Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Een (nood)deur maken

Auteur Bericht

avatar#4508
Truusje
Berichten: 11
Reacties: 34

#0 Geplaatst: 2008-07-02 21:01:47

Dag allemaal,

Weer eens een beetje een rare vraag.

Ik heb een stal met 2 metalen schuifdeuren van pakembeet 2 x 2 erin.

Nu zijn allebei die dingen al een behoorlijke tijd gammel maar ach met een beetje duw- en trekwerk lukte het openen en sluiten wel weer. Zo vaak gebruik ik ze nou ook weer niet.

Maar ja hoor, net voor de natte moesson van vandaag dondert het hele zootje uit dat wat het bij elkaar hield. Geen schuiven meer aan.

Ik heb geen lasaparatuur en zou eigenlijk graag een zo snel en goedkoop mogelijke oplossing hebben om er weer normaal in en uit te kunnen. Láter ga ik het misschien wel mooi en netjes maken maar nu moet het gewoon snel en voor een knaak dicht.

Tips hoe ik dat ga doen?

Ik heb zitten denken om een heel goedkope (binnen) deur met kozijn te kopen bij een brico en die dan een likje verf te geven tegen de allerergste rot. Dat dekt dan zeg maar de helft van de opening. In de andere helft van die 7 x 7 tuinpalen met spijkerpluggen in het steen rossen en dan een plaatje hout of dik plastic ervoor. Het hoeft geen schoonheidsprijs te verdienen, het moet gewoon even origineel ramwerk zijn.

Benieuwd wat jullie oplossing is.

Groetje,

Truus

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2008-07-02 21:12:59

Lijkt me een goeie noodoplossing. En misschien zelfs een aardig permanente. Ik heb nu 3 jaar geleden ook zo'n 35-euro-deur-met-kozijn als achterdeur gemonteerd. Wel ettelijke lagen verf op de deur en ditto goeie beits op het kozijn (ook, eigenlijk vooral aan de kant die tegen de stenen aanzit, en van onder), alles afgewerkt met twee lagen bootlak. Zit nog steeds perfect. Geen kromtrekken of rot terwijl het toch aan de vochtigste kant van het huis zit. Kieren tussen kozijn en muur wel afdichten met PUR-gel of zoiets.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-07-03 07:45:46

Truus,

als je het niet voor één knaak wilt doen maar voor drie of vier:

bekijk eens de oplossingen die ik in de rubriek klussen en bouwen\luiken en buitendeuren beschreven heb.

Christian von Klösterlein

avatar#4508
Truusje
Berichten: 11
Reacties: 34

#3 Geplaatst: 2008-07-03 13:44:16

Christian die rubriek had ik uiteraard gelezen ;-). Maar ik vind dat zo zonde van het geld. Óf ik ga over een tijdje serieus die stal verbouwen óf ik ga de boel verkopen. Iedere knaak die ik méér uitgeef dan de ene die ik in gedachten heb is weggegooid geld. En ik ben een Ollander hè :-).

Ivo dank je voor de toelichting. Ik heb nog nooit ramen/deuren/kozijnen gedaan dus dit wordt weer een geheel nieuwe ervaring.

Is pur GEL iets anders dan pur SCHUIM? Ik kan het wel opzoeken denk ik maar misschien wil je het uitleggen en gelijk zeggen wanneer je het een en wanneer je het ander 'moet' gebruiken.

Groetje!

Truus

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2008-07-03 17:25:34

Allez allez, Truuske!

just do it, voor mij was het ook de eerste keer. En je hebt nog mazzel ook dat het qua visueel effect niet zo nauw luistert, kun je mooi oefenen. In mijn geval bleek het -na verwijdering van de oude deur en kozijn- ontstane gat in de muur zo ongeveer trapeziumvormig te zijn terwijl het nieuwe deurkozijn toch echt haaks was, én groter dan het gat... Dus paar uur bezig geweest met het op maat hakken van parpaing-stenen... Maar dat hoeft bij jou niet, je kunt met de passing spelen want als de deur plus kozijn te kort zijn dan kun je het van onder (dan dus een drempel, heeft nog nut ook) of van boven opvullen, hè. En als ze te lang zijn dan valt er wellicht een gleufje uit te graven. Dat andere deel kun je natuurlijk helemaal op maat maken met die tuinpalen.

Het monteren van een kozijn stelt op zich geen bal voor, gewoon wat speciale pluggen en bouten kopen (setjes van te koop bij brico) en een goed zware, liefst pneumatische hamerboor met een behoorlijke steenboor gebruiken. Kozijnen wel voorboren, als ze het nog niet zijn, en met zo'n speciale boor (heet dat soevereinboor?) een schuin randje draaien zodat de kop van de schroef verzinkt. Houdt jasmouwen heel en zo en de oneffenheid valt met hechthout weg te werken. Wel vooraf HEEL GOED EN PRECIES METEN opdat alles in zowel het verticale als het horizontale vlak correct waterpas staat zodat je niet in steen hoeft te hakken of anders de kozijnen afschaven en opnieuw tig keer verven en lakken. Want dat soort ellende openbaart zich volgens de wet van Murphy natuurlijk pas als je alles net mooi in al die lagen verf, beits en de rest hebt gezet en die lagen opgedroogd zijn. Ik heb dus -ten einde raad- de stenen maar weggehakt en later de oneffenheden afgesmeerd i.p.v. het prachtig glimmende kozijn (duurde daaagen voor het droog was) af te schaven. 

PUR gel doet hetzelfde als PUR-schuim, het waterdicht en flexibel opvullen van kieren. Alleen spuit het niet zo idioot alle kanten op en heb je dus geen vlekken op je kleren die je er nooit meer afkrijgt, hoef je je handen niet af te schuren en geen snelgedroogde, vlekken achterlatende, vloerlak en muurverf meetrekkende klodders vies gelig/oranje schuim van overal te verwijderen. I love the stuff! Schuim zou ik alleen nog maar gebruiken als er ontzettend diepe kieren (dus b.v. hele dikke kozijnen) voorkomen. Want dat is het enige voordeel van schuim boven gel, het komt dieper de kier in. Ik heb het spul ontdekt en gekocht bij Pagot Savoie, dat is een professionele bouwmaterialenhandel. Bij de hobby-bricos heb ik het nog niet gezien. Maar dat zegt ook niet alles.

Bonne chance!