Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

osteopathie

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-06-30 21:28:41

aan allemaal en steven in het bijzonder, misschien.

ik heb door overmatige arbeid (een enorme lange twee meter hoge muur) ruim twee maanden geleden een soort van rugblesure opgelopen.

eerst scheen het een soort van tenniselleboog te zijn, maar dan in de rug (ontsteking van de spieren) een maand later toen de pijn nog niet weg was werd het een blesure, volgens de dokter.

ik heb nu al twee maanden bijna dagelijks therapie bij een kiné en die zegt dat mijn onderste wervels vast zitten, en die moeten los (een nasleep van een bomaanslag)

nu gaat die therapie geweldig, ben soepel als een wekring maar dat duurt maar even, de volgende morgen verga ik weer van de pijn, en dat gaat dagelijks zo door.

in de ochtend kan ik nog geen boggie van 45 graden maken met mijn rug, ik moet zittend tandenpoetsen, smiddags surf ik en is er niets aan de hand.

nu begin ik dus twijfels te krijgen aan die kiné, alhoewel ik er graag kom omdat hij een goede gymnastique geeft.

iedereen zegt "je moet naar een osteopathe, en ja, wat is nu wijsheid.

eerst begreep ik dat een osteopaat een soort van bottenkraker was (na drie behandelingen rammelt je skelet en zit er overal speling op) maar nu heb ik eens goed gekeken en lijkt het me meer op de alternatieve geneeskunde.

wie heeft er ervaring mee, en is het verstandiger dit in nl te doen dan hier ? (wat sommigen zeggen)

ik hoor het graag.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-06-30 23:04:14

Beste Cees,

ik ben geen arts. Maar ik had jaren geleden klachten van ongeveer hetzelfde soort. Een bottenkraker heeft mijn vervels 'rechtgezet', waarna ik wekenlang ontzettende pijn had maar dan was alles over.

Maar bedenk:

- Geen geval is met een ander vergelijkbaar.

- Ik ken je voorgeschiedenis niet (bomaanslag?)

- Ik weet niet wat bij je actueel mis zit.

Het is inderdaad wachten op een echte deskundoloog.

Intussen: sterkte!

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2008-07-01 00:24:05

Osteopathie claimt veel, tot aan het opheffen van depressies en spijsverteringsstoornissen want alles komt volgens hen van de gewrichten en wervelkolom. Het is een overgangsgebied tussen manuele geneeskunde, fysiotherapie en de wat meer alternatieve disciplines. Wel erkend in Frankrijk maar niet vergoed.

Meeste resultaat zie ik bij spit, een acute wervelverschuiving die ze soms verrekt handig rechtzetten en intercostale pijn ("névralgie intercostale": zenuwen beklemd tussen bosrtwervels) Ook bij nekklachten en migraine doen ze het soms aardig als is het daar vooral de pijnboog (stress, pijn, spierspanning, meer stress etc.) kunnen doorbreken. De "genezing" is dan echter zelden blijvend. Voor de rest discutabel, ze claimen veel meer dan ze kunnen waarmaken.

Kinesitherapeuten zeggen bij lage rugpijn trouwens altijd dat de wervels vastzitten. Is geen diagnose maar een simpele vaststelling en dat verklaart dat massage en oefeningen de pijnboog doorbreken maar het daarna snel weer terug is.

Cees, je kunt het zeker eens proberen bij een osteopaat maar als er gevolgen van "oude" verwondingen zijn moet je weinig verwachten.

Steven

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2008-07-02 15:14:39

Ben geen vakmens, maar wordt hier e.e.a. verwisseld? De Osteopathe en de Chiropracticien.? Vooral die 'lage rugpijn' is een zeer wijd verbreid fenomeen, en ik heb zelden genezing gezien. D.

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#4 Geplaatst: 2008-07-02 16:25:26

Goed van je Dit,

Een Chiropractor heeft een zeer zware opleiding achter de rug (in de volksmond een kraker genoemd) Een Osteopath kun je gevoeglijk met het Nederlandse begrip manuele therapeut vertalen. Mijn ex-vrouw heeft jarenlang behandelingen gehad van een zeer goede chiropractor. Zij klaagde ook over heftige lage pijn in de rug.

Waarschijnlijk als gevolg van een verwonding in het lage deel van de ruggewervels.

Wij dachten idd. ook eerst aan een hernia of spit. Die chiropractor behandelde niet het lagere deel, maar haar nekwervels. Dat was even verassend voor ons, als zijn heldere verklaring. Hij zei letterlijk: "het probleem zit ik je nekwervels, want als gevolg van die oude verwonding en wees het aan, ga je een houding opzoeken, die je het minste pijn geeft". Dat maakte sense omdat de wervelkolom dan een onnatuurlijke stand aanneemt door compensatie van de rugspieren.

Hij zei ook dat door het jaren lang scheefstand en lopen die spieren een memory bezitten en als hij de nekwervels (verschoven kraakbeen platen) corrigeerde dit maar van tijdelijke aard zou zijn. Hij schreef haar na de behandelingen bepaalde oefeningen voor die er voor moesten zorgen, dat die rug en nekspieren in balans kwamen. Dwz. de antagonisten. Als het probleem zou terug keren moest ze terugkomen. Dat heeft ze een aantal keren met tussenpozen van een half jaar gedaan en sindsdien heeft ze nauwelijks of geen last meer.

Dit verhaal wilde ik cees niet onthouden, maar het moet wél een heel goeie 'kraker' zijn.

Erik.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2008-07-02 17:02:25

daar zit hem nu juist de kneep, ik wil niet naar een bottenkraker.

ik ken alleen maar mensen die er ooit heen zijn gegaan, en sindsdien regelmatig gaan, telkens met kortere tussenpozen, om de simpele reden dat je de kolommen en kommen alleen maar verder uitrekt en er speling op krijgt.

een hoeft zelfs maar een bal te vangen om zijn arm ligt al uit de kom, echt waar.

osteotherapie is volgens mij een vorm van een soort masage op die delen waar de spieren de kolom volgen, vandaar dat er in stevens verhaal veel zit over andere ziekten.

volgende week heb ik een afspraak.

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2008-07-03 19:31:13

Cees,

Rugpijn is altijd een moeilijke klacht. De lage rugpijn "lumbago", dus geen echte hernia etc, wordt hier in FR nog veelal behandeld met massages. Nou is dit niet mijn specialisme maar ik heb stellig de indruk dat de fysiotherapie in FR nog op zijn minst 10 jaar achterloopt in vergelijking met  bv NL of USA. Er worden nog een hoop behandelingen gegeven waarvan de werkzaamheid op z'n zachtst gezegd twijfelachtig is. Ook worden behandelingen vaak oeverloos lang voortgezet zonder duidelijke vooruitgang. Misschien heel tijdelijk maar niet duurzaam. In Canada, NL en de USA heb je hoogleraren fysiotherapie die de effectiviteit van behandelingen onderzoeken. Hier in FR niets maar dan ook niets.

Voor diegenen onder u met kleine kinderen: hoed u voor de "kiné-respi" bij een baby met bronchiolitis (piepende, snotterende en volzittende baby door virale infectie van de lagere luchtwegen). een behandeling die invasief is (voor baby èn ouder) en het nut twijfelachtig is.

Met betrekking tot lumbago: in NL is de behandeling vooral gericht op versterking van het "spiercorset" dus de buikspieren en de rugspieren: het pakket dat je wervelkolom en dus je wervellichamen "stut"om het zo maar te zeggen. Dus: oefeningen, sportschool, bewegen etc.  Maar ook houdings"-educatie komt aan de orde maar dat is veel lastiger om te corrigeren. 

Over een osteopaat durf ik niet veel te zeggen. Toch in mijn omgeving meegemaakt dat bepaalde pijnen en kwalen verbeterden met een osteo behandeling. En ja, er is meer tussen hemel en aarde.

Ben benieuwd hoe het je vergaat bij de "osteo" 

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2008-07-03 22:23:48

Ingrid,

Eerlijk gezegd, maar dat kan aan de streek liggen, zie ik de fysiotherapeuten hier niet zoveel masseren. Wel mobiliseren, meer de kant van ergotherapie op. Verder ben ik het volkomen met je observaties en conclusies eens.

Mensen met lage rugpijn ("mal aux reins") worden dan wel even gemasseerd en gemobiliseerd maar dat helpt maar even.  Verder vooral héél veel Di-Antalvic, ontstekingremmers en natuurlijk voor de maag ook nog even een pilletje. Artsen zijn ontzettend bang om rugpatiënten te laten sporten en ik krijg hele volksstammen op het spreekuur met een briefje dat ze vooral niet zwaar mogen tillen. Daar kan ik niets mee, want wat is zwaar? Korsetten zijn ook helemaal in.

En maar foto's maken. Daar zie je dus altijd bij iemand van boven de 35 wat ingezakte tussenwervelschijven, haakjes aan de wervels en andere normale verouderingsverschijnselen op. Kassa voor de radiologen en jonge mensen zijn gelijk tot rugpatiënt gebombardeerd.

Als ik -ouwe vent met een niet zo beste rug en te lui om te sporten- rugpijn heb, ga ik gewoon op mijn trekkertje grasmaaien. Zit door het schudden de boel weer recht en een paar glazen wijn bij het diner doen de rest!

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2008-07-03 22:44:33

Ingrid en Steven,

jullie verhalen spreken mij als ingenieur wél aan.

Ingrid:

dat gewrichten etc. door de spieren in toom gehouden worden lijkt mij zoo logisch. Dus is de therapie voor rug- en gewrichtsklachten is vaak spiertraining!

Steven:

Ik heb in een van de fabrieken waar ik gewerkt heb een Arbo-trainer meegemaakt die op 'richtig heben' (= correct tillen) gespecialiseerd was en er trainingen over gaf. Zijn grootste nachtmerrie waren vrouwen die van zwangerschapsverlof terugkwamen, want die tilden alles zo op als zij hun baby optilden!

Ik heb uit de herinnering een paar van de lessen van die man opgeschreven en geef die aan medeklussers als ergonomie-tips. Want volgens mijn ingenieursverstand kan je rugklachten beter voorkomen dan genezen.

Als jullie dit flauwekul en typisch ingenieur vinden, vergeet het dan!

Christian von Klösterlein

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#9 Geplaatst: 2008-07-03 23:15:58

Christian,

Altijd interessant om ingenieursuitspraken te horen. In de bewegingsleer van de mens draait ook alles om hefboom, arm van de kracht, zwaartepunt, zwaartekracht etc. Maar, ik moet dan toch weer mijn VWO Natuurkundeboekje uit de kast halen (Systematische natuurkunde van drs. Middelink). Het was mijn lievelingsvak maar wat zakt dat snel weg. In ieder geval, ingenieursinvallen in de geneeskunde zijn altijd welkom!

Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2008-07-04 06:30:15

Ingrid,

dan nog een duitje in dezlefde zak:

Een van mijn professoren aan de TU Berlijn had zijn faam verworven door ingenieurskunst op onderdelen van protheses toe te passen.

Hij had kogel- en scharniergewrichten voor arm- en beenprotheses ontwikkeld die de natuurlijke beweging ervan nabootsten. Daarvoor had hij door een ingenieus meetsysteem bewezen dat het menselijke knie niet eenvoudig scharniert maar tegelijkertijd ook een draai- of zwenkbeweging maakt, en dat had hij door een bijzondere constructie nagebootst. Omdat dit alles in de naoorlogstijd met veel oorlogsinvaliden speelde kreeg hij er een lintje voor (Bundesverdienstkreuz).

Wat ik nog meegemaakt heb is dat in zijn laboratorium de meest uiteenlopende protheses aan duurproeven onderworpen werden. Die benen liepen in een soort fitness-maschine duizenden kilometers.

Dan ben je toch een beetje trots dat ingenieurs iets vor invalide mensen kunnen doen. En niet alleen kanonnen maken.

Christian von Klösterlein

Heeft weinig met LDF te maken, en helemaal niets met de rugklachten van Cees. Hoe staat het darmee?

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#11 Geplaatst: 2008-07-05 14:25:03

Mij dus ook Christian & Ingrid,

Het verhaal over m'n ex- was verre van compleet!

De waarheid is én blijft dat vrouwen vaker last hebben van 'lumbago' omdat ze ook na de zwangerschap blijven volharden in een houding (met holle rug! die niet meer past bij het dragen van baby in hun buik. Die chiropractor was verbonden aan een ziekenhuis in Almelo (NL). Hij had z'n heel zware opleiding gehad in de VS...waar die specialisatie ook vandaan komt. Hij was daar gewoon manueel therapeut, wat je in LDF dus osteopath zou noemen.

Vaak heb ik m'n ex-vrouw voorgehouden, dat ze nu eindelijk eens moest ophouden (met haar zwakke rug) om de jongste dochter van ca. 3 jaar maar op te tillen enz.

Want ik had die chiropractor donders goed begrepen, dat het jaren duurt om je niet zo goeie gewoontes bij tillen af te leren én een houding aan te leren, waarbij spiergroepen obtimaal samenwerken zonder schade. Uiteindelijk luisterde ze enigzins naar me, want ik had dus geen zin om iedere keer haar geklaag aan te horen en vanuit het Westen naar Almelo te rijden voor een behandeling als er weer eens een tussenwervelschijf was verschoven, want die voelde ik zelf wél als ik haar totale rug en nek masseerde.

Bon maar nu met en over Cees.

Hij schrijft al in't begin een aantal diagnostische gegevens.

1. Hij heeft zeer zware arbeid verricht aan een stenen muur...waarschijnlijk met verkeerd tillen van zware stenen of in combi met slopen...

2. Hij verklaart na bezoek aan osteopath, dat z'n hele skelet rammelde.

3. Hij heeft geen vertrouwen in zo'n therapeut, maar gaat toch opnieuw (na m'n verhaal dus) daar naar toe.

@ Cees, je had m'n verhaal al niet volledig begrepen, want wát er met jou aan de hand lijkt te zijn, is dat je tussenwervel schijven (kraakbeen) op een aantal plaatsen behoorlijk aan slijtage onderhevig zijn geweest.

Zenuwen treden uit en in op diverse plaatsen van de wervelkolom en wervels worden onderling in toom gehouden door een spiermassa. Een hernia is dus meestal het gevolg van een lek in die gewrichten met de slijmlaag enslokale spierbundels om die wervels...bv. een kraakbeen splinter of een afgebroken beenuitsteeksel dat zorgt dat het Hydrodynamisch scharnier/lager  (kom en bolvormig uiteinde) zelfs met kraakbeen schijf er tussen niet meer behootlijk functioneert! Maw. het loopt droog zogezegd.

Het gevolg is dan puur vanuit  een 'bottendokter'of een neuroloog, dat er zenuwen beklemd raken...dát geeft je de pijn in de eerste plaats! Zo simpel is het dus als ik en ook Christian als natuurkundig ingenieur (volg uit de studies over een kniegewricht) het verwoordt.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#12 Geplaatst: 2008-07-05 14:41:36

Nou, Erik, je bent wel een man van de halve fles zeg. Ja, natuurlijk kan hij dat allemaal hebben. Hij kan ook osteoporose of een acute sarcoom of ik weet niet wat nog meer hebben. Maar het kan ook gewoon (spier)pijn zijn van het zware werk waar hij niet aan gewend is, of de napijn in spieren en zenuwbundels van het corrigeren van de scheefstand, of spit of een iets te krachtig aangesproken SI-gewricht (heiligbeentjegewricht, heb ik ook al jaren last gedurende de eerste week in LDF), allemaal dingen die fors auw doen maar met rust en evt.massage overgaan. Of hij kan even lekker wild zijn hobby gaan uitoefenen waar de lage rug weer lekker flexibel van wordt. Of hij kan gewoon aan de trap of een deur gaan hangen zodat alles weer op z'n plek schuift. Lukt me ook regelmatig. Dat hangen bedoel ik.

Kom op, Cees is geen bejaarde maar iemand die een redelijke conditie heeft en fysiek werkt. Denk dat het minder catastrofaal gaat uitpakken dan jij voorziet.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2008-07-05 16:04:37

Ik vind de diagnostiek van collega Tompouce een beetje ver gaan op basis van de tamelijk schaarse gegevens van Cees, ik zou me er dan ook niet aan wagen.

Enige constateringen aan de EBL (evidence based litterature) ontleend:

1. Iedereen boven de 40 heeft min of meer ernstige degeneratieve verschijnselen van de wervelkolom en het wordt erger met de jaren, o.m. door osteporose, inzakkende wervelschijven, scheefgroei....

2. Er is vrijwel geen relatie tussen degeneratieve afwijkingen en klachten: een rotte rug op de foto hoeft helemaal niet te betekenen dat hij pijn hoeft te doen en omgekeerd: vaak worden geen röntgenafwijkingen gevonden bij erge rugpijn.

3. Tilcursussen hebben nauwelijk effect op het voorkomen van rugklachten.

4. Gebrek aan souplesse van de rug wil helemaal niet zeggen dat de rug slecht is of pijnlijk hoeft te zijn.

5. Een scoliose (wervelkolomverkromming) of lichte bekkenscheefstand (door ongelijke lengte van de benen) hoeven helemaal geen klachten te geven, behandeling is, tenzij bij kinderen of adolescenten veelal zinloos.

6. Ook mannen kunnen osteoporose krijgen zij het wat minder vaak.

7. De invloed van de psyche op rugklachten is erg groot maar moeilijk meetbaar.

Ik heb het bij het bovenstaande dus even niet over ziekten als de ziekte van Bechterew, wervelfracturen, botinfecties en wervelmetastasen.....!

Serieuze signalen zijn zenuwuitval waardoor tintelende vingers of voeten of moeite met bewegen van handen, armen of benen.

Dus middelbare en oudere Bataafjes in Frankrijk: ga lekker door met klussen en tuinieren, eet regelmatig kaas voor de calcium, bruin zonder te overdrijven in de zon voor de vitamine D, slaap niet te hard en niet te zacht en ga bij "mal aux reins" vooral niet te snel naar een dokter of -peut want voor je het weet ben je tot rugpatiënt gebombardeerd....!

Steven

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#14 Geplaatst: 2008-07-06 12:46:13

Ik ben het met je eens Steven,

In het rijtje van Ivo en jou, hoort ook nog eens het simulanten verhaal thuis, want zo moeilijk is 'pijn in de rug'te localiseren. Maar Cees is geen klager en ook geen simulant naar mijn idee.

Overigens Steven, ik heb een rug weliswaar, een forse 'Scoliose' en behalve hoofdgroepen van spieren nooit rugpijn, omdat ik vanaf m'n 3e levensjaar al door ernstige polio gehandicapt was geraakt.

Ik kan dus nooit bukkend iets oppakken en omhoog komen met gewicht van 1 kg in m'n handen. Ik kan evenmin door m'n knieën zakken en omhoog komen, zo mijn linker been nog 'normaal' was...de rechter zit in een beenbeugel...er waren tijden dat ik met 2 beugels liep. Ik moest dus al vroeg allerlei handigheden verzinnen voor tillen, want ik heb een buitengewoon zwaar ontwikkeld bovenlichaam gekregen. Een orthopedische arts en/of neuroloog kan mij dus niets nieuws meer vertellen en al helemaal geen onzin verhalen meer in't Latijn.

Enige weken geleden, nog in France, zag ik op TF2 bij 's-morgens nieuws onder kopje gezondheid, dat een groot ziekenhuis - meen Nantes - een samenwerkingsverband was aangegaan met een 'chiropracticien' die zich voordeed als osteopath, maar in ieder geval samenwerking met de orthopedissche artsen en Neurologen van dat ziekenhuis.

Eindelijk begint men dan eens samen te werken, hoewel een chiropractor en/of manuele therapeut nog steeds niet is toegelaten tot medische specialist met een dokters bul.

Maar goed ik heb mijn vorige posting geplaatst OMDAT ik al grote twijfels had wat Cees schreef over een rammelend skelet na behandeling. Want mijn ex-vrouw was eerder 'locked-up' in de onderste delen van haar rug nog na zo'n behandeling dan dat gene wat Cees beschreef.

Erik, de slingeraap dan maar...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2008-07-06 15:07:00

bedankt voor jullie bijval allemaal, en ja, ik heb voor woensdag aanstaande een afspraak bij een osteopaat.

we gaan het proberen.

ik heb even niet kunnen reageren omdat we een enorme zee hadden, grand vagues d'atlantique, dus surfweer, uitgeput met een vet zoutkapsel en bruin vel na drie dagen surfen een afspraak in parijs waar we amper tijd kregen om te slapen, fete partout, en nu uitblazen in de tuin met donkere onweerskoppen aan de kim.

nee, zo erg is het nu ook weer niet eric, en het was alleen maar een vraag of iemand er ervaring mee heeft.

ik zou je wel willen vragen eric, hoe aardig het ook is dat je reageerd, leer goed te lezen en beperk je tot nuttige informatie die niet kant noch wal slaat ;-) ik bén helemaal niet bij een bottenkraker geweest, en ik schreef juist dat ik daar ook niet naar toe wil.

dus van je punten 1,2,en 3 is alleen 1 juist, de andere heb je niet goed gelezen.

verder is de groep chiropractic en osteopathie volgens mijn informatie (google-huisarts-kiné) totaal verschillend.

een chiroprator is een botenkraker die doormiddel van druk op bepaalde plaatsen de ruggewervels weer terug drukt in de juiste vorm waardoor een zachte "krak" gehoord wordt (vandaar de naam bottenkraker zeker?)

een osteopaat is een therapeut die bijna zoals de kiné alleen maar de spiermassa behandeld (niet perse in de rug) en deze zo stimuleert dat de pijn in de rug over gaat, dus hij komt niet aan de botten/wervels (wat de kiné weer wel doet)

een osteopaat wordt een beetje gezien als de alternatieve geneeskunde, en wordt in nederland niet door de verzekering vergoed.

osteopatie komt van oorsprong uit US en is in opkomst in frankrijk engelend en nu ook een beetje in nederland.

na aanleiding van wat ik nu zelf heb liggen verzinnen terwijl de kiné aan het werk is bedenk ik dus het volgende;

in mijn rug heeft het puur te maken met de spieren uit de hoek van cristian.

de rugkolom wordt omgeven door spierbundels aan beiden zijden van de rug, (er is een betere uitleg verkrijgbaar bij ingrid en steven) en deze zijn meestal de eerste oorzaak van rugklachten.

iemand die zijn rug totaal versleten heeft kan nog steeds pijnloos door het leven gaan als hij deze spieren maar genoeg getraind heeft.

daar kom ik nu bij mijn probleem;

ik heb van kindsaf veel gezeild waarvan veel catamaran.

door constant buiten de boot te hangen heb ik een enorme massa spieren ontwikkeld in zowel buik (wasbordje;-) als rug, en als die dus zeer doen doen ze ook enorm zeer.

ik bedenk dit zo spotaan omdat ik namelijk nog zo'n raar probleem gevonden heb in een van de doodnormaalste ziektes "verkoudheid"

ik hoest als een gek en stort ter plaatse in als een kuchje ontstaat, een drama voor omstanders.

ik kan nemen wat ik wil, helpt niets, als ik hoest, hoest ik de wolken uit de lucht.

wat is nu het geval, en het is dus echt waar omdat we nu de hoestbuien de baas zijn, ik duik veel, diep, soms te diep (bleu hole- egypt) en daarbij train je je longen om extra inhoud en extra spierweefsel zodat je deze tijdens de duik kunt beheersen.

klinkt raar, maar als ik hoest knalt er dus een enorme luchtdruk uit die balgen die overwerkt zijn door het duiken.

ik moet nu als ik verkouden ben geen hoestdrank of wat dan ook nemen, maar een spierontspanner, en dan is mijn kuchje net als bij jullie een simpel kuchje, zonder een orkest van het podium te blazen.

spieren, daar gaat het dus om.

ik hou jullie op de hoogte.

oh ja, en voor de muziek liefhebber;

van 11 tot 16 juli weer de francofolies van La Rochelle.

cees.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#16 Geplaatst: 2008-08-11 15:03:46

Toch ook nog even de ervaring van een ostheopatisch "gebruiker" hier vermelden.

Had al jarenlang last van lage pijn de rug. Op gegeven moment bij het oprapen van een grond gevallen papiertje finaal door de rug gegaan. Heb er zeker een uur over gedaan om vanuit ligstand op een stoel te gaan zitten.

Dacht ook, dit is het einde van een 'normaal' leven, moet accepteren dat ik niet veel meer kan en vooral met de pijn moet leren leven.

Dat is toch een ontluistering voor iemand die het motorrijden en klussen in  de genen heeft zitten !

Eerst met klacht naar de fysiotherapeut, in dit geval een manueel therapeut. Dat betekende masseren en het opzoeken van wat hij noemde de "extensie".

Kwam er na elke behandeling slechter uit dan dat ik er in ging.

Dus dat was het ook niet.

Toen contact gezocht met een ostheopaat. Uiteraard eerst gezocht op www wat die zoal doet. Want meer kraken was niet echt bevordelijk voor mijn  rug.

Bleek dat m.n. in duitsland de ostheopatie een erkende geneeswijze is die volledig wordt vergoed. Omdat ik in Zuid Limburg woon kwam ik terecht bij een ostheopaat vlak tegen de duitse grens. Gelukkig kon ik redelijk snel komen (vaak hebben ze en wachttijd die kan oplopen tot wel 3 maanden) voor een intakegesprek. Onderdeel daarvan was het laten maken van een röntgenfoto van de onderrug. Hij wilde namelijk voorkomen dat hij in feite een hernia zou behandelen die operatief zou moeten worden aangepakt.

Geloof het of niet (ik voelde het wel !) na 3 behandelingen durfde ik weer te hoesten en te niezen (zonder dat de pijn in mijn rug schoot). Na 10 behandelingen functioneerde ik weer als vanouds. Kon weer motorrijden en klussen.

Ik kom nog steeds elke 6 weken voor een controlebehandeling. Niet omdat het lichemelijk nodig is, maar uitsluitend omdat ik de pijn in mijn rug absoluut niet weer terug wil hebben.

En het mooie is dat, naast dat de ziektekostenverzekering de NL behandelingen volledig vergoed en ik naar elke afspraak op de motor tuf, wij sinds vorig jaar ook een fermette in Frankrijk (Puy de Dôme) hebben die van binnen totaal moet worden gerenoveerd. Weer pijnvrij door het leven kunnen gaan is voor mij een godsgeschenk gebleken.

Dus, ostheopatie heeft de kwaliteit van mijn leven buitengewoon verbeterd.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2008-08-12 22:55:59

Sjefke, wat je hebt gehad is wat ze in Frankrijk een "lumbago" noemen oftewel "spit" in Bataafs. Heel pijnlijk maar gaat altijd na 1 tot 3 weken over. Gewoon een kwestie dat twee rugwervels ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Inderdaad kan een osteopaat deze snel rechtzetten waardoor de hersteltijd verkort wordt. Desalniettemin, spit kan iedereen op elke leeftijd overkomen maar tuseen 35 en 65 is men er het meest gevoelig voor.

Met een gewone röntgenfoto kun je overigens geen hernia zien, dat is onzin. Wel eventueel andere bijzondere afwijkingen.

Dat eens in de 6 weken terugkomen is niet nodig maar wel goed voor de portemonnee van de osteopaat en voor het zelfvertrouwen van de "rugpatiënt".

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2008-08-13 07:53:38

steven ik denk dat veel mensen osteopathie met een bottenkraker vergelijken, of de osteophaat is gewoon een bottenlraker die zichzelf osteophaat noemt ;-)

een osetophaat kraakt niet, hij zet doormiddel van het stimuleren van de spieren de boel weer op orde, en dat meestal slechts in één of enkele keren.

dus inderdaad dat terug gaan iedere zes weken is volslagen onzin en goed voor de sponsoring.

bij mij was ik net als sjefke na iedere behandeling van de kiné redelijk goed maar de dag erna weer net zo belabberd.

de eerste keer een gesprek met de osteophaat, en al snel een afspraak voor behandeling (hier is praktisch in elk dorp een osteo te vinden schijnbaar, en wordt vergoed door de verzekering)

een soort van masage werd uitgevoerd vanuit mijn onderbenen/knien, omhoog naar de dijbenen waarvan specifiek aan een kant, en het gekke is dat dat juist de tegenover gestelde kant was van waar ik de pijn altijd op voelde komen. 

de onderrug en naar boven naar de nek.

dit werd enkele keren herhaald, waarbij ik me absolute niet mocht bewegen.

toen werd ik op een zij gelegd, de armen op een bepaalde manier zodat je de rug voelt trekken, en met enkele drukken van zijn duim op bepaalde delen boven de billen was alles verleden tijd.

even een rondje lopen om de behandelbank, weer gaan liggen, een masage van de nek naar de onderrug en weer even lopen.

toen zittend met de voetjes van de vloer wat oefeningen waarbij hij de rug controleerde en klaar was cees.

ik ben nog een keer terug geweest voor controle maar hij zei me bij de eerste keer dat het niet hoefde, was er zeker van dat het goed was.

osteophatie is dus geen kraken maar een behandeling van die spieren die gemanipuleerd worden de botten/wervels terug te plaatsen in de juiste stand.

spieren vormen in ons lichaam een enorm netwerk die door stress, kou, of blesure, pijn kunnen veroorzaken op geheel andere delen dan men zou beseffen.

osteophatie is een geneeskunde die dus deze spieren die de pijn veroorzaken opzoekt en behandeld.

dezogezondalseenvisjecees.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#19 Geplaatst: 2008-08-14 09:08:23

@ steven nee het was geen spit. En nee met de periodieke onderhoudsbeurt ben ik echt geholpen en laat de ostheopaat ook wat verdienen (maar die heeft het al druk genoeg ook zonder mij)

@ Cees je beschrijft precies waar ik aan geholpen ben. Voor m ij dus nooit meer een fysiotherapeut / manueel therapeut.

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#20 Geplaatst: 2009-05-10 23:29:34

Hoi allen,

Al surfend op het forum kwam ik zojuist dit draadje van een hele tijd geleden tegen... ik was eigenlijk opzoek naar info over oefentherapie  (Cesar/Mensendieck) en kinderoefentherapie (sensomotoriek) omdat ik a.s. dinsdag een telefonische afspraak heb met een medewerker van het ministerie (de la Sante) die belast is met mijn aanvraag voor een equivalence. Dinsdag vertelt de beste man me of mijn aanvraag gehonoreerd wordt of niet...spannend dus. Inmiddels is dit de tweede fase zeg maar en ben ik er al 8 maanden zoet mee, maar ik wil zo vreselijk graag, dat mijn adem ineens behoorlijk lang blijkt! Maar goed, dat terzijde. Waar ik nu plotseling nieuwsgierig naar ben geworden is; welk beroep oefenen degenen uit die in dit draadje hun bijdrage hebben geleverd? Misschien willen/kunnen (para)medici mij als groentje op de Franse medische markt een beetje wegwijs maken met hun ervaringsdeskundigheid...

Cees, ik hoop dat het inmiddels, zoveel tijd later, beter met je gaat! Groeten

Tessa 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#21 Geplaatst: 2009-05-11 01:19:54

Tessa, uit mijn reacties zal al duidelijk zijn dat ik zeer sceptisch sta tegenover osteopathie. Er is geen enkel bewijs voor het feit dat veel functiestoornissen komen door "mobiliteitsproblemen", of dat nu van de schedel of van de wervelkolom is. Bovendien zijn er nogal wat stromingen die elkaar soms tegenspreken.

In Frankrijk is osteopaat sinds kort een wettelijk beschermd beroep met strikte opleidingseisen. Ik heb zo'n studie van nabij gevolgd via een nichtje dat recent afgestudeerd is en ik kan zeggen dat voor de vakken anatomie en fysiologie de studie niet onderdeed voor de artsenopleiding. Kijk hier op de Franse wikipedia-pagina die ik helder en volledig vind.

Osteopathie door niet-artsen wordt niet vergoed door de Sécurité Sociale. Sommiige aanvullende verzekeringen -"mutuelles"- vergoeden bepaalde indicaties zoals nek- en rugklachten. Het is moeilijk om ervan te kunnen leven, schijnt het.

Ikzelf ben bedrijfsarts en zie dus veel mensen die klachten van het bewegingsapparaat hebben.

Ik ken enkele osteopaten die in het kader van revalidatie na ongevallen, operaties of acute klachten (whiplash, lunbago) goede resultaten boeken maar dat gaat evengoed op voor goede fysiotherapeuten.

Ik weet niet wat jouw opleiding is maar het lijkt me gemakkelijker erkenning te vragen als fysiotherapeut -kinésithérapeute- (als je die opleiding tenminste hebt gevolgd) dan als osteopaat.

Steven

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#22 Geplaatst: 2009-05-11 09:22:45

Volgens mij bestaat er toch een beetje 'kijf' tussen artsen en de niet-artsen beroepsgroep, waaronder de osteopatie.

In Duitsland is osteopatie een beschermd medisch beroep. In NL was dat tot voor een aantal jaren niet het geval. Gelukkig is daar een kentering in gekomen door vroeger als alternatieve geneeeswijzen aan te merken behandelingen nu wel in het vergoedingenpakket op te nemen.

Zoals ik reeds aangaf had ik jaaaaaaarenlang lang pijn in mijn onderrug. Ik ben daardoor op een zodanige pijnmijdende manier gaan bewegen/lopen dat daardoor de overbelasting in andere delen van mijn lijf alleen maar toennam.

Tot op gegeven moment het echt niet meer ging.

Ik ben toen eerst naar een fysiotherapeut gegaan en al snel daarna naar een manueel therapeut. Tjonge, wat hebben die kl******ken mij pijn gedaan. Blijft u maar even liggen, we gaan nu even de extensie opzoeken !!!!!!!!!!!

Ben naar een paar behandelingen weggebleven; heb de manueel therapeut ook aangegeven waarom. Had echt zin om tegen hem een klacht in te dienen.

Bij de osteopaat ging dat heel anders. Door hem wordt het lichaam als 1 geheel gezien/beoordeeld /behandeld. De spieren werden gemasseerd ipv 'botten' gekraakt.

Al heel snel was ik grotendeels  van de klachten af en met de vervolgbehandelingen (nu om de 9 weken) ben en blijf ik echt geholpen. En ja Steven, het kan best zijn dat dat deels mentaal is.

Kan mij nu wel weer volop storten op mijn grootste hobby's, motorrijden en klussen. Had ik deze behandelaar niet ontmoet, had ik bijv. nu ook geen optrekje gehad in LDF; want wie had het dan moeten opknappen ?

En Tessa, ik heb een zittend beroep.

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#23 Geplaatst: 2009-05-11 22:54:33

Dag heren,

Leuk dat jullie hebben gereageerd! Tja...osteopasthie...dat blijft een eeuwige discussie. bij de een baadt het, bij de ander schaadt het. Ik ben zelf oefentherapeut Mensendieck, derhalve deskundig op het gebied van houdings- en bewegingspatronen en klachten aan het bewegingsapparaat door insufficient bewegingsgedrag. In nederland heb ik 8 jaar een eigen praktijk gehad, maar ik kreeg een beetje last van de vaak onhaalbare methodiek van gedragsverandering, hetgeen Mensendieck nastreefd. Op zich natuurlijk een prachtig doel, maar toch niet altijd gemakkelijk te bereiken. Toch blijfft het een mooi vak, waarin de holistische denkwijze mij nog altijd zeer aanspreekt. Inderdaad kunnen klachten in bijvoorbeeld de lage rug vanuit een veel hoger gelegen gebied komen. Het lichaam als geheel bekijken is naar mijn idee een must, kan gewoon niet anders. Dat is de beperking van (ouderwetse) fysiotherapie, maar daar tegenover staat weer dat bij een acute blessure een oefentherapeut werkelijk niet weet wat te doen. Dan is een fysio weer nodig. Of een osteopaat, of een manueel therapeut...Vandaar dat ik steeds met hen heb samengewerkt; prachtig multidisciplinair. Uiteindelijk heb ik mij gespecialiseerd in kinderoefentherapie, de resultaten van behandeling bij kinderen met problemen in de (senso)motorische ontwikkeling zijn overweldigend en mooier nog, blijvend. De laatste jaren heb ik mij dan ook alleen bezig gehouden met deze tak van sport. Inmiddels naar Frankrijk vertrokken en alhier benaderd door een fysiotherapeute met een bloeiende praktijk die mijn specialisatie graag in huis wilt halen; vandaar dat ik nu bezig ben met de aanvraag van mijn equivalence...dat valt niet mee, want leg maar eens uit van Mensendieck is, of kinderoefentherapeut. In nederland zijn mijn diploma's mensendieck, sportmassage en kinderoefentherapie beedigd vertaald en hebben artsen/verwijzers een woordje geschreven. Alle vakkenlijsten ed meegestuurd en morgenochtend krijg ik de uitslag... heb er buikpijn van! Als die beste meneer groen licht geeft kan het balletje gaan rollen... eens uitzoeken wat de tarieven zijn, maar ik had al begrepen dat ik toch bij de Ordre kinesitherapie zal gaan horen. Hebben jullie hiermee ervaring? 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#24 Geplaatst: 2009-05-12 00:13:10

Probleem wat ik heb met allerlei soorten van bovengenoemde "therapiëen" is dat er vrijwel geen dubbelblind onderzoek naar is gedaan. Anders gezegd: je kunt niet wetenschappelijk bewijzen dat het helpt, of althans effectiever is dan niets doen. Met homeopathische medicamenten is dat herhaaldelijk gedaan en dat leverde geen werkzaamheid op boven het placebo-effect. 

Wat betreft werkzaamheid van kinderoefentherapie: daar moet Ingrid Prins maar iets van zeggen. 

Er is een aantal diploma's in Europees verband erkend, zoals artsendiploma's en ik denk ook die van de "klassieke" fysiotherapeuten. Dit moet je even goed navragen, ik denk dat de Nederlandse branchevereniging het kan zeggen en wellicht andere forumleden. 

Is dit het geval, dan kan een Franse inschrijving niet geweigerd worden. Ik heb zelf en met andere Nederlandse artsen de nodige ervaring opgedaan w.b. de medische wereld: eindeloze vragenlijsten, gewaarmerkte kopiëen en beëdigde vertalingen..... het gaat nooit in één keer goed. Voor een arts duurt deze martelgang 3 à 4 maanden. Houd ons op de hoogte en sterkte!

Steven 

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#25 Geplaatst: 2009-05-12 16:54:09

Hoi Steven,

Vanmorgen zou ik contact hebben gehad met de medewerker van het ministerie, ware het niet dat meneer er niet was (en dat terwijl we een telefonische afspraak hadden, nota bene door hem zelf voorgesteld). Hij zou na twee uur bereikbaar zijn. En dat was hij ook... of ik morgenochtend kon terugbellen om 11.00 want hij had nog geen tijd gehad (iniddels drie maanden) om ernaar te kijken. Wat een -wat je noemt- martelgang! Ik kan het bijna niet geloven, moet je voorstellen;; vorige week contact gehad, zij  voorstel was om vandaag de boel door te spreken en dan moet ik morgen weer bellen! Pfff, ik weet nu al dat hij morgen nog een document gaat vragen, inderdaad officieel vertaald en in zesvoud opgemaakt natuurlijk. Ik blijf vriendelijk en geduldig, aan de telefoon tenminste.  Wordt vervolgd....

Nog even... Wie is Ingrid Prins?

Gr. Tessa 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#26 Geplaatst: 2009-05-12 23:12:31

Tessa, bienvenue en France! Dit soort zaken als "vergeten afspraken" is tamelijk gebruikelijk, met name in de publieke sector.

Blijf geduldig en hoffelijk  en reken op voortdurende nieuwe verrrassingen....

Ingrid is kinderarts, forumlid en werkt in ZW-Frankrijk.

Steven 

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#27 Geplaatst: 2009-05-13 22:19:07

et voila!!!

Om deze dag kort samen te vatten...  IK HEB MIJN EQUIVALENCE !!!

en nu schijn ik de eerste oefentherapeut mensendieck/ sensomotorisch kindertherapeut in Frankrijk te zijn en kan ik me gaan oriënteren... Wie had dat gedacht na deze 8 maanden?! Ik eerljk gezegd niet, maar nu is het dan toch eindelijk zover. Op naar l'Ordre de m-Kiné in Agen...

groet,

Tessa l'heureuse!!

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#28 Geplaatst: 2009-08-26 15:44:50

...Weet u nog? Die nederlandse oefentherapeute/sensomotorisch therapeute die haar equivalence ging aanvragen bij het Ministere de la Santé? Welnu, de beste meneer heeft mij (zie laatste reactie) op 13 mei j.l. telefonsich laten weten de aanvraag gehonoreerd te hebben en mij het document toe te sturen! Fantastisch nieuws na 9 maanden... echter, het document moet nog komen! Heeft iemand ervaring met een dergelijke toezegging waarop vervolgens nog ruim 3 maanden gewacht moet worden? Ik ben me bewust van de vakantieperiode, daar niet van, maar hoe lang zal ik nog wachten en er vanuitgaan dat het papier inderdaad mij toegezonden zal worden?  

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#29 Geplaatst: 2009-08-26 18:31:37

Tsja.... 13 mei is natuurlijk vlak voor de vakantie en bij de "rentrée" begin september kost het zeker een maand om de postbakjes leeg te maken.... alle cynisme ten spijt, bij dit soort zaken is het "eerst zien en dan geloven" en wellicht is het het beste er persoonlijk op af te stappen.

Steven

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#30 Geplaatst: 2009-08-30 23:02:05

...op naar Parijs dus?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#31 Geplaatst: 2009-08-31 06:58:18

Ja, maar wel zorgen dat je een afspraak hebt, hij zou er zo maar eens niet kunnen zijn....

Steven

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#32 Geplaatst: 2009-08-31 21:12:37

ben erg bang dat hij er ook niet zal zijn op een gemaakte afspraak...word echt een beetje huiverig, maar zal je raad zeker opvolgen, na zoveel maanden zal hij mijn dossier al weer vergeten kunnen zijn natuurlijk...

Tessa

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#33 Geplaatst: 2009-09-02 00:05:50

Tessa,

De medische term over dit draadje luidt gewoon in plain Nederlands:

Botontkalking.

Daar kun jij met je Mensendieck kennis ook weinig mee, tenzij het 'fenomeen' door jou of (sommige alternatieve) ARTSEN al vroegtijdig onderkend werd!

Daar zal Steven het als tradionele medicus ongetwijfeld mee eens zijn.

Maar als klassiek opgeleide medici, alles verafschuwen wat naar homeopathie nijgt of altenatieve geneeswijzen, dan zijn we allen op het verkeerde spoor!!

Want Steven hier heeft een duidelijk beeld over oorzaak en gevolg. Heeft hij gelijk?

Alleen zal hij moeten toegeven, dat de huidige medische wetenschap nog steeds geen duidelijke oorzaak voorhanden heeft over een tekort of overmaat aan kalk. Is het genetisch of andersinds bepaald??

Westerse mensenkinderen krijgen voldoende kalk -in verteerbare vorm- via moedermelk binnen of via koemelk.

Een eventueel tekort, kun je ook op latere leeftijd aanvullen met Urticalcin, gemaakt uit brandnetels. En anders gewoon brandnetelsoep koken met voldoende onverzadigde vetzuren!

Waarom?

Omdat kalk alleen door het lichaam wordt opgenomen in aanwezigheid van voldoende vetzuren.

Dat verklaart dan ergens tevens, waarom kraakbeenschijven - een vroegtijdige 'verbotting' - tot gevolg kunnen hebben uit onevenwicht (whatever the cause) ... met als gevolg dat die tussenwervelschijven verbrokkelen en dan spit of hernia tot gevolg kunnen hebben door splinters die dan het bindweefsel kunnen doorboren/beschadigen. Dan lekt er vloeistof weg uit dat gewricht.

Een gewricht bestaat dus uit kraakbeen tussenschijf en verder uit een zg. hydrostatisch-lager tussen kom en bol. Ook voor 'scharnieren' die slechts een beweging in één richting veroorloven.

Er is geen enkel lager ter wereld te bedenken, die zoveel 'vrijheidsgraden' kan overbruggen als het bol/pan scharnier. Dit schrijf ik dus als vm. fysicus, die luchtgelagerde viscositeitsmeters in 2-dimensionale richting heeft ontworpen voor vloeistoffen die qua viscositeit weinig onderdeden voor dat vloeistof lager in alle gewrichten van menselijk lichaam. Om die viscositeit wetenschappelijk goed te meten moest het lager van meetlichaam uit een zg. airostatisch lager bestaan. Kort gezegd luchtlager. Ik had in die tijd net zo goed voor een zg. magnetisch lager kunnen kiezen, maar dan had de massa van die optie door traagheid in het aldus gelagerde meetsysteem onvoldoende snelheid in respons opgeleverd.

Er bestonden overigens al luchtgelagerde simulatieplatforms in 3-D (dus bol en kom) voor ruimtevaart doeleinden door een wetenschappelijk instutuut te München ontwikkeld, maar het budget voor dit viscositeitsonderzoek in industriële research was eenvoudig 'een brug te ver' in middelen én technologie. Nu denk ik daar geheel anders over, we leren immers voortdurend in trial en error?

Je dient er toch van te gaan Tessa dat je erg moet zeuren in Parijs om je licence in LDF rond te krijgen. Men is hier nog veel behoudender dan in NL gewoonlijk!!!

Mvg. van én succes,

Bruin.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#34 Geplaatst: 2009-09-02 08:33:25

osteopathie -> osteoporose -> luchtlager -> simulatieplatforms -> ruimtevaart

Komen wij nu via de maan weer terug naar Frankrijk?

Met alle respect voor de eruditie en welbespraaktheid van Bruin ;-))

Christian

die dat alles wel boeiend vindt maar weinig LDF-gerelateerd

@ Bruintje:

osteopathie  = manuele geneeswijze (oorspronkelijk op het bottenstelsel gericht, vandaar osteo-)

osteoporose = in plain Nederlands botontkalking

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#35 Geplaatst: 2009-09-02 19:21:51

Nou Christian,

Bruin is niet ver van de logica die ik door vele alternatieve genezers hoor prediken.....

Steven

avatar#6458
tes
Berichten: 12
Reacties: 32

#36 Geplaatst: 2009-09-02 23:32:05

... wat een bijzondere bijdrage, bruin...!

Mijn hersenpan kraakt nog, na het lezen van je uiteenzetting...inhoudelijk waag ik me er dan ook niet aan.

Feit is wel dat het eigenlijke draadje 'ostheopathie'  een tamelijk andere wending '(verkrijgen equivalence) heeft gekregen, wellicht had ik een nieuw draadje moeten beginnen, excuses daarvoor.

Tessa

P.S. mijn collega in spe (mocht het toch ooit allemaal goed komen, al is het via de maan, langs Parijs en weer terug) opperde een auto-entrepeneurschap te starten als een soort gymjuf /begeleider voor (groepjes) kinderen met een of andere motorische problematiek. Kan dat?

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#37 Geplaatst: 2009-09-03 14:23:28

Ja Tessa,

Daar heb je gelijk in van je vm. collega over een AE! Dat is mss. nog de 'next best' optie voor jou.

Ik ben gewoon de HOFNAR van dit forum en zowél Christian-le-Bricoleur als Steven (de medicus) hadden het nog niet helemaal door, dat ik als voormalig fysicus bij een erg groot industrieel labo/concern allerlei specialismen op de hak neem nu achteraf, en oa. in een veel later project wat ging over hart- & vaatziekten.

Maar dat was dus erg veel later. En ik neem mijn eigen tweelingbroer erg serieus die al jaren tobt met een ver gevorderde vorm van reuma van alle gewrichten én hij heeft na vergeefse pogingen via allopatische 'geneeskunst' al jaren baat bij homeopatische middelen, waarbij meeste chemische middelen faalden, voorgeschreven door bevoegde artsen!

Tessa, je bent een Mensendieck therapeute en ik hoop dat je slaagt hier in in LDF, want preventie voor kinderen die al te grote lasten dragen via hun 'cartable' vertaalt zich gewoon veel later door 'rugproblemen'.

Je te dérange?

Of toch niet helemaal over kalk, want ik ben geen chemicus als Christian. Kalk is in de bouwvak een noodzakelijk element -om vreemd genoeg- een elastisch element aan pure cement te geven. Calcium is voor menselijk lichaam een essentieel element op voedingsmiddelen gebied naast andere essentiële elementen om de ruggegraat voldoende op die taak dwz. dragen te voorzien.

Het spijt me Steven dat je als medicus niet inziet dat een bepaalde déficientie op gebied van Calcium grote gevolgen later kan hebben. Want ik ben evenmin een 'botten dokter', zoals de "Tukkers" in mijn geboortestreek die noemden. Het was  een 'kunstenaar' als chirurg om mijn vergroeide voeten uit WOII recht te zetten in de jaren ' 50 van vorige eeuw. Hij moest niets hebben van hokus-pokus figuren in de vorm van Gerard Croiset één van de grootste op gebied van alternatieve geneeswijzen. Hij kon me niet meer helpen, zo zei hij tegen mijn vader, maar het te gekke was dat ik telkens als ik zijn 'energie' als magnetiseur ingestraald kreeg een onvoorstelbaar hoog energetisch niveau had. Want ik liep dan urenlang in de heuvels van Holten met 2 beenbeugels!! De handicap was dus polio, voordat er een medicijn bestond tegen dit virus... Ik bedoel maar...

Bisous van,

Bruintje voor Tessa speciaal. ;-)))

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#38 Geplaatst: 2009-09-04 00:59:44

Met je welnemen, ursus: Gerard Croiset was imho geen alternatieve therapeut maar een helderziende. En tegen polio bestaat bij mijn weten nog steeds geen echt curatief medicijn, alleen een vaccinatie en een behandeling om het lijden te verlichten. Verder zie ik niet hoe een bewegingstherapie kalk aan ontkalkte botten en gewrichten kan toevoegen, hooguit kan een vastzittend gewricht zo weer meer bewegingsvrijheid krijgen. Wel zijn er tegenwoordig middelen in de handel die pretenderen de aanmaak van kraakbeen in gewrichten weer op gang te brengen, zoalsb.v. Treedo.  Meestal gaat het om een mix van glucosamine en chondroïtine (spul uit haaienbeenderen) Heb een aantal ervan zelf geruime tjd gebruikt zonder enig merkbaar effect. Spul is wel duur en wordt niet vergoed.

Ivo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#39 Geplaatst: 2009-09-04 07:44:20

@ Bruin:

< ... want ik ben geen chemicus als Christian >

 

Ik, CvK, ben geen chemicus.  Ik heb ingenieurstaken in de chemische en levensmiddelindustrie vervuld. Mijn beroepsaanduiding is procestechnoloog, engels process engineer.

Nu houd ik me bezig met process scheduling en supply chain management. 

Christian v.K.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#40 Geplaatst: 2009-09-04 21:23:23

Voilà Cristian,

Ik was wetenschappelijk medewerker voor ontwikkeling van fysische meetinstrumenten in één van de grootste labo's van een erg groot concern op voedings- en wasmiddelen gebied in Nederland en daarbuiten. Daar waren dus ook procestechnologen als jij dus was. Mss. heb je gewerkt voor firma's zoals N. of een gelieerde onderneming van van U.

De laatste jaren bij dat concern, heb ik hoogst 'troublante' info als OR-lid vernomen over de politieke machinaties op het hoogst mogelijk nivo incl. het  regeringsnivo!

Dat gaat dan over een niets ontziend figuur wiens naam ik maar liever niet meer noem, want het gaat dan over de president-directeur van oa. Research die een aantal jaren heeft gefunctioneerd als internatonaal voorzitter van dat U-concern én deze figuur heeft ook nog eens een museum in Delft gesticht.

Zeker is dat de gehele labbevolking van hoog tot laag weinig van zijn benadering apprecieerde. Hij stuurde in de 'research periode' het hoofd van de wetenschappelijke bib. gewoon de laan uit. Maar die is dus later wél Rechter geworden bij de Ondernemingskamer te A'dam.

Dit alles heeft niets te maken met het onderwerp in deze discussie, maar dit forum laat alleen maar die van cees zien en van jou dus Christian! in edit-scherm.

Groeten van ergens een vakbroeder en merci voor je correctie/aanvulling,

Bruintje.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#41 Geplaatst: 2009-09-08 22:06:26

Bruin,

U domineert menig draadje, u noemt zich de hofnar van dit forum.

Voor mij bent u de risée van Alle 'Ollanders die in F verblijven, ik begin me zelfs te schamen.

Mocht iemand mij vragen waarom ik dit forum steeds minder bezoek, dan bent u het antwoord.

Peter.

avatar#9184
Frommel
Berichten: 0
Reacties: 2

#42 Geplaatst: 2011-06-18 20:42:39

Hallo,

ik reageer op een behoorlijk oud topic zie ik, maar ik kwam hier omdat ik op zoek ben naar een oefentherapeut Mensendieck. Nu weet ik dat dit een typisch nederlands beroep is, maar weet iemand of het Tes gelukt is haar equivalence te verkrijgen? En dan nog belangrijker; waar ergens in Frankrijk zij zich bevind?

Ik ben erg blij met mijn osteopathe maar ik denk/weet dat mijn houding niet te best is en dat ik dus baat zou kunnen hebben bij mensendieck of cesartherapie.

Iemand een idee?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#43 Geplaatst: 2011-06-18 21:28:37

Bij mijn weten heeft Tess haar erkenning in F. Advies haar even privé te mailen, zie de knop onder één van haar posts.

Steven

avatar#9184
Frommel
Berichten: 0
Reacties: 2

#44 Geplaatst: 2011-06-19 15:08:53

Dank! Zover had ik dit forum nog niet onderzocht....

avatar#9252
Carina & John
Berichten: 2
Reacties: 22

#45 Geplaatst: 2011-07-24 20:02:03

Beste mensen,

Alhoewel dit draadje eigenlijk al niet zo actueel meer is wil ik graag reageren. 

Ten eerste iets uitleg over de osteopathie. Osteopathie is een manuele geneeswijze die is ontwikkeld door een Amerikaanse arts Andrew Taylor Still uit onvrede met de regulier medische methoden van zijn tijd (kwikpreparaten, aderlatingen e.d.). Hij heeft een nadere studie gemaakt van de methoden van rondreizende "bonesetters" die succesvoller waren dan hij als arts was met de toenmalige methoden. Hij heeft veel anatomisch onderzoek gedaan door ontledingen van oorlogslachtoffers. Daarnaast was Stiil predikant en landbouwer en had hij een diep respect voor de natuur en geloofde hij dat de schepper de mens perfect had gemaakt.

Hij formuleerde vier basisprincipes:

1. Het lichaam is een functionele eenheid;

2. Structuur en functie beinvloeden elkaar.

3. Onbelemmerde stroming van all lichaamsvochten, zoals bloed, lymfe en vocht tussen en in de cellen is een voorwaarde voor gezondheid;

4. het lichaam heeft zelfgenezende en zelfregulerende vermogens.

Een bekend citaat van hem is:

“To find health should be the object of the doctor. Anybody can find disease”.

En met deze basisprincipes ontwikkelde hij een manuele geneeswijze, waarbij het doel is om met je handen te diagnosticeren en te behandelen. Het is doel is om het functioneren te herstellen en het zelfgenezend vermogen te stimuleren. De osteopaat hanteert daarbij vele methoden en technieken. Soms bestaat dat uit het verbeteren van de beweeglijkheid van botten en gewrichten door middel van mobilisaties of manipulaties. Dat eerste kennen we ook van de fysiotherapeut en de tweede ook van de manuele therapeut of chiropractor. Maar de osteopaat gebruikt daarnaast een brede waaier aan andere technieken. Zo kan een osteopaat bijvoorbeeld bindweefselstructuren, bloedvaten, zenuwen, lymfewegen en organen met manuele technieken behandelen. Een goede osteopaat behandeld zowel spieren, bind-en steunweefsel als organen en het zenuwstelsel. Daarbij is het zo dat de osteopaat op zoek gaat naar een verminderde beweeglijkheid of functioneren van lichhamsonderdelen en streeft naar een verbeterde functie met inachtneming van bovenvermelde principes.

Ten tweede: iets over alternatieve geneeswijzen.

Binnen de osteopathie is het juist zo dat je individueel per patient kijkt wat je vindt qua functiestoornissen en bewegingsstoornissen. Je behandeld ieder patient anders, want iedere patient is uniek. In de reguliere geneeswijze is men daarvan grotendeels van afgestapt. Om tijd te sparen en economisch te handelen gaat men in de reguliere geneeskunde steeds meer over tot standaardisren en protocolliseren. Door met standaarden te werken kun je beter onderzoek doen. Dit heeft zeker voordelen, maar ook nadelen. Een voordeel is dat je bepaalde standaard medische handelswijzen met elkaar kunt vergelijken en daarbij de beste en meest efficiente methoden kunt kiezen. Maar er is ook een nadeel. Door protocolmatig te werken kan de medicus vervallen tot  het volgen van standaardwerkwijzen en daarbij de unieke situatie van de patient uit het oog verliezen. Zelf heb ik 20 jaar gewerkt als bedrijfsarts. Daarbij zag ik dat er in toenemende mate protocolmatig werd gewerkt. In de praktijk werkt dat zo dat de (bedrijfs-) arts zijn onderzoek en vraaggesprek richt naar het protocol. ----to be continued----

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#46 Geplaatst: 2011-07-24 21:32:51

John,

Gelukkig zit je in de forumafdeling "Entre Bavards" en daar mag je ongestraft onzin verkondigen.

Steven

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#47 Geplaatst: 2011-07-24 21:34:49

Ja, wat is er eigenlijk mis met bovengenoemde aderlatingen?

avatar#9252
Carina & John
Berichten: 2
Reacties: 22

#48 Geplaatst: 2011-07-24 21:45:21

Vervolg:

Bij het protocol lage rugklachten bijvoorbeeld is het zo dat de bedrijfsarts ernstige (specifieke) klachten moet uitsluiten. Als er geen specifieke klachten kunnen worden aangetoond wordt er vanuit gegaan dat er een sterke psychosomatische component zal zijn. Nu is de botteleneck dat de meeste bedrijfsartsen geen goed onderzoek kunnen doen naar rugklachten en dus worden de meeste rugklachten afgedaan als psychosomatisch. Wat men niet kent, ziet men niet. Voor mij is dit aanleiding geweest om destijds nadere scholing te volgen op het gebied van onderzoek en later ook behandeling van klachten van het bewegingsapparaat. Een wereld ging voor mij open en ik ontdekte dat je met je handen meer kan voelen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden na mijn regulier medische opleiding. En na goed onderzoek kun je ook veel beter (buitenprotocolair) verwijzen en als bedrijfsarts veel betere resutaten behalen voor je patient en het bedrijf waar hij/zij voor werkt. Maar .... dat is niet evidence based...

Ten derde: iets over evidence based.

Binnen de reguliere geneeskunde wil men graag overkomen als een exacte wetenschap en men propageert daarbij een wetenschappelijk geneeskunde: evidence based medicine. Daarbij wil men doen voorkomen dat de reguliere geneeskunde op zuivere wetenschappelijk basis is vormgegeven. In nederland is een vereniging tegen kwakzalverij actief die dit helemaal aandikt. Ze pretendeert dat de reguliere geneeskunde op wetenschap gegrondvest is en wil alternatieve of complementaire geneeswijzen het liefst bij wet verbieden. Maar dit is absolute onzin!!

Binnen de geneeskunde is minder dan de helft wetenschappelijk bewezen. En dat is ook logisch want bepaalde zaken laten zich niet wetenschappelijk onderzoeken. Dat kan aan de aard van het onderwerp liggen of simpelweg aan het feit dat er geen financieel belanghebbende partij is die het onderzoek financieert.

Verder speelt er ook de altijd weer ordiniare machtsstrijd. En daarbij is het niet anders dan in de rest van de wereld: de machtige en rijke partij legt zijn wil op aan de mindere machtige partij. En de farmaceutische industrie is een zeer machtige partij. Om een voorbeeld te noemen: het Vioxx drama. Vioxx was een pijnstiller die snel op de markt kwam en maar voor een beperkt indicatiegebied was getest. 90 % van de artsen schreef dit echter buiten het indicatiegebied voor. Al spoedig bleek dit middel bij een groot aantal mensen een forse schade te geven aan het hart en velen zijn hieraan overleden. Het middel werd van de markt gehaald en de de juridische claims werden afgekocht.

En terwijl de vereniging tegen kwakzalverij zelfs nu nog de zaak van Sylvia Millecam aanhaalt tegen de altenatieve geneeswijzen hoor je nagenoeg niets over het veel grotere VIOXX drama.

Tenslotte:

Ik heb dit geschreven als reactie op deze draad. Onbegrip over de osteopathie en alternatieve geneeswijzen was daarbij de aanleiding.

Maar even terug naar de oorspronkelijk vragensteller. Als bricoleur ligt het gevaar op de loer voor een eenzijdige belasting. En het lichaam wil variatie. Sta je langdurig in een voorovergebogen houding varieer dan met oefeningen waar je achteroverbuigt. Stop tijdig en ga een fors eind wandelen. Span je langdurig spieren aan zorg dan als afwisssling voor volledige ontspanning. Plan je werkzaamheden zo dat je zware werkzaamheden afwisseld met lichtere werkzaamheden.  Gebruik hulpmiddelen waar mogelijk en zorg voor veiligheid en persoonlijke beschermingsmiddelen. En bovenal: voel je god in frankrijk en relax en geniet op tijd!

avatar#9252
Carina & John
Berichten: 2
Reacties: 22

#49 Geplaatst: 2011-07-24 22:14:46

Reactie op Steven:

Jammer dat je niet wat verder kan komen dan deze opmerking waar ik niet veel mee kan.

avatar#9252
Carina & John
Berichten: 2
Reacties: 22

#50 Geplaatst: 2011-07-24 22:19:33

Reactie op Jean Paul chateau:

Met aderlatingen is niks mis. Ze doen het zelfs nu nog bij mensen met ijzerstapelingsstoornissen, maar het wordt pas echt mis als het het medisch antwoord is op allerlei medische problemen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#51 Geplaatst: 2011-07-24 22:26:28

John,

Als je de moeite neemt om even de draad van het begin af te volgen, weet je precies wat ik van osteopathie vind.

Ik gun mensen hun overtuigingen maar behoud me het recht voor daar een mening over te geven.

Je kunt er nog zulke lappen tekst aan toevoegen, je overtuigt me er echt niet mee.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#52 Geplaatst: 2011-07-25 10:32:24

Ik heb echt geen zin om mijn drie jaar geleden draad met alle ins en out weer te gaan ontrafelen, en misschien staat wat ik nu ga schrijven er wel in; ik ben naar een osteopaat geweest en ik heb nadien nooit last meer gehad in die vorm.

Ik wilde niet naar een “bottenkraker” gaan omdat iemand zijn ervaring vertelde en zei dat hij telkens terug moest omdat de ruimte tussen de botten steeds groter werd en daardoor het probleem dus ook.

Welnu, de osteopaat die wij hebben werkt idd zoals john beschreven heeft, en ik ben uiterst tevreden.

Wat een ander daarvan denkt zal me m’n reet roesten, ik geloof net zo min in medicijnen als een koe in vliegen, als het niet uiterst noodzakelijk is niet aan beginnen.

Het staat gelukkig de mens vrij te handelen zoals hij wil, en ik schaam me ook dat enkele rijken bepalen welke medicijnen en behandelingen goed zijn en voor wie ze zijn.

Ik vind het verschrikkelijk dat men miljarden uitgeeft om de mens vol te proppen met chemische shit, en een jongentje wat door toedoen van schoften in een situatie is beland waarvan de medische behandeling dan ook nog eens NIET binnen de reguliere geneeskunst valt, dus niet kan worden goedgekeurd, en dus niet wordt betaald.

Mensen die zo ijdel en onnozel zijn en zich volvreten met pillen omdat ze zo mooi willen zijn,

Hebben dan helaas de pech dat ze het loodje leggen, men is niet verplicht alles maar te eten wat de media en de maatschappij ons voorschrijft.

Fransen zijn de toppers in het eten van pillen, sommigen zo schrikbarend veel dat ik me afvraag of die mensen wel weten dat er een bijsluiter in het doosje zit.

Ik geloof noch in het een, noch in het ander, waar je als levend wezen in moet geloven is in jezelf.

Zoek altijd allereerst de oplossing bij jezelf voor dat je die bij een arts zoekt, en vaak kun je al heel veel genezen zonder dat de dokter er aan te pas komt.

Het is te triest voor woorden dat men in de toekomst bepaalde ziektes niet meer kan genezen of behandelen omdat we ons immuun gevreten hebben.

Ik geef iedereen hier gelijk, maar ik weet beter wat goed voor me is.

Cees.

Ps, ik zoek een osteopaat in israel voor een vriend van mij die door de dood van zijn zoontje zo in de stress is geschoten dat hij nu amper kan lopen.

(heeft niets met Frankrijk te maken maar ik kan niets vinden, en er zijn wel meer bizarre vragen hier beantwoordt omdat hier een kleurrijke bonte verzameling van boeiende mensen rondwandelt)

avatar#9252
Carina & John
Berichten: 2
Reacties: 22

#53 Geplaatst: 2011-07-25 12:17:09

Dag Cees,

Het was niet mijn bedoeling om een hele discussie op gang te brengen. En inderdaad iedereen (uiteraard Steven ook) mag zijn eigen mening en ervaring hierin hebben. Ik wilde slechts wat toelichting geven omdat de osteopathie vaak onbekend is.

Voor een osteopaat in israel kun je hier zoeken: http://www.osteopathy.co.il/directory/

Ik zag dat er zelfs een bij zat met een PhD. , docterstitel met een nederlands klinkende naam: Emile van der Merwe.

Een goede osteopaat kan en zal ook doorverwijzen indien dat nodig is.

Vriendelijke groeten,

John van der Woude

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#54 Geplaatst: 2011-07-25 16:57:06

Beste Forumleden,

Wat jammer nu dat Steven het nodig vindt om een discussie, het maakt niet uit welke, te bestempelen als onzin.

In LDF zouden we wat meer tolerantie mogen en kunnen verwachten van landgenoten.

Dat is toch één van de redenen waarom we naar Frankrijk zijn gegaan.

Het met respect omgaan met afwijkende meningen is een kenmerk van beschaving.

Met respectvolle en vriendelijke groeten,

Peter

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#55 Geplaatst: 2011-07-26 10:16:37

Peter,

"Wat jammer nu dat Steven het nodig vindt om een discussie, het maakt niet uit welke, te bestempelen als onzin."

Je hebt mijn reactie niet goed gelezen of niet gesnapt.

Ten eerste heb ik niet de hele discussie als onzin bestempeld maar alleen de osteopathie en met name wat John erover schreef. 

En ik heb mij beperkt tot dit onderwerp. Waar "het maakt niet uit welke" vandaan komt, begrijp ik niet.

Dit heeft niets te maken met de persoon John die ik bij mijn weten niet ken maar met zijn opvatting over osteopathie. Dit heeft niets met gebrek aan respect te maken. Ik denk zelfs, gezien zijn website die ik uitgebreid gelezen heb, dat hij zijn beroep gewetensvol uitoefent. Hij zit alleen op het verkeerde spoor.

Steven 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#56 Geplaatst: 2011-07-26 10:26:17

Als er iemand altijd respect voor anderen heeft denk ik dat het Steven wel is.

Ik denk dat de dokter ook zo reageerde omdat John een draad oprakelt van drie jaar geleden, waarvan in die tijd (ongeveer ook deze tijd van het jaar) de meeste zin en onzin erover is gezegd en beschreven, een jaar later weer wordt opgerakeld om weer eens die ellenlange discussies te gaan voeren, en twee jaar later komt er weer een “predikant” om de boodschap nog eens te benadrukken.

Voor mij prima, ik heb mijn mening daarover al gezegd en ben blij ermee geholpen te zijn, ben nog blijer van John het adres te hebben gekregen voor mijn vrienden (bedankt John) maar ik kan me voorstellen dat Steven denkt “nee hé, niet wéér!”

Cees.