Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Kleine fouten, grote gevolgen [2]

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2008-06-18 14:25:19


Mijn vrouw vroeg mij, toen ik net met iets anders bezig was, om drie kleine spijkers. Ik gaf haar uit mijn timmerdoos het pakje met spijkers 1,2 x 30 of iets in die trant. Verder niet meer aan gedacht.

Van de week wilde mijn vrouw nieuwe schilderijen aan de muur hangen, of de hangende anders rangschikken, omdat ze de meubels verplaatst had (een van de lievelingsbezigheden van veel vrouwen :-)) ). Hierbij ontdekte zij dat de spijkers die zij uit de gipsplaten trok behoorlijk verroest waren. Na rond zes maanden! En ook in de gipsplaten zelf zaten roestvlekken.
Had ik toen geweten dat zij de spijkers in gipsplaten wilde gebruiken had ik haar RVS of messing spijkers gegeven. Het restvocht in gipsplaten is blijkbaar bijzonder agressief, of de spleet tussen spijker en plaatmateriaal trekt vocht bijzonder sterk aan.

Consekwentie: gaten uitboren, met voeggips dichtzetten, en nu alles ophangen met niet-corroderende spijkers. Dat kunnen spijkers van roestvrij staal zijn (testen met een magneet, neem bijv. die van het memoryboard in de keuken) of van messing (geelkoper). Er blijken ook speciale spijkers van harde kunststof te zijn, speciaal voor placoplâtre; en de schroeven waarmee de placoplâtres op de ossature gezet worden hebben ook een zwarte roestwerende laag – ik weet er niet de samenstelling van. De spijkers die bij schilderijhaken meegeleverd worden zijn naar mijn ervaring overigens steeds roestvrij.

Christian von Klösterlein

avatar#6221
gramoune
Berichten: 3
Reacties: 23

#1 Geplaatst: 2008-09-17 17:37:20

Het is voor mij de eerste keer op dit forum, dus als ik mijn wijze van vraagstelling verkeerd aanpak , hoor ik dat graag.

Ik hoop dat u een antwoord heeft of suggesties op de volgende vraag:

Ik heb een ,dit jaar geplaatst, buitenmuurtje van agglos.

Nu wil ik dat muurtje graag in het zachtgeel stuken. Er is mij al verteld dat dat mooi zou kunnen met kalk, witte cement en fijn zand ( welk zand, welke maat?) en met kleurpoeder.

Zo kan ik zelf de diepte van de kleur bepalen.

Welke verhoudingen heb ik nodig?

Moet er vooraf iets met de ondergrond gebeuren?

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#2 Geplaatst: 2008-09-17 23:06:58

Hallo,

met je vraag is niks mis, alleen gaat het niet over gipsplaten en spijkers en wel over stuc. Je hebt meer kans op antwoorden en reacties als je een nieuw onderwerp start onder een pakkende titel.

Kleine

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2008-09-18 08:45:47

nou dat moet je niet zeggen kleine.

als je dat kleine potje kleurstof uit je jatte laat vallen heb je wel een héle grote muur knalgeel !

cees.

avatar#6221
gramoune
Berichten: 3
Reacties: 23

#4 Geplaatst: 2008-09-18 17:54:50

Ik durf het niet goed te zeggen, maar hoe maak ik een nieuw onderwerp aan?

Nan

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#5 Geplaatst: 2008-09-18 22:28:07

Om een nieuw bericht te kunnen plaatsen moet je eerst inloggen. (linker kolom).

Ga dan naar de groep waarin je het bericht wilt plaatsen (b.v.  Bouwen, verbouwen en klussen)

Als je bent ingelogd zie je daar helemaal bovenaan een knop "nieuw bericht"

Als je hierop klikt dan opent er een editor scherm waarin je je bericht kunt schrijven.

janv

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#6 Geplaatst: 2008-09-26 17:23:59

om maar weer een beetje on topic te gaan. want we dreigen af te drijven.

Je had ook als onderwerp "wispelturige vrouwen" kunnen nemen.nu krijg ik natuurlijk de hele vrouwelijke goegemeent over me heen maar we moeten ON TOPIC blijven....

Je zegt dat het restvocht is dat de spijkers doet roesten maar komt dat vocht niet gewoon uit de lucht en wel de luchtvochtigheid. Gips is natuurlijk best wel hygroscopisch. ik weet niet hoe oud je muurtje is.

En voor de wispelturige vrouwen (ik heb er hier thuis ook een) zijn er railtjes te koop speciaal om schilderijen op te hangen. Dan wordt je muur ook geen gatenkaas omdat er nu dit schilderijtje moet hangen en over 6 maanden weer een ander en geheid dat je niet hetzelfde spijkertje (ik schroef er overigens altijd gewoon spaanplaatschroeven in hoor) kan gebruiken.

Dan zijn die railtjes met een nylon koordje en een verstelbaar haakje heel handig. gewoon te koop bij iedere zichzelf respecterende dhz-markt of hobbieartikelen winkel.

Groetjes

Ad le Servonnais 

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#7 Geplaatst: 2008-09-26 23:41:26

Die rails zijn top, maar gebruik ze niet in een tochtige ruimte, want alles zwaait door de kamer. Wij zijn weer terug op schroefjes (RVS...)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2008-09-27 10:04:32

Ik had die rails ook, in mijn vrijgezellenhuis. Wij noemden ze toen museumrails, omdat die toen (jaren 70) alleen daar te vinden waren. Had ik toen zelf gemaakt, in een profiel dat bij de rond het plafond lopende gipsprofielen paste.

Maar toen wij trouwden en een gemeenschappelijk huis inrichtten vond mijn vrouw dat leelijkk staan bij een balkenplafond dat wij toen hadden. De rails zouden immers op die muren die haaks op de balken staan onder de balken te liggen komen (of stukjes rail tussen de balken). En omdat alles in huis door de polderlandse verzakkingen een beetje scheef was zouden rechte en horizontale rails een raar gezicht zijn. Ik heb haar gelijk gegeven.

Ein kluger Mann gibt seiner Frau immer recht - auch ohne damit einverstanden zu sein.

Christian von Klösterlein

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#9 Geplaatst: 2008-09-27 13:11:24

Voor wie aan de rails met perlon draad begint: gebruik "zipper" haken om de lijsten aan op te hangen, ze zijn makkelijker en betrouwbaarder. Die met een schroefje dat je aan moet draaien zijn niet helemaal betrouwbaar. Bij ons is tijdens een verblijf in Frankrijk een ingelijste ets naar beneden gekomen, en volgens de kunstbenodigheden winkel komt dat vaker voor.