Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Kleine fouten, grote gevolgen [1]

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2008-06-18 13:03:11

Wij hadden onder onze oude badkamer die à l’étage ligt soms een beetje lekkage en dan weer lange tijd niet. Ik kwam erachter dat het douchen (in de badkuip) geen lekkage veroorzaakte maar het baden wél. Wij hadden toen nog niet de nieuwe badkamer met aparte douche. Ik maakte een experiment:
- badkuip half vullen en leeg laten lopen: druppels aan het plafond van de rez-de-chaussée
- badkuip half vullen en leeg laten lopen met de dop half op de afloop: geen gedruppel.
Mijn conclusie was toen dat er een lek aan de bovenkant van de afvoerleiding moest zitten en dat dit bij weinig stromend water niet bereikt werd. Precies kon ik het niet zeggen of zien, ik wist niet eens hoe de leiding liep, want de ombouw van de badkuip had geen inspectieluik (trappe de visite). En de vroegere eigenaar kon ik niet meer vragen. Overigens, wie zegt dat het lek boven de plek lag waar de druppels tussen de plafondplanken naar beneden kwamen? Water loopt immers naar het laagste punt.
Na nog drie weken erover nagedacht te hebben (ik had er niet echt slapeloze nachten van) heb ik maar een gat in de ombouw van de badkuip gemaakt. Twee marmeren tegels sneuvelden, en daarachter zaten hard gebakken bakstenen, klinkers. Dus alles uit de badkamer verwijderd, deur dichtgeplakt, raam open en de klinkers maar met de diamantschijf eruit gezaagd. De reacties van mijn vrouw op het slijpstof dat toch nog door alle kieren kwam wil ik u besparen.
Daar zag ik het dan:

afvoer 32mm, en een horizontaal stuk aan de bovenkant gescheurd. Bij het eruit zagen van de pijp was meteen duidelijk dat er behoorlijk spanning op zat. Omdat er geen mogelijkheid tot overgang op 40 of 50mm was heb ik uit bochten en moffen een spanningvrije afvoer van weer 32mm gemaakt en dan verlijmd. Het gat in de ombouw bleef voor controle een week open, dan heb ik het weer met gasbetonblokken dicht gemaakt en marmeren tegels geplaatst, waarvan ik gelukkig nog een paar reserve-exemplaren op zolder gevonden had.
Dus, niet voor niets wordt steeds aanbevolen:

PVC-leidingen eerst ‘koud’ spanningvrij leggen en dan pas verlijmen, zie op de website onder klussen en bouwen\water en riool\afbeelding 8. En natuurlijk is 32mm eigenlijk niet voldoende voor een bad- of doucheafvoer. Zie klussen en bouwen\water en riool\tabel in hoofdstuk 1.

Christian von Klösterlein