Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Geisers in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#0 Geplaatst: 2008-05-22 21:48:46

Geachte forumleden,

Bij mijn schoonmoeder moeten werkzaamheden verricht worden in een dependance die tot nu toe al wel steeds bewoond werd maar waar nu enige verbeteringen aangebracht moeten worden.

Onder andere de warmwatervoorziening dient herzien, want die is er nu simpelweg niet. Er zou dan een douche en een kraan op aangesloten moeten worden.

Mijn schoonmoeder (Duits van oorsprong) dacht meteen aan een geiser (kende ze nog van vroeger).

Jullie weten wel, zo'n ding dat spontaan het water begint te verwarmen zodra je de warmwaterkraan opendraait en verder eigenlijk niets doet.

En dan wel een electrische, want da's wel zo handig (geen zin om met gasflessen te zeulen...).

Probleem is echter dat alle bedrijven waarmee ze gesproken heeft zo'n ding niet kennen.

Ze kennen geisers alleen met een reservoir (chauffe-eau) van tussen de 50 en 300 liter dat continu op een bepaalde temperatuur word gehouden.

Weet iemand hier of de geisers zonder reservoirs überhaupt in Frankrijk te krijgen zijn en zo ja waar?

Verder las ik ook dat dit type geiser (ook wel elektrischer Durchlauferhitzer) als ie aanslaat veel stroom verbruikt en dus bepaalde eisen aan de electrische installatie stelt. Geld dit ook voor de geisers met reservoir?

De redenen dat we liever geen geiser met reservoir instaleren zijn dat er maar weinig gebruik van gemaakt gaat worden en dat het teveel plaats inneemt.

Ik dank jullie alvast voor jullie reacties,

Arthur

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2008-05-22 22:30:12

De 'electrische geyser' van je schoonmoeder heet in goed Nederlands een doorstroomwaterverwarmer (al wordt het niks dan heb je in elk geval een leuk scrabble-woord erbij...). Het is eigenlijk een grote uitvoering van zo'n waterkoker voor de thee. Gebruikt erg veel stroom zolang je water vraagt (kort douchen is dus wel zo fijn) en helemaal geen stroom als je dat niet doet. Wel hoog wattage, dus amperage, dus het zou weleens kunnen dat je hoofdaansluiting aangepast moet worden, en je zekeringenkast (moet eigen groep en eigen zekeringen hebben; een boiler ook trouwens). Als je 'doorstroom' in de forumzoekfunctie intypt kom je het onderwerp vaak genoeg tegen, plus ook nog enkele links naar sites van leveranciers van zulke apparaten.

Een ballon (chauffe-eau ofwel boiler) zou ik niet nemen, lang stilstaand water (weinig gebruik immers) geeft kans op legionella. En het duurt vrij lang voordat het koude water is opgewarmd (verwarmingselementen van rond de 1000-1200 watt), dus kost het ook meer geld.

Ik zou in deze situatie toch voor een butagasgeyser gaan. Als de badruimte maar zo zelden wordt gebruikt dan schat ik dat je hooguit eens in de vijf jaar met een fles of misschien nog minder vaak (gasslang gaat korter mee dan de fles) hoeft te sjouwen. Plus dat de aanleg ook minder kosten en minder gedoe met zich meebrengt. Een beetje Duitse oma moet met dat argument te overtuigen zijn, dat weet ik zeker.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#2 Geplaatst: 2008-05-22 23:03:19

Je komt op eBay wel eens van die kleine doorstroomboilertjes tegen voor gebruik in bv een caravan, en dan toch ook al 3KW. Iets grotere apparaten gebruiken navenant meer stroom en hebben zeker een aparte groep/stop nodig.

Ik heb ook het idee dat gas de aangewezen weg is. Zeker bij plaatsing buiten in een aparte kast is installatie zo gebeurd. En inderdaad: als het weinig gebruikt wordt gaat het niet snel op.

Je kunt ook informeren bij de plaatselijke gasflessenmijnheer of die ook bezorgt. Bij kennissen van ons, die al meer dan 30 jaar een gedeelte van het jaar in de Ardeche bivakkeren en inmiddels niet meer zo handig met 100 literflessen om gaan, werd dat door de patron zelf voorgesteld. Nu komt de zoon vd patron 2 keer per jaar de flessen controleren en eventueel omruilen voor een paar tientjes (voor het controleren ;)). Dus geen omkijken naar!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2008-05-22 23:05:51

Arthur,

  Ivo's idee om toch maar voor een butagas geiser te kiezen lijkt mij inderdaad het meest praktische.

  Wat het stroomverbruik van de boilers en "Durchlauferhitzer" het volgende. Zojuist even gebuurt op de site van een Nederlandse fabrikant gehuisvest in Tiel die al decennia  elektrische boilers maakt. Ze hebben boilers met een volume van 30, 50 of 80 liter. De kleinere 30 liter komt in twee uitvoeringen. De nachtstroomvariant die 30 liter in 6,5 uur opwarmt heeft een verwarmingselement van 450 Watt, de snellere opwarmvariant (1,5 uur) een element van 2 KW. En dat kan allemaal nog keurig over een elektra groep worden aangesloten die is gezekerd met 16 of 20 A. De grotere boilers zijn uitgerust met verwarmingselementen tot 7,5 KW, en dat vergt zeer dikke aanvoerdraden, en een zware zekering of disjoncteur van al snel 32 Ampère denk ik als het monophasé aangesloten zou kunnen worden. Door verbeterde isolatiemethodes is het rendement van de huidige generatie boilers behoorlijk wat hoger dan vroeger, omdat de stilstandsverliezen gering zijn: 96 % meldt de website trots.

  De Duitse "Durhlauferhitzer" zijn van wat ik er van gezien heb stevige energiegebruikers, 10 KW, 16 KW en nog meer.  Ben bang dat je bij dat soort grote vermogens meteen een 3-fase aansluiting moet nemen. De kleinere Nederlandse varianten die onder het aanrechtblok geplaatst worden leveren voldoende warmte voor de afwas, maar voor een beetje comfortabel douchen ben ik bang dat ze te kort schieten.

De optie van eens per 5 jaar met een butagasfles sjouwen is zo gek nog niet.

Rob van der Meulen
 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2008-05-22 23:52:56

Even Rob's -overigens wel correcte- verhaal over boilers op de Franse situatie toespitsen: bij elke brico koop je relatef goedkoop een electrische boiler. Meestal varieren ze in waterinhoud pakweg tussen de 80 (minimum voor douchegebruik) en 150 liter. Afhankelijk van uitvoering van de opwarmspiralen in de boiler (sommige materialen zijn meer kalk- en roestresistent) kunnen de prijzen sterk varieren maar verreweg de meeste mensen hebben een goedkope versie van om en nabij 100 a 150 liter. Er zijn inderdaad ook snelopwarmers maar die zijn duur en VRETEN stroom. De prijs voor zo'n normale boiler varieert tussen 100 en 300 euro (soms zijn er ook aanbiedingen, bij Brico Depot is het altijd goedkoper), plus aanslutingsmateriaal en -kosten (heeft eigen zekeringen en eigen groep nodig; voorschrift). Na aanzetten warmt dit type langzaamverwarmer (zoals gezegd, opgenomen vermogen van tussen 900 en 1200 watt) in pakweg 8 tot 10 uur echt op temperatuur. Kost dus tussen de 7 en 10 kWh ofwel pakweg 2 of 3 euro, met Franse tarieven. En dat moet, je moet hem niet gebruiken voordat het water echt heet is want anders krijg je risicos van legionella in het leidingwater, dus ook daarna door laten stromen tot er echt gloeiend heet water uit komt. Tijdens warmwaterafname wordt koud water bijgetankt. Dus na het douchen gaat de boiler weer opwarmen, echter bij lange na niet zo lang als de eerste keer. Orde en grootte: dubbeltjes. Een beetje goede versie zal redelijk geisoleerd zijn, dus eenmaal opgewarmd zal het ding maar sporadisch aanslaan op het water op temperatuur te houden. Dus als de boiler continu of tijdens langere periodes in gebruik is is het een goede optie maar in het door jou beschreven gebruikspatroon duidelijk niet.

Want als je hem maar weinig gebruikt dan zal je hem tussendoor uit willen zetten en in de winter leeg laten lopen (vorstgevaar). Dus iedere keer dat er gasten komen moet je weer de hele riedel van laten vollopen en opwarmen doorlopen en de kosten van 10 uur lang de verwarmingsspiralen op stoom houden.

PS: als oma toevallig CV met een wat oude ketel heeft heeft dan kun je ook overwegen om een nieuwe ketel met warmwateraanmaak te laten installeren. Woont oma er permanent (residence principale) en is ze in Frankrijk inkomstenbelasting verschuldigd dan zijn er via de belasting zelfs subsidiemogelijkheden tot wel 50%, afhankelijk van het type ketel. Geldt alleen voor de ketel zelf, niet de installatiekosten etc. Dit geldt dus NIET voor een tweede huis, daarvoor is gewoon de volle mep verschuldigd.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2008-05-23 06:21:24

Arthur,

Ivo en Robert hebben alles wat belangrijk is reeds gezegd.

Alleen een argument mis ik nog:

de elektrische geyzer oftewel  'Durchlauferhitzer' gebruikt elektriciteit op het moment van waterverbruik en tegen het dan geldende tarief. Boilers, een voorraadvat dus dat langzaam opgewarmd wordt, kan (en wordt meestal) uitsluitend met nachtstroom opgewarmd, dus tegen een gunstiger tarief. Stilstandsverliezen van deze boilers zijn bij de moderne goed geïsoleerde modellen inderdaad verwaarloosbaar.

Christian von Klösterlein

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#6 Geplaatst: 2008-05-23 09:04:50

Hartelijk dank voor jullie reacties.

Ook al weet ik nu nog niet waar zulke doorstroomwaterverwarmers te koop zouden zijn (behalve dan af en toe op Ebay) gaan we nog maar eens kijken naar de twee andere opties die jullie aanbevolen.

Doorstroomwaterverwarmer op gas en boiler.

De optie van Ivo om eventueel de hoofdketel te vervangen is helaas geen optie omdat de dependance echt te ver weg is en van het warme water niet veel meer overblijft.

Overigens woont 'oma' al 40 jaar in dit huis in Lot-et-Garonne, is ze sinds kort met pensioen en nog steeds belastingplichtig (toch?), dus ze zou ook voor een crédit d'impots in aanmerking komen.

groeten,

Arthur

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2008-05-23 16:04:46

Het CV-verhaal hangt ervan af hoe ver te ver is. Sleufje in de grond, een goed geisloeerde buis en je verliezen zijn maar marginaal. Maar als je echt over honderden meters door rotsgrond (komt in Lot et Garonne nog weleens voor) praat dan is het natuurlijk ondoenlijk.

Excuus voor 'oma', woord was korter dan 'schoonmoeder' of 'Schwiegermutter' ;-)

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2008-05-23 16:10:51

Arthur: Leveranciers van doorstroomverwarmers vind je natuurlijk via Google. En als je, zoals eerder aanbevolen, doorstroom in het zoekvenster van dit forum typt dan kom je diverse threads met (ook) dit thema tegen. In verschillende daarvan hebben gespreksdeelnemers links opgenomen naar fabrikanten.

Een merk doorstroomwarmwatertoestel (want zo heet het volgens mij officieel) dat ik mij herinner is Stiebel Eltron maar er zijn er zeker meer.

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#9 Geplaatst: 2008-05-24 08:38:55

Beste,

in de meeste doe-het-zelfzaken in Frankrijk vind je wel een doorstromer op elektriciteit, maar zolas reeds vermeld, ligt hun verbruik hoog.

Een gasgeiser heeft onmiskenbaar voordelen. Ik heb, voor een gelijkaardige situatie (niet de schoonmoeder natuurlijk), gekozen voor een gasgeiser op propaan daar dit een lagere vriestemperatuur aankan. De fles kan lekker buiten blijven en is dus gemakkelijk bereikbaar, veilig verwisselbaar...

Een geiser is niet goedkoop als je een beter model wil. De oudere versie werkt met een waakvlam maar dat verbruikt meer dan je denkt. Moderne versies werken op een klein motortje dat begint te draaien bij het openen van de kraan en zo de nodige elektriciteit opwekt voor de gasaansteker. Heel handig.

Veel knutselplezier,

Yves 

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#11 Geplaatst: 2008-05-24 18:25:17

Wij gebruiken een keukenboilertje van 10 liter (2000 Watt) In combinatie met een douchewarmtewisselaar kun je dan ruim 6 minuten douchen. Doorstromers hebben voor ons een te hoog vermogen met onze 15A aansluiting. Gasgeysers hebben een laag rendement en flessengas is erg duur.

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#12 Geplaatst: 2011-08-03 18:07:38

Beste forumleden,

Onze huidige warmwatervoorziening voor het douchen is niet ideaal. Een oude boiler uit 1986 van 60 of 100 liter is met een douchebeurt leeg (ja, ik heb dochters ... :-).

Globaal wordt er een keer per dag door meerdere mensen gedouched. 

Ik stel mij nu ook de vraag wat de beste oplossing is voor het verwarmen van water. Geen idee of er sinds 2008 het nodige veranderd is op dit gebied. Ik ben een nieuweling op dit gebied. We hebben een 9KVA mono-phase aansluiting.

Als ik de elektriciteitsmeter nu zie rondtollen als de boiler aanstaat, wordt ik toch wat zenuwachtig.

Wim

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#13 Geplaatst: 2011-08-03 18:57:47

Wim,veel is er niet veranderd. Water verwarmen obv zonne-energie is nog steeds niet echt rendabel, met de huidige energieprijzen. Dus maar gewoon een nieuwe electrische boiler van 200 liter aanschaffen lijkt me, kost qua aanschaf niets.
50 a 60 liter per douchebeurt rekenen. En het debiet een beetje knijpen en de dames streng toespreken. En op nachtstroom.

Antwoord wordt ingewikkelder als je had aangegeven dat je wilde combineren met een eventuele verwarmingsinstallatie voor het huis.

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#14 Geplaatst: 2011-08-03 20:21:05

Hallo Jean-Paul,

 

Dat was ik nog vergeten te vermelden: we hebben geen nachtstroom.

Bij mijn weten hoort daar toch een hoger vastrecht-tarief bij?

 

Maakt dat nog uit voor je antwoord?

 

Kan je tevens de boiler dan het beste de hele tijd aan laten staan of toch maar 's nachts uitzetten?

 

groeten,

 

Wim

 

avatar#7251
Rick46
Berichten: 8
Reacties: 38

#15 Geplaatst: 2011-08-03 23:11:26

Bij geen nachtstroom maakt het niet uit wanneer er spanning op de boiler staat.

Enekel uren is voldoende voor opwarming. Daarna schakelt hij uit doormiddel van thermostaat. Dag en nachtstroom kost per maand slechts enkele euro s meer, dus de moeite waard. Ik heb zelf voor de de daluren een urenteller gemonteerd in de groepenkast, kost slechts 50  euro en is makkelijk te plaatsen.

Is in ieder geval goedkoper dan aansluiten op dag/nacht unit via de EDF aansluiting.

succes

Rick

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#16 Geplaatst: 2011-08-03 23:20:56

Hallo Rick,

Begrijp ik uit jouw antwoord dat de EDF accepteerd dat je een eigen telwerk hebt? Berekenen zij de nota dan ook op basis van jouw teller?

Wim

avatar#7251
Rick46
Berichten: 8
Reacties: 38

#17 Geplaatst: 2011-08-04 08:58:34

Hallo Wim,

Waarschijnlijk heb ik het niet duidelijk omschreven. Met urenteller bedoel ik eigenlijk

een schakelklok die op bepaalde uren de stroom aan of uitschakelt.

Deze hebben dezelfde vorm als een weerstand in de groepenkast, dus eenvoudig te monteren.