Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoek tussen cellenbeton en natuursteen

Auteur Bericht

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#0 Geplaatst: 2008-05-28 12:22:09

Hallo,

in ons huis willen op de meeste plekken de natuurstenen muur in het zicht houden. Daar waar we dan een dwarswand plaatsen doen we dit of met gipsplaat, of met cellenbeton. Bij die laatste vraag ik me af of iemand al eens die hoek aardig heeft opgelost. Immers, ik plaats een profiel op de natuurstenen muur en daar vallen meteen 'gaten', omdat het profiel recht is en de muur niet. Dan plaats ik de cellenbeton tussen dat geleideprofiel en blijf ik uiteindelijk met een hoek die soms lucht is en dan een streepje plastic en dan cellenbeton...

Kleine

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2008-05-28 12:43:39

Je hoeft niet per se een profiel te gebruiken, beugeltjes in de muur bevestigen die precies tussen 2 blokken vallen (in de horizontale voeg) kan ook. In ieder geval lijkt het me dat je de cellenbeton muur gaat pleisteren, dan pleister je toch gewoon de gaten tussen het natuursteen en de cellenbetonmuur mee dicht?

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#2 Geplaatst: 2008-05-28 18:14:38

Ja, wij gaan inderdaad pleisteren. maar wat dat profiel betreft; ik dacht dat dat er was om de verschillende uitzettingscoefficienten op te vanegn. Hoeft dat volgens jullie niet?

Kleine

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#3 Geplaatst: 2008-05-28 19:08:24

Ja ik ben dus ook nog ergens behebt met bouwkundig inzicht Kleine!

Maar je vult een cellenbeton wand gewoon met een paar spuitbussen poly-uréthaan schuim op na hard worden van die 'beton blokken'

Het schuim snij je met een oud keukenmes gewoon af en ja daarna ga je gewoon pleisteren als oprechte stukadoor.

Vanwege verschil in uitzettings coëfficient zullen hoe dan ook fijne haarscheurtjes ontstaan, maar die zie je met blote oog nauwelijks.

Ik hoop echter dat je een wand weet te zetten perfect horizontaal en verticaal...want anders ben je bij het stucadoren nog een hele tijd bezig om het niet goed verlijmde blokken te gaan corrigeren...sommiggen noemen dat dus rustiek.

Maar een tussenwand van gipsplaten op houtframe is ook strak.

Alleen als ik de keus had ging à la minute de moker er in alleen omdat gipsplaten uiterst hygroscopisch zijn en binnen 30 jaar vervallen tot een zooi stof zonder samenhang als het niet meer door behang wordt tegen gehouden

Voila het kookboekje van iemand die weet hoe hij de 'handjes' moet aansturen, maar denk nu maar niet dat je bricoleurs of bouwvakkers zo kunt behandelen, allemaal eigenwijze klootzakken maar sommigen zijn artiesten in hun vak ...

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2008-05-28 19:14:46

Kleine en Jean-Paul,

natuurlijk is er steeds een uitzettings- en zettingsverschil tussen muren van verschillend materiaal.

Het is ook mogelijk op de muur en pierre eerst een vertivale richel te pleisteren (strak en met een vertikale zijkant) waartegen dan het profiel gezet wordt. Of de blokken van beton cellulaire om de drie lagen hieraan met de bekende beugels bevestigen, en de gleuf waar onherroepelijk scheuren optreden met een lat afdekken.

Pleisteren met een in de pleister verwerkt kunststofnet lost het probleem meestal niet op.

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2008-05-28 19:19:45

Die fijne scheurtjes kun je vermijden als je de in PUR uitgevoerde overgang afwerkt met een laagje elastisch pleister c.q. elastische muurplamuur (o.a. van Alabastine, ook in FR verkrijgbaar, bestaat ook van andere merken) en daarna met elastische muurverf. Als je tegen de ellende met PUR-schuim (vliegt soms alle kanten op en is, eenmaal droog -gaat snel- , niet of nauwelijks van handen en kleren af te krijgen) opziet dan bestaat er ook PUR-gel, te koop bij professionele 'materiaux' zoals Pagot Savoie e.d. Heb het zelf gebruikt voor afdichten van ruimte tussen nieuwe ramen en de raamopeningen in de muur. Perfect spul.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#6 Geplaatst: 2008-05-29 12:06:15

allen,

dank voor jullie reacties.

Daarop reagerend:

- we kiezen bewust voor cellebeton en niet voor gipswand op grond van wat er met de muur gaat gebeuren en de gewenste stevigheid. Gipswanden gebruiken we eigenlijk alleen bij de slaapkamers en hier hebben we het ook over badkamer en keuken.

- het verticaal en horizontaal plaatsen van de muur is uiteraard een uitdaging, die groter wordt als je geen profielen gebruikt, maar die met metseltechnieken (lattenwerk, lagenlat, etc.) toch opgevangen moet kunnen worden dunkt me. Ik was niet van plan hiervoor derden in te schakelen, dus dat stuk aansturing vervalt...

- de opening opvullen met pur spreekt me wel aan, maar de scheurtjes ben ik nog niet over uit. Dat geldt ook voor de oplossing van het bevestigen met ankertjes. daar doet zich hetzelfde probleem van de scheurtjes voor.

- optie van Christian: eerst een guide maken van mortel die in het lood staat, daar een profiel op monteren en dan van daaraf verder. Klinkt als prima oplossing. Ik vraag me alleen af: hoe is het om over dat plastic profiel heen te stucen? gaat dat goed? Bovendien: dan heb ik nog steeds stuc op de cellebetonwand en stuc op de guide en stuc daartussen en die zetten verschillend uit...

of moet ik me niet zoveel zorgen maken om die scheurtjes, omdat het allemaal in de praktijk wel meevalt?

Kleine

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2008-05-29 14:14:24

Kleine,

er bestaan twee soorten profielen voor de beton cellulaire:

- U-vormige aan de dikte van de blokken aangepaste waar de blokken in gezet worden

- T-vormige waar de ingezaagde blokken overheen komen.

Ik bedoelde de laatste. Sorry, heb ik niet duidelijk gezegd, maar toen ik dit voor de eerste keer zag vond ik het zo logisch!

Je schreef:

verticaal en horizontaal plaatsen van de muur is een uitdaging,

Ja, steeds een rei en een waterpas ertegenaan leggen. En ervoor zorgen dat de eerste laag gegarandeerd horizontaal ligt, anders zit je bij iedere nieuwe laag steeds weer te klooien, te schaven en te corrigeren. Dus:

- Onder de eerste laag een betonnen zool gieten, of

- alle blocs van de eerste laag droog plaatsen en waar nodig aan de onderkant bijschaven, dan pas lijmen.

En dan nog een astuce:

Als je een muur van beton cellulaire perfect glad wilt hebben, bijvoorbeeld om er een spiegel op te plakken, dan kan je de gedroogde muur het beste met een losse bloc cellulaire 'polijsten'. Gewoon met cirkelvormige bewegingen alle oneffenheden wegslijpen. Maakt een beetje stof, maar je hebt een perfect resultaat.

Dit is een tip van mijn vrouw. Hulde.

Ander astuce voor mensen die met veerbeugels uit bandstaal werken:

De blocs op de plaats waar de beugel komt iets uitkrabben, 3-5mm diep en 15-20mm breed, en de beugel met een zelftapschroef vastzetten, bijv. een van 3,5x35. Dan is het volgende blok beter te plaatsen.

Kijkj verder op de website van Ytong of bekijk de demo-constructies die in veel bouwmarkten te zien zijn. De gegleuvde truelles waar de mortel mee aangebracht wordt heb ik in Frankrijk nog niet gezien.

Christian von Klösterlein

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#8 Geplaatst: 2008-05-29 14:32:15

Christian,

hartelijk dank voor deze toevoeging. Ik was nog niet verder dan een U-profiel, maar een T-profiel maakt alles duidelijk. Dank ook voor je andere twee tips. De demo-instructies bekijk ik regelmatig, ook de franse en daar zitten inderdaad best zeer interessante tussen.

Groet, Kleine

PS: ook ik heb die gegleufde troffels nog niet gevonden. Zal zeker de NL versie meenemen, want ze zijn wel superhandig...

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2008-05-29 17:48:46

Even terzijde, niets met klussen te maken:

Het substantiv is: gleuf, gleuven

Schrijf je een troffel met gleuven dan 'gegleuvd' of 'gegleufd'?

Native speakers naar voren!

CvK

Ik zal er ook verder niet over zeuren.

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#10 Geplaatst: 2008-05-29 23:37:52

Christian

Het is gegleufde, vergelijk zeven gezeefde.

Na het bekijken van de demofilm zou ik voor de omschrijving

van deze troffel eerder getand dan gegleufd gebruiken.

janv 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2008-05-30 07:18:57

Bedankt, Silex.

Geen vragen meer.

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2008-05-30 08:23:48

"Voila het kookboekje van iemand die weet hoe hij de 'handjes' moet aansturen, maar denk nu maar niet dat je bricoleurs of bouwvakkers zo kunt behandelen, allemaal eigenwijze klootzakken"

ik ken gebouwen waar al meer dan twintig jaar de wanden van  gipsplaten staan, en dan heb je het nog geeneens over de kwaliteit gipsplaat van vandaag.

ik gebruik vanwegen gewicht en gemak alleen maar gipsplaat, deze kan ik op twee milimeter nauwkeurig uitzagen met het profiel van de muur, en dan slechts even de hoek afkitten (jammer dat ik nu geen foto kan plaatsen, weet niet hoe dat moet) 

tussen de wanden zet ik geluiddempende platen  zodat de een niet hoort als de ander ligt te n..eurien, en ik kan feiloos met draadjes en buisjes aan de gang.

laat deze bricoleur dan maar een klootzak zijn, ik lach wel.

het bericht zegt meer over de schrijver dan zijn verhaal blijkbaar.

cees.

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#13 Geplaatst: 2008-05-30 09:16:30

Goh Cees,

Als je me citeert doe het op z'n minst volledig dan!

En bovendien heb ik het over vakmanschap... maakt mij dus niet of je echte bricoleur bent. Nix mis mee hoor.

Ik ga jou toch ook niet vertellen hoe je boten moet bouwen, toch?

Fijne dagen verder met een 'wink' en een smile,

Erik.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2008-05-30 09:32:43

Och,

er zijn gipskartonplaten, placoplâtres

er zijn gasbetonblokken, béton cellulaire

er zijn gipsblokken, blocs de plâtre

en nog een paar systemen voor lichte (niet dragende) binnenwanden.

Elk een voordeel en een nadeel, denk aan leidigingen en als je er iets aan op wilt hangen.

En elke klusser zijn voorkeur of afkeur. Is ook afhankelijk van het gereedschap dat hij in huis heeft (voor ossature métallique en placoplâtre of voor béton cellulaire).

Ook ik heb ze bijna allemaal gebruikt en heb bepaalde voorkeuren.

Maar ik probeer er geen doctrine van te maken.

Ik denk dat het mij meestal lukt vooroordeelsvrij te zijn.

En vaak ben ik door vragen van medeklussers gedwongen over mijn oplossingen na te denken.

Vivent les bricoleurs, vive l'inventivité!

Christian von Klösterlein

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#15 Geplaatst: 2008-05-30 10:29:14

Voilà CvK.,

"Elk voordeel heb z'n nadeel" zei dus eens Johan Kruiff.

Maar ik vervloekte dus in mijn huis hier -na terugkomst- dat de vorige eigenaar hier in een gipsplaten wand tussen keuken en woonkamer kennelijk op 2 plaatsen door een electrobuis had geboord én daar dan nog metalen 'inserts' had geplaatst  ... die waren überhaupt niet meer zichtbaar en hebben in de ruim 8 jaar niet tot 'kortsluiting' geleid, maar in de week voor m'n terugkomst wel als gevolg van een hevig onweer!

Dankzij die clevere electricien die hier ruim 4 uur bezig was, heeft hij dus het probleem ontdekt en opgelost!

En hoe dat nu kon dan?

Gips heeft de nare eigenschap dat het veel vocht opneemt. of dat nu platen zijn op houten frame of vast.

Dus tijdens m'n afwezigheid is/was gipsplaten wand behoorlijk vochtig geworden en ja dan met een hevig onweer heeft de bliksem meerdere uitwegen naar Aarde gezocht.

Ik kan nog van geluk spreken, want er bestaan dus OOK gipsplaat wanden met 5 cm dikke polystrieen schuim tegen oude muren. Daar lopen dus ook elektra buizen in die laag!

Mijn God dan... het hele huis had kunnen afbranden als een fakkel... bonjours maison. Dus je bent er allesbehalve met goedkope oplossingen helaas.

MHG van,

Erik.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2008-05-30 11:20:26

Erik,

er bestaan bepaalde regels voor het leggen van elektra-leidingen, ook in gipsplaatwanden.

En als men bij het bouwen niets in tekeningen vastgehouden heeft is het verstandig voor het boren de leidingen met een metaaldetector op te sporen.

Christian von Klösterlein

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#17 Geplaatst: 2008-05-30 13:02:32

Ja dus Cristian,

Maar ik tast hier soms volledig in het duister. De metaal detector was in mijn geval een simpel magneetje door die electricien. Maar ik heb nog niet zo'n detector en ik vraag me sindsdien wél af of professionelen of klusjesmannen dan zoiets electronisch standaard bij zich hebben?

Er zijn hier überhaupt geen bouwtekeningen van het huis. De gestorven vorige eigenaar deed maar wat. Hij wordt door m'n buurman dan ook een super con genoemd...niet onterecht...maar over de doden geen kwaad woord verder.

En overigens ben ik in m'n dochters 'nieuwe' huis in NL (ca 11 jr. oud) zoveel verkeerde dingen tegengekomen, dat je het nauwelijks voor mogelijk houdt. Wat er dan door zg. professionelen onder de noemer van meerwerk werd gepresteerd is dan een volledige malprestatie tov. origienele eigenaar.

Ik confronteerde de vorige eigenaar dus met het feit, dat het hele huis had kunnen ontploffen door foute installatie van een Siemens keuken incl. apparatuur voor aardgas.

Ze kwam daar nog alleen de post nog ophalen. Zij en haar man zijn beide artsen... wat betekent dan zg. intelligentie? Ze had daar in't huis niets gedaan...dat is waar, maar die mensen mensen zou je moeten beschermen tegen vormen van oplichting. ...

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2008-05-30 18:57:16

Eric (tompouce),

het gaat hier nu om iets volstrekt anders dan cellenbeton en de aansluitingen ervan. Maar ook mijn mening is:

- de professionals weten het soms ook niet zo goed

- het interdisciplinaire denken en werken is vaak nog ver te zoeken

- vaak vernielt de een wat de ander met zorg geplaatst heeft

- de klusser heeft het voordeel dat hij alle barrières tussen de bouwvak-disciplines souverein kan minachten en bij de ene klus al met de volgende rekening kan houden.

Het is soms triest wat 'vaklui' presteren.

Maar ik ken ook goede vaklui, die van wie ik iets geleerd heb. Chapeau!

Vivent les bricoleurs!

Christian von Klösterlein

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#19 Geplaatst: 2008-06-04 08:12:12

De speciale getande troffel voor Siporex ligt hier gewoon bij de bouwmaterialenhandel. In de doe-het-zelf zaken ben ik hem ook nog nooit tegengekomen. Ze zijn er in alle breedten, voor een 7cm betaalde ik 20 Euro, HT.

Lex