Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Over het forum en de website

Over het forum en de website

De plaats voor reacties op vorm en functie van dit forum en de website Wonen en leven in Frankrijk

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

foutjes in het nieuws

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-06-02 21:34:16

ik weet niet of de nieuwsreporter geniet van de wijn maar de laatste tijd komen er wat foutjes voor bij de nieuwsregels boven het menu.

voor ons als trouwe forumbezoekers geen probleem, en zelfs wij mogen hier en daar een foutje maken, maar voor de redactie is het wellicht raadzaam om er wat aan te doen.

verder niets dan complimenten aan de technische mensen en aan wim.

cees.

"...een botsing tussen en trein en een schoolbus 6 leerlingen...."

"...Voor de zoveelse keer heeft een grootgrutter verpakte tartaar... "

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2008-06-02 22:26:48

Oefff! Onmiddellijk eindredacteur ontslaan en hoofdredacteur de wacht aanzetten!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-06-02 22:59:07

nou nou, dat is wel erg hard van stapel, maar we zouden kunnen uitzoeken waar de redactie zetelt, in welk gebied, en een foto afdrukken op een pamflet met de tekst "geen wijn meer verkopen aan deze monsieurs ten behoeve van de voortgang van onze geliefde site"

dan sturen we eens per maand een flesje pineau des charentes op en daar moeten ze het dan mee doen.

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2008-06-02 23:34:47

Cees,

Gefeliciteerd. een tien met een griffel. Op de hoofdletters na en een enkel fraseringsfoutje, is je bijdrage zonder spellingsfouten.

Maar je hebt gelijk, Wim, als journalist en moderator, hoort het goede voorbeeld te geven. En dan is deze site al zo netjes in vergelijking met andere forums (voor de latinisten fora).

Uiteindelijk is de spellingscontrole natuurlijk heel gemakkelijk maar die staat altijd in het Frans en ik ben ook altijd te lui om deze weer om te zetten in het NL voor een bijdrage alhier.

Dag dag Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-06-03 08:36:24

hihi, ingrid, ik ben het dus nog niet verleerd.

nee, ik schrijf zeker niet foutloos, mede doordat ik vanwege een technisch mankement voortdurend op twee toetsenborden zit te werken, nl en andere frans, en de boodschapen snel op de bladzijde flans en verstuur, ik kijk er meestal geeneens naar.

de diversiteit in mijn talenkennis doet er ook geen goed aan, soms zit ik te kijken naar een woord wat ik geschreven heb en denk dan, ben ik nou dislectisch aan het worden of hoe zit dat ?  en als ik dan nog eens kijk zie ik dat ik gewoon een woord in verschillende talen schrijf, zoiets als, ben vanmorgen op de ficly gekomen. hu ?

het was ook meer een grapje naar wim toe maar inderdaad, als hoofdredacteur is het wel aangenaam als mensen zich niet storen aan fouten.

wim zei trouwens tegen iemand (tompouce?) dat hij baalde van die sms taal, ff, idd, sgol, v8, kan nog wel even doorgaan.

ik heb een poos geleden voor een blad een stuk geschreven in sms-taal, wist je dat je er meer dan de helft korter mee kunt zijn ?

kijk maar eens naar vanacht, scheelt al 5 letters. idd, 6 letters.

ik denk dat je niet raar moet kijken als er ooit een geheel nieuwe taal ergens ontstaat (smile richting draadje op de bavards) want franse woorden als qua, kwa, oui, wi, en vele andere varianten gaan de nieuwe toekomst in met onze jeugd en maken het voor de etranger onmogelijk om nog maar iets van de gramatica te begrijpen.

cees. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2008-06-03 17:12:37

Of  beter "messieurs"

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2008-06-03 19:08:08

Ja, die tikfoutjes zijn vervelend, moet beter op worden gelet. Toetsenbord slaat weleens een lettertje over, omdat ik snel tik (tien vingers blind, dankzij militaire opleiding communicatie luchtmacht). Ik zal er beter op letten. Het opduiken van tikfouten heeft ovrigens niets van doen met eventuele wijnconsumptie. De berichtjes worden altijd in de ochtenduren gemaakt....

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2008-06-03 20:36:45

hee wim, als mij buurman sochtends kom kan ik mijn fiets tegen zijn pastiskegel aanzetten, en die tiept ook, zegt tie.

en dan heeft de pendule nog geen negen geslagen.

geintje.

wim, je blijft de bovenste beste.

cees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2008-06-04 20:16:06

.....voorwaardelijke gevangenisstraf van een half (daggie?)geëist en een boete.......

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#9 Geplaatst: 2008-06-05 21:14:44

Ik vind dat er een strafscore ingesteld moet worden voor het klagen over typo's

op plaats 1 cees met 3 punten

zanna 2e met 1 punt

janv

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2008-06-05 21:42:29

ik weet niet hoe je het bedoeld jan, waarschijnlijk met een knipoog, maar toch wil ik in het geval dat niet zo is even uitleggen.

op een forum schrijft jan en alleman, dus ook diegene die niet zo geweldig zijn in de gramaticale omgang der letters en woorden, waarvan ik er zeker een ben.

dat geeft niets vind ik, alhoewel ik weet dat er hier zijn die zich er blauw en groen aan ergeren als ergens een hoofdletter ontbreekt of men schrijft met een d in plaats van dt.

voor mij is dat op een forum niet zo erg, zolang de tekst duidelijk blijft en het geen ophoping van schrijverij is wat kant nog wal slaat, of zoals er ook zijn die hun mening geven over zo'n lang uitgeplozen stuk schrijven dat je je aan het einde afvraagt, wat zegt tie nou eigenlijk ?

maar goed, dat is het forum.

nieuws is echter een ander verhaal.

er wonen volgens schatting ongeveer 150 - 160 duizend nederlanders permanent in frankrijk, en de kans bestaat dat een hele grote groep daarvan regelmatig de site bezoekt om alleen maar even te kijken, om het hoekje zeg maar.

ik heb eens een tellng bijgehouden van een bepaalde draad, en die scoorde meer dan driehonder bezoeken per dag, dat is nogal wat.

niets is zo erg als een krant die fout schrijft, verval alsjeblieft niet in het nu-nogwat-waarvan-ik-de-naam-niet-zeggen-wil.

berichten die met schrijffouten geschreven zij komen bij de lezer onzeker over en doen de lezer zelfs denken dat er geen slimme jongen zit als redacteur.

dit is maar gewoon even een uitleg van een boerenpummel die zich groen en geel ergert aan foutgeschreven teksten in het nieuws.

verder zoals al eerder gezegd, niets dan lof voor de redactie van deze site en ik weet zeker dat wim me begrijpt.

cees.

bon ap, ik ga eten.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#11 Geplaatst: 2008-06-08 12:01:13

Foutloos een berichtje typen vergt kennis van regels en toepassen van regels.

Inhoud begrijpen (zonder daarbij over de vorm te struikelen) vergt analytisch vermogen en intelligentie.

Hier op het forum zijn wat mensen die erg goed zijn in het eerste, is op zichzelf ook een kwaliteit natuurlijk maarja... 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#12 Geplaatst: 2008-06-09 23:42:53

Prinsesje, wat is 'frasering'? De nederlandse taal is een passie van mij, mogelijk doordat mijn ouders en familieleden doorgaans geen nederlands spraken onderling. De taal heb ik op school geleerd, en ook leren waarderen. Alle aanvullingen interesseren me hogelijk. Ps, nederlands is geen makkelijke taal, althans niet als je hem perfect wilt spreken en schrijven, maar wel heel interessant. Los van de klank ervan vind ik hem ook mooi. Bedankt alvast. Dit

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#13 Geplaatst: 2008-06-10 00:46:27

Ik zal dan maar een poging doen. Ik denk dat Prinsesje het woord in een ietwat foute context gebruikt, of juist heel geavanceerd want overdrachtelijk.

Frasering is, zover mijn geheugen reikt, een term uit de muziek en betekent zoveel dat het muziekstuk verdeeld is in op zinnen gelijkende delen. Dus men zingt een tijdje hard en dan komt weer een 'zin' die zacht gezongen wordt. Ook in de instrumentale muziek wordt het zo gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat je zinsbouw -of misschien moet je articulatie zeggen- pleegt, maar dan via toonhoogte, tempo, volume en andere muzikale hulpmiddelen. Je bouwt als het ware op die manier een muzikaal verhaal met een bepaalde sfeer op, je kunt spanning opbouwen of juist rust inbrengen, vreugde (majeur) of verdriet (mineur) tot uiting brengen, dat soort zaken.

Frase betekent natuurlijk letterlijk zin, een taalzin met onderwerp en gezegde en zo, dus niet lust of behoefte of trek of al die andere zinnen waar je zin in kunt hebben.

Ik vermoed, mede omdat ik Cees' stijl wel een beetje ken en ook de, gezien de betekenis van frase (zin dus), niet onlogische misinterpretatie van de term dat Prinsesje syntax bedoelt, ofwel de taalkundige opbouw van zinnen. Of anders misschien articulatie middels interpuncties, ook al niet een van Cees' sterkste puntjes. Of ik moet het helemaal fout hebben. Als dat zo is dat gaan de diverse neerlandici hier het vast helemaal goedmaken.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2008-06-10 06:36:58

Neen, ik ga het helemaal niet goed maken. Ik wil slechts kwijt dat je "taalfouten" en "taalfouten" hebt.

De één heeft het zelfs over spellingsfouten wat op zich al een spelfout is...

De ander gebruikt "opdat" en "omdat" door elkaar...

Wat een geneuzel allemaal. Die paar tikfouten in berichten zijn niet zo erg, ze staan de begrijpelijkheid niet in de weg. Want al die andere duizenden woordjes eromheen gaan wel goed.

Ernstiger zijn schrijffouten door onwetendheid, door mooischrijverij, of door luiheid.

"Taalfouten zijn denkfouten", stelde J.L. Heldring vroeger altijd in het Handelsblad. Ik ben het daar mee eens.

Tikfouten zijn geen taalfouten, het zijn mechanische omissies.

Met Wim haal ik me schouders op, er zijn belangrijker dingen.

Normaal op dit forum volgen dan nu allerlei gezagsargumenten, daar houd ik me verre van. Ik ben met pensioen.

Peter. 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#15 Geplaatst: 2008-06-10 08:34:32

Oeps Ivo, dat bedoelde ik dus. Ik roep altijd dat ik bijna geen spelfouten maak maar stijlfouten maak ik als de beste. En inderdaad, met frasering bedoel ik natuurlijk het ritme van de zin. Nee, ik pretendeer niet veel maar ik erger me alleen aan misplaatste d's en dt's, Mijn muzieklessen hebben blijkbaar meer sporen achtergelaten. 

Ingrid

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#16 Geplaatst: 2008-06-10 14:19:05

@ Peter: mee eens. Het gaat allereerst om de inhoud en dan pas om de verpakking. Al is een mooie verpakking de helft van de verkoop, toch vind ik de inhoud nog een slagje belangrijker. Dus liever de mening van iemand met diepgang die slecht kan typen of spellen dan de schrijfsels van een taalpedant die inhoudelijk weinig te melden heeft.

@ Ingrid: volgens de theorie hierboven geen groot probleem, We hebben toch wel begrepen wat je bedoelde. En door muziek beïnvloed taalgebruik kan in mijn ogen nooit al te verkeerd zijn ;-)

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#17 Geplaatst: 2008-06-10 18:58:09

Natuurlijk kan ik het niet laten om nog na te pluizen wat frasering nu werkelijk betekent. Dan komt natuurlijk de Van Dale tevoorschijn. Alleen de betekenis in de muziek zoals bovenvermeld wordt daarin vermeld. Dan kijk ik altijd nog in de kleine Vreemde woordentolk van Kramers: frasering is "het waarneembaar maken van begin  en einde van zinnen of zinsdelen. Verder noemt deze nog de "muzikale interpunctie". Is er nog een Neerlandicus die hier iets over kan zeggen?

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2008-06-10 19:42:36

Ingrid, komt-ie:

als neerlandicus (nota bene drs. Oude Stijl, dat zegt wat) ben ik in een taalkundige context nog nooit de term "frasering" tegengekomen.

Terzijde: vroeger noemden we neuzelaars altijd "neerlandikutten "- excusez le mot -, de ergste waren "neerlandikenaus". De lekkerste studeerden aan de VU.

Ik houd erover op,

Peter.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#19 Geplaatst: 2008-06-10 20:49:32

Nu een lid van de échte academische taalbrigade -oke, oke, in retraite...- zijn licht over het fraseren heeft laten schijnen, durf ik, immers iemand met een hiervoor minder geschikte studieachtergrond, ook weer wat te melden: Ik ben het werkwoord, of in ieder geval een neefje daarvan, wel tegengekomen, maar dan in het Engels, in de zin van verwoorden: 'try to phrase it differently' of 'I'll rephrase that...'. Het kan dus gewoon een anglicisme zijn. Zoals pakweg het halve Nederlands tegenwoordig. En dan is het ook niet gek als het in de Van Dale vreemde-woorden-gids staat. Daar staan immers alle ingeburgerde c.q. gangbare vreemde woorden in, niet alleen de correcte maar ook de verbasteringen dus.