Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Kosten Notaris bij verkoop

Auteur Bericht

avatar#4214
Eugene(70)
Berichten: 13
Reacties: 37

#0 Geplaatst: 2008-07-14 09:43:47

Ondanks de zoek functie, heb ik helaas niets kunnen vinden, vandaar mijn vraag.

Ik heb in 2006 een huis gekocht, daarbij stond oon een grange/cave te koop.

Deze wil ik gaan verkopen, nu krijg ik al een paar maal de vraag wat de notaris kosten zijn bij verkoop.

Ik dacht altijd zo rond de 10%, maar krijg als reactie terug, veel meer !

Wie kan me advies geven vwb de notariskosten.

P.S. de grange gaat niet weg voor de hoofdprijs, klein bedrag dus.

Groet,

Eugene

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#1 Geplaatst: 2008-07-14 17:06:44

Beste Eugène,

Ik ben bang dat IK je niet zo goed begrijp.

Wat begrijp ik dan niet zo goed?

Je schrijft dat je in 2006 een huis hebt gekocht met als optie? een grange/cave die je nu wél wilt kopen? Of verkopen dan?

Als verkoper betaal je de lasten van een makelaar (courtage)...als koper betaal je vrijwel alles. De notariskosten vgls. vast tarief kunnen binnen de totale verkoopsom liggen...hoeveel % weet ik even niet, maar ca. 10 á 12% van totale verkoopsom, incl. die courtage van makelaar lijkt me niet ongebruikelijk.

LET OP : dat is dus all inclusive. een notaris mag in Fr. ook makelaar zijn...dus???

Erik.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#2 Geplaatst: 2008-07-14 17:25:33

Eugene,

misschien bedoelt men dat je de grange met een stuk grond eerst kadastraal van de rest van je bezit moet afsplitsen voor je hem kunt verkopen. Daar zijn notariskosten van de splitsingsacte aan verbonden, plus ook nog die van een geometre en zo voor de kadastrale melding. Dat soort bedragen kan inderdaad best behoorlijk oplopen en transacties voor kleine bedragen (b.v. grondpercelen) minder rendabel of zelfs onrendabel maken. Je kunt proberen ook die kosten de koper in de maag te splitsen (of ze te delen) maar dat wordt bij een klein bedrag misschien wat al te grijs?

De verkoopakte kost je niks, de kosten zijn voor de koper. Laat je de verkoop en bijbehorende publiciteit door een makelaar verzorgen dan kost het je courtage (bij mini-bedragen meestal geen klein percentage maar vast bedrag of hoog percentage). Treedt de notaris als verkoper voor je op dan betaal je ook courtage aan de notaris. Maar dus NIET de aktekosten, die zijn voor de koper.

avatar#4214
Eugene(70)
Berichten: 13
Reacties: 37

#3 Geplaatst: 2008-07-15 08:17:24

Misschien was het idd niet zo duidelijk.

Ik heb een huis gekocht in 2006, tesamen bij het huis heb ik een klein stukje grond en een grange/cave gekocht, dus alles in 1 koop voor 1 prijs. De grange staat op ongeveer 75 meter van mijn huis vandaan.

Nu wil ik van die grange / cave af, ik heb voldoende werk aan mijn huis, en heb niet de intentie iets met de grange te gaan doen.

Ik heb de grange te koop staan, en krijg de vraag wat de notariskosten gaan worden. Ik ging uit, net zoals bij de koop, ongveer 10%, maar daar wordt aan getwijfeld, vandaar mijn vraag wat de notariskosten voor de koper gaan worden bij verkoop. Ben uiteraard ook benieuwd hoe de Plus Value berekent gaat worden aangezien voor de grange geen specifiek bedrag is vastgesteld.

Hopelijk is het nu wat duidelijker.

Eugene

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2008-07-16 17:32:57

Op internet is een flink aantal rekenmachines te vinden die de notariskosten uitrekenen bij de verkoop van onroerend goed, huizen, stukken grond, bouwsels enz. Onder notariskosten moet je dus niet de overdrachtskosten (5,09% verstaan). Deze droits de mutation zijn niet voor de notaris. De beloning voor de notaris staat vast en is degressief, hoe lager de verkoopwaarden, hoe hoger het percentage voor de notaris. De Parijse notarissen hebben een goeie machine en ook Le site immobilier.

Wim

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2008-07-16 21:11:25

Toch vrees ik dat dat in dit specifieke geval niet gaat helpen. Eugene kocht, aldus zijn jongste relaas, destijds voor één bedrag 2 separate percelen met opstallen zonder dat de afzonderlijke waarden per perceel zijn bepaald en vastgelegd. Nu wil hij één ervan -met een landbouwschuur erop, dus feitelijk bedrijfsonroerend goed- verkopen. Probleem 1 is: berekening plus value want wat was de waarde van dat ene perceel met schuur toen? en probleem 2: moet het als bedrijfsobject (landbouwgrond en -schuur; SAFER???) of als (potentiele) woonruimte of als braakliggend terrein (als de schuur bouwvallig is) worden verkocht? Want de kosten verschillen per situatie.

Ik denk dat alleen een bezoek aan een echt goede notaris helderheid gaat brengen. Of misschien weet Wim van T. er wat op?

avatar#4214
Eugene(70)
Berichten: 13
Reacties: 37

#6 Geplaatst: 2008-07-17 09:15:54

Dat is inderdaad ook de vraag, probleem, waarover wordt de Plus Value berekent.

Ik ga de 31e naar mijn huis, en ga de notaris daar maar een bezoekje brengen, eens zien wat daaruit komt, en welk advies zij geeft.

Bedankt voor de info vwb de websites over de notariskosten, beiden komen redelijk overeen, en geeft een goede indicatie van de kosten.

Groet,

Eugene