Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Badkamer (vloer) aanleggen over bestaande plankenvloer

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-05-27 21:41:50

Ben van plan deze zomer een andere badkamer aan te leggen. Ben me aan het orienteren hoe eea aan te pakken. Wellicht een collegabricoleur die dit ook al eens heeft gedaan? Ik ben niet van plan om met lewisplaat en betonstorten te beginnen. Ik stel me voor een onderstel van balkjes 5 cm hoog en daaroverheen 18 mm multiplex met krimpnaden en dan.... heb het eea overwogen en denk dat ik maar moet afzien van tegelen ivm de werking van de vloer. Gietvloer, er zijn balkonoplossingen die zouden kunnen maar erg duur min. 400 euro. Vinyl wellicht? ben benieuwd naar jullie ervaringen. vriendelijk groet, Frank

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-05-28 06:22:34

Beste Frank,

ik heb beide methodes reeds toegepast:

1. tegelvloer op een plankenvloer

2. tegelvloer op lewisplaat+beton

Bij de methode 1, nu 15 jaar geleden, en nog steeds OK, heb ik de volgende werkwijze toegepast:

1. Bestaande vloerplanken die op stijve balken lagen tussen deze balken gelegd, op panlatten die ik aan weerskanten tegen de balken geschroefd heb.

2. Ik heb erop gelet een absoluut waterpas liggende plankenlaag te verkrijgen. Omdat twee van de balken iets doorgezakt resp getordeerd waren heb ik de bovenkant van de verzaagde planken een paar mm boven de bovenkant van de balken uit laten komen; dit door het bevestigen van de panlatten op de juiste goed uitgenivelleerde hoogte.

3. Hierop 18mm marine-multiplex. Dit om de 20cm op de onderbouw geschroefd. De bedoeling was een vloer zonder elke 'zwiep' te verkrijgen.

4. Hierop getegeld met de ietsje elastisch blijvende tegellijm die voor deze toepassingen bestaat. Bij de aansluiting aan de wanden heb ik het gebruikelijke kimband toegepast.

5. Hierna de wanden betegeld en alle naden tussen wand en vloer permanent-elastisch afgekit.

Ik heb deze methode destijds gekozen om met de nieuwe vloer niet te hoog uit te komen, ik denk het waren uiteindelijk niet meer dan 5mm, en dat is door een speciale drempel goed te camoufleren.

Het door jou voorgestelde balkenwerk is zeker hoger. Bovendien denk ik dat een multiplexvloer van 18mm bij de gebruikelijke overspanningen (60-80cm HoH) niet stijf genoeg is.

Een lewisvloer is ook niet dik. 16mm plaathoogte en 12-20mm chape erboven op. Kijk op  http://www.reppel.nl/lewis/

Christian von Klösterlein

aangepast 28-05 10:54 (in de HoH-maat zat een tikfout)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-05-28 09:21:06

Dank Christian, voor je uitgebreide uitleg, in ieder geval al iemand die zoiets al eens gedaan heeft ;-). Wat hogere vloer is geen probleem, om voldoende afschot voor 2 afvoeren, wasbak en een dochebak te hebben reken ik op 5 cm "balkwerk". De vloer verlagen door de planken tussen de balken te monteren is flink wat werk en in mijn geval niet nodig. De prijzen in Nederland en Frankrijk voor multiplex en aanverwante soorten lopen sterk uiteen. Dat komt waarschijnlijk ook door de kwaliteit. Helaas is dat aan de buitenkant niet te zien. Ik koop mijn spullen vaak bij 3M, een paar vestigingen, geloof niet dat ze landelijk verspreid zitten. In ieder geval geen brico materiaal, alhoewel, ik zal nog eens goed kijken. Ik ga dan toch maar voor 18 mm MP.

Over de te leggen vloertegels, er wordt verteld niet te grote tegels te nemen, die ervaring zul je ook wel hebben gehad? Met de lijm en kit mogelijkheden ben ik bekend. een afstapje naar de badkamer heb ik al voorzien. Dank voor de uitleg. Groet van Frank

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-05-28 10:55:56

Frank,

je schreef:

... wordt verteld niet te grote tegels te nemen,

Ja dus, bij de grootte van de vloertegels gelden de volgende regels:

1. Het optisch/esthetische aspect: kies de tegels nooit groter dan een  tiende van de diagonale van te betegelen ruimte. Bekijk eens mooi betegelde ruimtes en tel de tegels, er liggen tenminste negen of tien in een rij.

2. Kies de voegbreedte aangepast aan de tegelmaat. Voegbreedtes van 1,5-2% van de tegelmaat zien meestal goed uit. Dus 3-4mm bij 20x20cm, 6-8mm bij 40x40cm. Bekijk goede tegelvloeren en meet na! Nulvoeg is alleen bij gezaagde/geslepen vloerplaten (marmer, hardsteen) mogelijk.

3. Hoe groter de tegel hoe minder snijwerk, maar ook moeilijker te leggen; kleine afwijkingen vallen meer op. Grotere tegels kosten soms minder dan kleine (per m2).

4. Hoe groter de tegel hoe belangrijker een goede planning, dat wat men de tegeluitslag noemt. Alle tegels (met voegkruisen!) eerst droog (à blanc) uitleggen om te zien waar het beste gesneden kan worden. Wie daar handig in is kan ook op de computer een tekening maken en daar een net met de tegelmaat (tegel+voeg!) overheen leggen en dan schuiven.

Ik heb er nog meer over in mijn archief, bijv. over de te kiezen gereedschappen (lijmkam en tegelsnijder), die ook aan de tegelmaat aangepast moeten zijn, en andere hulpmiddelen en trucjes. Kijk ook op de klusadviezen van de bouwmarkten (papier of www).

Succes ermee, en tegelen is voor de amateur een rotwerk, maar ook erg bevredigend als je conscientieus gewerkt hebt!

Christian von Klösterlein

PS. Vloertegels zou ik nooit wit voegen, wordt op loopgebieden heel snel grijs - dan toch meteen grijs ;-))

PS2. Als de muren niet haaks zijn geeft dat veel snijwerk en ziet leeelijk uit. Ik heb in dit geval een haakse voorzetwand geplaatst en daarachter de leidingen verborgen. Twee vliegen in een ...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-05-28 12:54:08

okee, dank je wel voor deze tips, ik stuur je een pb-tje om me eventueel wat achtergrond info te kunnen mailen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2008-05-28 13:17:37

okee, dank je wel voor deze tips, ik stuur je een pb-tje om me eventueel wat achtergrond info te kunnen mailen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2008-05-28 17:28:30

zoals cristan zegt gaat dat perfect, wij hebbe al de badkamers op deze manier gebouwd.

in schepen bouwen we zo al tientallen jaren badkamers, dar wordt echt gee betonvleortje gestort.

wel elastische tegelijm gebruiken, maar ook dat zei onze cristian al.

zeg franck, ik zie al een paar keer dat je overal pb-tjes naar toe stuurt, en ik zit me al sinds dat eerste pb-tje rot te bedenken wat nou een pb-tje is, vertel het me nu toch maar, ik hou het voor gezien.

t'zal wel een mailtje zijn maar waar staat dat pb (tje) nou voor ?

cees.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#7 Geplaatst: 2008-05-28 17:31:45

@ Cees, je bedoelt een pb-tje: dat is een Persoonlijk Bericht - dus buiten het forum om. Weer wat geleerd ;)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2008-05-28 17:56:25

haha die Cees, je hebt me ooit zelf een `persoonlijk bericht'-je gestuurd... weer wat opgelost.

of ik iedereen nu pb-tjes stuur..... nee hoor, in geval van Christian is het niet mogelijk de documentatie op het forum te zetten vandaar. 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#9 Geplaatst: 2008-05-28 19:08:11

Maar wat Christian natuurlijk wél op het forum kan zetten (en ook al vaak heeft gezet) is een link naar waar die informatie is opgeslagen. Ik moet binnen afzienbare tijd zelf ook een badkamer gaan betegelen (bemarmeren in dit geval, wel gelukkig op een betonnen werkvloer zodat het koud-op-koud kan, maar het kan best zijn dat ik dat, als het goed gaat, ook elders ga doen waar wel een planken vloer ligt) en zou het best aardig vinden om die info ook te kunnen bekijken. En zo zijn er vast nog velen, denk ik. Dat collectieve nut is immers het aardige van een forum zoals dit, nietwaar?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2008-05-28 19:24:13

Beste vrienden, vooral beste Ivo,

ik zet geen informatie op deze website of dit forum die niet goed uitgewerkt is. Die stuur ik hooguit aan iemand die een specifiek probleem heeft.

Ik heb namelijk de gewoonte mij ervaringen, gedachten en her en der gevonden stukjes info als kladje onder bepaalde trefwoorden in mijn archief op te slaan. Dingen staan er soms dubbel of spreken elkaar tegen. Goed voor mij als basis voor een verhaal, maar ik wil niet iedereen dingen laten zien die nog niet uitgewerkt zijn.

Frank krijgt dezer dagen het kladje over tegelen en moet daar zelf uit plukken wat hij relevant vindt!

Groeten

vivent les bricoleurs

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#11 Geplaatst: 2008-05-28 21:56:49

Beste Christian,

hier past slechts een welgemeend boehoehoe, ook bekend als :-(

Dan moet ik t.z.t. maar zo'n PB aan je richten...