Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vaccinaties en werk

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2008-05-14 13:13:16

Vraagje voor onze Steven,

De bedrijfsarts alhier in les Landes vraagt mij om "les justificatifs" voor mijn vaccinaties. In Guadeloupe deden ze niet zo moeilijk. Ik heb natuurlijk alles 10 x gehad maar geen echte boekjes met stempeltjes meer.  Een booster DKTP of hepatitis B vind ik prima maar dan houdt het ook op. Voor de bof, mazelen, rode hond en de waterpokken moeten ze maar titers (antistoiffen) prikken vind ik.

Er zijn vast meer forumbezoekers die hier mee te maken hebben of krijgen dus graag jou advies.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2008-05-14 19:41:34

Dagelijks werk hier, Ingrid.

Allereerst bestaat er de "Calendrier Vaccinal" die recent is geupdate ( http://www.invs.sante.fr/BEH/2008/16_17/beh_16_17_2008.pdf ). Even voor gaan zitten....

In feite voor de normale "werker" is er weinig verplicht, tenzij de risico-evaluatie uitwijst dat er een verhoogd risico is (tetanus voor grondwerkers, polio en leptospirose voor rioolwerkers, hepatitis B voor personeel in de gezondheidszorg.

Daarnaast zijn bij wet categoriëen aangewezen ( art. L.3111-4 (voormalig L.10) van de Code de la santé publique) zoals werkers in de gezondheidszorg die verplicht moeten zijn ingeënt tegen TBC (via BCG), hepatitis B, difterie-tetanus-polio. Daarnaast wordt voor gezondheidszorgpersoneel -zeker voor hen die werken met kinderen zoals jij- sterk aanbevolen zich te hervaccineren tegen kinkhoest (coqueluche) daar de immuniteit met de jaren sterk afneemt. Enfin, om de "population fragile" te beschermen: jaarlijks de griepvaccinatie.

In ziekenhuizen wordt daar bijzonder strikt mee omgegaan en mensen kunnen zelfs op non-actief worden gezet als hun vaccins niet "en règle" zijn.

Als bewijsstukken gelden internationale vaccinatiepaspoorten (bekende "gele paspoort"), andere vaccinatiebewijzen; het bekende "Carnet de santé" en tenslotte een door een arts getekend certificaat dat de betrokkene aan alle eisen voldoet.

Heel concreet in jouw geval, werkend als kinderarts:

- DTPOLIO niet ouder dan 10 jaar

- complete hepatitis B vaccinatie (3 prikken) niet langer dan 5 jaar geleden, indien langer geleden een een titerbepaling ( <5 jaar oud van antistof (TAC anti-HBs) waarbij titer >10 of 20 UI afhankelijk normen van laboratorium moet zijn

- positieve Mantoux (IDR) dan wel recente BCG

- Kinkhoest niet ouder dan 10 jaar sterk aan te raden

- Griep sterk aan te raden (vanaf oktober dan)

Zijn we er nog....??

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2008-05-14 20:36:39

Ter aanvulling kleine anecdote: een lokale huisgenezerik hier in de buurt raadt zijn patiênten aan zich toch maar eens in de 5 jaar i.p.v. eens in de 10 jaar te laten herenten voor DTPolio want "on ne sait jamais" (kassa!). Ik raad zijn patiênten aan om hem te vragen of hij zijn auto een kleine beurt laat geven elke 5.000 km want "je weet maar nooit"....! Wedden van niet....?

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2008-05-14 22:24:53

Dank je Steven,

De BCG geeft nooit een probleem. Ik laat het litteken zien en dat werd geaccepteerd in beide gestichten. DKTP (dus inclusief booster kinkhoest) nog een keer is prima. Maar voor mij, op de kinderafdeling, willen ze ook weten hoe het zit met de virale ziekten. Ik laat me niet nog een keer vaccineren tegen bof, mazelen, rode hond en de waterpokken. Dan maar titers prikken......

Op zich is de DTP inenting niet verkeerd iedere 10 jaar als je veel blootgestelkd wordt aan vuiligheid, grondwerkers etc. Tetanus is dan goed gedekt. Maar iedere 5 jaar is natuurlijk geldmakerij.

Natuurlijk, de griepvaccinatie. Daar doe ik al jaren zeer vrijwillig aan mee. Ik moet er niet aan denken (en manlief ook niet) dat wij net de griep krijgen als we eind januari vertrekken voor drie weken naar een warm oord, zeg maar zo iets als Guadeloupe.

Maar ik moet zeggen dat de huisgenezerikken die ik soms meemaak, ook van de andere kant kunnen zijn. Of te wel, te laat inenten, geen Prevenar, en hepatitis B al helemaal niet. Misschien dat hier in FR ook meespeelt dat er uitkeringen toegekend worden voor ziekten die opgelopen kunnen worden bij de uitoefening van het beroep. De uitkeringsregelingen zijn anders als in NL. Toch????

Ingrid 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2008-05-14 23:33:40

Fransen gaan eigenaardig om met infectieziekten. Komt ongetwijfeld door de geweldig slechte staat van de gezondheid van de Fransen na de Tweede Wereldoorlog: endemische tuberculose, polio etc. De Franse vaccinatiekalender is de meest strenge die ik ken en ik verdenk de zeer machtige farmaceutische industrie onder aanvoering van Sanofi-Pasteur ervan daar een stevige invloed op te hebben. De meeste artsen volgen toch wel die kalender, is mijn ervaring. Bij het minste wondje gaat er al een tetanus booster in al slaat dit nergens op als iemand gewoon op peil is met zijn DTP. En nog erger, bij de geringste infectie wordt er al naar antibiotica gegrepen. Aan de andere kant zie ik, heel paradoxaal, dat Fransen een veel lager hygiënisch besef hebben, ik hoef daar in dit forum niet over uit te weiden, iedereen weet dat. Ik ben bedrijfsarts van een ziekenhuisje en daar worden regelmatig mutiresistente bacteriên gevonden bij patiënten waarvoor in Nederland hele etages van ziekenhuizen voor weken worden gesloten. Hier niet: kamer desinfecteren en na twee dagen weer in gebruik nemen. Ik krijg het ook nog niet voor elkaar dat alle artsen en verpleegkundigen tijdens werktijd hun sieraden afdoen, vooral ringen...

Dat van die uitkeringen; inderdaad worden sommige infecties als beroepsziekten erkend (dus 100% ziektewetuitkering) maar ik heb nog nooit meegemaakt dat men daarom de vaccinaties liet versloffen.

Over de BMR: je hebt gelijk, als ze je beschermingsniveau willen weten, moeten ze maar antistoffen prikken. Ik raad je wel aan alles eens netjes in één vaccinatiepaspoort te laten noteren anders word je er elk jaar mee lastig gevallen!

Steven

PS voor Wim Bavelaar: als je even doorklikt naar de Calendrier Vaccinal kun je gelijk dit item op de website updaten!

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2008-05-17 13:22:18

Daar zeg je me wat. Hygiene in ziekenhuizen.......

Meer dan 10 jaar geleden was het in NL ziekenhuizen al de gewoonte om op (intensive care) afdelingen dispensers te hebben met handenalcohol. De snelste en daarom de meest effectieve manier om je handen te ontsmetten. Op ziekenkamers horen wasbakken te staan waarbij je met je ellebogen of met de voeten de kraan hoort te openen en te sluiten. In NL is dat het geval. In de drie ziekenhuizen die ik ken "sur le territoire francais" zijn er bijna geen ziekenzalen meer maar 1 hooguit 2-persoons kamers. Dat is een goede zaak. Alleen, om je handen te wassen moet je gebruik maken van de wasruimte van de sanitaire voorzieningen van de patient en dus geen aangepaste kraan.

Handenalcohol is pas de laatste paar jaar een hot item hier maar echt nog geen gewoonte onder het medsich en verzorgend personeel. Ringen, horloges en lange heksennagels zijn schering en inslag. Ziekenhuisinfecties (infections nosocomiales) komen hier veel meer voor. Een tijdje terug heeft in een opinietijdschrfit een "palmarès" gestaan van ziekenhuizen en hun percentage infecties. Er is een evenredig verband met een daling van het aantal ziekenhuisinfecties bij een toename van het gebruik van handenalcohol. Mocht je in het ziekenhuis komen te liggen en de kamer heeft geen alcoholdispenser, zet er dan maar één op je nachtkastje en zeg tegen iedereen die je aanraakt dat ze eerst hun handen moeten ontsmetten. Nee, ik ben echt niet paranoia maar er kan nog heel veel gedaan worden aan hygiene hier in Frans ziekenhuisland.

Ingrid