Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Franse nationaliteit bekomen

Auteur Bericht

avatar#5060
jorisvg
Berichten: 8
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2008-05-20 20:46:40

Hoi collega's!

Snel even een vraagje. Is er een vaste procedure om de Franse nationaliteit te bekomen? Ik ben uitgeschreven in België en moet me dus laten inschrijven in Frankrijk omdat ik me hier permanent wil vestigen. De "vriendelijke" dame op het Belgische gemeentehuis vertelde me dat ik persoonlijk naar Parijs moet gaan met mijn model8 (bewijs van uitschrijving) maar dat zie ik allemaal niet zo zitten (ik woon in het zuiden) en vind het een beetje ongeloofwaardig.

Is er een mogelijkheid om de inschrijving te voltooiien zonder de ambassade? Bvb op de maire van de gemeente waar ik het huis heb gekocht?

Ik heb me rotgezocht op de site maar heb niet direct een sluitend antwoord en/of gelijkaardig voorbeeld gevonden.

Alvast hartelijk dank voor de hulp!

Vriendelijke groeten.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2008-05-20 21:28:42

Beste voormalig Zuiderbuur,

Ik weet niet hoe het in Belgie geregeld is maar als u zich uitschrijft bij de gemeente in Belgie denk ik niet dat het automatisch betekent dat u de Belgische nationaliteit verliest en u de Franse nationaliteit moet aanvragen. U bent tenslotte Europeaan!

Uw bent, zoals dat zo netjes heet, ingezetene van Europa. U mag wonen en werken in elk ander land van de EU. Hier in FR kunt u zich niet inschrijven zoals in Belgie bij het gemeentehuis (ook in NL gaat dat zo) behalve indien u wilt deelnemen aan de gemeentelijke verkiezingen of indien u schoolgaande kinderen heeft. Napoleon heeft zijn erfenis achtergelaten in de Noordelijke Provincieen van zijn rijk: de bevolkingsadministratie. Ik heb nooit begrepen waarom hij dat in eigen land (lees Frankrijk) nooit heeft doorgevoerd. 

U hoeft zich hier niet in te schrijven. Om aan te tonen dat u geen "Sans Domicile Fixe" bent moet u "justificatifs" overleggen waaruit blijkt dat u ergens woont : rekening EDF of een verklaring van de verhuurder dat u bij hem een kamer huurt, vergezeld van een rekening EDF van de verhuurder en een kopie van zijn paspoort. Ja, ja, het is niet mis.

Bent u net woonachtig hier in FR dan moet u zelf stappen ondernemen om belasting te betalen in FR, de belasting komt niet naar u toe.

Voor het aanvragen van de Franse nationaliteit moet u zich wenden tot de prefectuur maar bij de Belgische ambassade kunnen ze u goed informeren over het wel of niet behouden van de Belgische nationaliteit. U mag namelijk, als Europeaan, geen twee landen dienen. Uitzonderingen zijn huwelijken tussen twee partners met verschillende nationaliteiten etc maar dat kan per land verschillen. 

Het is soms moeilijk om het op deze site terug te vinden. Het boek van Wim Bavelaar is wel handig voor alle administratieve rompslomp in FR. Het is natuurlijk wel door een Nederlander geschreven maar toch wel van toepassing denk ik, ook voor een voormalig Zuiderbuur en inmiddels Noorderbuur verworden.

PS: Soms bestaat de mogelijkheid om zich te laten registreren bij de ambassade zodat u altijd op te sporen bent. Dat is denk ik niet verplicht maar uw ambassade kan u daarover informeren.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2008-05-20 21:30:15

Voor je vestiging: je kunt gaan wonen waar je wilt en een eigendomsbewijs van een huis of een huurovereenkomst zijn in principe voldoende. 

Voor de Franse nationaliteit: je moet naar het dichtstbijzijnde "Tribunal de Grande Instance" gaan (Gerechtshof) en daar de nodige papieren aanvragen. Schijnt wel een heel gedoe te zijn maar kan in principe niet geweigerd worden als je inwoner van Frankrijk bent en geen strafblad hebt.

Je hebt trouwens helemaal niet de Franse nationaliteit nodig, als EU-burger kun je je gewoon in Frankrijk vestigen en werken. Zelfs geen verblijfsvergunning.

Je kunt dus gewoon je Belgische natioaliteit blijven behouden. Enige verschil is dat je niet aan alle verkiezingen kan meedoen. Hoe het zit met ziekteverzekeringen weet ik niet, ik ben niet op de hoogte van de verschillen tussen Belgiê en Frankrijk.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2008-05-20 21:34:08

Steven,

We zijn toch wel brave dokters die altijd wel willen helpen. Jij komt geloof ik één minuut na mij....

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2008-05-20 21:47:29

Prinses, en ik ben nog ouder ook..... maar blijf vief!

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#5 Geplaatst: 2008-05-27 17:13:17

Beste Jorisvg,

Ben je nu zover 'gebelgd' dat ge uw nationaliteit wilt opgeven en inruilen voor de Franse?

Dat lijkt me een beetje veel te veel van het goede dus. Ingrid & Steven hebben grotenlijks gelijk nl. ;

Het is niet éénvoudig én ge verliest dan bepaalde Rechten uit je Geboorteland, idd. kun je slechts onder bepaalde condities 2 nationaliteiten naast elkaar bezitten!

Die rechten kunnen zijn oa. : Verlies van opgebouwde pensioenen, verlies van sociaal verzekerd voor oa. Ziektekosten die in België bijzonder goed geregeld was door de Belgische pendant van de Franse Mutuelle!

Sinds de afschaffing van een 'Carte de Séjour' heeft LDF bestaande restricties op het Vrij Verkeer van Personen én Goederen volledig losgelaten.

Je kunt je hier sinds 1999 vrij vestigen, mits je kunt aantonen voldoende inkomsten te hebben uit andere bron. Je hoeft niet eens sociaal verzekerd te zijn voor ziektekosten via CMU of CPAM, maar daar staat tegenover dat je je dan particulier verzekerd bent. Via een E 121 formulier kon je je gewoon inschrijven bij een plaatselijke Mutuelle. Dit was ook mogelijk vanuit NL bv. door Ziekenfondswet als je daar qua inkomen nog onder viel.

Zo heb ik me hier ook blijvend gevestigd. Dus geen probleem alors.

Vgls. mij kun je ook nog een ' une Carte d' Identité' aanvragen via plaatselijke Mairie of Prefectuur...waarin vermeldt wordt dat je Nationaliteit dan die van origine is.

Dat de toestand als vm. Noorderbuur een volledig gekke is, waarbij je rustig 2x kunt dokken buiten NL voor dezelfde prestaties op gebied van soc. verzekeringen door invoering van de daar geldende verplichte ZorgVerzekeringsWet is gewoon te ideoot voor woorden. Want the Godfathers van de EEG hebben nooit kunnen voorzien, wat een Kafkaiaanse draai NL nu geeft aan de veel langer bestaande EU- Verordeningen !

Dus geachte medeburger van de EU, kom met betere argumenten, alors.

MVG van ...

avatar#5060
jorisvg
Berichten: 8
Reacties: 3

#6 Geplaatst: 2008-06-01 20:18:09

Hoi allemaal

alvast bedankt voor de antwoorden.

Argumenten, daar gaat het niet om denk ik, ik wil gewoon van die Belgische nationaliteit af (ben ik allesbehalve trots op) en een Franse bekomen.

Ik heb me trouwens bij mn vertrek uit Belgie reeds laten uitschrijven via een model-8 formulier, dus geen Belg meer na 2 maanden na vertrek.

De bevolkingsdienst in Belgie vertelden me dat ik via Parijs moest gaan (ambassade) maar dat vind ik zo'n gedoe dat ik het even vroeg hier of het niet wat makkelijker kon.

Ik wil een Frans paspoort, Franse sociale verzekering enz. kortom, de hele meuk :-)

Als ik het goed begrijp kan ik dus bij de Mairie het paspoort aanvragen? Zijn hier speciale formulieren voor ofzo? Sociale verzekering komt in orde bij de CPAM, heb ik al voor gehoord...

Vriendelijke groeten!

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#7 Geplaatst: 2008-06-01 21:03:53

Joris,

Dat wil je dus echt?

Geen probleem alors. Ga dan naar de plaatselijke Prefectuur en vraag een Frans Staatburgerschap aan. Met de nodige papierwinkel hier, zal je dat ergens gewoon lukken op termijn...want ik weet ook niet wat het model-8 formulier betekent vanuit België. Ik wens je alle succes hier!

Erik.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#8 Geplaatst: 2008-06-02 22:21:54

http://vosdroits.service-public.fr/F2213.xhtml?&n=Etrangers%20en%20France&l=N8&n=Etrangers%20:%20nationalit%C3%A9%20fran%C3%A7aise&l=N111&n=Acquisition%20de%20la%20nationalit%C3%A9%20fran%C3%A7aise%20par%20naturalisation%20&l=N15828

Veel succes! Het gaat inderdaad via de préfecture. E.e.a. klinkt als een bijzonder goede introductie in het Franse bureaucratenlandschap.

Overigens, als Belg val je waarschijnlijk onder punt 4 van de dispenses de stage (het vereiste om 5 jaar in Frankrijk gewoond te hebben), die heb je alvast in de pocket!