Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Echt Hollands; wat is goedkoper?

Auteur Bericht

avatar#4953
Jacqueline
Berichten: 2
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2008-05-21 12:02:39

Heeft iemand ervaringen  wat het makkelijkst en goedkoopste oplossing is voor een vakantiehuis in Frankrijk? Wij hebben nu een huis daar ( zeer rural) maar gaan verhuizen dus tijd om een en ander onder deloep te nemen. Nu hebben we een vast telefoonabbonnement maar opgeteld zijn we maar ong. 3 maaanden daar.

Nu willen we ook gaan internetten ( zoals ik zei, zeer rural), maar telefoon en adsl kost ongeveer 30 euro per maand.

Heb wel van iemand gehoord over een regeling dat je ook op kunt zeggen maar kan daarover niets vinden bij Telecom.

Voordat ik in deze jungle helemaal verdwaal neem ik aan dat er mensen zijn die dit ook aan de hand hebben gehad. Er zo veel aanbieders en abonnenmenten dat ik het nu niet meer weet.

Wie helpt me, we gaan over een week en dan ik het vanuit daar regelen!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2008-05-21 16:49:12

Jacqueline,

Een echt Hollands antwoord zou zijn: zoekt en gij zult vinden

Maar om toch even iets behulpzamer te zijn:

1) Over adsl is hier op het forum al veel geschreven. De laatste uitvoerige discussie is te vinden onder "reADSL". Ook de vraag hoe een adsl abonnement tijdelijk te onderbreken komt daar aan bod. Anders de zoekfunctie uitbreiden tot een jaar, en zien wat er verder over is opgemerkt.

2) Bij een zeer ruraal huis is het maar de vraag of je niet te ver weg zit van de telefooncentrale om überhaupt een adsl signaal binnen te kunnen krijgen over je twee koperdraadjes die vele kilometers lang op palen hun weg zoeken naar de telefooncentrale. Tot een kilometer of zes à zeven lukt het nog, daarboven wordt de signaalverzwakking te groot. Zie voor een aantal info websites waar je dit eenvoudig kunt controleren in de hierboven genoemde reADSL discussie, link o.a.: http://www.eligibilite-adsl.com/ . Voer je telefoonnummer in, en je ziet wat er mogelijk is.

3) En indien het adsl technisch mogelijk is, rijst vervolgens de vraag welke provider. Er zijn geliberaliseerde regio's waar verschillende aanbieders actief zijn, en regio's waar dat niet het geval is, staat allemaal vermeld op deze infosites. Daarna kun je pogen uit de al dan niet aanwezige concurrerende providers een keuze te maken.

4) Adsl niet mogelijk: dan is dat nog geen ramp, wanneer je je eisen maar niet te hoog stelt. Mailen en wat eenvoudig surfwerk kan nog steeds met een klassiek 56K modem. Orange heeft daar - speciaal voor de zuinige 2e maison bezitters handig - een zogenaamd bas débit accès libre abonnement voor in het assortiment. Inbellen kost 2 eurocent per minuut, geen abonnementskosten.

5) Een bezuinigingsmogelijkheid: de telefoonaansluiting van een maison secundair kan tijdelijk buiten bedrijf worden gesteld (suspendre une ligne secundaire). Minimaal voor een maand. Ook hierover is het nodige te vinden op dit forum.

Rob van der Meulen

avatar#4953
Jacqueline
Berichten: 2
Reacties: 5

#2 Geplaatst: 2008-05-23 11:08:50

Bedankt Robbert!

Zoals een goede Nederlands betaamt had ik al gezocht maar wordt gek van alle mogelijkheden en vooral contractduren. Ben nogal makkelijk als iets loopt laat ik het zo maar schrok toch wel van alle kosten samen afgezet tegen wat we ervan hebben gebruikt.

Volgens mij kunnen we gewoon ADSL nemen ( we verhuizen maar 5 km verderop) en mijn buurvrouw nu heeft ADSL. Alleen een abbonnement van elke maand vindt ik een beetje te gek worden.

We willen alleen een beetje surfen en wat mails ontvangen en versturen. Verder zijn we natuurlijk op vakantie dus ook honderden andere dingen te doen( zoals alle bramen verwijderen van 3 meter hoog!) Maar op wat regenachtige dagen ( we zitten niet in zuid-Frankrijk) lijkt het ons leuk.

Misschien dat inderdaad een ouderwets modem wel een optie is, ga nu bij Orange kijken!

Heb echt wel gesurfd hoor, maar ben nu eenmaal niet zo'n techneut!

avatar#4953
Jacqueline
Berichten: 2
Reacties: 5

#3 Geplaatst: 2008-05-23 11:37:37

Ja hoor, gevonden!!!!!!!!!!

Ben wel op die site geweest maar waarschijnlijk teveel Frans, ha,ha!

Nu heb ik nog een echte nitwit-vraag, kan ik dan mijn laptop uit Nederland gewoon meenemen? Kan me van heel vroeger herrinneren dat je inderdaad een modem nog nodig hebt, krijg je die er dan bij of moet je die vooraf bestellen.

Bij ons in een dorp zit wel Francetelecom, maar daar gaat liever niemand heen omdat die mevrouw nogal vervelend is en zo snel praat dat je altijd goed voorbereid moet zijn. We zijn er straks maar een week waarin we moeten verhuizen en van alles moeten regelen dus ik wil een beetje voorbereid zijn. En och ja, ervaringen zijn er om te delen. Dus als iemand iets wil weten over eten......................

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2008-05-23 12:30:45

Jacqueline,

Heb er zelf indertijd bij dit acces libre geen modem bijgekregen, en dat doet Orange nog steeds niet. Het is immers een "gratis" abonnement.

Veel laptops hebben - zolang als het duurt - een ingebouwd modem. Kijk op de achterkant of zijkant naar een ingang voor zo'n klein vierkant telefoon stekkertje. De grotere die daar op lijkt is een zg. RJ-45, voor netwerk/adsl. Kijk anders in je documentatie, of klik (rechter muisknop) op je beeldscherm het icoontje "Mijn computer" aan, vervolgens onderaan het menu "eigenschappen", en daarna "hardware" en "apparaatbeheer". In de dan getoonde apparatenlijst moet je als het meezit een modem tegenkomen.

Is dat niet het geval zul je een extern modem moeten kopen. Die werden zeer lang geleverd met een aansluitkabel naar je pc die daar moest worden aangesloten op een seriële poort (ook wel COM poort). Die seriële poort is langzamerhand verdwenen, in ieder geval bij de laptops van tegenwoordig. Wat zijn functies betreft geheel verdrongen door de USB poort. Let daar dus even op bij de mogelijke aanschaf van een extern modem, USB of serieel. En als finishing touch: koop een 56 K modem, en daar staat meestal op dat betrokkene bereid is te communiceren volgens het "V-90 protocol". De laatste generatie modems die werd uitgebracht voldoet aan het iets verbeterde V92 protocol. Daarmee wordt de verbinding iets sneller tot stand gebracht, en is de gegevensoverdracht ook wat sneller. De overige technische détails zal ik je besparen.

Wanneer je je via de website van Orange opgeeft krijg je een week later op je Franse adres een pakketje toegestuurd met je inloggegevens en een installatie cd'tje. Enige Franse leesvaardigheid wel vereist.  Afrekening gaat via de factuur van France Telecom. En wanneer je het niet gebruikt, het kost geen cent. Dus ook als aanloop scenario naar een hopelijk low-cost adsl aansluiting (we hoeven immers niet persé de snelst denkbare verbinding) is dit een aardige optie.

Rob

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#5 Geplaatst: 2008-05-23 14:14:06

Dag J,

 

Onlangs heb ik een simpele telefoonaansluiting en een gratis internetabonnement bij Orange genomen. Voor de telefoon was ik de aansluitkosten en de technische kosten (nodig, want er was geen aansluiting) kwijt. Dat was in totaal iets meer dan 100 euro. Ik heb het goedkoopste telefoonabonnement met een toeslag van 2 euro, samen 18 euro. Door de toeslag ben ik in totaal weer goedkoper uit, zoals de Telecom-man mij voorrekende. Voor internet heb ik een oud modem uit Nederland (56 k) meegenomen en tussen mijn laptop en de telefoon gezet. Ik kan daar drie kwartier mee surfen voor een euro. Ik maak geen gebruik van mijn Franse e-mailaccount. De verbinding is traag, maar ik heb internet in Frankrijk alleen nodig voor e-mailverkeer en een beetje surfen. Als je de instellingen van je computer aanpast is het zeer doenlijk. Je kiest bijvoorbeeld voor text-only. Die paar plaatjes die je wel wilt zien, ontvang je dan apart. Al met al ben ik per jaar iets meer dan 200 euro kwijt voor toegang tot mijn e-mail. Het kan goedkoper door je abonnement af en toe stil te leggen, maar  dat is mij te veel gedoe voor die paar tientjes.

Waar ik woon in Frankrijk is alleen RE-ADSL mogelijk. Dat is maximaal een kleine tien keer sneller. Voorlopig vind ik dat niet genoeg om daar een nieuw abonnement voor af te sluiten. De kosten zouden ongeveer verdrievoudigen, volgens een grove schatting.

 

Groet,

 

Frans

avatar#4953
Jacqueline
Berichten: 2
Reacties: 5

#6 Geplaatst: 2008-05-23 15:14:48

Hardstikke bedankt voor jullie tips en adviezen. Begin nu langzaam te snappen hoe alles werkt!

Ga voorlopig ook maar voor het goedkoopste belabonnement en gratis internetten via Orange. Wij zijn zeer onregelamtig in Frankrijk en elke keer weer activeren lijkt me nogal lastig. Waarschijnlijk gaan we ook alleen internetten al het slecht weer is en even de mails checken en wat surfen, dus die kosten lijken me te doen!

Heb wel een modem op mijn laptop gevonden maar weet niet of die geschikt is ( HDAUDIOSoftfDataFaxmodem), was nogal zoeken want ik heb nu Vista en alles is weer anders.

Begrijp nu dat ik een franse stekker moet regelen, eventueel een modem mocht hij niet in deze laptop zitten en waarschijnlijk flink wat uurtjes om alles weer te laten installeren maar dan hebben we ook internet. Na 6 jaar heel primitief, begint nu toch weer het luxekindje te spreken.

Nou, hardsikke bedankt voor al die informatie, op technisch gebeid kan ik jullie niet verder helepen maar als er ooit andere vragen zijn!

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#7 Geplaatst: 2008-05-25 10:49:03

Beste Jackeline,

In navolging van de andere experts hier nog het volgende;

Je schrijft dat je nu via Orange met belabonnement kunt communiceren in principe dus. Je laptop heeft idd. dat data/fax modem idd. nog steeds 56 KB. die vgls. een eenvoudig DIN stekkertje op die laptop kan functioneren .... alleen in FR krijg je geen signaal binnen op de 2 binnenste pootjes. dat zijn in FR de 2 buitenste.

Ik begrijp dat je geen ADSL verbinding nog kan hebben daar zeer ruraal, maar over die Franse telefoonstekker die staat standaard in 4-aderige kabeltje op die 2 buitenste pootjes aangesloten, dus daar kom je ook met een Frans tel. toestel niet veel verder mee.

Je hebt dus een contra-stekker nodig die de twee buitenste met de 2 binnenste verbindt ... dwz dat er altijd apart altijd maar 2 overblijven + en - die zorgen dat je tonalteit op je interne modem van je laptop krijgt.

Ikzelf heb dit probleem opgelost om een NL stekker van die wandplug te verbinden aan een Frranse wandplug van die NL verlengkabel.

Op de FR-plug zijn dat de 2 draden links boven dus en die moet je verbinden  met de correspoderende in de NL plug 4-polig.

Je schrijft verder dat je iig alleen wilt internetten bij slecht weer....

Als er dus onweer is moeten jullie altijd die stekker vewijderen uit die wandkontakt doos, want anders heb je grote kans dat je laptop wordt opgeblazen indien de bliksem inslaat op je (bovengrondse) telefoonlijn en het zelfde geldt dus voor alle 220 volt stekkers van je huisinstallatie.

Ik heb hier zelf mee te maken gehad afgelopen week door een inslag dus. Daar bleek de interne 220 V bedrading sluiting te maken en de electricien is uren bezig geweest om die te vervangen ....

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2008-05-25 11:48:13

Tompouce en Jacqueline,

Het zou inderdaad vermakelijk zijn, dat gebrek aan standaardisatie zelfs waar het een simpel stekkertje met 4 draadjes betreft, als het niet zo treurig was.

Maar voordat Jacqueline met een schroevendraaiertje de aansluitdoos op de muur, of de Franse telefoonplug moet gaan openschroeven, of moeilijke vragen moet gaan stellen aan steeds glaziger kijkend deskundig winkelpersoneel, misschien kan het simpeler.

Heb bij de Brico - en alle andere doe-het-zelf zaken zullen dat ook in het assortiment hebben - ooit een kant en klaar verloopsnoertje gekocht van de Franse telefoonstekker naar het bekende kleine vierkante plastic telefoonstekkertje. Neem aan dat op de verpakking iets heeft gestaan van speciaal voor modem. En dat werkte meteen. Omdat de Franse telefoonpluggen zo groot zijn kun je ze ook nog in een andere variant krijgen: met ingebouwd adsl filter. Daar zitten dan twee aansluitingen op: één voor het adsl signaal, en één voor het voice/telefoonsignaal. Modem aansluiten op de telefoon aansluiting. Op een vide-grenier voor 50 eurocent te krijgen, bij de Brico ongeveer 5 euro denk ik. Aansluiten via een standaard telefoonkabeltje leverde bij mij geen problemen op (dus zonder de ader omkering als door Tompouce beschreven).

Laatste opmerking: zolang je de verbinding niet echt verbreekt, blijft je modem gewoon de telefoonlijn gebruiken. Als het tegenzit merk je dat pas de volgende dag wanneer je via een (parallel aangesloten) telefoon wilt bellen. Shit, vergeten uit te zetten. Vooral de aan adsl en kabel gewende Nederlanders vergeten dat nog wel eens. Wanneer je Internet Explorer, Firefox of welke andere webbrowser dan ook sluit, wordt door de/het modem de "hoorn" niet automatisch op de haak gelegd. Omdat je familie of vrienden die op bezoek zijn geen les wilt geven in langzamerhand archeologisch internetten - ze komen immers voor al het aangename van LDF - heb ik een praktische oplossing geïnstalleerd. Een telefoonverdeeldoosje: aan één kant gaat de telefoonaansluiting er in, en aan de andere kant zitten drie aansluitingen voor mini telefoonstekkertjes, en, daar gaat het om: per uitgaande verbinding een rood lampje (ledje). Wanneer een aansluiting de "lijn heeft" brandt het rode lampje. Een aardige visuele indicatie, en het voorkomt dat je om te kunnen internetten eerst de stekker die naar de telefoon gaat er uit moet trekken om de stekker met snoer die richting modem gaat aan te kunnen sluiten. Om vervolgens na het internetten te vergeten dit in omgekeerde volgorde te herhalen, waarna je dagen plezierig onbereikbaar bent.

En bij dreigend onweer zoals Tompouce terecht opmerkt de telefoonverbinding naar je pc of laptop loshalen, en stekker uit het stopkontakt.

Rob

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#9 Geplaatst: 2008-05-25 19:41:59

Rob,

Je loste hierboven en passant even een raadsel voor me op. Ik heb recentelijk zo'n telefoonstekker met adsl filter gekocht en een uitgang voor dat kleine telefoonstekkertje. En ja, wat overkomt me, ik ben telefonisch niet bereikbaar ;-(

Het duurde even voor ik uitvond dat wanneer je de stekker er uit haalde, de telefoon weer goed werkte. Voor mij nog wel hanteerbaar voor mijn vrouw en gasten niet uitlegbaar. Filter dus verwijderd en in de hoek gegooid en verder gebruik gemaakt van een meegebrachte splitter maar dat betekent weer meer snoertjes en daarvan is mijn vrouw ook geen liefhebber.

Ik heb nog zo'n doosje met één ingang en drie uitgangen met elk een rood ledje. Is het mogelijk om nu een constructie te maken voor het aansluiten van twee telefoons en een modem/router voor adsl. En hoe verbreek je nu de verbinding om nog wel goed bereikbaar te zijn.

Ben benieuwd en alvast bedankt.

Jan Joost

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#10 Geplaatst: 2008-05-25 21:19:13

Jan Joost,

Een ADSL filter heeft twee uitgangen: één voor RJ11 (dat "kleine stekkertje" zoals jullie het noemen ;-) en één zogeheten "prise en T" (omdat de Franse telefoonstekkers een T-vorm hebben) (zie hier voor een foto van een ADSL filter => ik hoop dat jullie telefoonaansluiting wat beter schoon gehouden wordt dan die van deze mensen ;-).

Wanneer je de telefoon aansluit op die RJ11 uitgang is het logisch dat je geen telefoon meer hebt want daar staat als het goed is duidelijk bij dat dat de ADSL uitgang is die dus uitsluitend gebruikt moet worden om het kabeltje naar het ADSL-modem in te doen (op deze aansluiting komen alleen de "hoge" frequenties naar buiten).

De "prise en T" kan vervolgens dan gebruikt worden voor het aansluiten van een telefoon (daar komen de "lage" frequenties voor telefonie uit) en als je aan je telefoon ook zo'n "klein stekkertje" (RJ11 => een internationale standaard, want dat wilden jullie zo graag!! :-) hebt zitten kun je eventueel een stekker "en T" kopen met een RJ11-aansluiting die je dan in het ADSL filter doet en de RJ11 stekker van de telefoon dan in die RJ11 aansluiting (zie hier voor een foto van een dergelijke stekker ).

In het geval je geen ADSL gebruikt moet je zeker niet met ADSL filters aan de slag gaan want dat heeft geen enkel nut en daar maak je het uiteraard alleen nog maar ingewikkelder mee ...  Voor een inbelmodem hoef je helemaal geen kabels om te gaan wisselen ofzo: vrijwel altijd gebruik je met je laptop een kabeltje met 2 RJ11-stekkertjes (één voor in de laptop en één naar de telefoonaansluiting). Dit RJ11 stekkertje kun je in een stekker "en T" met RJ11 aansluiting eenvoudig inklikken en die stekker dan in het telefooncontact doen om het werkend te krijgen.

Om niet steeds de stekkers om te moeten wisselen kun je een splitter op het telefooncontact zetten (het gebruik van een telefoonsplitter wordt uiteraard afgeraden in het geval van ADSL!!). Deze vind je in de bouwmarkt, meestal in de vorm van een stekker "en T" aan de ene kant (onderkant) en aan de bovenkant twee uitgangen waar je weer een stekker "en T" in kunt doen (hier te zien bijvoorbeeld ).

Je moet er dan uiteraard wel op letten dat je netjes de verbinding verbreekt want aangezien je de stekker erin laat zitten blijft een niet verbroken verbinding inderdaad actief ... 

Deze splitters bestaan trouwens ook in een pure RJ11-vorm: 1 RJ11 aansluiting naar 2 RJ-11 aansluitingen (zoiets dus ). 

Jan Joost, in jouw geval weet ik niet wat dat "doosje" is wat je hebt, maar je hebt in het geval van ADSL dus sowieso een ADSL-filter nodig waarvan je de "T" in het telefooncontact doet, in de RJ11-aansluiting de kabel naar het modem doet en ten slotte in de "nieuwe" "T" aansluiting een telefoonstekker met als het kan een RJ11-uitgang aan de onderkant. In die RJ11 uitgang kun je dan wellicht jouw kastje aansluiten (met een RJ11 <=> RJ11 kabeltje als je kastje een RJ11 ingang heeft?) en in 2 van de 3 uitgangen kun je dan je twee telefoons aansluiten.

Doe het altijd in deze volgorde zodat je je ADSL-signaal als eerste splitst van het telefoonsignaal want anders moet je meerdere filters gebruiken.

In het geval van ADSL hoef je je verbinding uiteraard niet te verbreken want je bent in dat geval gewoon bereikbaar *terwijl* je op Internet zit en je betaalt ook niet voor de duur die je online bent (m.u.v. speciale abonnementen gebaseerd op tijdsduur, maar die zijn zeldzaam).

Groeten,

Thomas 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#11 Geplaatst: 2008-05-25 21:19:20

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2008-05-25 21:51:23

Jan Joost,

In principe is dat vrij eenvoudig, maar gelukkig zijn er ook complicerende omstandigheden.

a) Om met het eenvoudige te beginnen, hierbij de Nederlandse installatiepraktijk volgend: sluit de adsl-splitter meteen aan het begin aan, dus zo dicht mogelijk bij het punt waar de telefoonlijn je huis in komt "En tête de ligne" heet dat. Het enige punt waar je telefoonlijn in huis dan naar toe mag gaan is de "line in" van je splitter (filtre maître adsl). Van de adsl uitgang van de splitter een kabeltje naar je adsl modem/router, en van de phone uitgang een kabeltje naar de line-in van je mini telefooncentrale. Op de drie uitgangen daarvan kun je ieder telefoonachtig apparaat aansluiten: vaste telefoon, fax, basisstation van een draadloze huiscentrale (niet alle Nederlandse types zijn in staat met Franse telefoonnet te communiceren!). Of zoals in mijn geval een apparaat uit het museum voor contemporaine technologie: een analoog modem.

b) Het aansluiten zelf gaat natuurlijk het handigste met snoertjes waar de bekende RJ-11 stekkertjes aan vast zitten. Maar op het moment dat je ergens bedrading moet loshalen, sta je voor je het weet met een los eindje draad zonder stekkertje in je handen, en niet iedereen heeft zo'n modulaire stekker krimptang liggen. Sommige adsl splitters houden daar rekening mee, en zijn voorzien van RJ-11 aansluitingen en de mogelijkheid om draadjes vast te schroeven of te klemmen. Zo'n filtre maître adsl zag ik aangeboden bij een Franse firma (www.maisonic.com) voor E 12,90, dus dat valt nog wel mee. Speciaal geschikt voor adsl2, triple-play en gebruik van drie of meer telefoons stond er bij opgemerkt.

c) In principe werkt alles meteen vlekkeloos wanneer je het zo aansluit. Maar dat belooft iedere nieuwe Windows versie ook, dus er zijn wat aandachtspunten. In de Franse telefoonaansluitpraktijk worden alle telefoonkontaktdozen parallel geschakeld. En dat kan complicaties opleveren. Wanneer van kontaktdoos nr 1 een verloopsnoertje (Franse telefoonplug naar RJ-11) naar de ingang van je adsl splitter gaat, staan de overige telefoon aansluitingen nog steeds op het ongefilterde totaal signaal aangesloten. Dus zien de overige aangesloten telefoons zowel het laagfrequente voice deel als het hoogfrequente adsl deel van dit binnenkomende signaal. En de bedoeling van de splitter is juist om deze twee frequentiebanden uit elkaar te gooien, om onderlinge beïnvloeding en storingen te voorkomen.

d) Zorg er dus voor dat je of niets aansluit op de telefoonkontaktdozen nrs 2 en volgende. De perfectionist zal nu roepen dat je dat beter maar niet kunt doen, zoveel extra kabellengte ongebruikt laten hangen aan je totaal signaal, kwaliteitsverlies. Of schroef de doorgaande verbinding die in doos nr. 1 te vinden is los. En verbind daar desgewenst een verlengsnoertje aan met een RJ-11 stekkertje, dat in één van de drie uitgangen van je mini telefooncentrale gaat. Bij een VOIP verbinding, telefoon via internet, dus geen klassiek FT abonnement meer, de bestaande telefoon infrastructuur aansluiten op de telefoon uitgang achter op het modem.

e) Zou je de bestaande infrastructuur geheel in tact willen laten, dan zul je op iedere telefoonkontaktdoos zo'n speciale Franse telefoonstekker moeten zetten, met een ingebouwd filter. Alleen op de eerste - het dichtst bij het punt vaar France Telecom het huis binnenkomt - gebruik je de adsl uitgang om naar je adsl modem te gaan, en op alle phone uitgangen kun je een telefoon aansluiten. Op deze manier "ziet" geen enkele telefoon het adsl signaal.

Rob

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#13 Geplaatst: 2008-05-25 23:17:14

Thomas & Rob,

Dank voor jullie uitvoerige reacties. Over twee weken ben ik weer in LDF. Aan de hand van jullie beschrijvingen ga ik dan met het "systeem" aan de slag en zal ik feedback geven van de resultaten.

Groet, Jan Joost

avatar#4953
Jacqueline
Berichten: 2
Reacties: 5

#14 Geplaatst: 2008-05-25 23:55:39

Nou jongens, wat zo 'n vraag aan techniek kan opleveren.

Die verloopstekkertjes heb ik op internet al gevonden. Maar kan vanuit hier mijn oude telefoon niet omzetten, dus ben bang dat ik dat daar ter plaatse moet doen, wat natuurlijk weer enige tijd gaat duren dus deze vakantie zal het er nog niet van gaan komen. Kan alvast wel op stekkerjacht bij Brico.

Ja, dat klopt, lang geleden maar vroeger vergat je ook nog weleens de stekker eruit te hale en dan had hij heel de dag doorgetikt! Zal er aan gaan denken ( wat zijn we toch verwend in Nederland).

Nu, mocht ik wel iets geregeld krijgen laat ik wel even weten of alles goed is verlopen! ( moet nml daar ook nog een keuken plaatsten........) 

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#15 Geplaatst: 2008-05-26 00:49:18

Nu het toch over probleemples, stekkers en draden gaat......

Ik ben het volgende verhaal wel eens tegengekomen 

In oudere (?) huizen zit in de contactdoos (eerste en misschien ook de volgende) een condensatortje, ooit bedoeld voor tests door FT. Die condensator zou bij ADSL echter storingen opleveren. Op diverse fora las ik het advies om die eruit te halen.

Waarheid of fictie?

In elk geval zit er bij geen (meer) en ook heb ik bij kennissen gezien dat er regelmstige ADSL storingen waren, die ophielden toen de condensator werd verwijderd.

Ko

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#16 Geplaatst: 2008-05-26 09:17:39

Ko,

1) Het verwijderen van die condensator wordt inderdaad ook door enigszins gezaghebbende websites aanbevolen. Zeker wanneer je problemen hebt, intermitterende storingen of een tot droefenis stemmende download snelheid zou ik het maar proberen, vooral bij een reADSL aansluiting. Een complete fotorapportage met handleiding hoe deze te verwijderen staat op onderstaande links:

http://www.dslvalley.com/dossiers/condensateur/condensateur.php

http://www.ariase.com/fr/guides/condensateur.html

2) Verder nog een advies aan alle onbezoldigde leerling telefoonhulpmonteurs: knip nooit beide draden (in Nederland de rode en blauwe), of de hele draadbundel in één keer door! Altijd stuk voor stuk, beter geen kortsluiting te maken. Op de telefoondraden staat een zogenaamde "lijnspanning" van 48 tot 60 Volt DC (= gelijkspanning) wanneer er geen verbinding is, en die zakt naar een Volt of 12 wanneer de connectie tot stand is gebracht. Daaroverheen staat dan nog eens de belspanning van dacht ik ongeveer 100 Volt AC (wisselspanning), bedoeld om de ouderwetse telefoonbel aan het rinkelen te krijgen van de draaischijftoestellen. En wie heeft die nu nog staan?

3) En voor die oude situatie had je dus in je telefoonteoestel zelf ook een condensator nodig: om te voorkomen dat er door de spoel van de rinkelbel gelijkstroom kon lopen. Ik weet niet of in de Franse situatie de bewuste condensator in de prise téléphonique murale alleen een functie voor testdoeleinden vervult of vervulde, of dat hij ook nog een AC/DC scheidingsrol had in combinatie met de oude puls telefoontoestellen. Ik zou me kunnen voorstellen dat die nog van pas zou kunnen komen voor het aansluiten van een extra telefoonbel ergens in huis. Ik had ooit een boekje van Elektuur over de ins en outs van het telefoonwezen in Nederland en buurlanden, maar samen met meters andere boeken en documentatie (repareren van videorecorders, tv techniek met buizen en ga zo maar door) zijn die tot recycling bevorderd. Moet het dus hebben van mijn eigen lange termijn geheugen.

4) Juridische bijsluiter: formeel is de telefoonaansluitdoos in uw huis het eigendom van France Telecom, en mag alleen een monteur ingrepen verrichten. Wees dus een beetje voorzichtig, maak de boel niet kapot.

Rob

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#17 Geplaatst: 2008-05-26 20:29:24

Ko,

Rob heeft gelijk: die condensator heeft geen nut meer (voorzover ik weet werd die alleen gebruikt om op afstand de lijn te kunnen teste maar misschien had 'ie ook nog ander nut vroeger) en kan een verslechtering van het ADSL-signaal veroorzaken (ik heb kan expres vet gedrukt want het heeft niet altijd negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het ADSL-signaal; peu importe, weghalen kost niks en levert geen problemen op [als je het maar voorzichtig doet zodat de draadjes en verdere aansluiting gewoon blijft zitten]).

Wanneer je problemen hebt met de kwaliteit van je ADSL-verbinding en een redelijk lange telefoonlijn hebt kan het overigens zelfs zo zijn dat de helpdeskmedewerker of de technicien 2ième niveau die je eventueel terug zou bellen je zou vragen je telefoonaansluitingen te controleren en indien aanwezig de condensator te verwijderen.

Overigens had ik dit in mei 2006 (!!) al eens uitgelegd :-).

Groeten,

Thomas

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#18 Geplaatst: 2008-05-26 23:07:24

Ja Thomas, ik herinner me dat.

Ik bracht het alleen ter sprake, omdat het 'condensator-verschijnsel' onder techneuten bekend is, maar eigenlijk vind ik het raar dat (vzv mij bekend) de ISP's hier niet op wijzen. Behalve dan kennelijk soms de helpdesk of technicien.

Misschien maak ik me wel druk om niks: If it aint broken, don't fix it....... 

gr, Ko

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#19 Geplaatst: 2008-05-26 23:07:25

Ja Thomas, ik herinner me dat.

Ik bracht het alleen ter sprake, omdat het 'condensator-verschijnsel' onder techneuten bekend is, maar eigenlijk vind ik het raar dat (vzv mij bekend) de ISP's hier niet op wijzen. Behalve dan kennelijk soms de helpdesk of technicien.

Misschien maak ik me wel druk om niks: If it aint broken, don't fix it....... 

gr, Ko

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#20 Geplaatst: 2008-05-26 23:07:30

Ja Thomas, ik herinner me dat.

Ik bracht het alleen ter sprake, omdat het 'condensator-verschijnsel' onder techneuten bekend is, maar eigenlijk vind ik het raar dat (vzv mij bekend) de ISP's hier niet op wijzen. Behalve dan kennelijk soms de helpdesk of technicien.

Misschien maak ik me wel druk om niks: If it aint broken, don't fix it....... 

gr, Ko

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#21 Geplaatst: 2008-05-26 23:08:51

Oeps,

het was nu ook weer niet de bedoeling om het 3x te posten

Sorry, Ko

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#22 Geplaatst: 2008-05-27 20:12:19

Beste Thomas,

Ik heb sinds m'n aansluiting op ADSL (niet voll. dégroupé) een raar probleem met de hoofdaansluiting van FT in m'n huis. Heb het abonnement met FT aangehouden, maar wordt nu sinds een ruim een jaar door Free.fr geregeld.

Bij die Freebox werd een modem geleverd (versie 4) met adsl cigognes voor de franse stopkontakten. Het oude 56K modem werkte via die ongefilterde pluggen altijd op die meerdere stopkontakten altijd alleen maar op eerder beschreven methode met 2 aparte snoeren, dwz. 1 voor modem en UPC voor de PC en 1 voor de tel. verbinding.

Beide gelijktijdig gebruiken was er dus al niet bij!

Maar sinds die ADSL verbinding kon ik slechts dat hoofdstopkontakt gebruiken in de door jouw getoonde configuratie. Omdat die 2 zich in een andere ruimte bevonden, zon ik op een zg. 'verlengde' oplossing.

Dwz. ik legde 2 aparte kabels aan naar gebruiksruimte voor internet en telefoon vanuit dat binnekomende hoofd stopkontakt met de ADSL filter in Hoofd stopkontakt. Haléjuja het werkte ook voor tel. faxmodem combi van 56K.

Nu nadat ik hier ca. 2 wk. terug ben is het één grote puinhoop na een forse blikseminslag op de tel. lijn en electra. NB. alle stekkers voor zowel tel.

en electra naar PC waren volledig afgekoppeld voordat ik de winter in NL doorbracht.

Echter m'n buurvrouw meldde me dat die boite de derivation voor de FT verbindingen slechts provisorisch door FT was gerepareerd.

Jaja dat bleek me al spoedig, want de PC met internet verbinding werkte uitstekend nadat ik via een andere groep weer 220 volt had op die, maar de portable telefoon en oud modem hadden geen enkele tonaliteit. Die portable dan maar in hoofd kontakt geplugd en ja ik kon weer communiceren op zowel i-net als tel.

Het werkelijke probleem is dat ik via dat paralelle telefoonsnoer soms wél tonalteit krijg of soms niet. Ik hoor op die lijn dan alleen maar geruis én soms in't frans gesprekken van andere tel. gebruikers, wat duidt op een vergaande mate van overspraak.

Om in een lang verhaal kort te gaan ... ik begrijp hier geen reet van.

Dus wil je me dan helpen Thomas ... vgls. FT is de lijn volledig in orde, maar betwijjfel of in het tel gedeelte meerdere toestellen tegelijk die belasting aankunnen op het moment.

MHG van,

Erik.

PS.: Mijn tel.nr. hier in Fr. is: 0555820627 mocht je de signaal verhouding op die ADSL-lijn willen testen... ik verander nix meer, beide werken. Met slechts 1 telefoontoestel op die lijn.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#23 Geplaatst: 2008-05-27 22:10:12

Hallo Erik,

Als ik eerlijk ben moet ik helaas toegeven dat ik weinig van je verhaal begrepen hebt. Voor jou zal het waarschijnlijk wel duidelijk zijn omdat je erbovenop zit, maar ik kan hier helaas niks mee ...

Op basis van wat ik begrepen heb van je verhaal zou ik denken dat het probleem ligt aan de interne telefoonaansluiting bij jou thuis (met name aangezien het goed werkt op de hoofdaansluiting). Als dit het geval is zul je er zelf voor moeten (laten) zorgen dat deze installatie nagekeken en indien nodig gecorrigeerd wordt.

Mocht je denken dat het probleem afkomstig is van je telefoonlijn zoals die geleverd wordt door France Telecom kun je het gratis nummer 1013 te bellen vanaf je France Telecom telefoonlijn (want als ik het goed begrepen heb heb je die aangehouden en heb je bij Free dus gekozen voor een "dégroupage partiel"). Ik heb geen toegang tot de technische tools die het mogelijk maken je lijn te testen (ik werk niet bijj de klantenservice en ook niet bij de technische interventiedienst) dus helaas kan ik je daar denk ik niet mee verder helpen.

Groeten,

Thomas 

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#24 Geplaatst: 2008-05-27 23:28:38

Ja ik begrijp je Thomas,

Dat je het maar gedeeltelijk kunt volgen. Volgens FT was de lijn volledig OKé op dat moment. Ik belde dus met die portable in hoofd stopkontakt aangesloten en ook i-net verbinding werkte dus wel via verlengsnoer aangesloten NA dat ADSL filter cicogne.

Ik heb de techneut van FT dus ook verteld dat ik 2 aparte snoeren had naar de plek van PC had én dat een oud tel. toestel wél werkte maar alleen die dus.

Als ik het moderne franse toestel  van Logicom tevens aansloot op die lijn was er geen enkele tonaliteit (behalve dus een oud toestel!)

Wat ik je vertelde over vanmiddag is dat ik dus geen tonaliteit hoorde op die telefoonlijn (oud toestel met moderne verwisseld) én uisluitend veel geruis hoorde op die lijn met 'overspraak'. Dwz. met dat ene tel. toestel een gesprek kunnen volgen tussen andere Fransen, maar bij open belverbinding geen kiestoon hoorde!

Veel later was er dus wel tonaliteit!

En daarom beste Thomas begrijp ik er op z'n zachtst gezegd geen ene fuck meer van hoe FT dan een signaal kunnen testen op een eerder goeie verbinding.

BTW die i-net verbinding is het probleem helemaal niet! Die valt tijdens ver onweer ook wel eens weg!

Maar ik ben allesbehalve imbeciel dus, ik heb die interne verbindingen met Vott/Ohm meter doorgemeten en het probleem ligt dus niet bij die verlengkabels met RJ connecties. Die waren dus voor dat onweer al niet aangesloten!

Ook heb ik dat hoofd stopkontakt geopend en zag geen condensator zoals hier eerder beschreven. Ik zal nog enige dagen dit gedoe aanzien, maar dan komen de boys van FT maar fijn hier en hoe dan ook die mogen me haarfijn komen uitleggen dat het niet hun schuld is... maar ik denk dat FT volledig verantwoordelijk voor de verbindingen buitenshuis t/m dit hoofd stopkontakt en overspraak op die lijn (voice) heeft niets te maken met mijn interne ADSL filters. Want daarvan heb ik splinter nieuwe ingezet. Zij hebben zelf dit hoofdstopkontakt veanderd een jaar eerder dan toen hier ADSL beschikbaar kwam. Ik ben dit gedoe meer dan zat, sinds die overgang krijg ik voor de telefoon alleen al geen tonaliteit op stopkontakten voor telefoon elders in m'n huis... zal de vette rekening opzoeken van ca. 175 € , ik laat me niet oplichten 'veel voor weinig' dus! Het consigne was dus dat ik dat hoofdstopkontakt alleen mocht gebruiken voor depannage! Het werd dus anders sinds ADSL want die filters werktten niet meer nergens in huis.

Het spijt me oprecht Thomas, maar bedankt voor je reactie.

Groeten van,

Erik.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#25 Geplaatst: 2008-05-28 00:49:11

Beste Erik,

Spijt hoef je helemaal niet te hebben want je hebt volgens mij niets gedaan waar je spijt van zou moeten hebben (voorzover ik weet ten minste) ...

Uit het vele gebruik van vetgedrukte delen en uitroeptekens begrijp ik dat je niet blij was met mijn antwoord, dus dat spijt mij dan maar zoals ik heb geprobeerd uit te leggen kan ik hier weinig aan doen aangezien ik 1/ de situatie niet ken en 2/ zelf de betreffende lijn niet kan testen vanuit de centrale noch bij jou thuis ...

Niemand heeft volgens mij gezegd dat je imbeciel bent maar mijn opmerking over het verschil tussen een probleem in de interne telefooninstallatie of een probleem op de telefoonlijn was meer bedoeld om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Als er namelijk een monteur langs komt omdat jij aan de klantenservice aangeeft dat het probleem door France Telecom wordt veroorzaakt en dat blijkt niet zo te zijn dan zal er namelijk een rekening worden opgemaakt voor de gemaakte kosten ...

Ik heb dan ook niet gezegd dat het probleem niet van de netwerkkant kan komen, aangezien ik niets over de plaatselijke situatie weet en de betreffende telefoonlijn ook niet ken ...

Nogmaals, ik geef alleen maar tips / adviezen en antwoorden op vragen en doe dat belangeloos ... je kunt niet van mij verwachten dat ik persoonlijk in Zuid-Frankrijk kom kijken wat er eventueel aan de hand zou zijn met de telefoonlijn van iemand ...

Groeten,

Thomas

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#26 Geplaatst: 2008-05-28 04:46:12

Beste Thomas of moet ik zeggen Lieve?,

Ik spreek toch immers jou niet  perso op dit probleem aan, toch?

Maaar de boys of girls van FT moeten gewoon ter plekke komen, want zover het probleem nu optreedt is het dus een extern probleem over die telefoon/internet verbinding. En ik laat me gewoon niet afschepen met goedkope smoezen.

Er is een probleem sinds dat beruchte onweer -bij mijn absentie overigens een week daar voor- met de zg. reparatie van die telefoonlijn in een centrale op sub nivo...slechts 2 draadjes in kleuren rood en blauw, wat staat voor plus of min zijn belangrijk. In een telefoon stopcontact worden er 4 ingezet net als in NL. Maar als je vgls de oude normen het geheel gebruikt dan schakelt het ene stopkontakt het andere uit bij inpluggen. Moderne tel. toestellen vragen ook intern geen enkele lijnbelasting tov. van ouderwetse. De hoorn ligt op de haak en is er dus geen enkele verbinding met die lijn. ADSL werkt dus anders, want die zelfde tel. lijn staat structureel open voor je i-net verbinding, tenzij je PC dus uit staat al of niet door een UPC gestuurd en vandaar de noodzakelijkheid van een filtrage over slechts 4 binnenkomende draadjes.

Ik begrijp met m'n 'boerenverstand' dus nog wel dat het nodig is -waar dan ook- dat je het binnenkomende of uitgaande signaal moet gaan splitsen over die 2 actieve telefoondraden. En daarvoor is dat nu bekende ADSL filter nodig.

Indien zo'n filter opgeblazen zou zijn door onweer werkt dat niet meer bij in-plugged. Maar hoewel er mijoenen volts op een bovengrondse tel. kabel of 220 volts electra leiding kunnen inslaan, zoekt die bliksem altijd altijd de kortste weg naar aarde.

Als nu zoals eerder gebeurd hier de tel.lijn volledig werd opgeblazen met plugged-in tel. verbinding via UPC ook voor de  voeding van 220 volts verbinding, zou ik me kunnen voorstellen dat er ondanks moderne aardlekschakelaars een vonk overspringt ergens. Echter niet als alles unplugged was met een halve meter afstand minimaal. Maar dan zou dus ook die afgekoppelde PC opgeblazen moeten zijn, hetgeen dit keer niet gebeurd is.

Wat er nu wél of niet gebeurt Thomas als ik FT hier laat komen, men moet dan met letterlijke bewijzen komen dat het probleem intern ligt, maar ik geloof er vooralsnog nix van want m'n eigen metingen wijzen anders uit.

Dus nogmaals voel je ajb. NIET aangesproken !

MHG van,

Erik.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#27 Geplaatst: 2008-05-28 11:14:41

Erik,

Inmiddels zijn we denk ik via een uitstapje naar de condensator vraag van Ko in een andere discussie verzeild dan waar dit onderwerp mee begon, waar ik zelf met mijn reactie daarop ook aan heb meegeholpen.

Met jouw storingsmelding komen we denk ik in een aantal nieuwe onderwerpen terecht (tegelijkertijd oude bekenden), gevolgen van blikseminslag, aanleg data/telefoon bekabeling en kwaliteit van de serviceverlening door France Telecom of internetproviders. Ieder onderwerp op zich al interessant genoeg om een boek over te schrijven.

Daarom volsta ik met een paar praktische opmerkingen.

1) De gevolgen van blikseminslagen zijn meestal heftig, en soms ook wat subtieler. Soms lijkt het of apparaten het nog doen, maar een paar maanden later stoppen ze er plotseling mee. Hebben elektronische componenten toch een opdonder gehad. Inspectie van dat soort schadegevallen onder de (electronen) microscoop laat dan zien dat bijvoorbeeld isolatielaagjes door de overspanning voor 3/4 doorgeslagen waren, en dat er daarna weinig meer voor nodig was om de genadeslag uit te delen. Verbrande en gesmolten bedrading, geëxplodeerde onderdelen, dat zie je meteen. Maar dit soort sluipende gevolgschade is wat lastiger. Om een lang verhaal kort te maken: in jouw geval zou ik dat adsl filter maar eens vervangen door een nieuwe. Neem aan dat dit tijdens je afwezigheid nog verbonden was met de telefoonlijn, en dat alleen de beide uitgaande draden naar adsl modem en telefoon losgekoppeld waren. Of was het filter ook unplugged? Baat het niet, het schaadt ook niet. En daarmee kun je in ieder geval één mogelijke foutoorzaak afvinken wanneer het probleem daarmee niet is opgelost. Bovendien: je konstateert dat zelf al, een bliksem zoekt de weg van de minste weerstand. Dat betekent soms dat die vrolijk van het ene stuk bekabeling overspringt naar een andere bekabeling die daar vele decimeters vandaan ligt, en galvanisch gescheiden is. Lostrekken van aansluitingen moet je zeker doen bij onweer, maar het gedrag van een blikseminslag is soms uiterst grillig.

2) Dat ná het installeren van het adsl filter de overige telefoon stopkontakten het niet meer deden, lijkt me technisch gezien een correcte ingreep van FT. Zie mijn opmerkingen van 25 mei. ADSL filter als het enigszins zo dicht mogelijk bij het punt waar de telefoonlijn het huis binnenkomt, en tête de ligne, en vandaar af verder naar adsl modem en telefoon infrastructuur.

3) De gevolgschade zou natuurlijk ook nog ergens in de telefoonbekabeling van het net van FT kunnen zitten. Gedeeltelijke doorslag van isolatie ergens, of scheurtjes die bij regenachtig weer zorgen voor problemen.

Tot slot: voortzetting van deze discussie beter onder een nieuwe noemer. De vraag van Jacqueline is inmiddels voldoende beantwoord dacht ik.

Rob

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#28 Geplaatst: 2008-05-28 13:53:46

Beste Rob,

Ik had dus zelf al in je slotconclusie dezelfde afweging gemaakt als jij.

Voor jouw info: Tijdens dit heftige onweer waren alle bekende gevoeiige apparaten losgekoppeld... behalve een koeldiepvries combi, de wasmachine en de micro wave oven in dezelfde groep! De bliksem heeft voor 1 groep een zg. 'court circuit' veroorzaakt... de rest van het huis functioneerde  kennelijk tijdens m'n afwezigheid nog comme avant. De electricien die hier ruim 4 uur bezig was voor die zg. kortsluiting zei vaak alleen maar MERDE. Ik vroeg hem dan in bijzijn van buurman wat er nu merde was.

Na veel gedoe vond hij de oorzaak; Bij trekken van nieuwe bedrading in die buis bleek er geen doorgang te kunnen plaats vinden.

Wat was nl het geval?  Dat op 2 plaatsen in die electri-buis die was doorboord in een gipsplaten wand. En hij haalde na diverse godvers/merde's door een simpel magneetje de zg. chevilles er uit.... allen metaal! Hij dus had het dus nog nooit mee gemaakt dat je op 2 plaatsen een electra buis kon doorboren zonder gevolgen maar voor hem én mij begreep ik het probleem!

Ik begreep uiteindelijk dat in nauwelijks electrisch verwarmd huis tijdens m'n langdurige afwezigheid er een lek bestond tussen de plus (rode draad in F. en bruine in NL) dat er dus "kortsluiting" was ontstaan. Dat was dus formeel niet echt het geval, want zo'n gipswand zuigt nu eenmaal vocht op ... dus als je electro installatie ' aux normes' is weigerde de betreffende groep elke dienst.

Dan nu die onduleur of UPS. die stond UIT fysiek gesproken op dezelfde groep. Of 'uit' ook betekende dat die totaal losgekoppeld werd door mij, herinner ik me niet meer exakt maar die onduleur functioneert comme avant. De tel. aansluitingen waren 100% zeker fysiek losgekoppeld.

En ja ik test het nu verder in de diepte, want ik weiger à priori een evt. rekening te betalen voor wat buiten buiten mijn invloeds sfeer ligt.

Ik blijf uiteindelijk voor een FT abonnement een vorstelijk bedrag betalen per 2 maanden. Dus... ik zie de boys in plaatselijk restaurant en hoor hun conversatie.

Maar als het puintje bij het paaltje komt weiger ik elke voldoening van factuur...ook hun groteske verhalen tijdens een lunch. Als het probleem kennelijk ligt buiten die verdeel box van FT... anders wordt ik dus vorstelijk verneukt door 'les techniciens' die in dat restaurant ook eten voor een menu "ouvriér" à 12 €

Groeten van,

Erik.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#29 Geplaatst: 2008-06-17 20:32:44

Even terug naar de oorspronkelijke vraag: wat is goedkoper?

Als we alles goed hebben begrepen dan kun je op een tweede huis je abonnement opschorten. Dat is mooi, kom daar hier in Nederland maar eens om! Het lijkt er op dat wij hiermee voor telefoon in ons huisje de oplossing hebben gevonden, omdat wij er vooral in de zomer zijn en dan nog kort in het najaar en het voorjaar. Dat is dus drie keer schorsen plus de maanden abonnement dat we er zijn, ik begreep dat "openzetten" ook voor minimaal een maand is. Dat vinden wij niet erg, het scheelt toch een aantal maanden, plus dat onbevoegden (je weet maar nooit wie er eens naar binnen stapt!) niets met je telefoon kunnen.

Waar we nu nog naar op zoek zijn is een voordelige internetverbinding. We hebben iets gezien van Orange: 10 euro per maand inclusief een uur surfen, 1 euro voor een modem en 1 euro per extra uur surfen. Dat laatste, en op tijd uit zetten, moet je dan in de gaten houden, maar daarvoor is het dan ook niet duur.

Voorzover we hebben kunnen nagaan is de plek waar wij zitten nog niet "dégroupée" en daardoor kunnen wij hooguit 512K krijgen, dat is dus dat abonnementje van 10 euro per maand plus extra uurtjes. Dat het traag gaat zijn daar leggen we ons maar bij neer in een "lieu-dit" van drie huisjes (inclusief het onze!), dat zal voorlopig niet anders zijn. Als we maar contact kunnen houden met onze klanten, want we zijn in de zomer best lang weg uit Nederland. Naar een internetwinkeltje gaan kost ons minstens een halve dag die we hard nodig hebben om te bricoleren!

Waar we maar niet achter kunnen komen is: kan zo'n abonnementje (of iets anders al of niet van Orange) ook worden opgeschort, net als de Ligne Résidence Sécondaire? Is er iemand onder de forumgebruikers die daar iets meer kijk op heeft? Ik heb al anderhalve dag zitten zoeken, maar (nog) niets kunnen vinden.

We zouden willen proberen om in ieder geval de telefoon (en als dat kan het internet ook) alvast via internet aan te vragen, want we hebben een telefoonkabel lopen vanaf de paal aan de weg ons terrein in tot en met een stopcontact in huis. Het zou tof zijn als we een werkende telefoon hebben, want de dekking van ons prepaid mobieltje is huilen met de pet op! Als we het goed begrepen hebben, dan zijn er verloopstukjes te koop van die grote Franse telefoonstekker naar een RJ-11 klikstekkertje, dan zouden we onze oude vaste telefoon zó er aan kunnen prikken. Of was er dan iets met draadjes die verkeerd om zitten (de binnenste buiten of andersom)?

We hopen een oplossing te vinden, want voor mobiel internetten heb ik mijn twijfels omtrent de kwaliteit van de verbindingen, zelfs een gewoon mobiel telefoongesprek is bijna niet te doen.

Iedereen bij voorbaat bedankt voor het meedenken!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#30 Geplaatst: 2008-06-17 22:14:17

L.S.,

Meedenken is voor wat de internet aansluiting betreft al vrij uitvoerig gebeurd bij het onderwerp "readsl" in deze rubriek. Ook de haalbaarheid van een periodiek opzeggen en weer aansluiten van een adsl abonnement is daarbij aan bod gekomen. Tot nu toe nog geen juichkreet - afgezien die uit Zwitserland bij het eerste doelpunt - gehoord van iemand die dit gelukt is. Maar wie weet, de tijd zal het leren.

Die verloopstekkers voor telefoon, Franse T naar RJ-11: alles wat ik tot nu toe gekocht heb deed het netjes met mijn reguliere RJ-11 kabeltjes. Van die binnenste en buitenste draadjes: in Nederland zit de telefoonaansluiting zelf op de twee binnenste (rood en blauw), in Duitsland dacht ik op de twee buitenste. Weet niet welke landen nog meer een poging doen de verwarring totaal te maken. Frankrijk acht ik daartoe ook in staat. Europese wedstrijd: op hoeveel verschillende manieren kun je draden bevestigen in een klein vierpolig stekkertje.

Alleen snel iets van een minimale basisvoorziening opzetten? In ieder geval kunnen emailen? Even bedenktijd voor welke adsl aansluiting en welke provider? Neem dan een gewoon ouderwets 56K modem en een Orange bas débit acces libre abonnement. Geen abo kosten, 2 eurocent per minuut. Geen spectaculair tempo, inderdaad, maar bruikbaar. En aanzienlijk sneller dan naar een internetwinkel gaan. 

Rob 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#31 Geplaatst: 2008-06-17 22:22:08

Hallo "banjoiste" (kon geen andere naam ontdekken ;-),

Allereerst : is de plek waar wij zitten nog niet "dégroupée" en daardoor kunnen wij hooguit 512K krijgen => het één heeft technisch gezien niets met het ander te maken. De beperking in snelheid komt door de lengte van je telefoonlijn (die gezien het feit dat je in een "minder dan een gehuchtje" van 3 huizen zit waarschijnlijk aangesloten zit op een telefooncentrale in een dorp of stad behoorlijk wat verderop. In een "zone dégroupée" zitten betekent dat alternatieve aanbieders via hun eigen netwerk (tot aan de telefooncentrale) hun diensten aanbieden en niet volledig via het France Telecom netwerk. Een "zone dégroupée" is eigenlijk niet het juiste woord: waar de ene aanbieder zijn diensten "degroupé" aanbiedt kan een andere aanbieder op die plaats geen eigen netwerk hebben en zijn diensten niet op die manier aanbieden bijvoorbeeld.

Dat alternatieve aanbieders toevallig niet willen investeren in gebieden die voor hen niet rendabel zijn en dat een lange telefoonlijn vaak dus ook betekent dat je niet in een "zone dégroupée" zit, is weer iets anders!

Een ADSL abonnement is -met name om technische redenen- niet tijdelijk stop te zetten (kortgezegd is het makkelijker het telefoondeel van een telefoonlijn te desactiveren dan het ADSL-deel; voor het laatste moet er eigenlijk fysiek in de telefooncentrale iets veranderd worden terwijl het eerste in alle gevallen volledig softwarematig kan).

Telefoon aanvragen via Internet kan, maar omdat er een bestaande telefoonlijn is die afgesloten is moet je in dat geval wel heel precies de telefoonlijn kunnen identificeren (plaatje met de identificatiegegevens van de aansluiting bijvoorbeeld). Een alternatief is -als de telefoonlijn niet al te lang afgesloten is geweest- gewoon ter plaatse een telefoon aan te sluiten, proberen een nummer te bellen en dan wordt je automatisch doorverbonden met de klantenservice die dan precies de gegevens van de telefoonlijn op het scherm terug kan vinden. Mocht dat niet lukken dan kun je eventueel ook nog altijd gratis vanaf een vaste telefoonlijn van de buren naar het nummer 1014 bellen.

Als je een Franse telefoonstekker "en T" (vanwege zijn [vergezochte, maar toch] T-vorm) hebt met RJ11-aansluiting is er geen enkel probleem om daar een Nederlandse telefoon met RJ11-stekkertje op aan te sluiten. Problemen met draadjes die in dat geval verkeerd om zouden zitten bestaan volgens mij alleen maar op dit forum ...

Als je geen goede dekking hebt voor je mobiele telefoon is mobiel Internet inderdaad af te raden.

Groeten,

Thomas

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#32 Geplaatst: 2008-06-17 23:53:14

Bedankt voor de duidelijke reacties, wij hadden zelf ook al een beetje het gevoel dat het een bas débit zou moeten worden. Ik ben wel blij om te weten dat we met die slechte dekking niet aan mobiel internet moeten beginnen, scheelt ons hier in NL ook een hoop gezoek: net als in Fr. zie je hier door de bomen het bos niet meer met al die mogelijkheden! Het lijkt er op dat we op ons gemak een oud PC-tje meenemen en een beetje terug in de tijd gaan, we hebben er nog eentje staan met een 56K-modem erin, uit de inbeltijd van zo'n 5 jaar geleden. Wie wat bewaart, heeft wat! :-)

Wie weet hoe lang je op een aansluiting moet wachten als je de telefoon pas ter plekke aanvraagt? Als we van de zes/zeven weken er twee op aansluiting moeten wachten dan schiet dat niet echt op, vandaar dat ik het vanuit hier (NL) via internet wil aanvragen en dan ter plaatse laten omzetten naar een Ligne Résidence Sécondaire. Nou las ik eerder in dit draadje (of op de site zelf, dat ben ik even kwijt) dat je met een Nederlandse aanslag OZB kunt aantonen dat je Franse stek je tweede is, maar snappen ze bij FT dan iets van zo'n in het Nederlands opgesteld papier? Of moeten we iets in het Frans laten vertalen? We willen de boel graag op 7-8 juli draaiende hebben, dan zitten we daar weer.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#33 Geplaatst: 2008-06-18 00:22:30

Als het om een bestaande telefoonlijn gaat en er geen handeling ter plaatse door een technicien noodzakelijk is moet je normaal gesproken rekenen op ongeveer 8 dagen tussen je aanvraag en de oplevering van je telefoonlijn. Dit kan in sommige gevallen korter en in uitzonderlijke gevallen iets langer zijn, afhankelijk van de situatie.

Er kan voor de aanvraag om een kopie van identiteitskaart / paspoort gevraagd worden omdat het een eerste aanvraag betreft en in dat geval zal de aanvraag via Internet daar dan dus wellicht op blijven steken.

Voor het omzetten van het telefoonabonnement in een Ligne Résidence Secondaire heb je een verklaring van je verzekering of van de belasting nodig waarin aangegeven wordt dat het een tweede huis betreft. Normaal gesproken is het voor Nederlanders het handigste om een kopie van het verzekeringscontract te verstrekken aangezien dat toch al in het Frans is en daarop normaal gesproken als het goed is staat aangegeven dat het een résidence secondaire betreft. Een Nederlandse OZB aanslag zal waarschijnlijk niet geaccepteerd worden inderdaad, maar als je contactpersoon bij de Belastingdienst net zo aardig is als de contactpersoon "Nederlanders woonachtig in het buitenland" die ik in Breda een aantal jaar geleden aan de telefoon heb gehad, is die misschien wel bereidt een Engelse vertaling af te geven waarin staat dat alleen de Nederlandse versie verder rechtsgeldig is?

Thomas

PS in juli zit ik op de weg, in de Tour de France, om de blog Orange dans le Tour weer vol te schrijven over alles wat er achter de schermen gebeurt ... dus dan kan ik helaas niet je eventuele vragen beantwoorden ;-).

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#34 Geplaatst: 2008-06-18 01:27:31

Mijn ervaringen met het aanvragen van een telefoonlijn in Frankrijk zijn, ondanks enkele belemmerende omstandigheden, zeer goed.

Met een RIB, een elektriciteitsrekening van ons Franse huis, identiteitspapieren en een uiterst vriendelijke Telecom-man hadden we in een half uur alles geregeld. Omdat de vorige eigenaar van het huis het telefoonnummer had meegenomen naar een andere plaats (in de buurt) was het even zoeken naar de mogelijkheden en ontkwamen wij niet aan een bezoek te onzer plaatse van een monteur. Dat kost met aansluitingskosten net iets meer dan 100 euro. We wildenm de aansluiting dit voorjaar en we waren maar een weekje in Frankrijk. Geen enkel probleem. We vroegen de telefoon vrijdagmiddag laat aan en maandag stond de monteur op het afgesproken tijdstip voor de deur (was wel heel vroeg). Hij moest (tot zijn eigen verbazing) iets knutselen aan kastje dat een kilometer of twee voor ons huis in een paal zat en we konden vervolgens aan de slag. We hebben een basisabonnement voor de telefoon en we betalen voor internet per minuut. De internetregistratie en een Frans e-mailadres is gratis. De verbinding maak ik met mijn oude 56k-modem. Een klein uur op internet kost me ongeveer een euro aan tikken. Ik wil eigenlijk alleen mijn mail binnenhalen en in een enkel geval wat opzoeken. Daar is de ouderwetse modem voldoende voor. Bovendien wil ik in Frankrijk niet meer dan een uurtje of twee per week op internet zitten. Anders lijkt het te veel op werken…

Ik heb geen last gehad van verkeerde draadjes of wat dan ook. Bij een brico kocht ik een Franse telefoonstekker en klikte die aan mijn modem. De nummers en codes die ik had gekregen, snel invoeren in mijn PC en klaar.

Vraag niet hoe het kan dat ik geen problemen heb, maar het werkt. De snelheid is misschien om te huilen, maar het werkt eerlijk gezegd ook louterend. Bovendien heb ik de instellingen van mijn pc zo aangepast dat de snelheid niet eens tegenvalt. De grafische kwaliteit van de plaatjes weer wel…

Ik heb besloten dat ik voor de paar euro die ik nu per maand betaal, het niet de moeite is om telkens het abonnement op te zeggen, vooral ook omdat ik niet altijd weet wanneer ik in Frankrijk ben.

Kortom, met de juiste verwachtingen is internet in Frankrijk een haalbare en betaalbare kaart.

 

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#35 Geplaatst: 2008-06-18 07:29:37

Eindelijk een helder antwoord van Thomas V. op de vraag waarom het onderbreken van ADSL niet zo makkelijk kan als dat van de telefoonlijn (zijn bijdrage van gisteravond 22:22). Leve de vakman!

En Agnes-banjoiste,

ik heb de registratie als residence secondaire van NL uit per internet gedaan. Aan de impôts een copie van onze OZB gestuurd met een korte uitleg in het Frans wat het is, namelijk het polderlandse equivalent van de taxe foncière (niet eens een echte vertaling) . Die hebben dan ons huis als résidence secondaire angemerkt, en ik heb dan France Télecom - wederom per email - gevraagd de gegevens bij de inpôts op te vragen.

Ik weet niet meer alle details, het is al en paar jaar geleden, toen onze tijd in Frankrijk nog erg beperkt was.

Maar sindsdien is het desactiveren bij het laatse vertrek uit Frankrijk (meestal per telefoon) en het weer aanmelden in het voorjaar (steeds per internet) geen probleem.

Christian von Klösterlein

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#36 Geplaatst: 2008-06-20 22:38:48

Dankjewel, Christian! Hoe lang heb je daarover gedaan, met die papieren via de Impots? Zat ik nog eens door onze koopakte te bladeren, en daar staat bij de vermelding van de gegevens van partijen "Ayant la qualité de 'Non-résident'au sens de la réglementation fiscale" aan onze kant (wij als kopers van de onroerende zaak). Is dat ook genoeg? Dan hoef ik maar twee kopietjes te trekken en in te scannen voor een mailtje naar FT, dat zou makkelijk zijn!

Ik heb al op internet zitten kijken bij Ligne Résidence Sécondaire in het schermpje "souscrire" van FT, maar ik zou niet weten hoe ik in de vakjes van "Adresse de votre installation principale" een Nederlands adres zou moeten proppen. Hoe heb jij dat gedaan, of heb je ze gewoon een mailtje gestuurd met ingescande bijlagen zoals paspoort en belastingpapier?

Ook vraag ik me af wat ik toch moet met het telefoonnummer van de vorige eigenaars (daar vragen ze naar), onze plek heeft een aantal jaren leeg gestaan, maar de kabel vanaf de straat loopt keurig het huisje binnen en daar zit een heus telefoonstopcontact! Zou dat het nog doen, kunnen de mensen van FT dat op afstand meten? Poeh, als het van hieruit zou lukken met die telefoon, het vooruitzicht stemt me vrolijk!

Die accès libre (56K), hoe snel heb je die aan de gang? Is dat ook van hier uit te regelen?

Iedereen alweer bedankt!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#37 Geplaatst: 2008-06-20 23:13:06

@Agnes-banjoiste:

Hoe lang heb je daarover gedaan, met die papieren via de Impots?

Het ging per 'kerende mail', ik denk binnen een week was het rond.

... vermelding van de gegevens van partijen "Ayant la qualité de 'Non-résident' au sens de la réglementation fiscale" aan onze kant (wij als kopers van de onroerende zaak). Is dat ook genoeg?

Weet ik niet, proberen! 

... heb je ze gewoon een mailtje gestuurd met ingescande bijlagen zoals paspoort en belastingpapier?

Ja, zo heb ik dat gedaan.

Ook vraag ik me af wat ik toch moet met het telefoonnummer van de vorige eigenaars (daar vragen ze naar), onze plek heeft een aantal jaren leeg gestaan, maar de kabel vanaf de straat loopt keurig het huisje binnen en daar zit een heus telefoonstopcontact! Zou dat het nog doen, kunnen de mensen van FT dat op afstand meten?

Bij ons niet. Er moest een monteur langskomen.

Verder succes!

Christian v.K.

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#38 Geplaatst: 2008-06-21 11:51:32

@ Agnes-banjoiste

"

Bij ons niet. Er moest een monteur langskomen."

Dit was door een van de andere leden hier ook al ergens geschreven.

Maar goed, met een laag debiet ADSL verbinding, had ik na ruim een week nog (na ver onweer) steeds geen telefoon verbinding en geen enkele tonaliteit. Ik had m'n buurvrouw naar FT laten bellen...het was vrijdag en er zou binnen 48 uur een monteur langs komen. Dat werd dan afgelopen dinsdag. Nu had men bij FT ook al geconstateerd (softwarematig) dat het telefoon gedeelte buiten het huis stuk was en ik liet die monteur horen, dat er zwak allerlei stemmen waren te horen. Hij weg om ergens in boite de derivation te checken. Kwam na een half uur terug met de mededeling dat het probleem in de centrale zat. En ja hoor op woensdag viel internet stil en net voor de middag werkte alles weer. Toen iemand in NL gebeld, die klaagde dat hij er allerlei stemmen doorheen hoorde. Maar weer met FT gebeld (1013, ook gratis) en ja eindelijk op donderdag werkte alles weer van ouds. Dan ben je bijna een maand bezig geweest!

En die monteur moet dus gewoon in die boite een andere aansluiting maken en wordt je door FT gewoon teruggebeld als de nieuwe aansluiting in orde is.

Via 3131 kun je bij FT gratis de laatste beller opvragen en met toets 5 die terug laten bellen. Toch wel handig en goedkoop ook nog, toch? Wél uit NL zo'n handig RJ11 Y stekkerje meenemen (dwz. 2 x female en 1 male).

Succes gewenst van,

Erik.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#39 Geplaatst: 2008-06-21 17:39:02

En het gaat weer eens over FT en de slechte kwaliteit... Ik word hier zo moe van, er zijn nu eenmaal "witte zones" volgens FT, ik noem het zwarte gaten.

Daar moeten we mee leven, want FT beweegt niet.

Of neen, doe zoals ik heb gedaan: verwijder keurig netjes de draad van je huis. Dit mag niet! Code penal!

Maar na veel gezeik, onbeantwoorde brieven (aangetekend aan Het Hoofdbureau) wilde ik ervan af.

In dubio abstine.

En natuurlijk waren er nog openstaande rekeningen te voldoen, volgens FT. Ik reageerde zoals aangekondigd nergens meer op, uiteindelijk kwam er een echte sommering van een heuze advocaat.

Die heb ik gebeld, en gevraagd of hij mijn dossier kende. Neen, ik was gewoon weer zo'n geval.

Ik heb met hem afgesproken dat hij zich zou verdiepen in mijn dossier, en we elkaar vervolgens zouden treffen voor de rechter.

Nooit meer iets van gehoord.

Thomas, ik ken jouw functie niet. Maar mocht je geïnteresseerd zijn: dit speelde een jaar of twee geleden, Monsier Didier Charvet was de directeur te Clermont-Ferrand. Mijn zegen en alle machtigingen heb je om de spullen op te vragen.

Aan alle klanten van nutsbedrijven zoals FT: lees de Algemene Voorwaarden en sla ze terug waar je maar kunt. Dit kan vaker dan je denkt.

En nu wil ik er niets meer over horen, er zijn technische oplossingen genoeg.

Peter. 

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#40 Geplaatst: 2008-06-22 23:40:06

Iedereen alweer bedankt! Het lijkt erop dat een internet-aanvraag zo maar zou kunnen lukken, we hebben nog twee weken. Hopelijk hoeft er geen monteur te komen, want dan moeten we eerst daar zijn en zitten we toch nog zonder.

Wat bedoelen jullie met die laatste beller? Bij ons ligt de lijn al zeker enkele jaren stil, want zo lang wordt er al niet meer gewoond daar. 

@P'Homme de la terre:

betekent dit dat wij op onbetaalde rekeningen van oude klanten kunnen stuklopen? En wat bedoel je met de draad van je huis verwijderen? Als je geen draad van buiten naar binnen hebt, dan heb je toch geen telefoon? Of denk ik nu simplistisch?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#41 Geplaatst: 2008-06-23 06:31:57

Natuurlijk kun jij niet op onbetaalde rekeningen "stuklopen", het zijn jouw rekeningen niet.

En neen, inderdaad, als je geen draad meer hebt heb je geen telefoon meer, dan is de verbinding met het netwerk volledig en fysiek verwijderd. Lekker rustig, in plaats van al die ergernis.

Vervolgens doe je het met mobiele telefoons, maar ook dan moet je even uitkijken welk netwerk je kiest. Bij mij werkt SFR het best, vervolgens Orange, dan Bouygues.

Genoeg,

Peter. 

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#42 Geplaatst: 2008-06-23 21:57:01

banjoiste,

Ik bedoelde er juist mee, dat als je dat FT abonnement per mail kunt aangaan, niets hoeft te doen, want je bent er pas over 2 weken. Dan plug je je toestel in de doos. Heb je tonalteit, dan bel je 3131 en hoor je wie gebeld heeft...hoogst waarschijnlijk FT, want anderen weten niet dat je daar telefoon hebt.

Ik was er niet blij mee met FT gedurende een maand gedoe, maar zoals Peter terecht stelde er zijn vele oplossingen. Het is maar waar je voor kiest!

Groeten van,

Erik.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#43 Geplaatst: 2008-06-26 23:54:23

Dat is nu juist waar wij vanaf willen: mobiel bellen! Bij ons is de dekking abominabel en het is véél te duur. Omdat er bij ons al een draadje vanaf de weg naar binnen zit, willen wij dat laten heropenen met een Ligne Résidence Sécondaire, dan kunnen we makkelijker bellen en gebeld worden.

Maar iedereen heeft zijn voorkeur die het beste werkt in de gegeven situatie, wij gaan het hiermee proberen!