Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Offerte dakgoten en regenpijpen

Auteur Bericht

avatar#4349
Joost R. Goosen
Berichten: 2
Reacties: 11

#0 Geplaatst: 2008-06-15 16:54:30

Beste Francovrienden,

Ik heb een lokale aannemer gevraagd een offerte te maken voor het vervangen van mijn dakgoten. Het materiaal wordt gegalvaniseerd metaal (zinguerie galvanisé). Het gaat in totaal om 31 meter goot en 6 meter regenpijp. Van zo'n 12 meter hoeven de haken niet vervangen te worden. Voor de overige lengte worden de goten met haken met een schroefsysteem aan de dakplaten bevestigd.

Nu komt de aannemer uit op een totaalbedrag van 2004,50 euro, dat is inclusief 5,5 procent TVA.  In zijn offerte maakt hij echter geen onderscheid in materiaalkosten en arbeidskosten. Ik weet dat hij een hoogwerker heeft waarmee hij de klus kan klaren.

Nu vroeg ik me af of dit een schappelijke prijs is. Ik heb op internet proberen te zoeken naar prijzen voor dakgoten en regenpijpen van gegalvaniseerd metaal, maar heb tot nu toe weinig kunnen vinden.

Heeft iemand een idee?

Alvast bedankt en een mooie zomer toegewenst,

Joost   

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2008-06-15 18:08:05

Joost,

Het is niet mogelijk om zomaar te zeggen of iets wel of niet redelijk is. Hoe hoog zijn je goten? Kun je er gemakkelijk bij komen met een hoogwerker? Moet er veel gesloopt worden? Hoeveel materiaal moet afgevoerd worden? Is er risico op bijkomende narigheid zoals het moeten lichten van dakpannen, lastige muren om regenpijpen aan te bevestigen, etcetera?

Maar, een berekeningetje uit de losse pols kan verduidelijkend werken. Daar gaat ie dan...

Bij BricoDepot Pau:

- Dakgoot zink, developpement 25, 4 m lang, 26,95 euro

- Regenpijp zink, 80 mm rond, 2 m lang, 19,95 euro

Zie de link:

http://www.bricodepot.fr/pau/quickfinder?filter0%5B%5D=6&filter0%5B%5D=35&filter0%5B%5D=36

(eventuele spaties verwijderen)

Laat het (professionele, kwalitatief wellicht betere) materiaal van de loodgieter nu eens ruim dubbel zo duur zijn, bijvoorbeeld:

- Dakgoot 15 euro per meter

- Regenpijp 20 euro per meter

Dan krijg je aan materiaal:

- 31 meter goot * 15 euro per meter == 465 euro

- 6 meter regenpijp * 20 euro per meter  == 120 euro

maakt samen 585 euro.

Je moet natuurlijk nog wat solderen, de nodige haken en bevestigingsmateriaal meerekenen, blablabla. Neem aan dat je dan op een slordige 700 euri aan materiaal komt. Een factor 2,5 a 3 tussen de kale materiaalkosten ("emporté") en de kosten van het geheel geplaatst ("fourni posé") is in FR niet ongebruikelijk. Dus kom je op iets tussen 1750 en 2100 euri uit.

Mijn persoonlijke conclusie is, dat de offerte van je aannemer niet supergoedkoop maar ook niet buitensporig duur is. Maar wellicht hebben anderen hier een afwijkende mening over?

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-06-15 18:19:02

J&J,

Jos en Joost,

ik heb iets tegen alle calculaties op de basis van 'drie keer over de kop' zoals in de Horeca gezegd wordt. Dat lijdt in de (bouw-)techniek vaak tot onzin. Stel, je neemt en duurder materiaal omdat dit makkelijker te plaatsen is, dan wordt je montage toch goedkoper? Maar bij de methode waar de montagekosten een percentage (of in dit geval: een veelvoudige) van de materiaalkosten zijn juist niet!

Ik zou daarom proberen een schatting van de manuren te maken en met een redelijk uurtarief rekenen.

Voor de reste met Jos de adviseur eens!

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2008-06-15 18:29:04

Christian,

Ik ben het met je eens dat zo'n "3 x over de kop" berekening niet de schoonheidsprijs verdient. Niettemin en helaas wordt deze in FR maar al te vaak toegepast, zeker als om een prijsindicatie wordt gevraagd. 

Toen in het verleden bij de berekening van de plus-value bij verkoop van een huis ook doe-het-zelf werk nog voor aftrek in aanmerking kwam, was dit zelfs een officiele belastingregel: je kon de rekeningen van de aannemers aftrekken, OF het totaal van de facturen van de door jou gekochte materialen met 3 vermenigvuldigen om op een denkbeeldige aanneemsom te komen.

Ook nu zie ik nog regelmatig die factor van ongeveer 3 tussen de prijzen "emporté" en "fourni posé", bijvoorbeeld bij boilers.

Ik denk dat zo'n snelle vuistregel zijn diensten kan bewijzen om snel te bepalen met welke grootte-orde je te maken hebt, op voorwaarde dat je je van de beperkingen van deze aanpak bewust bent...

Salutations, Jos

avatar#4970
H.J.
Berichten: 1
Reacties: 3

#4 Geplaatst: 2008-07-20 08:47:01

beste joost

volgens mij is dit een schappelijke prijs. Ik was vorig bij ong. gelijke lengtes iets meer kwijt. Daarbij ging het overigens wel om lastig bereikbare delen.

Belangrijk is wel of je de aannemer bij problemen nog eens terugziet. Die van ons kwam nog checken na een forse regenbui of alles in orde was. 

groet Joost

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2008-07-20 13:55:23

Gezien het verloop van de tijd zullen de reacties inmiddels wel achterhaald zijn geworden. Toch nog een duit in het zakje.

Als je een beetje handig bent dan kun je de goten zelf vervangen, het is niet echt iets dat een academisch diploma vereist. Er bestaan zinken dakgoot-kliksystemen die geen soldeerwerk vereisen. Dan zitten de gootdragers onder de gootnaden en dichten ze van onderen af middels een dikke rubberen strip. Iemand zonder

hoogtevrees kan bij Loxam o.i.d. een hoogwerker huren en een en ander zelf vervangen. In dat geval heb je alleen de materiaalkosten (zonder de 300% winstfactor) en de huur van de hoogwerker. Scheelt, dunkt mij, zeker dik 1.000 euri en neemt, mits goed voorbereid en goed uitgemeten (zodat de dragers echt onder de naden terechtkomen), hooguit een dag in beslag. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je er vanaf de hoogwerker bij kunt.

Overigens vind ik het offertebedrag vrij normaal, naar Franse maatstaven gerekend.