Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

dragende balken, charpente

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-06-10 12:44:42

Heren ingenieurs op dit forum, dames ook?

Ik beken, ik ben een echte alfa, mèt wiskunde... Van dakconstructies en het berekenen daarvan  weet ik zo weinig

Bestaat er een studieboek voor de LTS, MTS of HTS dat me wijzer kan maken omtrent de dikte van balken (hout en ijzer, I- of H-profiel) en hun draagkracht?

Concreet: ik ben bezig een hangar te bouwen, ben nu aan het dak toe. De lokale aannemers en constructiebedrijven zijn voor de rest van het jaar bezet, ze hebben geen personeel

De "poten" staan reeds, op een afstand van tien (10) meter. Tussen twee poten moet dus een profiel, om daarop verder de charpente te borduren. Vervolgens de couverture, ik prefereer dakpannen maar die zijn zwaarder per vierkante meter dan die lelijke tôles.

De één zegt dat een I-profiel sterker is dan een H-profiel, ik zou een profiel van 270 mm nodig hebben. Volgens een ander is een H-profiel van 180 mm voldoende, dus voor de zekerheid 220.

Waar vind ik de juiste informatie? Ik wil zeker zijn zonder de boel over te dimensioneren. Zo simpel en licht mogelijk, doch bestand tegen een stootje.

Dank,

Peter. 

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#1 Geplaatst: 2008-06-10 12:58:44

Ik ben geen ingenieur en zou ook niet weten hoe/welke soort profielen je nodig zou hebben, maar wel wil ik het volgende commentaar kwijt: maak het dak niet te licht! Anders zou je bij de volgende harde wind nog wel eens raar kunnen staan kijken. Het wordt toch gauw 100m2 wat wind gaat staan vangen...

Heb iets dergelijks (in het piepklein) gehad met een afdak voor onze houtvoorraad. Een érg licht dakje in elkaar gezet. Bij de eerst volgende storm lag dit compleet aan de andere kant van de muur! 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#2 Geplaatst: 2008-06-10 13:27:43

Deze al eens bekeken?

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Daken/2088/

Denk dat je dan een heel eind komt.

En hier  http://users.telenet.be/annette-guy/topBouw.htm  vind je een complete set berekentools, ook voor daken. Klik in de keuzeladder op zadeldak.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2008-06-10 19:58:29

Sorry Ivo, maar beide sites geven niet het antwoord. De bijzonder heldere verhalen van Christiaan kende ik uiteraard al, the Eclectic Site is een eye-opener voor me maar geeft dus ook niet het gezochte antwoord.

Het moet voor een deskundige toch simpel zijn, maar ik kan het niet vinden terwijl ik toch denk goed te hebben gezocht en gegoocheld.

Gegeven twee steunen X op een afstand van 10 meter van elkaar, aan welke eisen moet dan de membrure of poultrelle daartussen voldoen om last Y te dragen zonder door te buigen.

Of het nu om een brug gaat, een dak, het gaat me om de berekening in het algemeen, en natuurlijk om de materiaalkeuze.

Gaarne!

Peter. 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2008-06-10 21:02:57

Sterkteleer heet dat, Peter. Helaas heb ik de hiervoor vereiste deskundigheid niet in huis. Weet wel een site waar het complete lesboekwerk van een Belgische TU over deze materie staat maar dat is misschien ietsjes te grijs? Zo niet, lamaar weten, dan post of mail ik het adres wel.

Ik weet zeker dat iemand hier je antwoorden zo uit zijn mouw schudt, zelfs met een singlet aan. Waren er niet diverse (ver)bouwers actief hier? Er zal toch iemand met een bouwtechnisch diploma bij zitten? Of een architect(e)? Dit?

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2008-06-10 21:05:47

Vooruit, hier is dat adres: http://www.berekeningvanconstructies.be/index.htm

Je moet Boekdeel III hebben.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2008-06-11 07:41:58

Dank Ivo, hoofdstuk 37 rolt nu uit de printer. Ik ga mijn huiswerk maken.

Peter.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#7 Geplaatst: 2008-06-11 09:50:17

Het is mijn vak, mijn dagelijks werk. Ik meen te begrijpen dat het niets mag kosten dus luidt mijn advies: wend je tot een grotere dhz keten (ik heb ervaring met Bigmat), waar ook een technise service zit. In ruil voor het feit dat je de inkoop van de liggers en overige materialen bij hun doet, berekenen zij voor jou wat je nodig hebt. Voor het geval dat, kun je met behulp van wat eenvoudige vuistregeltjes nazien of er niet 'over' gedimensioneerd wordt. Succes, Dit.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2008-06-11 09:51:53

@Peter,

Bij voorbaat mijn excuses als ik wat open deuren intrap, maar bedenk dat ik slechts probeer te voorkomen dat er iets bij je misgaat...

Ik ben zelf ooit afgestudeerd als werktuigbouwkundige en heb dus enige affiniteit met sterkteleer en statica. Dit ter (hopelijk) geruststelling.

Als je je vraag terugbrengt tot "belastbaarheid balk op 2 opleggingen" is dat een van de eenvoudigste problemen uit de statica. Het enige wat roet in het eten kan gooien is een fout uitgangspunt van de belasting van de balk. Je kunt uitgaan van 1 (zeg 10 ton) of meer (zeg elke meter 1 ton) puntlasten op de balk, of van een gelijkmatig verdeelde belasting (zeg 1 ton per meter). Afhankelijk van wat je kiest zal het resultaat van je berekening verschillen.

De ervaring leert dat je een dergelijke balk moet berekenen op de maximale doorbuiging en niet op de bezwijklast. Of omgekeerd, als je de balk berekent op de bezwijklast, wordt je doorsnede (statisch moment) over het algemeen te klein en daarmee de doorbuiging te groot.

Als je nu een plat dak maakt, is het verhaal hiermee nog niet ten einde. Platte daken zijn eigenlijk een beetje ondingen, ze storten niet voor niets redelijk vaak in. Dat komt omdat er gemakkelijk een situatie kan ontstaan waardoor het dak licht doorbuigt. Er verzamelt zich veel water op het doorgebogen dak, waardoor het verder doorbuigt, waardoor zich meer water verzamelt... en uiteindelijk de boel instort. Daarom worden liggers voor platte daken toch altijd licht voorgekromd, zodat het dak zelfs in belaste toestand licht bol blijft. Deze voorkromming wordt een "zeeg" genoemd en is met een profiel wat je "zomaar" koopt eigenlijk niet te realiseren.

Maar ik begrijp van jou dat je een dak met 2 schuine kanten oftewel een zadeldak wilt realiseren. Anders zou je het niet over dakpannen enzo hebben. Maar dan hebben we het niet meer over het berekenen van een simpele ligger, maar van een spant: het driehoekvormige geheel van horizontale ligger/trekbalk met schuine spantbenen en toegevoegde versterkende elementen.

Het berekenen van een spant is iets heel anders dan van een ligger, en je komt over het algemeen op veel kleinere profieldoorsneden uit. Kijk maar eens in de bouw hier in FR. Bij nieuwe huizen passen ze vaak Amerikaanse sporenspanten toe, opgebouwd uit slanke houtprofielen die met nagelplaten aan elkaar verbonden zijn. Die ultralichte spantjes overspannen dezelfde afstand als redelijk zware liggers. Hetzelfde geldt voor de metalen vakwerkspanten in een "charpente metallique".

Kortom, een spant is niet een ligger met "erop geborduurde charpente", maar een constructief element dat als 1 geheel geconcipieerd en berekend wordt. Dus zou ik me als ik jou was verdiepen in het berekenen van spanten en niet van liggers.

Ter aanvulling, als je deze spanten wilt opleggen op "poten" zoals je schrijft, vergeet dan niet zonodig een verbandconstructie in het verticale vlak tussen die poten aan te brengen (vaak zie je daarvoor van die gekruiste trekstangen) om de horizontale belastingen (wind) op te vangen.

By the way, je kunt natuurlijk ook eens een paar gebouwen/ loodsen/ schuren gaan bekijken van ongeveer de afmetingen die jij nodig hebt en daarvan de constructie optekenen en kopieren. Wellicht is dat gemakkelijker en minder risicovol dan zelf aan het berekeken te slaan...

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2008-06-11 10:09:38

"Ik weet zeker dat iemand hier je antwoorden zo uit zijn mouw schudt, zelfs met een singlet aan. Waren er niet diverse (ver)bouwers actief hier? Er zal toch iemand met een bouwtechnisch diploma bij zitten? Of een architect(e)? Dit?"

ivo, natuurlijk zijn die er, maar het probleem zit hem niet in hun onkunde maar in de situatie in het geheel.

ik kan je zo zeggen, een IPE 140 zoals ze dat noemen, draagt over een lengte van 3 meter 4 ton, een IPE 270 draagt over een lengte van 10 meter ongeveer 4.5 ton, maar daar heb je niets aan.

het berekenen van een dakconstructie is een berekening van een architectureel geheel.

wat komt er op deze IPE, wat komt daar weer op ?

wat zijn de weersomstandigheden, ligt er sneeuw in de winter ?

ik zou als enig professineel advies aan peter geven, vraag een architect er naar te kijken, die berekend het geheel.

als brico advies sluit ik me aan bij de adviseurpiet, kijk eens naar gebouwen bij je in de buurt en teken die op, dan zit je ongeveer wel goed.

ik wil geen verantwoordelijkheid hebben als mijn berekening toch niet klopte met deze hangar en de boel stort in;-)

cees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2008-06-11 12:38:28

Heren, u bent inderdaad deze keer slechts heren,

Alle dank voor de reacties, maar er wordt iets te veel ingevuld. Er is geen sprake van een zadeldak, en het mag best wat kosten. Kwaliteit - en zekerheid - heeft z'n prijs maar u wist al hoe ik hierover denk.

Even terug naar af: het gaat om een schuin dak, een "half zadel", met een toekomstig oppervlak van 11 bij 8 m, zeg 100 m2.

Te bedekken met - ga uit van - dakpannen, 42 kg/m2. Zeg een totale massa van 5 ton.

Te ondersteunen door drie gordingen, op een onderlinge afstand van 4 m. Lengte gording 11 m, elk ondersteund door  twee poten op een afstand van 10 m.

Vandepitte (die site van Ivo, dank!)  leert "Stalen gordingen hebben vaak een overspanning l van een zestal meters en zijn gewoonlijk I-profielen." De rest van het verhaal over de axiaal ontbondene q et caetera gaat mij vervolgens boven m'n pet, het doet me denken aan gedichten van Jacq Firmin Vogelaar. Hartstikke boeiend, maar niet te begrijpen.

Overigens zegt Vandepitte niets verder over die maat van dat IPE-profiel. Standaard 140? Dan maar 270, krijg ik wat meer hoogte bovendien...

Enfin, mijn overspanning bedraagt dus 10 meter, maar wordt met de dag groter.

Te Boussac (23) een groot bedrijf gevonden en inmiddels geraadpleegd (Gibard). Met veel respect en begrip  behandeld, terwijl ze wereldwijd giga-projecten uitvoeren. Of ze na mijn vertrek erg hard hebben gelachen, dat weet ik dus niet want toen zat ik alweer op de "brommer". In ieder geval maken ze me een offerte, het plaatsen zal ik zelf moeten doen want geen tijd c.q. geen personeel.

Nogmaals dank tot zover, maar maak de dingen toch niet ingewikkelder dan ze zijn.

Peter.

P.S. aan Dit: Heb ik je nodig? Dan gaarne een - betaald - advies

P.P.S. Ik heb weer een hoop geleerd, mijn dag is goed.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#11 Geplaatst: 2008-06-11 12:54:16

Peter, ik zou dan toch inderdaad voor een expertadvies gaan. Behalve het profiel en de zwaarte van de gordingbalken (zoals Jos schrijft, hangt ook mede af van doorbuigeigenschappen en bezwijklast) heb je ook te maken met de dakhelling (wat de balklengte beinvloedt) en die heeft weer te maken met de te verwachten sneeuwbelasting (plus een procent of wat veiligheidsmarge; is ook medebepalend voor type balk), en dat verschilt weer nogal van regio tot regio.... Als het toch wat mag kosten dan zou wat van Dit's tijd waarschijnlijk welbesteed geld zijn.

PS: volgens mij is Dit geen heer...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2008-06-11 16:08:15

Excuses aan Dit! Ik moet vaker de profielen bekijken.

Voor de liefhebber van handige sites en stalen profielen: www.constructalia.com.

De hoogovens roken, ik inmiddels ook. Ik ga informatie ruimen en wacht Gibard af.

Peter. 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#13 Geplaatst: 2008-06-11 21:57:46

Om het vraagstuk even samen te vatten: Een dak als lessenaarsdak, overspanning 10 meter, door de helling is het dakvlak ca 11 meter lang. De spanten staan op poten (ligger op 2 steunpunten), onderlinge spant afstand 4 meter. Vraag: welke vorm van het spant, welke doorsnede van de profielen? En welke profielen. Verder hoeveel gordingen per spant, welke doorsnede en welke vorm. Klopt allemaal? Als ik tijd heb, zal ik er naar kijken. wordt vervolgd. Dit 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2008-06-12 18:17:38

Dank Dit, het dak wil ik aan de zijkanten een halve meter laten overhangen, voor de was. En aan de achterkant wil ik de chevrons of wat dan ook laten doorlopen, vanwege het eraan te breien kippenhok.

Dus een hangar van 10 x 8, de voorzijde blijft open, hoogte = 354. Hoogte achterzijde = 180, een pente van 12 ° (+/- 22 %, die beroemde 12 % vond ik te weinig). Wellicht te gering voor een bedekking met dakpannen (32 %), mocht ik per se dakpannen willen dan snel ik nog wat koppen.

En dan dus dat dak van 11 x 9, of x 10...

Die handige Italiaanse site  biedt dus vele reken-tools, gezipt en wel, maar voor Windows *zucht*

Maarrrr, er is progressie, hoi!

Peter. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2008-06-23 20:21:02

Dit, je hebt nog geen tijd gehad, mag ik je vragen er tijd voor te nemen? À titre onereux, bien sûr.

Ik zoek me suf, wacht sinds februari op offerte 1 en sinds twee maanden op offerte 2 en wordt ondertussen overstelpt met een hele hoop meningen.

Met alle respect voor de goed bedoelende raadgevers, maar aan meningen heb ik niet zo veel.

Ook Beginselen van de sterkteleer en grafostatica (Kopper & Wertwijn, 1969) gevonden en besteld, maar dat zit ergens in de post tussen NL en F. Het leek me lekker ouderwets, lekker basaal, ideaal voor een alfa die kan lezen. Is het wat?

En straks is het Vakantie, dus zit ik zo in september met nog nix.

Daarom, de opdracht:

Gegeven een last van 5 ton (dakpannen over een oppervlakte van 11 x 8 m), te dragen door 3 balken X, die elk gesteund worden door twee pijlers op 10 m afstand,

wat voor IPE, IPM, etc-balk moet X zijn ?

Gaarne jouw professionele advies, waarbij alle risico's en aansprakelijkheden voor mij zijn. En we gaan eten, en dan geen steak frites maar dat is weer een andere draad...

Peter.

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#16 Geplaatst: 2008-06-23 20:56:22

Joh Peter,

Woon jij ook vlakbij Boussac (23)? Ja de firma Gibard ken ik tuurlijk ook wel. Daar schuin tegenover zit Gedimat, die kan je ook van advies dienen. Overigens een hellinghoek van 12 is veels te weinig voor pannen. Dan zou ik de voorkeur geven aan kunstleien of een rubberoid dakbedekking op een ondergrond van multiplex dakplaten. Heeft het voordeel dat er zware hagelslag geen doorslagen plaatsvinden.

Maar even nog wat anders;

Ik heb begrepen dat het ene kant een open loods wordt. Heb je ivm. zware storm de opening op N-O geprojecteerd? Zoja d'accord. Sinon, dan zou ik dat ook maar afkijken in onze streek, want ik heb de beruchte dec. storm in 1999 meegemaakt.

En dan wil je gewoon niet weten wat de schade was overal om me heen. De gegalvaniseerde golfplaten vlogen als scheermessen door de lucht.

En ivm. dakbelasting moet je ook ter dege rekening houden met het omgekeerde belasting als de wind er onder slaat.

Trouwens hoe zit het met de bouwvergunning?

Erik.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2008-06-23 21:27:50

aan Dit, aan allen, aan Erik in het bijzonder,

Dit is nu net wat ik bedoel met al die meningen van goed bedoelende adviseurs, *zucht*

Je hebt er dus niets aan.

Ja Erik, ik zit vlakbij Boussac. Jij kennelijk ook? We gaan kennismaken.

Ja, ik heb een bouwvergunning. Vandaar dat ik zoveel weet over kwesties als taxes d'habitation &c, zie die andere draden.

Ja, ik weet waar het noordoosten is, ik ben een oude zeiler.

En die 12? 12 wat? 12° of 12%? Lezen Erik, dan "lösen". Ik neem het gewicht van pannen want dan kan het alleen maar meevallen. En die 12° van mij komt neer op een tangens van een procent of 22, inderdaad te weinig voor pannen (want 32 minimaal), maar voldoende voor lelijke tôles hoewel je ook daarvoor tegenwoordig aardige "neppannen" voor kunt krijgen. 

Ja, ik weet zoveel maar ik loop er niet mee te koop.

En ja, ik heb zo'n behoefte aan één goed, eenduidig advies, à titre onereux.

*zucht*

Dit?

Peter.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#18 Geplaatst: 2008-06-23 22:55:45

Peter, (aanhef aangepast omdat kwinkslagen over iemands naam onbehoorlijk zijn)

je kunt Dit ook privé mailen met een -voorstel tot een- officiele opdracht. En dan ook meteen ophouden met hier te zuchten want dan wordt het iets tussen jou en haar. Ik -eveneens een zelfstandige- moet eerlijkheidshalve zeggen dat als ik zou aanbieden om in mijn vrije tijd (dus als ik daar de tijd voor heb) iets voor iemand te doen, ik mezelf nog eens achter de oren ga krabben als die persoon almaar in het openbaar *zucht* dat het nog niet is gebeurd.

En dan nog die op pannen gelijkende toles. Die heb ik dus zelf liggen om er het dak van onze te herbouwen aanbouw (35 m2) mee te bedekken. Dat wordt eerst een balklaag (met helling van 12 graden ofwel 22%) met daarop OSB (of zo) dakplaten, daarop getackede folie, daarop roestvrij geschroefde of gespijkerde tengels en pannenlatten, net als bij echte pannen, en daarop dan weer die toles van robuust zwart plastic. Overhang aan de onderkant ca. 40 cm, bovenkant geen want eindigende tegen de binnenkant van de gevelmuur (zo kan de wind er niet onder slaan). In die gevel zit onder de bovenste stenenlaag bouwblokbreed (15 cm) een traslaag van 25 cm breed lood (foei..., niet verder vertellen, ik zal net doen of het zink is) die 10 cm doorloopt over de rand van de dakplaten. Geheel lijkt inderdaad op zwarte pannen, zodra je van meer dan 1 meter afstand kijkt (is vaak zo met een dak) en ponemt in ieder geval beter dan de verzinkte golfplaten die er nu liggen. De toles (pakweg 100x25 cm) worden om de 50 cm op de pannenlatten geschroefd, in mijn geval met roestvrije schroeven. Er zit namelijk een uitsparing in die precies over een duimse lat past. In die uitsparing schroef je de tole schuin vast aan de panne latte (dit voor alfamensen). En de volgende valt dan weer over de schroef. Knappe zoon van Aeolus die de toles van zo'n dak afblaast, temeer daar het dak in de luwte van het huis ligt en de wind maar van een kant kan waaien. Maar dat terzijde.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2008-06-24 06:14:53

Dank Ivo

Ik heb Dit reeds persoonlijk geëmailleerd, er is niets tussen haar en mij.

De zucht betrof de bijdrage van Erik.

Lezen, lezen, niet invullen.

Of neen, ik moet duidelijker schrijven, sorry.

Peter.

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#20 Geplaatst: 2008-06-24 18:10:05

Och Peter,

Ik ben de zoon van een architect, dus ik heb ergens een 'tik van de molen' van hem meegekregen. Verder was het wél handig bij de uitbreiding van m'n vroegere rijtjeswoning in NL dat ik bij m'n opleiding tot fysisch ingenieur sterkteberekeningen had gehad. Ik heb die uitbreiding zelf als 1e ontworpen en ik had het totale plan laten doorrekenen door een bouwkundig konstrukteur, hetgeen verplicht is in NL.

Afijn die man ontdekte een dimensie fout in de oorspronkelijke heipaalberekeningen.

Verrek zei ik gelijk, ik had al het idee gekregen, dat er iets niet klopte. "ben ik blij dat ik de konstructie zo licht mogelijk heb gehouden!"

Bij de gemeente hadden ze nog nooit zo'n gedetailleerd plan met bestek gezien van een particulier, met uiteraard de verklaring en berekeningen van de konstrukteur. Die precies overeenkwamen met de mijne eerder gemaakte.

Sorry dan Peter als ik je ontrieft heb met mijn opmerkingen en vragen.

Het lijkt me dat Ivo hier een expert advies geeft, jij toch blij nu?

En ja we gaan zeker een keer kennismaken en eten samen in Boussac, maar ben momenteel weer in NL om gezondheidsredenen.

Erik.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#21 Geplaatst: 2008-06-24 23:08:24

Peter, 

Met alle respect, ik voel me als adviseur nu toch een beetje aangesproken. Het is niet altijd zo dat je met adviezen niets kunt, het kan ook zo zijn dat de vraagstelling nergens over gaat. Dat heb ik in mijn verleden carriere vaak meegemaakt en dat gevoel bekruipt me nu ook weer.

In je teksten vertel je regelmatig dat je veel weet, nou dat wil ik aannemen, maar voor wat betreft elementaire constructieleer weet je dat aardig verborgen te houden. Nu zijn we er na veel moeite achter wat je wilt bouwen, nou ik kan je verzekeren dat wat je in gedachten hebt uiteindelijk zal leiden tot een GEDROCHT als je het zo wilt construeren.

Waarom? Waarom wil je overspanningen van 10 m terwijl je oppervlakte 11 x 8 is? Overspanningen zijn duur en worden exponentieel duurder naarmate de te overspannen afstand groter is. Dus waarom niet een kwartslag gedraaid en een overspanning van 7 of 8 meter gekozen? Dat alvast om te beginnen.

En dan, NIEMAND construeert een dergelijke overspanning uit een massief stalen liggerprofiel, simpelweg omdat het eigengewicht van de ligger zorgt voor een soort natuurlijke grens aan dit soort grappen: ook wel asymptoot genoemd. Met andere woorden, boven redelijke overspanningen worden massieve liggers zo zwaar per meter lengte dat je uiteindelijk de ligger niet eens meer zwaar genoeg kunt dimensioneren om zichzelf te dragen. Hou het maar op een maximum van een meter of 6.

Voor grotere overspanningen moet je of ergens in het midden ondersteunen, of gebruik maken van lichte vakwerkliggers. Kijk in de supermarkthal maar eens omhoog om te zien hoe ze die overspanningen geconstrueerd hebben.

Maar goed, je wilt cijfers. Nou daar komen ze. (Bij voorbaat excuus aan Dit en alle andere echte architecten voor de grote stappen snel thuis benadering, maar ik probeer slechts iets duidelijk te maken)

OK, een dak van 11 x 8 meter. Voor de dakconstructie zelf ga je al snel uit van 50 kgf/m2. In NL rekenen we met een veiligheidsfactor 1,2. Als sneeuwlast reken je in NL nog eens 0,56 kN/m2, overeenkomend met een sneeuwlaag van 35 cm met een dichtheid van 2 kN/m3. (Bij sneeuwophoping gelden uiteraard hogere belastingen). De hoofdliggers van het dak worden hierop berekend. De dakplaten worden berekend op een veranderlijke belasting die genormeerd is op 1,0 kN/m2. Zie voor de verantwoording van deze getallen:
http://www.bwtinfo.nl/bwti_com/i3abec1ee746beb0a01e3accacffe84e0.php

We rekenen ruig en pakken simpelweg 1,0 kN/m2 voor het hele dak met alles erop en eraan. Dat levert bij 11 x 8 meter dus een totaallast van 11 x 8 x 1 ==  88 kN oftewel een slordige 9 ton.

Dit wordt gedragen door 3 liggers met een overspanning van 10 m. Als we ervan uitgaan dat de dakplaten/gordingen zijn opgelegd (niet ingeklemd want dan krijg je een meervoudig statisch onbepaalde constructie) dan pakt de middelste ligger de helft van de last en de twee buitenste elk een kwart. Dus voor de middelste ligger 4,5 ton op een overspanning van 10 m.

We veronderstellen derhalve een gelijkmatig verdeelde belasting van 4,5 ton op de ligger van 10 m oftewel 450 kg/m oftewel 4,5 kN/m.

Volgens de tabellen kom je dan bij een overspanning van 6 m al op een profiel in de categorie IPE240 of IPE270. Zie voor de tabellen:
http://www.bouwenmetstaal.nl/06_8_pdf/139.pdf

In de tabellen zie je duidelijk het verschijnsel van de asymptoot, met andere woorden met het toenemen van de overspanning nadert de liggerdoorsnede tot oneindig. Niet voor niets dat de tabel bij 6 m overspanning ophoudt.

Voor jouw gebouwtje kom je dus op liggers in de grootte-orde IPE300 of daaromtrent. Enig idee wat dat weegt?? Ga je een schuifarmkraan laten komen om dat soort balken op je palen te laten takelen?? Voor een overkapping waar de was en het kippenhok onder moeten?? Get real, man!

Als adviseur ben ik ook gewend om te proberen mensen voor de ergste dwalingen te behoeden. Dus mijn advies: ga nou gewoon eens kijken naar de mogelijkheden om lichte (hout of slanke metaalprofielen) spantjes in de vorm van een rechthoekige driehoek te ontwerpen, die je gordingen dragen op de schuine kant, en horizontaal op je kolommen liggen met de rechte kant. Lichter, goedkoper, eleganter... noem maar op.

Niettemin, als je toch vastbesloten bent om je bijgebouw te ontwerpen in de beste traditie van spoorbruggen, bunkers en dergelijke, be my guest... en laat me even weten als het klaar is, mijn gevoel voor humor is onbegrensd!

Salutations, Jos

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#22 Geplaatst: 2008-06-25 00:15:46

Aan alle lezers van deze draad:

Peter, de thread starter, heeft mij er in een privé-mailuitwisseling op attent gemaakt dat mijn kritiek op zijn opstelling hier misplaatst was omdat ik in zijn visie een en ander niet helemaal goed had gelezen of begrepen. Na herlezing kan ik daar niet -volledig- in meegaan maar erken toch dat ik wellicht te krachtig reageerde. Ik laat in het midden of Peter zich te ambivalent had uitgedrukt of dat ik zijn bijdragen niet goed had gelezen of begrepen. Ik had echter bij nader inzien wel met dat laatste rekening moeten houden en daarom mijn kritiek minder uitgesproken moeten formuleren. Voor die te robuuste verwoording van mijn kritische opmerkingen bied ik Peter mijn excuses aan.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#23 Geplaatst: 2008-06-25 00:15:57

sorry, dubbel gepost.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#24 Geplaatst: 2008-06-25 00:29:01

@Ivo,

Naar mijn mening hanteert Peter niet zelden een nogal "olifant in de porseleinkast" achtige schrijftrant, waar ik me ook al eens aan gestoken heb. Als hij dan een stevige reactie krijgt zoals de jouwe moet ie niet jammeren, daar zijn talloze spreekwoorden voor zoals "wie wind zaait..." en "wie kaatst...". Ik vond jouw bijdrage zeker niet "over the top" en hoop nog veel van dit soort pittige discussies op dit forum te mogen meemaken!

Salutations, Jos

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#25 Geplaatst: 2008-06-25 00:48:52

Jos, ik heb begrepen dat Peter besloten heeft om vanwege zaken als haantjesgedrag en dergelijke (hij doelt op mij, neem ik aan) niet langer aan dit forum mee te doen. Zijn begronding van zijn besluit staat bij de rubriek 'Forum en website'. Ik heb er verder geen commentaar op, laat iedereen zich daar zelf een mening over vormen.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#26 Geplaatst: 2008-06-25 01:07:31

Ach Ivo, als Peter al niet tegen jou kan, dan wens ik hem sterkte in het echte leven. En hoop ik dat hij ooit nog het verschil ontdekt tussen haantjesgedrag en kennis van zaken, zonder dat er iets boven zijn hoofd instort. Zoals onze Angelsaksische vrienden zeggen, "If you can't stand the heat, stay out of the kitchen!".

Helaas had ik mijn eigen uitgebreide bijdrage met berekeningen al ingediend vóórdat ik erachter kwam dat we inmiddels met "l'homme sous terre" te maken hadden. Tant pis!

Salutations et a la prochaine, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#27 Geplaatst: 2008-07-02 18:24:55

Ongeveer een week geleden werd in deze (inmiddels dode) draad gezegd dat je op het dak beter geen lood kan gebruiken (lood: foei!).

Maar er is helemaal niets mis met lood. Het wordt, naast zink, overal op daken toegepast.

Of is hier iemand in de war met lood voor drinkwaterleidingen? Dat is een heel ander geval en mag zeker niet meer.

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#28 Geplaatst: 2008-07-02 21:03:09

Goedenavond Christian,

Ik beweerde dat. De grond daarvoor is informatie die ik van bouwers in onze omgeving (71) kreeg, namelijk dat lood IN HET GEHEEL NIET MEER in Franse bouwwerken mag worden toegepast, zelfs niet bij reparaties. Of het klopt kan ik niet echt beoordelen maar feit blijft dat bij al onze buren de schoorsteendoorgangen door het dak met zinkslabben (en dus niet loodslabben) zijn afgewerkt. Is goed te zien ook omdat de plaatjes alle kanten op wijzen behalve de goede en ze hebben dan ook allemaal lekkages bij sneeuw. Onze schoorstenen zijn dus (illegaal?) met lood gedaan want ik vind zink geen prettig materiaal om mee te werken, moeilijk om goed vlak over en pas met de pannen te krijgen, lastig om in de gleuf vast te klemmen (teveel veerkracht) en zo voort. En je kunt lood zelfs niet eens meer kopen bij de Franse materiaux, ook niet bij de op professionals gerichte. Heb dat uitvoerig geprobeerd. Ik koop/kocht het dus bij de Nederlandse Hornbach (helft goedkoper dan bij de op aannemers gerichte NL-bouwmaterialenhandelaren).

Mocht het wettelijk anders liggen dan hoor ik het graag. Maar ik weet wel dat Fransen erg panisch doen -bij de verkoop van een huis- over asbest, maar ook lood. Er moeten controles en rapporten komen van al het lood in huis (dus niet alleen de waterleidingen), dus lijkt mij dat er toch iets in zit. In onze buurt is er zelfs een onderzoek geweest naar vervuiling van het bos door lood uit kogels van jagers! Ben benieuwd.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#29 Geplaatst: 2008-07-03 07:40:26

Ja Ivo,

daar moet ik mij toch achter mijn oor krabben.

Ik heb lood op het dak recentelijk alleen in NL en andere landen gezien, niet in F.

Zink verwerken vergt veel meer aandacht en vakkennis, is ook mijn ervaring. Daarom worden nu ool zo veel plastic materialen gebruikt.

De wettelijke bepalingen in F ken ik niet.

Dus mijn beweringen van gisteren toch met een beetje voorzichtigheid gebruiken. Wie kent de wettelijke bepalingen?

Christian von Klösterlein

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#30 Geplaatst: 2010-08-09 15:17:03

omwille van de feedback : hij staat. Het heeft even geduurd, maar ik ben ook maar alleen waar het (ver)bouwen betreft.

Een heuze hangar van 11 bij 8, en ja, met 'n poot in het midden van de overspanning want elf meter is wel erg veel. Ook al omdat ik dus alleen ben, en alle materialen zelf mag tillen (met handige hulpjes, daar blijf je zeiler voor).

In de beste tradities van ingenieurs als Van Ravensteijn, utiliteitsbouw heet dat geloof ik.

Dank voor het meedenken, de waarschuwingen et cetera.

Peter.

P.S. Die storm van maart j.l. hebben we ook overleefd. Trots !