Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

"Salut camarades"

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-05-24 09:13:52

Salut camarades,

Als ik zo alle uitzendingen en publikaties over Mei '68 van de laatste weken bij elkaar optel, aftrek en door vieren deel, èn de huidige maatschappelijke ontwikkelingen beschouw, stevenen Sarkozy c.s. regelrecht op een nieuwe revolte.

Is dat een prettig vooruitzicht?

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2008-05-24 09:50:38

Wat bedoel je Peter: dat het politieke handelen van Sarko een "revolutie" gaat ontketenen of dat hij die zelf in gang zet?

Ik (uit 1952) vind die bespiegelingen over '68 wel aardig. Toch was er een heel andere "Zeitgeist" dan nu. Toen een ontworsteling aan bekrompenheid, religie, autoritarisme gevoed door min of meer vage filosofiëen om de wereld te verbeteren. Het zou allemaal heel anders worden en de fouten van de ouders zouden niet meer gemaakt worden. Aangejaagd door nakomelingen uit de hogere en middenklasse (arbeiders hadden het veel te druk met werken). Vol van idealen.

Nu lopen mensen te hoop voor behoud van verworven rechten en tegen verandering. De "soixanthuitards" van toen hebben nu de macht en zijn veel slimmer in het kanaliseren van ongenoegen dan de machthebbers in '68. Er resten nog enkele "niches de désespoir" zoals de achterstandswijken waar de vlam periodiek in de pan slaat. Voor de rest....? Blèren over de hoge voedsel-en olieprijzen, zorg over de pensioenen, werkloosheid........ zelfs het "milieu" is ingepikt door onze generatie, daar lopen de jongeren en arbeiders niet meer warm voor.

Een leuke anecdote. Mijn eerste buitenlandse schoolreis leidde, jawel in mei '68, naar Parijs. Wij hadden geen benul wat zich daar afspeelde. Op een avond kwamen we terug van de schouwburg met de metro en kregen we het consigne die te verlaten want hij ging bij Châtelet niet meer verder. Wij lopen de trappen op en staan -merendeels "langharig tuig"- oog in oog met de CRS (de Franse ME) die ons vervolgens met de wapenstok uiteen joeg. En we hadden niks gedaan! Leuke ontvangst.... rare jongens die Fransen!

Steven  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-05-24 20:08:31

Sorry Steven, ik had het over "revolte", maak daar niet zo maar "revolutie" van. Erst Lesen, dan Lösen, leerde ik vroeger.

Een korte toelichting op mijn stelling: waar het in 1968 overliep van ideologieën, is daar nu een gebrek aan. Er is inderdaad slechts één gedachte: behoud.

Daartegenover staat een ADHD-president die maar één remedie kent: repressie.

De gevolgen zijn vergelijkbaar, men pikt het niet langer. Dat bedoelde ik met revolte.

Dit in het kort, ik ga naar de dorpsbioscoop. Les Ch'tis!

Overigens: jouw metro-verhaal is verfilmd, slechts plaats en tijd verschillen.De film ging over Felix Meritis te Amsterdam, en het gedoe rondom. Omdat mijn fiets daar stond. Vast nog wel ergens te verkrijgen, in het Hilversumse archief of zo. Aanbevolen!

Groet,

Peter. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2008-05-24 23:07:42

Peter, soixante-huit was inderdaad een "révolte" en geen "révolution". Doet niets af aan de analyse.

Ik waag te betwijfelen of Sarkozy zoveel tegenstanders heeft. Zo uitzonderlijk zijn zijn maatregelen nu ook weer niet en dat ambtenaren, scholieren en nu vissers de straat op gaan is van alle jaren.

De achilleshiel van Sarko is het stevig aanschurken tegen de "grands chefs d'entreprise" die meer en meer de economische macht in handen hebben. Even een retourtje Angola met de baas van Total waar wij allen direct en indirect vele duizenden euro's per jaar aan kwijt zijn en waarvan de winsten astronomisch zijn. Als "het volk" geen verbetering van koopkracht ziet en deze bedrijven gaan gewoon door met incasseren van hoge winsten kun je problemen verwachten.

Steven

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#4 Geplaatst: 2008-05-25 08:42:15

Ik ben het volledig eens met je Steven,

Het Frankrijk van nu wordt vn. gedomineerd door zij die hebben én anderen die veel minder van de duim te schuiven hebben!

Er is zeker een onderhuidse revolte aan de gang tov. van notoire Sarkosisten...

Ik kan nu echt hier in La Creuse niet uitmaken of een veeboertje echt arm is of miljonair. Ik lijk hier zelf de rijkaard te zijn als buitenlander, maar de boodschappen én de benzine kosten dus net evenveel voor mij als voor hun.

Dus de revolte waar Peter het over heeft, zou nog wel eens hier totaal uit de hand kunnen lopen...net als in 1968, waar m'n tweelingbroer in Parijs toen getuige van was in een lang weekend...

Nu woon ik hier al jaren en niet meer in NL. Maar ik ben er bepaald niet gerust op dat de spanningen hier eerder dan in NL de pan zullen uitreizen.

De economische situ is bepaald niet rooskleurig voor FR! In NL begint men daar van regeringswege al zwaar af te remmen hoor. Maar ergens is het daar dus als zunige NL-ers niet zo veemd toch...in onze genen meegekregen!

Maar wat FR betreft, zie ik dus een grotere tegenstellingen bij het winkelen dan;

Enerzijds eigenaren van stokoude auto's en anderzijds zij die meest moderne limo's hebben. Die van mij is nu ook al 11 jaar oud dus...en ik leef van pensioen uit NL.

Ik vermoed dat die eigenaren van die limo's toch zoiets van 40 à 50.000 Euro's uitgeven, eerder tot het stemvolk behoren van UMP dus. En dat het vaak nog gepensioneerde ambtenaren zijn....maar bewijzen kan ik dat dus niet...