Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

nederlanders gezocht om in de morvan te werken.

Auteur Bericht

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#0 Geplaatst: 2008-07-16 21:05:06

voorop de homepage van deze site en 'iedereen' spreekt me erop aan: niks voor jullie? ze zoeken mensen die in de morvan aan de slag willen. een gebied met een lage bevolkingsdichtheid en een relatief kort zomerseizoen, waar het veel regent en de winters pittig kunnen zijn. niet echt een gebied waar je goed geld kunt verdienen behalve misschien in de (ver)bouw.

ik zie o.a. ter overname:

de auberge in chaumard. altijd al 's winters gesloten omdat er dan te weinig gasten zijn. een dorpje met ongeveer 200 inwoners waar 's winters de helft van de huizen leeg staat.... allemaal van nederlanders

 en

de stomerij in chateau chinon, steeds meer winkels sluiten in dit stadje en als je in februari uit eten wilt is er welgeteld één restaurant open waar je bijna de enige klant bent.

'ons' gehucht loopt leeg. er zijn nog slechts 2 huizen vast bewoond, de rest staat leeg of is in gebruik als tweede huis. ik hou van dit gebied, heb er mijn hart aan verpand én zie ook goed wat het betekent om hier vast te wonen en werken.

waarom nou nederlanders stimuleren hier een nieuw leven op te bouwen? hebben die hier echt een kans?

waarom niet juist jonge fransen hiernaartoe gehaald of de jongeren uit de omgeving betere kansen geboden om in de buurt van hun familie te wonen en werken. kun je niet beter voorkomen dat die wegtrekken naar de grotere steden?

marjorie (die komend weekend weer naar de morvan vertrekt voor een paar weken)

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2008-07-17 12:26:28

Ik denk, Marjorie, dat je het antwoord zelf al geeft en kent. Als je als ondernemer -dat ben jij toch ook?- iets wilt verdienen dan moet er omzetpotentieel zijn. Als je als garagist of restaurateur of bakker of hotelhouder een paar dorpjes moet bedienen waar de ene helft van de huizen uit vakantieverblijven van NL-ers bestaat (die hun auto in NL laten onderhouden, zelf koken en hun pandjes opknappen) en de andere helft of leegstaat of door autoloze bejaarden zonder financiele armslag wordt bewoond, dan is dat verdienpotentieel er gewoon niet.

De kosten echter wel. Want voeg daar de vooraf af te dragen loodzware sociale en zorgafdrachten en de rest van de Franse burocratische en andere verplichtingen bij en de optelsom wordt duidelijk: niet doen. Je verdient er niks en zult er ook nooit iets verdienen, zelfs al betaal je de eerste jaren geen huur of pacht aan de gemeente of wie ook. En de langere termijn is alleen nog uitzichtlozer want de overheid zal toch niet in de eeuwigheid het ondernemingrisico willen blijven verlichten.

Anders dan de vele Frankrijkgekke Nederlanders kennen de Morvandiaux dat zo goed als kansloze ondernemingsklimaat wel, het is immers hun eigen streek. Et voilà, ze trekken dus naar plaatsen waar nog wel een boterham te verdienen valt. Dat is niets bijzonders, het gebeurt overal, al eeuwen lang. Ik bewonder het initiatief van Jan van der Lee op zich wel vanwege het hoge gehalte aan idealisme maar vind tegelijkertijd dat er aanzienlijk grondiger en objectiever informatie aangedragen moet worden over het ondernemen in ontvolkende streken van Frankrijk. Alleen wat kreten slaken over de mooie omgeving en de -voor mijn gevoel imaginaire- kansen vind ik niet objectief en ook niet netjes. Daar verandert dat verhaal van die ene succesvolle fysio (voor mijn gevoel zo'n beetje de enige professie met nog een beetje kans van slagen in een grotendeels vergrijsde streek) ook maar bitter weinig aan.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-07-17 13:33:53

erger nog; er komen bakkenvol mensen op de uitnodiging van Jan af, mensen die al jaren lopen te zuchten tegen de verhuizing naar frankrijk, "want och wat willen we graag maar hoe moet dat met werken, ik kan mijn baan toch niet opzeggen, hoe vind ik daar een inkomen?" en voila, daar komt maar zo dé kans van je leven, in een van de mooiste streken van frankrijk nog wel, en kijk die huizenprijzen eens karel, daar koop je hier nog geen garagebox voor ! ohh karel, wanneer gaan we ?

karel sleept zijn chef naar het bureau en verteld hem vol trots dat tie gaat emigreren, ik ben nederland al jaren kotszat chef, en nu heb ik de kans, een boekwinkel in frankrijk, én, ik heb nog hulp ook, gratis !

jaja, en volgend jaar staat karel bij de gemeente, och hedemeteet, wist ik veel dat er geen hond in de winkel komt dan alleen die paar franse oudjes met hun leesbrilletjes die elke dag de sud-ouest van tachtig centimes kopen.

het gaat U allen goed hoor, maar zoals mijn moeder altijd zegt,

"bezint eer ge begint"

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2008-07-17 21:47:55

Tja, de Morvan. Wij waren ooit een weekje op wandelvakantie in de Morvan. De chambre d'hotes bleek beheerd te worden door Nederlandssprekenden. Het was een klein kasteeltje mèt zwembad (brr). Het ontbijt bestond uit geroosterd brood met Douwe Egberts koffie, koffiemelk en gekookte eitje........ Verder zeg ik niets. De omgeving vonden we prachtig, heerlijke wandelingen gemaakt ( het was ook erg mooi weer). Maar verder? De winter begint vroeg, het kan er flink vriezen en het regent niet te weinig in het voorjaar. Het is op 800 km van NL dus...... Vol met NLanders.

Frankrijk kent vele gebieden die bijna ontvolkt waren. Na WO I, nadat twee-derde van de jonge mannen waren afgeslacht, waren er gebieden waar geen mens meer kon leven. Denk maar aan de Hautes-Pyrenees, Ariège, Ardèche etc. Na mei 1968, teleurgesteld, hebben hele groepen Franse jongeren zich gevestigd in onherbergzame oorden, in communes, om autarkisch, een nieuw leven te beginnen. Daar zijn nog steeds "restverschijnselen" van in de Ariège, Ardèche, Plateau Millesvaches (Corrèze) en de Vosges.

Ook zijn er departementen met "neo-ruraux" waar inmiddels weer een toename is in bevolkingsaantal bv de Gers. Een deel zijn natuurlijk de neo-ruraux "à l'aise" die een leuke hobby uitoefenen bv weven, houtbewerking, poterie etc en niet afhankelijk zijn van de verkoop. Leuk op de markt  een kraampje en verder een zorgeloos bestaan. 

Natuurlijk is dit departement veel aantrekkelijker qua klimaat, qua cultuur en mentaliteit als de Morvan. De Gascons zijn open, vrolijk en altijd in voor een feestje. Beetje gegeneraliseerd maar toch.  

Verder zie je de "marginaux" de stedelingen met weinig centen die een beter leven zoeken op het platteland, gezonder voor de kinderen, moestuin. RMI en/of werken met cheques d'emploi.  Dan heb je nog de mega-marginaux, de SDF die niet meer in de stad wil wonen maar ook nog geen grond onder zijn voeten heeft om zelfstandig een bestaan op te bouwen.

Dan zijn er nog de vele petit producteurs van divers internationaal allooi die hard werken om hun kwalitatief goed BIO-produkt te produceren èn te commercialiseren.

Ik weet niet wat het is, maar de Morvan is gewoon veel minder aantrekkelijk. Misschien moeten ze het toch meer gooien op Ecolo's bv Duitsers of NL die graag wat zelfvoorzienend willen werken. Misschien moet de Conseil General en de Chambre d'Agriculture/Métiers toch meer doen aan het aantrekken van BIO-agriculteurs. Uiteindelijk is het de landbouw die het moet doen. Dan komen de ondersteunende diensten vanzelf wel.

Ingrid

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#4 Geplaatst: 2008-07-18 07:54:12

dat is nou net het bijzondere van de morvan, je moet ervan houden: beetje ruig, van oudsher al dunbevolkt, niet echt geschikt voor wat intensievere landbouw of veeteelt, je moet er wat meer  moeite doen voor alles. maar "gewoon veel minder aantrekkelijk"??? wat een oordeel! 't is maar wat je zoekt.

ik vind het alleen zo'n loos gebaar om nou allemaal hollanders aan te trekken om de gaten daar op te vullen terwijl er zat fransen in die streek zijn die bv iedere dag 2 uur rijden naar dijon om naar hun werk te gaan of verhuizen naar de stad. en dat daar dan een intermediair zijn brood aan verdient terwijl er daar in de meeste beroepen geen droog brood te verdienen valt.

ik mis ook wat creativiteit. gewoon die bedrijfjes voortzetten? of nadenken over nieuwe concepten waarbij bijvoorbeeld zoals in nederland op het platteland meerdere zaken gecombineerd worden: de stomerij in de alimentation en daar ook meteen een postagentschap, vvv e.d.

al eens in chateau chinon in de nieuwe vvv geweest? groot en mooi en verder vooral leeg het grootste deel van het jaar....

salut,

marjorie

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2008-07-18 08:14:34

Hier in les Landes is in het kleinste dorpje met 200 inwoners een restaurant-bar, annex stomerij, annex postagentschap en depot de pain.  Men vertelt mij dat het met hulp is van de CG. Het echtpaar maakt veel uren maar iedereen is blij want het houdt het dorp leefbaar. Maar eerlijk gezegd, de dorpen zijn hier niet echt ontvolkt.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2008-07-18 08:48:42

Ivo slaat de spijker op de kop. Als er geen werk is, gaan de mensen weg. Als het ze in "de stad" beter gaat, kopen ze vaak een huisje als "résidence secondaire" in hun oude dorpje maar blijft het 's winters een kale boel. Het aantrekken van bedrijvigheid is vaak een prioriteit van diverse préfectures (met allerlei subsidies) maar als het om een min of meer beschermd natuurgebied gaat gebeurt dat niet.

En openbaar vervoer is er al helemaal nauwelijks in de rurale gebieden, dus hoe je verplaatsen?

Bovendien, er is steeds minder arbeidsintensieve industrie. De Morvan zal het dus moeten hebben van toeristische activiteiten van met name chambres d'hôtes voor lieden die voor de natuur komen.

Mocht je als ondernemer de moed hebben opgebracht om je te vestigen, dien je je drie slagen in de rondte te werken om het hoofd boven water te houden en niet bedolven te raken onder de "paperasserie".

In mijn streek was het gebruikelijk dat jongeren naast hun baan al of niet samen met de familie een huis opknappen. Vaak geholpen door de ouders met een lening gedurende drie jaar zich een slag in de rondte werken maar dan ook iets in handen hebben. Daarna een gezin stichten. Nu studeren ze langer, geven de eerste jaren dat ze werken hun geld lekker uit aan luxe-zaken en vervolgens als ze 30 zijn moet er dan ook nog kroost komen. Dan wordt een huis "retaper" wat lastiger.....

Steven

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2008-07-18 13:12:06

Even complimentje teruggeven want ook Steven raakt de spijker precies goed. Met het verdwijnen van de commerciele activiteiten uit de Morvan (voornamelijk bosbouw en houtbewerking) is, naast lokaal gerichte dienstverlening, het toerisme de laatste overgebleven verdienmogelijkheid. Maar wil je van het toerisme leven dan heb je trekpleisters nodig. De Morvan heeft een aantal stuwmeren waar iets mee zou kunnen gebeuren. Iets anders is er gewoon niet, natuurwandelingen alleen zijn niet onderscheidend genoeg om toeristen specifiek naar de streek te trekken, dat kan in Frankrijk haast overal. Maar de Morvan is ook een kwetsbaar eco-landschap, een Parc Naturel Regional, dat door natuurbeschermers met hand en tand tegen iets anders dan kleinschalig eco-toerisme wordt verdedigd.

En daar heb je het dilemma in een notendop: de enige in potentie geld opleverende feature van de streek kan niet worden ontsloten en doorontwikkeld omdat het toerisme in de ogen van de natuurbescherming schade aanbrengt aan de flora en fauna in het gebied. Mooi streven op zich, daar niet van, maar het zorgt er wel voor dat er in de horeca- en accommodatiesfeer dus niets te verdienen valt en ook nooit te verdienen zal zijn. En dat de autochtone bevolking de weg naar elders zoekt en vindt, gezien de demografische ontwikkelingen.

En dan nog wat: vele van de NL-ers die op deze oproepen reageren zullen dat doen vanuit een negatief gevoel over hun leven in Nederland. Het is er te vol, te vervuild, te druk, te duur, te mohammedaans. Nee, dan de Morvan: daar heb je de ruimte, de stilte, het is er schoon, huizen kosten geen excrement en een hoofddoekje moet je met een lamp op klaarlichte dag zoeken. Ideaal toch? Maar ze beseffen niet dat, analoog aan de manier waarop uit de toon vallenden in NL tot maatschappelijke paria's verworden, henzelf wellicht hetzelfde lot te wachten staat. Want ze zijn dan -in de ogen van de lokalen- gewoon buitenlanders die in een dikke auto rijden, voor een schijntje huizen van échte Morvandiaux opkopen en over de ruggen van de verarmende plaatselijke bevolking goeie sier willen maken. Plus dat ze ook nog geld van de gemeente krijgen dat door die arme Morvandiaux via de belasting wordt opgebracht. Let wel, ik zeg niet dat het echt zo IS, ik schets alleen maar de richting van de 'vox populi dei' op verarmend platteland, waar de schuld voor de negatieve trends zelden bij zichzelf wordt gezocht maar waar men naar andere zondebokken zoekt. En dan krijg je boycotten en dergelijke. Ook daar zijn hier en elders signalen van genoemd maar op de ene of andere manier raakt dat tussen de golven van enthousiasme en idealisme door in de vergetelheid.

Ik snap best dat ik nu half NL-in-de-Morvan over me heen krijg want men voelt zich er zo thuis en de mensen zijn zo lief en vriendelijk en zo nog meer. Zal wel, zolang je er een vakantiehuis hebt en geld spendeert maar de nieuwe would-be ondernemers willen er geen geld spenderen maar juist verdienen. En dat is toch echt heel andere koek want daarmee stoten ze het brood uit de mond van de plaatselijke bevolking. Dat die garage of dat hotelletje al jaren dicht is, tja, dat wordt voor het gemak vergeten.

En voordat er weer van alles naar mijn hoofd wordt geslingerd, we hebben dus een vakantiehuis, niet in de Morvan maar er vlakbij (minder regen ;-) ) en men is echt heel aardig tegen ons, jazeker. We voelen ons daar prima. Maar of dat nog steeds zo zal zijn als we, net als die nu superaardige buren, ook gîtes gaan exploiteren? Ik durf te beweren dat we dan ineens een stuk minder populair worden in het buurtschapje want dan zijn we ineens concurrenten geworden. Je weet wel, die 'sales etrangers' met teveel geld, een dikke auto en....

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#8 Geplaatst: 2008-07-18 15:26:47

Ik kan me precies wél 200 % vinden in vorige reacties!

En ja ik heb ook nog wel eens een huis gezocht in de Morvan.

Mbv. van een Haarlemse intermediaire in onroerend goed...had daar zelf een huis aan een van stuwmeren boven Chateau-Chinon. Ik was snel genezen...de plaatselijke middenstanders waren boos op al die Nederlanders...in aanhangers brachten ze al het Brico-materiaal mee uit NL. Sommigen begingen de grofheid om hun NL gekochte CV/warmwater-unit door Franse plombiers willen te laten aansluiten!

Dus alleen als er éllende was, waren de autochtonen goed genoeg.

Dus aan zulke 'volksverhuizers' heb ik denk ik ook een broertje dood. ;-))

Erik.

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#9 Geplaatst: 2008-07-18 16:12:02

niet met hand en tand maar toch....

de huizen in de morvan zijn allang niet meer goedkoop en in chateau chinon zijn hoofddoekjes niet echt vreemd.

de plaatselijke middenstand is deels blij met de ollanders omdat die ook geld in het laadje brengen en deels ongelukkig omdat diezelfde ollanders aanhangers vol met spullen meenemen uit nederland. iedere keer een uur rijden naar de brico is ook niet alles als je maar een paar weken vakantie hebt en de 'weldom' hebben we ivm hun prijzen inmiddels omgedoopt tot 'nietslim'.

tegelijkertijd doen die hollanders juist vaak (een deel van) hun boodschappen in de plaatselijke winkels omdat ze zich ervan bewust zijn dat het van vitaal belang is dat deze middenstand blijft bestaan en schakelen ze de lokale bedrijven in bij het opknappen en beheren van hun huizen.

volgens mij is het in de morvan daarmee niet anders dan in andere regio's waar veel tweede huizen zijn (fransen, nederlanders, engelsen.....)

salut,

marjorie

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2008-07-20 08:15:16

Marjorie,

even terzijde:

Het is niet slim 'weldom' zonder meer met andere brico's te vergelijken.

Is het niet een typisch hollandse gewoonte uitsluitend op de prijs te letten en de kwaliteit te vergeten?

Ik betrek hier mijn spullen bij tenminste drie bronnen, ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Christian von Klösterlein