Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

WC naast keuken

Auteur Bericht

avatar#5989
Wim & Katja
Berichten: 2
Reacties: 10

#0 Geplaatst: 2008-07-18 22:18:39

Hallo iedereen!

Dit is mijn eerste post op het forum van deze zeer interessante website... :-)

We hebben eind juni een huisje gekocht in de Drôme Provençal. Het is een klein vakantiehuisje van 55m². Momenteel is het nog een bijna lege ruimte met een toilet er in. Er lag reeds nieuwe vloer, nieuwe ramen, nieuw dak en dus ook een toilet.

De bedoeling is om er enkele binnenmuren in te zetten, en het daarna te verhuren via een plaatselijk immokantoor, en er uiteraard zelf ook wat aangename weken door te brengen.

Ik had een 15-tal plannetjes getekend met mogelijke indelingen, en uiteindelijk is er eentje uitgekomen als "dit is 'm...".

Bij de indeling die we nu voor ogen hebben, komt de deur van de badkamer (waar ook het toilet zal zijn) uit in de keuken. Dit komt door de beperkingen van ramen, hoogtes, leidingen (toilet...), ...

Een snuggere vriend van me deed me gisteren echter twijfelen: "Mag een toiletruimte rechtstreeks verbinding hebben met een keuken...?"

Ik heb er momenteel bij het (Nederlandstalig) googelen nog niet veel over gevonden. Misschien maak ik me nu zorgen over niets, maar ik wil wel zeker zijn vóór ik de muren begin te zetten.

In september ga ik terug om met de werken te beginnen; momenteel zijn we al druk bezig met de voorbereidingen.

Dus, heeft er iemand info over voorschriften ivm deze indeling; en andere regelgevingen over te verhuren huisjes zijn ook welkom...

Alvast bedankt... :-)

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2008-07-19 18:37:35

Bonjour Wim,

Allereerst, voor zover ik weet zijn er geen wettelijke regels die het je verbieden om de deur van toilet/badkamer in de keuken te laten uitkomen. Noch in het NL bouwbesluit, noch in het FR equivalent ervan.

Dat gezegd hebbend vind ik het niettemin GEEN GOED IDEE!

Ten eerste: Heel vroeger had ik een vriendinnetje. Zij woonde nog bij haar ouders in Utrecht. Het enige toilet in dat huis had ook de deur in de keuken. Het meest in het oog (of neus;-) lopende nadeel zul je zelf kunnen bedenken. Maar ook het idee dat iemand daar op het toilet zit te pruttelen terwijl een ander aan het koken is... en nog maar te zwijgen van het logistieke nadeel dat je keuken een looproute wordt... ik kan je uit ervaring vertellen, dat wil je niet!

Ten tweede: vergeet niet dat de Fransen nog wat andere ideeen hebben over koken en toiletteren dan wij Nederlanders. Fransen vinden eten zo ongeveer het belangrijkste ter wereld; daarentegen is het toiletteren en wat daar zo omheen hangt in wezen nog een beetje een taboe onderwerp. Zo vind je in diverse boekjes over FR nog de goede raad om, als je ergens op bezoek bent, nooit te vragen of je van het toilet mag gebruikmaken. Ook houden Fransen niet van de combinatie van bad/douche en WC in 1 ruimte, separate ruimten voor bad/douche en WC is in FR zelfs een sterk argument als het gaat om het kopen of huren van huizen of accommodatie. Dus laat staan als je toilet/bad/douche en keuken te intiem combineert... verhuren door en voor Fransen wordt daarmee erg moeilijk zo niet onmogelijk!

Mijn advies, ga nog eens terug naar het tekenbord, en zorg dat WC/douche/badkamer geheel gescheiden en onafhankelijk van andere vertrekken ligt... maak ze desnoods zo klein als menselijk mogelijk is.. ontwerp desnoods de indeling van je huis om deze eis heen... maar houd ze in ***naam apart van de keuken!

Let wel, bovenstaande zijn mijn inzichten... aan jou om je ar dan niet iets van aan te trekken!

Salutations, Jos

avatar#3505
Hautes Soucheres
Berichten: 2
Reacties: 9

#2 Geplaatst: 2008-07-19 18:45:10

Bonsoir,

Dit is mijn tweede seizoen dat ik gasten ontvang. Vooral van Nederlandse en Belgisch origine. Bij 1 van mijn appartementen zit het toilet ook aan de keuken, er was geen andere mogelijkheid. Ik heb er nog nooit op- of aanmerkingen over gehoord. Wel heb ik een afzuiging in het toilet geplaatst dat aangaat als het licht wordt aangedaan en door blijft ventileren nadat het licht is uitgedaan (tijd zelf in te stellen, te koop bij iedere grotere brico).

Het verdient niet de schoonheidsprijs, maar soms wijkt de praktijk behoorlijk af van de tekentafel!

Succes!

Marjon

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2008-07-19 22:05:59

wat een smerig idee, dan zou ik nog liever buitenom lopen, maar in Frankrijk zal niemand je het verbieden

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2008-07-20 04:43:14

Ik ben voor mezelf even nagegaan hoe het zit bij vele vrienden en kennissen in Frankrijk.

In oudere huizen komt heel vaak een toilet uit in de keuken (wellicht later ooit geïnstalleerd in een oude kast?).  In nieuwere meer de klassieke indeling met een toilet dat uitkomt op een gang.

Over beide soorten indelingen heb ik nooit discussies gehoord. Volgens mij bestaat er ook geen regelgeving over, behalve wellicht in restaurants e.d.

Wel over de verschillen tussen Frankrijk en Nederland in "toiletcultuur".

Allereerst is alles wat met toiletgang te maken heeft als discussieonderwerp bijna taboe in Frankrijk. Op een toilet moet je zo kort mogelijk gaan. Toiletten zijn dan in alle opzichten verwaarloosde onderdelen van het huis: klein, vaak onverwarmd, vaak geen fonteintje om de handen te wassen en niet fris. Dit is dan ook de reden dat het niet altijd graag aan gasten getoond wordt.....

Fransen kijken soms raar op van ons "Hollandse" toilet: ruim, een stevige stapel literatuur, goed verwarmd, met van alles aan de muren, uiteraard schoon en met een fonteintje (zelfs met zeep en handdoek) én een verjaardagskalender.

Fransen kijken met afschuw naar de Nederlandse toiletten type "vlakspoeler". Nee, dan liever de "diepspoeler" met risico op opspattend water....

Tenslotte: Fransen "kijken niet achterom": als ik patiënten details vraag over hun toiletgang of beter gezegd de producten daarvan kijken ze me met grote ogen aan. "Hoezo dat, ik kijk er nooit naar".

Terug naar de oorspronkelijke vraag. Ik denk dat een badkamertje met toilet dat uitkomt op een keuken best kan, met inderdaad een mechanische afzuiging die nog even doorloopt als men de ruimte weer verlaat en een deur die een beetje geluidsdicht is voor de privacy (even opletten dus met de aanvoer van verse lucht anders heeft de mechanische afzuiging geen effect).

Steven

avatar#5989
Wim & Katja
Berichten: 2
Reacties: 10

#5 Geplaatst: 2008-07-20 12:58:09

Allereerst bedankt voor jullie reacties.

Langs de ene kant ben ik een beetje gerustgesteld dat er geen echte regelgeving zou bestaan omtrent mijn "toiletprobleem".

Langs de andere kant wist ik niet dat de Fransen het toiletgebruik zo'n taboe vinden; eigenlijk nooit bij stilgestaan.

Langs de ...euh..., derde kant, als ik het puur rationeel bekijk:

Het is een vakantiewoning;

Er is 1 slaapkamer (en een zetelbed in de woonkamer), dus voor absoluut max 4 personen. Eerder voor 1 koppeltje;

Ik vermoed dat het vooral door niet-Fransen gehuurd zal worden, maar daar heb ik momenteel nog totaal geen zicht op;

Een geforceerde ventilatie had ik ook reeds voorzien in de plannen; dat is een absolute vereiste...;

Het toilet staat in de badkamer, maar niet echt vlak naast de keuken. Het staat aan de andere kant ervan. Roeren in de kookpot van op het toilet zal niet lukken... ;-) ;

Een goede geluidswering zou inderdaad geen overbodige luxe zijn. Als ik geen alternatief vind, moet zeker met "het geluid" rekening gehouden worden.

Ik ben toch terug aan de tekentafel gaan zitten. Als ik een andere oplossing vind, zou dat nog het meest elegante zijn.

Iemand een idee of er nog andere regelgevingen zijn waar een te verhuren vakantiewoning aan moet voldoen, of waar ik daar enige info over kan vinden?

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#6 Geplaatst: 2008-07-31 14:46:10

Ja inderdaad vreemde situaties in F.

Voor restaurants mag je in ieder geval geen toilet hebben naast een keuken met deur in/naar die keuken. Veel oude Franse huizen hebben idd. het (enige) toilet gecombineerd met badkamer...ook dat kan een praktisch probleem opleveren als iemand baadt en een ander moet nodig. Voor een studio-huisje van 55 m2 is het duidelijk een ander verhaal dan voor een groot huis, maar er zullen ongetwijfeld NL-ers zijn die op zoiets duidelijk afknappen. Dus zien te vermijden als het mogelijk is, lijkt me.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2008-07-31 19:25:04

Ooit heeft iemand van bouw- en woningtoezicht in NL mij verteld dat er minimaal twee deuren tussen keuken en toilet moesten zitten. Elke nieuwbouwtekening die ik sindsdien heb gezien had zo'n voorziening, je moet zo'n idioot nutteloos gipsplatenhalletje met een wasbakje door alvorens plaats te mogen nemen op de verlichtingstroon. Maar goed, dat was in NL en 20 jaar geleden, dus heeft de vraagsteller wat de regels in FR betreft niet zo heel veel aan het antwoord. Anderzijds, als de bewoners van de woning voornamelijk noordwesterlingen zullen zijn...tja...misschien toch inderdaad de tekenpen nog iets langer hanteren?

avatar#5989
Wim & Katja
Berichten: 2
Reacties: 10

#8 Geplaatst: 2008-07-31 19:45:19

Tja, ik ben nog steeds in mijn direkte omgeving (en verder...) aan het polsen hoe zij het zien.

In ieder geval: ik heb nog een aantal kopietjes gemaakt van het "blanco plan" met enkel de buitenmuren, en ben alle mogelijkheden aan 't bekijken.

Warschijnlijk zal ik pas in september ter plaatse kunnen zien wat nu juist kan en niet kan; als ik ervóór maar al weet wat mag en niet mag... ;-)

Een goede voorbereiding is het halve werk..., maar die andere helft mag stilaan gaan komen... :-)))

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#9 Geplaatst: 2008-07-31 20:59:02

Ik breng jullie op grond van 'Adviseurpiet' nog maar eens de afwezigheid van regels in een huidig Bouwbesluit van NL of FR in herinnering! Die zijn er dus niet -behalve publieke plaatsen, zoals restaurants.

In mijn optiek hebben jullie Wim & Katja ook weinig aanknopingspunten.

Alleen al omdat ik schijn te begrijpen dat jullie 'rural' gaan wonen met verhuur en waarschijnlijk ook een 'fosse septique' hebben, of moeten die alle afwateringen dus voldoen aan de EU-norm. Dwz. in jullie geval zullen de rioleringen 'à tous eaux' waarschijnlik uitmonden in één centrale septic tank. Het geen nu verplicht is overal in LDF.

Die info ontbeer ik dus. Maar om 2 gescheiden systemen met septic tank te moeten aanleggen binnen jullie platte grond van mogelijkheden is waarschijnlijk een brug te ver, alleen al uit kosten oogpunt bekeken.

Dus je vrijheidsgraad is waarschijnlijk groter om dat toch op oorspronkelijke plaats te projecteren met geforceerde afzuiging (tijdschakelaar!) dan het hele plan omgooien! dus WÁT NU ???

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2008-07-31 21:40:15

Ik zag een buurman kort geelden zijn 'gemak' in een huisje in de tuin renoveren.

Op mijn verbaasde vraag antwordde hij dat hij toch niet zoals een varken in hetzelfde huis eet en p***t!

Ook een opvatting!

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#11 Geplaatst: 2008-07-31 22:34:25

Pouce, lees nou toch eens een keer wat er staat. Hij vraagt toch alleen of de WC in de keuken mag uitmonden. Hij verhuurt al het tweede seizoen, dus met het assainissement zal het wel goed zitten. Waar je gedoe -probeer netjes te blijven- over twee septic tanks op slaat...boven mijn pet hoor.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#12 Geplaatst: 2008-08-07 22:57:53

Hier is wel degelijk regelgeving voor:

http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/F2066.xhtml#titreN1004F

In een "logement décent" mag het toilet niet rechtstreeks uitkomen op de keuken.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2008-08-08 22:44:53

Goeie vondst, Doperwt!

Het betreffende decrét http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=JORFTEXT000000217471&dateTexte=20080403&fastPos=2&fastReqId=720889297&oldAction=rechTexte geeft goed aan wat onder een "logement" décent" wordt verstaan.

Weer wat wijzer.

Steven

avatar#5989
Wim & Katja
Berichten: 2
Reacties: 10

#14 Geplaatst: 2008-08-10 17:08:30

@ Jacques & Henny: Het is inderdaad niet de bedoeling om reclame te maken om te verhuren voor 4 personen. Eerder op koppeltjes focussen... :-)

We vermelden dat er een zetelbed staat, voor de rest doen ze ermee wat ze willen. Als we er zelf zijn, zal er af en toe ook wel eens iemand langs komen voor een paar dagen; die gooien we dan in de living... ;-)))

Normaal gezien gaan we het verhuren via een plaatselijk immokantoor, waar we nu ook al heel goede contacten/ervaringen mee hebben. Die moeten natuurlijk ook hun Frans brood verdienen, maar dat heb ik er graag voor over. (Ik moet er wel bijzeggen dat we totaal nog geen verhuurervaring hebben, en dat ik binnen een jaar misschien helemaal anders piep...) Om te starten lijkt me dit de betere formule.

@ Doperwt: Merci voor deze link. Bij de karakteristieken waar een te verhuren woning aan moet voldoen staat dit:

une installation sanitaire intérieure au logement séparée de la cuisine, comprenant un w.-c. et un équipement pour la toilette comprenant une baignoire ou une douche,

en verder doorgeklikt naar dat decreet:

5. Une installation sanitaire intérieure au logement comprenant un w.-c., séparé de la cuisine et de la pièce où sont pris les repas, et un équipement pour la toilette corporelle, comportant une baignoire ou une douche, aménagé de manière à garantir l'intimité personnelle, alimenté en eau chaude et froide et muni d'une évacuation des eaux usées. L'installation sanitaire d'un logement d'une seule pièce peut être limitée à un w.-c. extérieur au logement à condition que ce w.-c. soit situé dans le même bâtiment et facilement accessible ;

Ik vermoed dat je dat moet interpreteren als "moet volledig gescheiden zijn", en niet als "gescheiden als de deur toe is"...? :-/

... Merde...!

;-)

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#15 Geplaatst: 2008-08-10 19:21:05

Klopt - ik weet dit omdat ik het een tijdje geleden uitgezocht heb, heb hier thuis te maken met dezelfde situatie. Overigens heb ik indertijd een link gevonden die e.e.a. duidelijker uit de doekjes deed maar ben hem helaas kwijt. Misschien kan je van de gelegenheid gebruik maken een "voorportaaltje" te bouwen met een wastafeltje, ik word zelf altijd gallisch van die Franse toiletten zonder wastafel...

avatar#5989
Wim & Katja
Berichten: 2
Reacties: 10

#16 Geplaatst: 2008-08-29 10:33:45

Ik heb nog een aantal avonden aan mijn tekentafel doorgebracht; heb alle plannetjes laten keuren door vrienden en collega's, ... en heb dan nog een aantal avonden getekend... ;-)

Heb uiteindelijk met de afmetingen van de slaapkamer en de keuken gegoocheld (lees: verkleind) om andere oplossingen te forceren.

Morgenvroeg vertrekken we terug naar Frankrijk, dan kan de theorie aan de praktijk getoetst worden. Ik ben benieuwd...

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#17 Geplaatst: 2008-09-14 21:24:25

Het is een beetje een late reactie, maar vond het toch wel aardig om nog toe te voegen aan dit draadje...

Ik ben geabbonneerd op Maison & Travaux. In het nummer van deze zomer wordt een kleine ruimte verbouwd en toont het artikel de plattegrond. Pontificaal gaat daar de deur van de badkamer incl plee open midden in de woonkeuken. Kennelijk vallen de fransen hier dus niet over...

Kleine

avatar#5989
Wim & Katja
Berichten: 2
Reacties: 10

#18 Geplaatst: 2008-10-07 22:16:32

Voila, we zijn net terug van Frankrijk. 5 weken keihard gewerkt; van een lege ruimte een droomhuisje gemaakt... :-)

De buitenmuren, ramen, deuren, dak en vloer waren reeds in 2001 door de vorige eigenaars gerenoveerd; de ruimte was nu ingericht als bureauruimte, met een apart toilet erin.

Muurtje van toilet gesloopt; en nieuwe waterleiding, elektriciteit, binnenmuren, keuken en badkamer geplaatst en geschilderd.

In december gaan we een weekje terug om af te werken (voor zover een huis ooit echt af is...).

We zijn eind augustus naar ginder vertrokken met een aantal plannetjes onder de arm, en hebben uiteindelijk een iet of wat andere indeling gebruikt, zodat we nu een "theoretisch" gangetje van 28 cm hebben tussen badkamer en keuken... :-)) Hierdoor heb ik de slaapkamer wel wat moeten laten inkrimpen, maar dan kruip je gewoon wat dichter bij elkaar...

Misschien/waarschijnlijk had er nooit iemand een probleem van gemaakt, maar hoe langer ik naar dat eerste definitieve plannetje keek, hoe meer ik me er zelf aan ergerde.

Ik ben nu content, de vrouw is content, dus meer moet dat niet zijn... ;-)

In ieder geval bedankt voor al jullie reacties!