Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Eigen bedrijf voortzetten in frankrijk

Auteur Bericht

avatar#5874
charon
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2008-05-22 10:48:41

Ik ben productontwikkelaar, mijn specialiteit zijn technische producten in kunststof.

Mijn klanten komen uit diverse branches zoals industrie,transport,watersport en de medische wereld.

Wij hebben de knoop doorgehakt om nederland te gaan verlaten.

We hebben besloten om ons bedrijf in afgeslankte vorm mee te nemen naar frankrijk.

Ik heb een paar vragen m.b.t. het bedrijf.

Misschien kan iemand ons hier mee helpen.

Ik zou graag een boerderij kopen in de charente-maritime en een schuur gaan gebruiken als werkplaats om prototypes te maken.

ik heb een paar draai en freesmachines om dit soort werkzaamheden te verrichten.

Nu is het in nederland niet altijd toegestaan om een niet agrarisch georienteerd bedrijf te hebben op een boerderij, hoe zit dit in frankrijk?

Wij zouden om te beginnen als micro-entreprise willen starten in frankrijk.

Mijn vrouw zou tevens graag een paar gites willen gaan verhuren als we in frankrijk wonen, worden deze inkomsten dan bij de inkomsten van het bedrijf geteld, of is het

mogelijk om dit prive' te doen?

Ik weet dat het niet de makkelijkste vragen zijn.

Misschien kan iemand ons helpen, of weet iemand een persoon of instntie die onze vragen kan beantwoorden.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-05-22 15:16:12

Beste (cha-)Ron,

een goede adviseur in dit soort vragen is Wim van Teeffelen. Dit is mijn mening na een aantal reacties en berichten van hem gelezen te hebben.

www.ondernemen-frankrijk.nl

Hij levert steeds gedegen adviezen en geeft nuchtere analyses.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-05-23 09:04:19

beste charon,

met één r ?

hier is een dorpje dat charron heet, daar komen de beste mosselen vandaan.

boerderijen staan hier genoeg, en ik denk dat je je over argrarische georienteerde bedoelingen niet teveel zorgen moet maken.

immers heb je geen boerderij nodig met honderd hectare grond neem ik aan.

onze chambre d'hotes is ook een oude boerderij, en er is een stuk argrarische grond waarop niet gebouwd mag worden, maar waar iets staat mag gerust verbouwd worden indien de wet het toelaat, dus opknappen en zo.

inderdaad is meneer van teeffelen onze expert op deze site, vraag hem het hemd van zijn lijf om deze. 

heb je al iets op het oog in de charente maritime ? er staat hier voldoende te koop, maar het ligt eraan waar je wilt zitten en wat je wilt opknappen.

er staan hier een paar boerderijen te koop die leeg staan, de families zijn er zojuist uit en dus is het woonbaar, maar de bijgebouwen staan bijna op instorten.

ik weet dat de agrarische functie er van af is want een vriend van ons wilde er een kippenboerderij beginnen en dat kon niet, er was alleen iets met de grond, maar dat weet ik niet meer.

de noordkant van de charente maritime is straatarm, de mensen geven geen stuiver uit, zijn over het algemeen erg gierig, en vreselijk nieuwsgierig.

de zuidelijken zijn schatrijk (komt door de cognac en de vroegere scheepsbouw) en hebben een aangenamer karakter.

bij de noordelijken (omgeving la rochelle) zul je niet snel medewerking krijgen en proberen ze je het (zakenlijke) leven zuur te maken, ze zijn als de dood dat je hun centen inpikt (schijnt te komen door het protestantisme) terwijl je in de Vendee en de zuidelijke charente maritime enorme medewerking kunt verwachten.

wij stuiten nog dagelijks op weerstand in en rond la rochelle, met van alles en nog wat, en hoe harder je schreeuwt hoe moeilijker het ze je maken, het is een hele hechte kliek.

cees.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2008-05-23 11:38:14

Charon,

Eerder is al voldoende gezegd over het ondernemen in FR, alles is hier zeer zeer anti- ondernemen georganiseerd. Het zoeken is naar de juiste benaming, het juiste statut. Het uitvinden van zaken zou onder 'profession liberale' kunnen vallen, maar dan zit je in het derde jaar al aan 7000 Eur sociale belasting, ook bij vrijwel 0 omzet. De artist-auteur heeft zeer veel vrijstellingen. Die maakt en bedenkt prototypes, unica, en verhandelt deze per object. Over het droit de auteur, zeg maar royalties, wordt belasting gegheven.Succes, Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-05-23 12:37:12

Ik zit zelf in de noord charente (Ruffec) in een boerderij (longere charentaise) zoals jij omschrijft met een garage waar menusier apparaten hebben gestaan. Zoiets is te vinden. Ik heb een goede (Belgische) makelaar getroffen. Wellicht kan hij je verder helpen, Ik mag de link niet neerzetten maar wel zijn naam neem ik aan, maisoncharentaise.com. Anders stuur je maar een pb-tje voor meer info? Daarvandaan wil ik ook wat werk verrichten, in mijn geval maakt het niet uit waar ik zit te werken. Deels Nederland/deels Frankrijk.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2008-05-23 13:03:23

Ik zit zelf in de noord charente (Ruffec) in een boerderij (longere charentaise) zoals jij omschrijft met een garage waar menusier apparaten hebben gestaan. Zoiets is te vinden. Ik heb een goede (Belgische) makelaar getroffen. Wellicht kan hij je verder helpen, Ik mag de link niet neerzetten maar wel zijn naam neem ik aan, maisoncharentaise.com. Anders stuur je maar een pb-tje voor meer info? Daarvandaan wil ik ook wat werk verrichten, in mijn geval maakt het niet uit waar ik zit te werken. Deels Nederland/deels Frankrijk.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2008-05-23 17:27:36

je hebt zeker geen franse auto franck ?

de vraagsteller heeft het over de charente maritime, niet precies het zelfde als de charente, maar dat zou je wel weten denk ik, aangezien jouw auto 16 heeft en onze 17.

de charente (16)is evenals de charente maritime(17), deux sèvres(79), en vienne (86) een aparte provincie in het departement poitou-charentes.

de charente maritime is een strook die langs de kust ligt vanaf blaye (departement aquataine, provincie Gironde-33, en wijnnaam bordeaux) en naar het noorden loopt tot aan marans.

het is zakelijk gezien aantrekkelijker in de charente maritime te wonen (als je dus niet alles vanuit huis doet) dan in de andere provincies.

de charente maritime heeft een aantal grote steden die meetellen in frankrijk, waarvan la rochelle en Rochefort op de eerste plaats, dan Saintes, Royan, en St Jd'Angely,

de charente is aantrekkelijk om te wonen omdat de huizenprijzen er veel lager liggen dan in de charente maritime, maar de tegenhanger is dat er vrijwel geen industrie bestaat en alles ver weg gelegen ligt.

de keuze als industrieel ontwerper zou eenvoudig kunnen zijn als men de loop naar je deur nou eenmaal heeft gevonden, maar ik denk dat een potentiele klant die in la rochelle woont niet zo één twee drie zit te springen om naar de charente te rijden op zoek naar een ontwerper.

ik denk dat naar jouw huis in ruffec vanaf la rochelle je toch moet rekenen op een dik uur tot anderhalf uur.

ik zou in het geval dus ook eerder kiezen voor de charente maritime of zelfs de vendee (85) want daar liggen weer een aantal grote steden zoals F le Comte, la roche sur yon, sables, en je zit al weer snel bij nantes.

kijk niet alleen met een lineaal naar de afstand maar ga altijd in de buurt kijken waar je je denkt te willen vestigen.

in frankrijk geld over het algemeen een duidelijke regel, met de auto van noord naar zuid is geweldig te doen, maar overdwars het land crossen is een drama (oost west)

van nantes naar la rochelle is anderhalf uur, puur snelweg, van la rochelle naar bordeaux idemdito, echter van la rochelle naar cognac is de helft in kilometers, en de tijd het zelfde.

allemaal slingerweg en N routes die door ieder dorp heen gaan met stoplichten en al.

cees.  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2008-05-23 18:28:26

Het gaat natuurlijk om het hulp bieden aan een vragensteller... Verder weet ik natuurlijk zeer goed de verschillen tussen 16 en 17. Ben bijna 30 jaar met een Francaise getrouwd en ken er uitstekend de weg en de taal. Vanaf het begin kwam ik op ille de re en ile d'oleron, de festivals in la rochelle en cognac. In ben ook ontwerper (websites) en ben waarschijnlijk net als de schrijver niet zo aan afstand gebonden. Vandaar de door mij geboden tips over ruimte en plek.

Omgeving Angouleme ook zeer goed bereikbaar en beter betaalbaar en minder druk dan richting kust. In waardeer je reclame voor de Charente overigens zeer, het hoeft voor mij niet drukker te worden eigenlijk hier, dus niet teveel reclame maken wellicht... aplus!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2008-05-24 08:40:53

het komt door mij enthousiastme over de mooie kuststrook hier, maar je hebt gelijk franck, laten ik er mee stoppen, anders krijg je hier ook zo'n kolonisatie van nederlanders die masaal dorpen bezetten.

ik ken mensen die in een dorp wonen naast nederlanders, er zijn er zelfs die hier al vijftien jaar wonen en nog geen frans spreken, en ik vind het vreselijk die campings waar alleen maar nederlanders zitten, honderden op een kluitje.

en thuis zeggen ze "al die marokanen en turken klieken samen in die wijken, geen wonder dat ze niet intrgreren" 

ik hoop dat er nooit een nederlander in mijn straat komt wonen.

in la rochelle woont een nederlandse familie waarvan ik meneer ken, heb hem eenmaal gesproken vanuit mijn autoraampje, en twee maal gezien toen ik voorbij zijn bedrijf reed.

nee, voor mij geen hollandse fratsen hier, laat het maar lekker rustig hier.

overigens franck, dit weekend is het weer zover, cavalcade in la rochelle.

vanavond de optocht in het doker, en morgenmiddag in het zonnetje.

wat is cavalcade ?

la rochelle is van oorsprong een erg protestantse gemeente, dus niks geen goddeloze carnaval hier.

nu is ondertussen de katholieke gemeenschap behoorlijk gegroeid dus kun je spreken van een gemixte gemeente van beiden soorten, en alles wat er tussen hangt.

toch is er al lang een wet dat carnaval niet mag (?) dus dat zul je hier niet vinden, maar om nu de katholieken niet te erg tegen de haren te strijken, en de protestate niet boos te maken, hebben ze toch een carnaval, alleen heeft men de datum verzet, carnaval in la rochelle heet dus geen carnaval maar cavalcade en is niet in februari maar in mei.

het is een vrolijk feest en een stad vol mensen met een doorgaans hele mooie optocht en zonder hoempapa muziek.

cees

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2008-05-28 07:47:12

Cees,

kan ik dan een verslag over de cavalcade verwachten? Ik ben erg benieuwd naar alle lokale tradities en follies.

Christian von Klösterlein