vloestof te drijven die als het ware een afsluitende laag vormt. Is die laag "massief" als je er in port dan moet je de fosse laten legen. Ook de vetvangtank en een eventueel filter eens aan inspectie onderwerpen. Wij kregen het advies om dat zeker 1x per jaar te doen bij niet permanente bewoning.

Jan Joost

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#4 Geplaatst: 2008-05-14 15:50:29

Het laten legen van de fosse door een bevriende boer is al sinds eind negentiger jaren verboden, evenals door de cantonnier. Alleen bedrijven met een vergunning mogen dit doen. Er zijn boeren die zo'n vergunning hebben, maar ze zijn zeldzaam.

Een normaal functionerende fosse moet 1 maal per 4 jaar leeg gemaakt worden, de bac a graisse 1 maal per jaar.

Producten als eparcil zijn totaal overbodig als de fosse steeds in gebruik is. De expert van Veolia, die hier belast is met de inspecties, beweert zelfs dat in de eparcil zakjes voor 6 maanden precies hetzelfde spul zit als voor de weekelijkse behandeling. Op een voorlichtingsavond in ons dorp werd uiteraard zwaar geprotesteerd tegen de inspecties (66 euro per fosse), maar volgens een circulaire ministerielle van 22 mei 1997 moeten alle installaties worden gecontroleerd en voor 2012 in orde zijn. Er zijn al notarissen die een rapport vragen bij verkoop, alhoewel dit nog geen wet is. Na 2012 moet een rapport verplicht worden overlegd. Het is dan aan koper en verkoper om te overleggen wie dit eventueel in orde maken gaat betalen.

Groet, Kees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2008-05-14 21:37:39

"(...) is al sinds eind negentiger jaren verboden," ?

Het zal ongetwijfeld waar zijn, zeker wanneer je dit zo stellig stelt. Toch is dat hier de praktijk, de service staat zelfs vermeld in het gemeentelijk courantje en een half jaar geleden - toen het bij mij gebeurde - kreeg ik een keurige kwitantie, te betalen via de regionale Trésor Publique.

Dat verbod lijkt me dus nogal mee te vallen, zo illegaal is onze burgemeester niet. Hij kijkt wel uit, want:

De opmerking over 2012 is wel correct, ze werken hier al aan sinds de beroemde "norm 2005". Een en ander hangt samen met de persoonlijke verantwoordelijkheden van de burgemeesters.

Vorig jaar is hier een Grote Gemeentelijke Controle uitgevoerd, de kosten ervan werden direct en volledig betaald door de gemeente. Ook de voorlichtingsavond met natuurlijk een vin d'honneur erna.

Het hangt kennelijk allemaal erg af van de uitvoering. Belangrijker dan de letter van de wet lijkt mij die bevriende buurboer, of een prettige gemeente die het goed meent met zijn burgers.

Salut,

Peter.