Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

60 jaar CV

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2008-06-06 19:38:25

Waarde forumleden,

Ik ben het aan mijn avatar verplicht u toch even kond te doen van de zestigste verjaring van een vehikel dat oorspronkelijk bedoeld was om 2 boeren met klompen aan, 50 kg aardappelen en 100 eieren droog en ongeschonden over ongeplaveide wegen te vervoeren met een minimale snelheid van 50km per uur........ jawel de 2CV! Ontworpen voor de 2e Wereldoorlog maar in de mottenballen tot erna.

Op de Autotentoonstelling van 1948 in Parijs met ongeloof en soms afgrijzen ontvangen (mijn echtgenote lag net aan de borst en ik bestond zelfs nog niet) maar een gestage opmars heeft gemaakt via aleerst geselecteerde prioritaire clientèle als dokters en pastoors maar vervolgens via de middenstand, het gemene volk, de hippies en heden ten dagen de oudere jongeren de wereld heeft veroverd.

Mijn eerste herinneringen zijn uit 1958 toen wij met twee gezinnen en in totaal 5 kinderen van Slikkerveer naar Rockanje gingen, op het strand de banken eruit haalden, ons preuts in det wagentje omkleedden en op de terugweg tijdens een regenbui moesten stoppen omdat de ruitewissers gekoppeld aan de snelheidsmeter het water niet aankonden bij lage snelheden...... en dat alles voortgetrokken (traction avant, bien sûr) door een 12 PK tweepitter.

Het was mijn tweede auto tussen 1979 en 1986 en in de zomer met het dakje open stonden mijn zoons op de achterbank met wapperende haren de wind op te snuiven (nu zou ik sneven in het cachot wegens "mise en danger des mineurs...").

Ik kon het niet laten, bij mijn emigratie naar Frankrijk heb ik een oud 205-je voor een 2CV uit 1982 geruild - er werd toen ernstig aan de gezondheid van mijn grijze massa getwijfeld- en o, ik had het weer, het gevoel, na 25 jaar weer aan een groot stuur mogen sleuren, de pook met slechts 2 vingers (wijsvinger voor 1,3 en duim voor AR, 2 en 4) te bedienen, het water dat op je broek drupt na een bocht, het spelen met choke en gas bij de démarrage, de piijnlijke ellebogen als het klapraampje weer eens viel en bovenal het gevoel geen haast te kunnen hebben.....!

Ik heb het vehikel vervloekt toen ik in 1979 na exact 74 km op de teller midden op de Botlekbrug bij Rotterdam tot stlstand kwam omdat het gaatje in de benzinedop niet doorgeprikt was en de tank in onderdruk was.......... toen later een gaskabel brak en ik met een touwtje om mijn pols dat verbonden was met de gasklep moest rijden......toen de pook wel héél erg ver uit het dashbord kwam bij optrekken omdat de motorsteunen afgebroken waren.... toen ik na een paar jaar tussen mijn voeten door de kasseien mocht aanschouwen na een lekkende remcylinder die mijn bodem had weggevreten.... en TOCH heb ik nu 3 van deze onvolprezen erfenissen van een zoon van een emigrant uit Nederland die gewoon Citroen heette op mijn erf staan!

Maak mij kond van uw ervaringen!

Steven

PS De nederlandse zender Geschiedenis TV besteedt er aandacht aan deze week: http://geschiedenis.vpro.nl/gids/2008week24/ 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2008-06-07 07:42:53

Zestig jaar alweer, en still going strong. Heerlijke herinneringen, ja, maar ook een heerlijk heden. Ik heb niet zo'n heel oudje (uit '87), de koplampen zijn nog de ronde.

Behalve voor dagelijks verkeer (nooit koude voeten in de winter) vorig jaar een nieuwe toepassing ontdekt. We moesten voor een bevriende boer een veld ontdoen van stenen en ander ongeregeld. Een klein ploegje, een paar trekkers, en maar bukken en rapen, de tractor uit en in, het was behoorlijk vermoeiend. "Dit kon toch anders?", dacht ik en reed mijn Canard het terrein op. Deurtje eruit en ik heb een dag heerlijk gehobbeld in de zon, met de linkerarm buitenboord om de stenen te rapen. Dankzij die slimme centrifuge als koppeling is schakelen niet nodig, al moet je natuurlijk niet te veel vergen maar dat geldt voor alles.

De omgeving stond me in eerste instantie meewarig te bekijken - "rare jongens, die Hollanders" - maar bij de lunch wilde iedereen weer een Canard, had iedereen spijt dat ze haar hadden weggedaan.

Eerlijkheid gebiedt me te melden dat ik de dagen daarop links flink spierpijn had, dat wel.

Wat zeggen ze hier? Je rijdt geen 2CV, het is een art de vivre.

Peter. 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#2 Geplaatst: 2008-06-07 12:12:13

En voor degenen die het nog niet wisten: het merk Cochonou (van de worstjes) rijdt in de reclamecaravaan van de Tour de France met meerdere 2CV-tjes gewoon alle bergen op!! Eén van de auto's is zelfs gebouwd uit 2 2CVs om er zo een 2CV Limousine van te maken ...

Uiteraard hebben ze af en toe wat motor- en andere problemen (echt een art de vivre dus! ;-) en onder andere daarover schrijft Adeline alweer voor het derde jaar op de blog Cochonou et Vous.

Zelf werk ik dit jaar trouwens ook weer in de Tour de France om een kijkje achter de schermen te geven van het derde grootste sportevenement ter wereld (na het WK voetbal en de Olympische Zomerspelen terwijl die twee maar eens in de vier jaar georganiseerd worden) op de blog Orange dans le Tour.

Groeten,

Thomas

PS Wat ik nog vergat te zeggen: Cochonou organiseert tijdens de 8ste etappe van de Tour tussen Figeac en Toulouse (op zaterdag 12 juli) weer haar jaarlijkse 2CV bijeenkomst waar de reclamecaravaan van het rood-wit geblokte merk een stop zal maken ...

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-06-07 20:20:56

Het verhaal van de Citroën 2CV en de VW Kever lijken erg op elkaar.

Alle twee waren bij de start van de productie reeds verouderd - ontworpen in de jaren dertig, na de oorlog in productie genomen.

Het geheim achter de kever is dat daar een toen ongekende serviceorganisatie achter stond, zij hadden als eerste in Europa vaste prijzen voor een beurt en de meest voorkomende reparaties, en een perfect ruilsysteem voor alle vitale componenten. Ik ben eens van Chamonix naar Hamburg gereden, in een dag, maar met twee motoren. Ruilen kostte 20 minuten, het regelen van de betaling twee uur.

Het ongekende succes van de 2CV berust mijns inziens op de eenmalige rubuustheid van de eend, gevolg van een filosofie die ik wil omschrijven als:

Wat er niet opzit kan niet stuk gaan!

Ik wens alle eigenaren van een 2CV nog veel plezier aan hun archaïsch vervoer. Ik heb ooit aan de aanschaf van een eend of een Méhari gedacht, maar het wordt nu toch iets anders.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-06-08 09:39:54

Komende dinsdag (10/VI) zendt France5 de documentaire La 2CV, auto-portrait (Amouroux & Gautheron, 2008) uit. Van 2040 tot 2140h.

"Didine Superstar"

Peter.