Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waarschuwing

Auteur Bericht

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#0 Geplaatst: 2008-06-17 20:42:37

Na een zeer teleurstellende ervaring (om het maar eens eufemistisch uit te drukken) met een Nederlands renovatie/aannemings-bedrijf in de Auvergne zou ik iedereen die overweegt daarmee in zee te gaan eerst per mail contact met mij op te nemen. Ik wil uit privacy- (en misschien ook wel juridische) overwegingen de naam van het bedrijf hier niet verder preciseren, maar ik neem aan dat iedereen die het aan zou kunnen gaan weet wie er wordt bedoeld. Het bedrijf heeft in ieder geval op dit forum meerdere malen van zich laten horen.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2008-06-18 20:14:24

Wim, verklaar je nader.

Man & Paard & zo, want nu is jouw "waarschuwing" slechts een hol Haarlemmerdijkie.

Peter. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2008-06-18 22:46:45

Wim,

is inderdaad nogal een cryptische melding.

Als je je gewoon bij de (bewijsbare) feiten houdt en waardeoordelen vermijdt, zou je het bewuste bedrijf kunnen noemen. Reclame mogen we niet maken op dit forum maar we mogen best onze ervaringen noemen. Zo gaan de verschillende Brico's en telecom-aanbieders hier regelmatig over de tong.....

Steven

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#3 Geplaatst: 2008-06-19 09:29:33

Het spijt me, maar ik zal de naam van het bewuste bedrijf niet noemen. Ik wil dit forum niet als schandpaal gebruiken en ik maak een onderscheid tussen de (min of meer anonieme) giganten als de Brico's en de telecombedrijven en een klein aannemingsbedrijf, hoe dat zich ook misdragen mag hebben. Ik wil mijn vete niet in het openbaar uitvechten, want daar zou het dan erg op lijken. Ik heb inderdaad een reactie van iemand gekregen via mijn directe mail, en die was erg blij met mijn ervaring, en zo heb ik het bedoeld. Mocht er desondanks veel wrevel bestaan over dit onderwerp, dan zal ik het verwijderen.

Haarlemmerdijkie: prachtig woord trouwens, dat ik als ras-amsterdammer toch niet kende, maar Google gaf uitsluitsel.

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2008-06-19 09:49:20

Wim, Steven,

Iets onaardigs zeggen over grote internet providers of (mobiele) telefoon operators is iets dat continu gebeurt, en waar ook heel wat onderzoek door consumenten organisaties naar wordt gedaan. Met de regelmaat van de klok voorpagina nieuws. Wat er eigenlijk gebeurt is dat er wat meer structurele misstanden, en minder fraai individueel ondernemersgedrag aan de kaak worden gesteld. Of kritiek wordt geleverd op teveel, onduidelijke, volledig verkeerd uitpakkende of ontbrekende regelgeving van de kant van de overheid. Of een gebrek aan marktwerking en ontbrekende concurrentie, of juist een teveel aan marktwerking waar de klant de dupe van wordt (taxi's in Amsterdam, ook zo'n leuk voorbeeld).

Op het moment dat je een kleine onderneming publiekelijk aan de schandpaal zou willen nagelen - op dit forum bijvoorbeeld - dan ligt dat toch wat gevoeliger, ook juridisch. Een voor de hand liggende vraag zou immers kunnen zijn: en als er dan werkelijk zo evident sprake was van een wanprestatie, van niet conform offerte leveren of uitvoeren, waarom heeft u de gang naar de rechter dan niet gemaakt? Alvorens tot een vorm van "black-listing" over te gaan, lijkt me dat een prealabele vraag.

Maar misschien is er ook een andere manier om de lezers te behoeden voor wat er mis is gegaan. Gewoon op een iets meer algemeen niveau, "lessons learned". Wat aandachtspunten meegeven aan de forumbezoekers: waar vooral op te letten, vooraf bij de offerte, bij de levering, bij de uitvoering van bouwwerkzaamheden, bouwcontrole, de oplevering en de garantiebepalingen. En bij de betaling.

Rob

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#5 Geplaatst: 2008-06-19 10:37:09

Ja, de gang naar de rechter heb ik inderdaad overwogen, althans via mijn (Nederlandse) rechtsbijstandverzekering. Deze meenden wel een zaak te hebben, alleen beperkte de dekking zich tot de Benelux en Duitsland, dus dat schoot niet erg op. En om vanuit Nederland in Frankrijk te gaan procederen is me te ingewikkeld en kost me te veel tijd.

De lesson die ik vooral gelearnd heb: tegen bedrog valt niets te doen. Ik had alles van tevoren goed doorgesproken, ik had een offerte gehad (het ging om de aanleg van het elektra in huis en het aanbrengen van een rookafvoerkanaal met dakdoorvoer en schoorsteen), ik had die ondertekend (samen met de aannemer), ik had het overeengekomen eerste deel (50%) betaald.  En daarna werd het stil, heel stil. Al 5 maanden, contact is op geen enkele manier (telefoon, mail, fax, aangetekende brief) meer mogelijk. Aan controle op de levering, de uitvoering, de oplevering en de garantie ben ik dus niet toe gekomen.

Hoogstens zou je kunnen zeggen: zoek een aannemer in de directe omgeving, zodat je er letterlijk  bovenop kunt blijven zitten.

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2008-06-19 11:11:59

Wim,

Dit is dus inderdaad malafide ondernemerschap.

Wat die verzekering betreft is een Frankrijk dekking dus iets dat iedereen zou moeten checken in zijn of haar Nederlandse rechtsbijstandverzekering. Maar ik kan me herinneren dat de woonhuisverzekering die ik in Frankrijk afsloot een totaal pakket was: daar zat van alles bij inbegrepen, ook juridische trajecten. Ik dacht bij het afsluiten nog: is dit een cafetaria model, kan ik ook wat overbodige dingen schrappen? We blijven immers op de centjes letten. Maar dat kon niet: het was "all or nothing" om een song van The Small Faces te citeren.

Heb die Franse verzekeringspapieren hier niet bij de hand, maar misschien nog een tip om die eens tegen het licht te houden en te zien of je daar eventueel nog verder mee zou kunnen komen.

Rob

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#7 Geplaatst: 2008-06-19 13:58:21

Dit ligt inderdaad lastig, ik vermoed dat deze 'ondernemer' een betaalde banner of advertentie heeft op deze site. Toch zou er een soort 'black-list' moeten kunnen komen, en dan niet alleen met aannemers, banken, operators, maar ook advocaten etc etc. Mogelijk kan WimB een afdeling inrichten waar ieder een 'waarschuwing' met naam en toenaam kan plaatsen, zonder dat er een link ligt naar een concreet geval, of slachtoffer. Zelf heb ik bijv. de ambassade gemeld dat een zekere 'advocaat' uit hun lijstje, baron van hier tot gunter zullen we maar zeggen, mij zeer fout behandeld had. Hij is afgevoerd van de lijst, ook uit de barreau van Amsterdam verwijderd etc etc. Waarschuwen is geen diffamation, wel als je ongefundeerde beschuldigingen uit. Dit ligt heel subtiel, maar een zwarte lijst voor diverse beroepen, personen, bureau's zou ons, forumleden, zeer helpen. Webmaster, denk er eens over... Dit 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2008-06-19 14:04:49

Wim,

er staat mij een draadje bij waarin ook zo'n wanprestatiekwestie (in dit geval een keuken, meen ik) werd besproken. Daar kwam, dat geloof ik althans, als een wat minder kostbaar tussenstadium voorafgaand aan de gang naar advocaat en rechter iets van een beslaglegging via een huissier in voor. Heb me destijds niet zo intensief met de thread beziggehouden maar het is vast te vinden via de zoekfunctie.

Verder wens ik je veel sterkte. Voordeel kan zijn dat je met een 'buitenlander' in Frankrijk te maken hebt. Mocht je in de juridische molen terechtkomen dan zullen ze daar misschien minder zachtzinnig mee omgaan dan met een Frans bedrijf. En wees ook heel grondig bij het kiezen van een jurist, vraag om aanbevelingen uit je vrienden- en kennissenkring. Want ook in de Franse advocatuur zitten heel wat figuren die, zeker bij niet-Fransen, met meerdere harken tegelijk schrijven. Of erger.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2008-06-19 18:47:11

Ik begrijp de reserves en weet maar al te goed dat je in Frankrijk bijzonder moet uitkijken voor "diffamation".

De toelichting van Wim is echter duidelijk: dit is besodemieteren. Een bedrijf dat zich afficheert als een betrouwbaar Nederlands bedrijf, zelfs op deze website blijkbaar ooit en hoopte daarmee Nederlandse klanten te winnen, verdient geconfronteerd te worden met het eigen gedrag.

Frankrijk is wat dat betreft een eigenaardig land. In het plaatselijke streekkrantje lees ik elke week wie -met naam en toenaam- met welk alcoholpromillage aan de kant zijn gezet door de Gendarmerie. Nog voor een veroordeling (dan nogeens trouwens). Daarnaast is de bescherming van de persoonlijke levenssfeer weer heel strikt maar worden weer verdachten met naam en toenaam voor de TV gehaald. Ook over gerommel van plaatselijke middenstanders wordt breeduit bericht.

In ons "thuisland" praten we dan braaf over Mohammed B. of Volkert van der G. Maar daar is ook een programma als "Opgelicht" dat met naam en toenaam, na de gegevens goed geverifieerd te hebben, de "escros" op de buis laat zien.

Ik heb niet lang geleden een geschil gehad met een Amerikaans softwarebedrijf dat mij een zogenaamde passende BIOS-update zond voor 20 of 30 dollar. Werkte voor geen meter. Veel heen en weer gemail met een technicus die maar steeds vond dat ik het verkeerd had gedaan of er niks van snapte. Toen uitgelegd dat ik de zaak ging melden in Computer! Totaal, het grootste computermaandblad van NL en toen had ik in no time mijn geld terug.

Wellicht kun je het bedrijf per aangetekende brief laten weten dat ".....indien geen reactie binnen 14 dagen mijn ervaringen met uw bedrijf met naam en toenaam vermeld zullen worden op forums van Nederlanders in Franrijk om de leden te behoeden voor soortgelijke zaken..." etc.

Y-a des limites!

Steven

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#10 Geplaatst: 2008-06-20 16:29:04

In elk geval kan het de moeite waard zijn om een brief te schrijven dat je  binnen 2 weken je geld/actie of waar het ook om gaat wilt.

Wij hebben het ook gedaan in een geval met een semi-overheidsinstantie,  na 1, 5 jaar wachten kregen we toen in eens ons geld, met een telefoontje vooraf, het komt eraan maar kan misschien net een dag langer dan genoemde termijn duren voor de cheques bij u zijn.