Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Zwembad op hellend vlak plaatsen

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2008-06-20 17:31:40

Via een ander kanaal werd ik gevraagd wat te doen is als men een opblaasbad op hellende grond wil plaatsen. Het ging om een badje van 3,60m diameter en een randhoogte van 92cm.

Omdat dit misschien een vaker voorkomend probleem is herhaal ik mijn antwoord hier in geanonymiseerde vorm.

De situatie van de vraagsteller leek op de onze en die van de buren (bij hen is het een ‘badje’ van meer dan 5m diameter).
De ondergrond moet inderdaad compleet horizontaal zijn, anders schuift het bad weg of vervormt zo sterk dat het water er aan een kant uitloopt. Dat hadden wij in begin ook; wij hadden de aanwijzingen op de verpakking niet zo serieus genomen.

Omdat ik ophogen meestal makkelijker vind dan uitgraven, en ook in verband met het inpassen in onze tuinarchitectuur hebben wij voor egalisering door ophoging gekozen. Bij ons ging het om een hoogteverschil van ca 20cm op de baddiameter van 3,5m, bij de buren om 35cm bij 5,5m diameter.

Wij hebben het eerst bij de buren gedaan en dan de daarbij ontwikkelde methodiek ook bij ons toegepast.

In wezen zijn er drie stappen bij het ophogen:
- een laag grove zand/gravel storten en zo horizontaal mogelijk verdelen. Ik meen het was korrel 12/20mm. En niet rond, want dat rolt weg, meer een soort split, concassé.
- daarover een laag fijne zand, korrel 0/3mm of zo.
- dan een laag aarde en daarin gras gezaaid.

Iedere laag moet zo horizontaal mogelijk zijn en moet inklinken of ingestampt worden. Inwateren van de zandlaag is ook mogelijk. Niet denken dat je de oneffenheden van een laag met de volgende laag opvult, neen, iedere laag moet goed glad en vooral horizontaal zijn!
Nog even over het gras: Omdat wij het vroeg in het voorjaar deden kon het gras tot juni groeien. Een seizoen kaal gebruiken en in het najaar inzaaien, na het opbergen van het bad, kan misschien ook.
Ik meen dat een aarde- of grasondergrond geschikt is, omdat er toch steeds een beetje wrijving tussen badbodem en ondergrond is. Men kan zich voorstellen wat daar gebeurd als de ondergrond van beton is.
 
Wij hebben bij het glad maken van de lagen een heel eenvoudig hulpmiddel gebruikt, een soort roterende mal:
- Ik heb in het midden van het veld, met een diameter van 4m voor een bad van 3,5m, een ijzeren pen ingeslagen, ca.20mm dia en 1m lang.

- Hieraan heb ik met een muurbeugel, zoals ze voor kabels en waterleidingen gebruikt worden, een balk van ca.60x100mm, min 2,5m lang, bevestigt.

Nu kon tijdens het storten van iedere laag iemand met de balk rondlopen. Hierbij heb ik op de balk met tape een waterpas bevestigd. Het is vooral belangrijk dat de rand van de ophoging exact waterpas is, kleine kuiltjes tussendoor storen minder.
Ik heb helaas geen foto van de 'bouw', maar hier heb ik een schematische tekening geplaatst.

Of klik hier voor foto met uitleg.


Christian von Klösterlein

21-06-08: afbeeldingen door betere vervangen