Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Over het forum en de website

Over het forum en de website

De plaats voor reacties op vorm en functie van dit forum en de website Wonen en leven in Frankrijk

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

recht van overpad.

Auteur Bericht

avatar#5925
tournesol
Berichten: 5
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2008-06-14 11:28:27

Wij zijn in het bezit van  een huis met een inrit.

Twee mensen hebben het recht van overpad.

De ene persoon hebben we 3x per jaar te voet gezien op onze inrit maar de andere rijdt er van november tot Pasen elke dag 2x met een auto overheen en tijdens de vendange elke dag 2x met een tractor.

Wij zelf rijden er zelden met een auto overheen.

Nu is de inrit kapotgereden.

Wie betaalt voor het onderhoud? Is dit de gebruiker (utilisateur) of moeten de kosten van reparatie gewoon door drieën gedeeld worden?

Wie weet het antwoord of wie weet waar ik het antwoord kan vinden?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2008-06-14 11:49:29

L.S.,

  Voor dit soort vragen zijn eigenlijk de rubrieken "Juridische zaken" of "De Franse overheid" bedoeld, maar dit even terzijde.

  Kijk even in de rubriek "De Franse overheid" naar eerdere discussies op dit forum  over  het onderwerp:  Status chemin rural. Daarmee komt u met de diverse links al een beetje in de buurt van een beantwoording. Maar omdat het hier een civiel rechtelijke vraag betreft zult u  met de begrippen die u daarbij  tegenkomt maar even op deze site en google.fr verder moeten zoeken. 

Rob 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2008-06-14 12:27:35

Kijk in je eigendomsakte en kijk in die van de gebruikers. (tegen kosten op kadaster in te zien). Is er geen afspraak vastgelegd bij het hoofdstuk 'servitude' dan zul je via legifrance, of andere sites het wetboek moeten raadplegen. Doorgaans is het onderhoud voor de eigenaar, in dat geval vervelend dat de gebruiker dan kan eisen dat jullie moeten opdraaien voor de schade die hij heeft gemaakt. Soms wordt ook vastgelegd, dat die kosten voor degene zijn 'die het meeste gebruik maakt van..' of een andere afspraak. Recht van overpad is een vervelend iets. Succes, Dit

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2008-06-14 14:21:30

L.S.,

Als handreiking bij het spoorzoeken nog bijgaande link, die het meest kernachtig verwoordt hoe het zit met onderhoudskosten voor een gemeenschappelijk pad.

http://www.juragricole.com/news/archivestory.php/aid/2796/Servitudes_et_entretien.html

Ook in het Franse recht zit klaarblijkelijk een soort redelijkheids criterium ingebouwd getuige de passage hier onderaan. Zeker gezien het bijna permanente karakter van dit soort erfdienstbaarheden kan je aannemen dat in een verder, minder gemotoriseerd verleden de overlast aanzienlijk geringer was, en er nu dus een nieuwe situatie is opgetreden: onevenredige overlast. Volgens een common sense redenering zou je dus kunnen argumenteren, dat zelfs als er in het verleden (1800 ?, 1900 ?, 1950 ?) sprake was van een gelijke verdeling van onderhoudskosten, die verdeling thans aan herziening toe is.

Maar hoe overtuig je een Franse buurman daarvan? Laten we hopen dat hij zelf het meeste last heeft van al die kuilen in de weg, en op een gegeven moment uit eigen initiatief wat puin en grond stort om alles weer het aanzien van een echte weg te geven.

Het citaat:

On appelle fonds dominant, le fonds qui bénéficie de la servitude, celui au profit duquel elle est créée et le fonds servant celui qui la supporte, sur lequel elle s’exerce. L’usage d’une servitude peut entraîner des dégradations du fonds servant dues au simple fait de l’utilisation répétée du bien.

A qui incombe l’entretien ?

C’est le propriétaire du fonds dominant bénéficiaire de la servitude qui a le droit de faire tous les ouvrages nécessaires à l’usage et à la conservation des servitudes.

Rob