Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

advies gevraagd mbt inkomstenbelasting

Auteur Bericht

avatar#5945
robins
Berichten: 3
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2008-06-22 17:22:12

wij gaan emigreren en ik heb nu werk aangeboden gekregen als automonteur met een bruto maandsalaris van 1600 euro, wellicht aangevuld met een prestatietoeslag van rond de 300 euro.

Weet iemand hoeveel daar ongeveer schoon van overblijft? Het lijkt ons zo weinig om rond van te komen! Als iemand iets weet: alle informatie is zéér welkom! Alvast bedankt, groeten, Tony

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2008-06-22 19:30:24

Tony, welkom en gefeliciteerd. Er is werk genoeg voor vakmannen maar hoed je voor de "patroonscultuur". Een polderachtige houding en "inspraak" en dergelijke worden soms niet gewaardeerd. Bazen zijn de baas, die houding begint reeds in België en wordt hoe zuidelijker hoe sterker.

Probeer eens de site van de Belastingdienst, zeer volledig en je kunt je aangiften simuleren, ook als je nog geen "klant" bent:

http://www.impots.gouv.fr/portal/dgi/public/particuliers;jsessionid=

HXDDWA3SBHR1NQFIEMRSFFGAVARW4IV1?espId=1&pageId=particuliers&sfid=10

Mocht dit niet lukken - mijn pc'tje is immers niet meer maagdelijk met al die cookies - , start dan gewoon "impots.gouv.fr" en volg de aangeboden stappen.

Tot ziens,

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2008-06-23 00:02:26

Om een schatting te maken van het netto inkomen, moet bekend zijn uit hoeveel personen het gezin bestaat. In Frankrijk word je aangeslagen per huishouden, niet per persoon.

Wim

avatar#5945
robins
Berichten: 3
Reacties: 5

#3 Geplaatst: 2008-06-23 11:17:08

Hartelijk bedankt voor de info Peter!

M.b.t. de reactie van Wim: we hebben 4 kinderen (14/12/10en6) dus in totaal 6 personen. Alvast bedankt voor je hulp. Groeten, Tony

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-06-23 18:21:23

Tony, dat zijn dan 5 "parts".

Ik heb wat voor je ingevuld (uitgaande van een volledige baan, 19200 per jaar, getrouwd, vier kinderen onder de 16, één inkomen, zonder enige aftrekpost of anderszins)...

dan krijg je 119 euro terug.

Als dat je over de streep helpt  :-)

Peter. 

avatar#5945
robins
Berichten: 3
Reacties: 5

#5 Geplaatst: 2008-06-26 19:33:44

Peter bedankt voor je reactie.

Waarschijnlijk een zeer domme vraag, maar betekent dit dat er niets meer van je inkomen af wordt gehaald?

Bijvoorbeeld voor de aow/wao enz. en eventuele ziektekostenverzekering?

Alvast bedankt voor de moeite, groeten, Tony

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#6 Geplaatst: 2008-06-29 03:40:58

Zelf ging ik er even stiekem vanuit dat er anderen zijn op dit forum die veel meer verstand hebben van zake, dus hield ik me even in. Het goede nieuws is dat blijkbaar de meeste forumleden geen centennaaiers zijn, want dan hadden ze het wel geweten, maar zich veel meer bezig houden met de sociale aspecten van wonen in Frankrijk. Ik heb net als Alias een beetje met die site zitten spelen en als ik het goed heb begrepen betaal je officieel jaarlijks toch nog altijd zo'n 2.000 Euro belasting op een inkomen van 20.000 Euro. Ik vrees dat je daar niet op blind moet staren. Secundaire arbeidsvoorwaarden (inclusief de scholen van je kinderen) lijken me zeer belangrijk. Ik heb totaal geen idee hoe dat in Frankrijk allemaal in z'n werk gaat.

En is het niet zo dat er in de autobranche het nodig zwart geklust wordt?
Als student ging ik regelmatig naar Frankrijk in auto's die maar net de APK haalde, het dan in Frankrijk begaven en dan werd het probleem altijd zonder factuur opgelost.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2008-06-29 10:23:53

Vergelijkingen tussen de kosten van het leven in Nederland en Frankrijk zijn niet simpel.

Voorbeeld: de meeste inkomens, vooral die aan de "onderkant van de arbeidsmarkt" liggen lager dan in Nederland. Daartegenover zijn de uitgaven voor ziektekostenverzekeringen en medische hulp lager. Autorijden (auto's, verzekeringen, reparaties en brandstof lager en geen wegenbelasting) kost minder maar je hebt wel vaker een auto nodig want minder openbaar vervoer. Scholen en universiteiten zijn goedkoper maar als je op het platteland zit moet je weer voor de schoolbus betalen etc.  Huisvesting is goedkoper tenzij in de grotere steden. Boodschappen zijn weer duurder.

Dat verhaal van het "règler sans facture"? Ik weet niet van hoe lang geleden je praat maar bij de "concessionnaires" gaat die vlieger echt niet op. Wellicht bij sommige kleine garagebedrijven (dat zijn er steeds minder, ze geven er de brui aan met al die electronica in de auto's) maar dan moet je ze wel goed kennen.

Natuurlijk, woon je lang ergens en ben je goed geïntegreerd dan valt er best het nodige te "ritselen" w.b. klussen en tuinonderhoud maar dat is niets anders in Nederland en vaak in het kader van familie- en vriendendiensten. Hoeveel busjes van electriciens, metselaars etc. zie je niet op zaterdag rondrijden in NL.......?

Steven

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#8 Geplaatst: 2008-06-30 10:52:09

Bij een dergelijke situatie (inkomen lager dan 30.000 euro en 4 kinderen) is er geen inkomstenbelasting verschuldigd over de arbeidsinkomsten. Dat is echter stap 3.

Stap 1 is dat de werkgever sociale lasten afdraagt. Het resultaat noemen ze in Frankrijk het bruto-salaris. 

Stap 2 is dat de werknemer sociale lasten afdraagt (ingehouden op het bruto salaris). Het resultaat noemen ze in Frankrijk het netto-salaris.

In casu is stap 2 dus alleen van belang. Vraag je potentiele werkgever of ze een fictief salarisstrook kunnen maken voor jouw situatie. Dan weet je wat je op je bankrekening gestort krijgt. De ziektekostenverzekering is dan al betaald (en zie je gelijk wat er allemaal nog meer wordt betaald). Eventueel wel aanvullend verzekeren, maar dat is niet verplicht.

Groet, Rob van Schijndel

avatar#5945
robins
Berichten: 3
Reacties: 5

#9 Geplaatst: 2008-06-30 19:05:34

Bedankt Rob voor het heldere advies.

groet, Tony