Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

onderwijs echt zo slecht?

Auteur Bericht

avatar#5945
robins
Berichten: 3
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2008-06-22 17:26:57

Wij gaan dit jaar emigreren naar Languedoc met onze kinderen van 14/12/10 en 6 jaar.  De laatste tijd verschenen er meerdere artikelen (nrc handelsblad) over de slechte kwaliteit van het Franse onderwijs. We willen heel graag meningen/ervaringen horen. Zo zou het prive onderwijs veel beter zijn? Heeft iemand hier ervaring mee? Alle informatie hierover is welkom, zodat onze kinderen. Alvast hartelijk dank!! Groeten, Tony 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2008-06-22 19:41:18

Tony, wederom welkom en zo.

De artikelen in het Handelsblad ken ik niet (je maakt me nieuwsgierig).

Of de kwaliteit van het onderwijs "slecht" is, geen idee.

Of het onderwijssysteem weer eens flink onder handen wordt genomen? Ja.

Zijn dat inhoudelijke kwesties? Neen.

Wat dan wel? Ordinaire bezuinigingen.

Is er een verschil met Nederland na zoveel jaren PvdA-bewind van nivelleren? Ja, maar steeds minder,

Wordt geaccepteert dat je de juf of meester tutoyeert? Neen!

Bij wijze van voorbeeld: kortelings werd een nieuwe lesmethode  Lezen op de lagere school ingevoerd, van hogerhand. De resultaten bleken snel, en bleken erbarmelijk. Vorig jaar is men teruggeschreden op de "oude" methode. Kom daar eens om in NL, daar zul je een derde vernieuwing ingevoerd zien in plaats van terug naar het oude.

Veel succes, als je wilt kun je met wat meesters en juffen babbelen maar dat gaat dan wel in het Frans natuurlijk.

Peter.

avatar#4545
Sylvie60
Berichten: 7
Reacties: 35

#2 Geplaatst: 2008-06-25 22:37:48

Hallo Tony,

Wij zijn zeer te spreken over het onderwijs wat onze dochters hier hebben gevolgd. Heb je hierover een mail gestuurd. Deze is echter onverrichter zake weer teruggekomen. t.robins@hotmail.com is geen goed adres??

vriendelijke groet, Sylvie

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2008-06-26 09:18:14

Tony,

Alle informatie is welkom zeg je. Zet je schrap. Er wordt wat afgeschreven en gestudeerd over dit onderwerp.

L'éducation est souvent au cour de débats animés en France is de openingszin van een zeer lezenswaardig onderzoeksrapport van de OECD in Parijs met als titel:

Renforcer les incitations à une meilleure performance du système éducatif en France. Dat rapport heeft, hoe kan het anders in een grote organisatie, een nummer meegekregen: ECO/WKP(2007)30 en dateert van 1 augustus 2007. Redelijk up-to-date dus. Aan je voornaam en achternaam te zien is - op dit ogenblik misschien nog - de Engelse taal vlotter te lezen. Kan ook. De OECD is een tweetalige organisatie: Frans en Engels. Alle rapporten zijn in beide talen verkrijgbaar. Op de openingspagina van www.oecd.org gewoon rechtsboven de gewenste taalversie aanklikken. Niet alle rapporten zijn on-line beschikbaar: voor sommige moet je betalen. Maar dan staat er toch altijd een keurige vermelding op de website: view long abstract. En die samenvattingen zijn uitstekend. Dit is link naar deze Franse onderwijs pagina van de OESO (dat is de Nederlandse afkorting). 

Daar staat nog veel meer lezenswaard over het Franse onderwijssysteem. Het zou me niet verbazen wannneer de Nederlandse journalisten die over Frankrijk publiceren de weg naar deze documenten feilloos weten te vinden. En naar andere rapporten: de optie "browse by country / par pays" aan de linker kant van de openingspagina aanklikken, en daarna de vlag van Frankrijk, en je krijgt een overzicht van de actualiteit, la une. Of een thematische ingang gebruiken, zoeken op onderwerp (by topic /par thème).

Er zijn dus heel wat studies te vinden, en vergelijkingen met andere lidstaten van de OCDE (dat is de Franse afkorting). Waar soms behoorlijk kritische beschouwingen in staan, waar de desbetreffende minister in land A, B of C dan weer niet blij mee is. Krijgt hij of zij een slechte pers, of op zijn kop van de (minister)president. En sommige kamerleden zullen de gelegenheid aangrijpen om wederom een vraag te stellen en zo hun moyenne qua vragenstellen op maand/jaarbasis weer wat op te krikken. Ik noem geen namen, iedere gelijkenis met de Nederlandse of Franse parlementaire werkelijkheid is een toevallige.

Maar als lezer wordt je er wel behoorlijk wat wijzer van, en daar gaat 't om.

Rob

avatar#5945
robins
Berichten: 3
Reacties: 5

#4 Geplaatst: 2008-06-26 19:28:26

Hé wat leuk dat jullie reageren!

Allereerst naar Sylvie. Heb inderdaad geen mail ontvangen. Probeer anders tony.robins@hotmail.com dat zou moeten werken.

En voor Rob, bedankt voor de informatie. Ik ga er zeker achteraan. Voor geïnteresseerden wil ik nog even wijzen op het artikel dat verscheen in zaterdagbijlage NRC d.d. 14 en 15 juni j.l.. Nogal somber beeld wordt geschetst van de franse scholen, veel stampen, weinig creativiteit en slechte resultaten. Maar goed, het is een groot land en het is ook een kwestie van geluk; niet iedere school zal slecht zijn.

Wat mij gelijk op het volgende brengt: is iemand bekend met scholen in Bédarieux of in de omgeving van Bédarieux (34)?

Alvast hartelijk dank voor alle informatie! Groeten, Tony

avatar#6093
A lí Ombre du Fort
Berichten: 4
Reacties: 21

#5 Geplaatst: 2008-08-14 21:07:54

Hallo allemaal, Ik heb een vraag en ik hoop dat jullie mij een stukje op weg kunnen helpen. Wij gaan binnen enkele maanden verhuizen van Brabant naar de langedoque rousellion.(Pyrineen oriental) Ik heb 2 kinderen van 7 en 9 jaar en ben dus op zoek naar een basis school. Hebben jullie ervaring met openbare of privé scholen? Ik persoonlijk zou eerder voor een locale school kiezen ivm inburgeren e.d. maar wat is jullie mening? Hebben jullie nog tips om er achter te komen waar ik de scholen kan vinden. Ik zou het namelijk voor de kinderen leuk vinden als ze bijv. dmv een website kunnen zien hoe hun toekomstige school eruit ziet. 

Hartelijke groet,

Linda.  

avatar#6093
A lí Ombre du Fort
Berichten: 4
Reacties: 21

#6 Geplaatst: 2008-08-14 21:25:04

Hallo allemaal, Ik heb een vraag en ik hoop dat jullie mij een stukje op weg kunnen helpen. Wij gaan binnen enkele maanden verhuizen van Brabant naar de langedoque rousellion.(Pyrineen oriental) Ik heb 2 kinderen van 7 en 9 jaar en ben dus op zoek naar een basis school. Hebben jullie ervaring met openbare of privé scholen? Ik persoonlijk zou eerder voor een locale school kiezen ivm inburgeren e.d. maar wat is jullie mening? Hebben jullie nog tips om er achter te komen waar ik de scholen kan vinden. Ik zou het namelijk voor de kinderen leuk vinden als ze bijv. dmv een website kunnen zien hoe hun toekomstige school eruit ziet. 

Hartelijke groet,

Linda.  

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2008-08-15 08:29:40

Beste Linda,

Ik heb zelg geen kinderen en dus ook geen persoonlijke ervaring met scholen in FR. Wel heb ik geregeld ouders en kinderen in de spreekkamer (ik werk als kinderarts) en dan hoor ik nog wel eens wat van de Fransen zelf.

Ten eerste: voor de praktische zaken: lees de informatie op deze site en/of het boek van Wim Bavelaar. Inschrijven doe je in principe op het gemeentehuis van je woonplaats. Ook voor de schoolbus en de kantine, mocht dat van toepassing zijn. De rentrée scolaire is 2 september dus je kinderen komen er een maand later tussen. Je hebt prive- en staatsonderwijs. Staatsonderwijs is gratis. Over de kwaliteit durf ik niks te zeggen en onderling in dorpjes kan het verschillen. Mocht ik kinderen hebben dan gingen ze naar school in de plaats waar ik woonde. Praktisch, ze leren kinderen kennen uit de buurt etc. De dagen zijn langer maar iedere woensdag vrij en geen school meer op zaterdag. De meeste kinderen eten in de kantine op school en krijgen een uitgebalanceerde maaltijd geserveerd.

Ik zie nog wel eens kinderen die minder goed gaan of juiste heel goed gaan op school (die zich vervelen). Dat wat ik vaak hoor is dat er geen onderwijs op maat is. Ouders denken hier vaak dat het in de Pays Nordiques allemaal beter is. Er zijn ook geen onderwijssystemen in FR zoals dalton, montessori etc. In ieder geval niet in het staatsonderwijs. Verder veel aandacht voor competitie en wedstrijden (concours). Wie de beste is met................. En ben je gewoon gemiddeld dan val je nooit op. Tja en dan La Rigueur. Het is strenger en gestructureerder dan in NL. Menig NL kind zal daar van opknappen omdat de "grenzen" duidelijker zijn.

Dit zijn mijn indrukken maar er zullen velen ouders zijn die persoonlijk ervaringen hebben. Ken je al mensen uit de plaats waar je komt te wonen? Daar zou ik als eerste informeren.

Ingrid

avatar#6093
A lí Ombre du Fort
Berichten: 4
Reacties: 21

#8 Geplaatst: 2008-09-02 09:20:10

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik denk dat ik in ieder geval de scholen zelf ook eerst ga bezoeken alvorens een keuze te maken. 

Waar ik heel erg aan moet wennen is aan het feit dat de doorsnee fransoos echt zijn tijd voor zaken neemt....wij zitten nu al 3 weken op bericht van de bank te wachten ivm een af te sluiten hypotheek. Dat na enkele mailtjes en een fax....... Ik hoop dat de notaris iets minder tijd neemt voor het maken van een voorlopig koopcontrakt :-)

Omdat alles hier in een stroomversnelling is geraakt ben ik ook helaas genoodzaakt om mijn franse les die ik in Eindhoven wilde gaan volgen af te zeggen.... heeft iemand nog een tip om toch een beetje vertrouwd te raken met de taal? Gelukkig spreekt mijn man heel goed Frans maar ik zal het zelf natuurlijk ook snel onder de knie moeten krijgen want met alleen een dosis humor en een woordenboek ga ik het niet redden;-)

Hartelijke groet

Linda

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#9 Geplaatst: 2008-09-02 09:41:13

als je in Frankrijk zaken wilt versnellen moet je vooral persoonlijk langsgaan, of desnoods bellen, dat helpt ons vaak enorm, e-mails hebben geen zin.

qua Franse taal helpt het mij om elke avond naar het Franse journaal te kijken op TF1 of France 2 ofzo om 20:00 (hangt er vaak vanaf of je van blond of bruin houdt, en van staatspropaganda). ik lees Franse kranten op internet. ondanks dat ik nog abominabel Frans spreek begrijpen ze me toch, dus gewoon doen: met de brico jongens, met de buurman, met inmiddels Franse vrienden.

verder veel Franse TV kijken (sterkte), thuis Frans spreken, Franse radio, vocabulaire boekjes oefenen, zelf studies op de PC, en Franse boeken lezen.moet ik ook eens gaan doen...

ooievaar!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2008-09-02 10:34:35

linda, voor jouw en de kids, http://www.interculture.nl/

een gratis e-mail franse les die je telkens opgestuurd krijgt.

superhandig en leuk om te doen.

cees.

avatar#6093
A lí Ombre du Fort
Berichten: 4
Reacties: 21

#11 Geplaatst: 2008-09-02 10:58:53

thnx cees, ikga er gelijk achteraan.

groetjes linda. 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#12 Geplaatst: 2008-09-02 15:02:39

Mijn ervaring is dat het erg moeilijk is om Frans in NL te leren. Met als basis MAVO- en vakantie Frans heb ik twee jaar 1 x per week 2 uur privéles gehad van een "native speaker" via de Alliance Francaise, dat erg goed was. Verder altijd TV5 gekeken, iedere avond. Wekelijks Franse kranten en tijdschriften. Maar het schiet niet op. Vergeet niet dat ook leeftijd mee gaat spelen. Na je veertigste wordt het lastiger. De enige echte oplossing voor het spreken is onderdompeling.

Als je in NL nog een grote stap wilt maken dan zou ik zo een intensieve cursus doen bij de nonnen in Vught. Het is duur maar het werkt. Zeker als je dit vlak voor vertrek doet. Daarna ga je de kennis gelijk in de praktijk brengen en "consolideren".

Een aanrader. koop in NL nog goede woordenboeken: het  van Dale GROOT woordenboek NL-FR en FR-NL. Verder nog de Petit Robert (FR-FR woordenboek maar nuttig), die kan je ook hier in FR kopen.

Succes,

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2008-09-02 18:50:29

Gelijksoortige ervaringen als Ingrid. Onderdompeling, dat is:

- vooral Franse TV zien

- thuis Frans spreken (uitschelden in Nederlands mag wel)

- heel veel lezen, inclusief de folders van de brico's, Auchan etc. (staan plaatjes bij....)

- ikzelf had op mijn werk een vertaalprogramma van Spectrum standaard openstaan op mijn computer. Even klikken, woord intikken en antwoord direct.

- niet bang zijn om fouten te maken, Fransen spreken nog veel slechter andere talen dan Nederlanders en hebben respect voor mensen die het proberen. ze horen toch wel aan je accent dat je buitenlander bent

Steven (47 jaar oud bij emigratie)

avatar#6093
A lí Ombre du Fort
Berichten: 4
Reacties: 21

#14 Geplaatst: 2008-09-02 19:27:50

dank jullie wel allemaal.

Ik heb me inmiddels aangemeld voor een cursus online (via e-mail)

en tot mijn verbazing had ik nog een cursus frans voor beginners op zolder liggen (met cd e.d. van LOI) ik dacht dat ik die 5 jaar geleden al weg gegeven had. De "nonnen" vragen bedragen waar ik zowat van mijn stoel af viel € 2700 voor een week..... dat is niet mis al zeg ik het zelf. Maar oke....als ik zie dat er in nederland jaarlijks duizenden mensen uit turkije, marokko e.d. hier komen wonen en de nederlandse taal ook onder de knie krijgen dan denk ik dat het mij toch ook wel zal lukken?! 

Aan een kant is het heel frustrerend dat ik de taal niet spreek, ik zou (in tegenstelling tot mijn man) allang in de telefoon geklommen zijn om e.e.a aan banken te vragen mbt de hypotheek e.d. Ze reageren gewoonweg niet op mail of fax-bericht. 

Als iemand mij kan vertellen hoe ik een foto kan plaatsen op dit forum dat wil ik jullie heel graag ons aankomend huis laten zien.

groetjes

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#15 Geplaatst: 2008-09-02 19:38:37

Veel lezen inderdaad, journaal kijken is al wat lastiger omdat je de context mist om de zaak te interpreteren, je weet niet goed waar ze het over hebben, en als je Frans nog niet veel voorstelt, kom je daar ook niet achter. Beter is in dat opzicht het radiojournaal, omdat daar de context van de beelden ontbreekt, zodat ze explicieter moeten formuleren.

Een belangrijke factor is gêne. Wie het niet erg vindt allerlei taalkundige klunzigheden te stamelen, leert sneller zich te redden dan iemand die zich daarvoor schaamt en zijn/haar mond houdt.

Wat betreft leeftijd is er geen enkel bewijs dat het leerproces moeizamer gaat naarmate je ouder wordt. Alleen de uitspraak krijgt bij ouderen nooit meer de vanzelfsprekende kleur, ritme, toon en kwaliteit die te horen is als je de taal jong leert. Maar grammatica en vocabulaire leert een oudere vaak zelfs sneller dan een jongere, als er maar enige leerroutine is en leerdiscipline. Dat je de indruk hebt dat jongeren een taal beter en sneller oppikken, komt doordat het beter klinkt, en doordat kleine kinderen veel minder taal nodig hebben om op hun niveau mee te kunnen komen. Als volwassene heb je gauw 10000 woorden nodig om redelijk te functioneren. Het kost jaren zelfs voor een snelle leerder, om die  vlot te debiteren of te plaatsen als een ander ze tegen je gebruikt.

Kortom, dat Frans leren gaat best, maar vergt jaren toewijding. Nogal wat Nederlanders haken vroegtijdig af doordat ze er te gemakkelijk over denken en het zaakje ze veel te langzaam gaat. Vergeet het idee dat het snel gaat of vanzelf. Dat gaat hooguit op als je en Franse partner hebt en een Franse werkomgeving. En dan nog.

Dolf

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#16 Geplaatst: 2008-09-02 19:47:55

Ik weet niet of Dolf echt gelijk heeft dat het bij ouderen net zo snel gaat.

Wel is mijn ervaring dat je met een betere woordenschat makkelijker synoniemen vindt dus niet zo snel "vastzit". 

Zou nog wat toe willen voegen: vraag je (Franse) omgeving je te corrigeren en leg uit dat dat nodig is om het te leren. Veel Fransen hebben daar moeite mee. Ook leg ik standaard brieven, teksten etc. ter correctie voor. Ze halen daar dan de fouten uit. Gaat het om vaak dezelfde (soort) teksten dan kom je met plakken en knippen ook een heel eind. Zo heb ik al snel een aantal modelbrieven gemaakt. Later kwam ik erachter dat enkele van mijn collega's die stiekem pikten en zelf gebruikten.....

Steven

avatar#6093
A lí Ombre du Fort
Berichten: 4
Reacties: 21

#17 Geplaatst: 2008-09-02 20:00:38

*zucht.... een franse brief schrijven... ik zou willen dat ik ook al zo ver was.

Ik kan amper bevatten dat we over enkele maanden in de 

Languedoc roussellion wonen.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#18 Geplaatst: 2008-09-02 22:51:12

Ik vind het een interessante hypothese van Dolf. Is het werkelijk aangetoond dat volwassenen van "middelbare leeftijd" even snel een taal leren als jongeren? Ik kan bevestigen dat het leerproces wat betreft grammatica en "vlijt en ijver'' (werkhouding tegenwoordig genoemd)  zeker beter ontwikkeld zijn op volwassen leeftijd. Voor het abstract denken en het begrip van exacte vakken kan ik dat persoonlijk bevestigen. Ik ben een laatbloeier. Maar talen "vlogen mij altijd aan''. Dat ging vanzelf. Ook op 32-jarige leeftijd, toen ik als arts in de UK ging werken met MAVO Engels en universitair "lees Engels". Binnen zes maanden  sprak ik vloeiend Engels. Nou is Engels een Germaanse taal en voor ons Bataven (Steven geciteerd) een zustertaal, maar toch. Nou ja, het Frans ging niet zo vlot in zes maanden en ik geef de leeftijd de schuld want de basis, de flair, de inzet etc is niet veranderd......

Net wat Steven zegt, je moet collega's vragen je te verbeteren. En afhankelijk van de functie die je hebt is dat niet altijd gemakkelijk. De verpleging zal mij niet corrigeren maar mijn collega's doen het ook niet gauw. Die vinden het al zo knap dat ik vier talen spreek.......Dus vaak, als ik twijfel, dan spreek ik de zin uit en plaats gelijk een vraag of het correct is en noem een alternatief. Dat pakt men op omdat het niet direct een correctie is maar een bevestiging van een veronderstelling. Vaak rommel ik met de subjonctif of met avoir-aura-auraii etc en dan komen we er samen vaak uit. Met een aantal verpleegkundigen heb ik een persoonlijke taalrelatie. Als wij samen iets bespreken dan krijg ik correctie en giebelen we er om.

In het begin waren de secretaresen hier in les Landes heel braaf, die typten precies wat ik dicteerde dus er stond af en toe taalkundige rommel in de brieven. Men was zo braaf en durfde dat niet te verbeteren. Na wat grappen en grollen gaat dat nu wel en we hebben altijd veel plezier met de correcties. Op Guadeloupe had ik keien van secretaresses die erg goed Frans spraken en schrijven net als Surinamers die in Suriname Nederlands hebben gehad. Perfect Nederlands in woord en schrift.

PS Franse brieven schrijven is niet al te moeilijk omdat er fraaie boekjes bestaan met allerlei voorbeeldbrieven en dan is het een beetje passen en meten en de buurvtouw-bakkersvrouw, etc vragen te corrigeren. Maar, dat wil niet zeggen dat het altijd goed is.

Genoeg zo, maar zijn er anderen die net zo als ik denken dat het aan de leeftijd ligt?

Ingrid 

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#19 Geplaatst: 2008-09-03 13:51:06

Niet alleen de leeftijd denk ik, Frans is voor nederlanders gewoon moeilijker dan Duits en Engels.

Ikzelf red me redelijk bij schriftelijk Frans, zowel lezen als schrijven, omdat ik daar de tijd voor kan nemen.

Mondeling is veel moeilijker, vooral met groepen Fransen. In een gesprek met 1 persoon vraag ik gewoon om herhaling of zeg ik dat ik het niet begrijp, ze spreken dan uit zichzelf soms ook al langzamer. Maar in groepjes is het èrg lastig, de snelheid, het onverstaanbare, het dialect.

En het is misschien wel ouderdom dat ik dan ook moeite heb in een rumoeriger omgeving de woorden te verstaan. 

avatar#6093
A lí Ombre du Fort
Berichten: 4
Reacties: 21

#20 Geplaatst: 2008-09-03 14:22:31

bij kinderen speelt denk ik ook wel een rol dat ze niet bang zijn om een fout te maken....spelenderwijs worden ze eigen met de taal.

Ik denk dat ik het maar eens ga proberen met DVD's die ze al vaker gezien hebben om ze die in het frans gesproken te laten zien.

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#21 Geplaatst: 2008-09-03 16:07:02

Grappig dat er zo ingehaakt wordt op die leeftijdkwestie. Het is een nogal wijd verbreid idee dat het leren van een vreemde taal steeds moeizamer gaat met het klimmen der jaren, maar in de toegepaste taalwetenschap is er nooit bewijs voor gevonden. Dat betekent dus niet dat het uitgesloten is, maar wél dat je er niet klakkeloos vanuit kunt gaan. Een levensgroot probleem bij het meten van vooruitgang in een vreemde taal is dat je een verantwoorde keus moet doen uit al die aspekten van taal die je moet leren: uitspraak, spelling, buigvormen, vocabulaire, woordvolgorde, gepastheid van je taalgebruik in allerlei situaties en teksten, beleefdheidsformules, enz enz. Behalve voor de basisvaardigheid is dit bijna niet te doen, want welk vocabulaire toets je? Voor buurtgebabbel, voor het ziekenhuis, voor ambtenarij? En welke media? telefoon, TV, tête-à-tête, geschreven, krant, enz? En als de vooruitgang zo moeilijk te meten is, hoe moet je dan meten wie sneller vooruitgaat? Het kind babbelt misschien wel aardig, maar heeft het ook meer geleerd dan de oudere in dezelfde tijd?

Wat Ingrid noemt speelt sterk mee in fluency: gaat het om een verwante taal of niet? Bij Frans komen veel meer buigvormen kijken dan bij Engels. Nederlanders horen veel minder Frans dan Engels. En in het Frans is het aan elkaar breien van gesproken woorden nog veel meer de norm dan in de meeste talen, hetgeen de verstaanbaarheid voor de leerder er niet gemakkelijker op maakt.

Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat betreft Ingrids punt dat ze van Mavo-niveau begon, dat maakt weinig uit. Van welk middelbareschooltype je ook komt, een jaar na het eindexamen is er weinig meer over van je toch al magere vocabulaire als je de teaal niet gebruikt hebt. Na tien jaar resten slechts wat fundamenten.

Antonia noemt wel iets anders dat met leeftijd samenhangt, nl het minder alerte gehoor, je vult minder makkelijk dan eerst half opgevangen woorden aan, je bent trager in het verwerken van opgevange klanken tot zinvolle taaleenheden, maar dat heb je in de moedertaal ook. Daar komt nog bij dat ouderen meer de neiging hebben álles te willen verstaan. Dat bespeur je bij jongeren minder. Die vinden de helft ook al genoeg in veel gevallen. En gelijk hebben ze, want er zit zoveel overbodigs in ons taalgebruik dat je met de helft ook al heel aardig weet wat iemand wil of zegt.

Dolf

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2008-09-03 18:07:28

Voor ik op vakantie ging naar italie of spanje kocht ik voor 15 euro is het geloof ik, een jaar lang de taalcursus via hema.nl. Ik vind dat een geweldige aanzet tot het "spreken" van een taal. In mijn geval wilde ik me een beetje kunnen redden, het goed spreken van Frans is in mijn geval een goede hulp en dat is eventueel niet bij iedereen zo. Maar probeer maar eens, voor het geld hoef je het niet telaten.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#23 Geplaatst: 2008-09-11 06:35:07

Ik had in principe dezelfde ervaringen als Dolf en Steven toen ik als 37jarige naar NL kwam:

- verlies je gêne om fouten te maken

- spreek en beluister de taal overal waar je kan (ga bijvoorbeeld naar kleine middenstandswinkels waar je met de mensen moet praten en niet alles zelf uit de schappen kan halen)

- spreek thuis alleen de omgevingstaal

En dan had ik nog de handicap bij een multinational te werken waar vanwege de verschillende nationaliteiten bijna uitsluitend Engels gesproken werd (en waar alle schriftelijke communicatie sowieso in het Engels ging).

En wat het accent betreft: hier in het forum hoort niemand die, maar als ik een opmerking krijg excuseer ik dat als Soestdijk-accent. ;-))

Christian-l'Allemand

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#24 Geplaatst: 2008-09-11 09:06:59

ik wil reageren in de hoek van tony robins die uiteindelijk vraagt om de kwaliteit van het franse onderwijs;

ik denk dat zoals sommigen al beschreven het wel meevalt met de franse scholen, ik denk eerder dat je je af kunt vragen of het wel goed zit met de nl kranten, want we worden weer regelmatig afgedaan als ontwikkelingsgebied.

voor de een is dit systeem goed, voor de andere dat, dat heb je ook in nl.

de een staat op de ouderwetse manier van lesgeven, de ander  vind de nieuwste systemen een vooruitgang.

je moet kijken hoe je kinderen er op reageren en hoe je als gezin bij dit systeem past.

ik denk dat in dat geval het franse onderwijs met kop en schouders boven het nederlandse uitsteekt.

dat wil dus zeggen, talen, sport, de broodnodige vakken, en de algemene dicipline ligt hier vele malen hoger dan de nederlandse.

de engelse taal blijft een probleem, maar ook daar komt verandering in.

ons kleine huisvriendje houd ons keurig op de hoogte met zijn schoolgang, grappig om op deze manier de franse school te bekijken (vanuit de ogen van de leerling)

dit jaar is hij op internaat gegaan op de lycée.

de afstand tussen ons dorp en de school bedraagt per bus ruim een uur, en de school is uit en dan moet hij nog anderhalf uur op de bus wachten.

oplossing waar hij zelf mee kwam, ik ga op school wonen en dan heb ik geen reistijden meer, kan daar huiswerk maken, ectr.

nu horen we druppelsgewijs de informatie van hem over dit internaat, een modern lyceum met een mogelijkheid tot slapen.

ze slapen met vier op een kamer, en iedere morgen appél voor ontbijd.

waar onze jongen thuis zijn eten liet staan, hier eet hij borden vol "lekker is dat smorgens" zei hij zelf (zien eten doet eten)

de hele dag school en om vijf uur klaar, dan heeft hij tijd tot half zeven om naar het strand te gaan, een wandeling, of ik pik hem even op als in de stad ben.

half zeven appél, etenstijd. daarna sport met vrienden onder elkaar, half tien gaat de lamp uit na weer een appél.

zijn prestaties zijn beter omdat wat hij zelf zegt (zien leren doet leren) en hij bevind zich onder mensen die allemaal het zelfde doel hebben; leren.

de algemene dicipline is hier veel en veel beter dan in nl, en zelfs de invloed van de ouders wordt vaak niet getolereerd, wij zijn de onderwijzers, wij bepalen het onderwijs, niet U.

ik denk dat reacties van kranten op het franse onderwijs eerder een misnoegend gebaar zijn op hun nl systeem waar vader zijn verhaal komt halen met de vuist op de deur omdat zoonlief straf heeft gehad.

stuur je kinderen gerust naar een franse school, kijk zelf hoe ze reageren, vraag ze wat ze niet leuk vinden, en vraag desnoods hulp aan de leerkrachten.

één ding staat vast in frankrijk, onderwijs is in het belang van het kind, dat weet iedereen, en dat begint in nl volgens mij een beetje te verdwazen doordat ouders zich er mee bemoeien.

de oudste zal het het hardste te verduren krijgen en heeft de meeste aandacht nodig omdat hij/zij waarschijnlijk net buiten de wisseling valt van de school, direct tweede klas.

misschien kun je in de eerste beginnen, hij/zij loopt dan wel een jaartje achter maar komt eerder in contact met medeleerlingen in een nieuwe school, die allemaal in een nieuwe school beginnen.

nogmaals, het ligt ook erg veel aan jullie kinderen, zijn ze fragiel, of juist brutaal.

zit er niet al te veel over in, meestal slaan kinderen zich er wel doorheen.

cees. 

avatar#6093
A lí Ombre du Fort
Berichten: 4
Reacties: 21

#25 Geplaatst: 2008-09-11 09:33:45

Ik denk wel dat het franse onderwijs aansluit op mijn manier van opvoeden. Het is natuurlijk ieder voor zich maar zoals het er in nederland aan toe gaat dat leerlingen zelf hun rooster in kunnen delen en zelf bepalen wanneer men het huiswerk maakt, kan ik me niet voorstellen dat die manier werkt. Mijn jongens zijn 8 en 9 en natuurlijk zullen ze het moeilijk krijgen in het begin. Zeker als het dagen zijn tot 18.30 (huiswerkbegeleiding) maar gelukkig passen kinderen zich snel aan. We oefenen nu bijna iedere dag 1 uurtje franse, met een cd voor de uitspraak en mijn man die ons kan verbeteren. 

Wij zitten inmiddels op de notaris te wachten zodat we het voorlopige koopcontract kunnen gaan ondertekenen....spannend allemaal

en om heel eerlijk te zijn...ik vind het dood eng! maar ga er voor de volle 200% voor.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#26 Geplaatst: 2008-09-11 12:32:01

Onze kinderen hebben allebei Dalton en Montessori onderwijs gevolgd en ik ben daar zeer tevreden over. Inderdaad moet je veel zelf plannen, dat vergt discipline en verantwoordelijkheidsgevoel ( nuttig om te leren!), maar levert ook veel vrijheid op. Een pluspunt vond ik ook dat een onvodoende toets niet moet worden gecompenseerd door een hoger cijfer  voor een volgende toest over een ander onderwerp, maar dat je de onvoldoende beheerste stof nogmaals moet oefenen, tot het voldoende is.

Ik heb wel gezien dat er kinderen zijn voor wie het niet geschikt is, te snel afgeleid, te dwarrelig en soms te weinig ondersteuning thuis. Daarom is het fijn als je als ouders met je kinderen uit verschillende systemen kan kiezen, een luxe die er in Frankrijk vrijwel nooit is. 

avatar#6093
A lí Ombre du Fort
Berichten: 4
Reacties: 21

#27 Geplaatst: 2009-05-06 23:21:05

Inmiddels gaan mijn kinderen al weer ruim 2 maanden naar hun Franse school en ze hebben het er enorm naar hun zin. Het eten tussen de middag vinden ze iedere dag weer een feest. En ook met de taal gaat het de goede kant op, mijn jongste is 8 en gaat zo dapper als hij is zelf op mensen af om iets te vragen. Er zit een jongen in de klas die de dingen die echt niet begrepen worden van het Frans naar het Engels vertaald ... al klinkt het meer als Frengels;-)Ik vind het wel heel erg wennen dat je als ouder een beetje buiten het gebeuren op school staat. Geen ouder avonden (tot nog toe) e.d

Geen bijles (mijn oudste had wat problemen met rekenen in Nl en nu in deze klas is hij juist heel goed met cijfers....) gymles is op het schoolplein met de gewone kleding aan.

Het dagelijks sjouwen van een zware rugzak zou in Nederland een reden tot staking zijn;-)

Of het onderwijs nu slechter of beter is kan ik nu nog niet zeggen het is gewoon anders en dat hoeft per definitie natuurlijk niet slechter te zijn.

Ze leren buiten het Frans ook Catalaans en het schermen op vrijdag vinden ze ook wel stoer. Kortom...ze hebben hun draai al aardig gevonden. 

Ik begin zelf ook goed te wennen, mijn wintertenen zijn vertrokken en het is heerlijk genieten in de zon bij het zwembad. We hebben inmiddels Franse, Spaanse, Nederlandse en zelfs gasten uit Australië gehad dus dat komt ook lekker op gang.

Ik  krijg met regelmaat de vraag of ik Nederland mis....tja...soms wel, natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden en buiten dat verlang ik enorm naar een fricandel speciaal;-)

Maar gelukkig is er geen sprake van heimwee want dat lijkt me echt vreselijk.

Ik weet niet hoe het jullie is vergaan in het begin maar het lijkt mij toch wel normaal dat je af en toe twijfels hebt of je er allemaal wel goed aan gedaan hebt, zeker ten opzichte van de kinderen want die hadden niet veel keuze in dit besluit.

Gelukkig is er skype en kunnen ze af en toe toch met familie en vriendjes praten. En ik ben ook blij als ik mijn ouders of beste vriendin even kan spreken en zien:-)...al is het maar 5 minuten.

Groetjes

avatar#6394
Sterreysa
Berichten: 3
Reacties: 38

#28 Geplaatst: 2009-05-07 11:28:30

Hallo, ook wij vertrekken binnen twee maanden naar Languedoc. We zijn vorige week bij de school geweest en de directrice was uiterst vriendelijk. De middelste komt in de klas 4/5 jarigen. Sterre de oudste van 6 in de klas 6/7 jarigen.  De directrice gaf aan dat Sterre voor haar frans ook een klas lager gaat oefenen. Kortom ze denken prima mee.

Waar in Languedoc wonen jullie als ik vragen mag? Wij gaan wonen in Argeliers, vlak bij Narbonne en Beziers.