Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gers...

Auteur Bericht

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#0 Geplaatst: 2008-07-23 20:31:13

Hoi heeft iemand wat info over de streek "Gers". Bijvoorbeeld of er enige activiteit is qua werkgelegenheid leuke stadjes in de buurt etc,etc.

Alle info is welkom.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2008-07-23 23:19:40

Ik denk dat, als je deze http://www.gers-gascogne.com/ovidentia/index.php uitspit, je een heel eind komt.

Met name bij Gers-en-ligne en daar google gers en annuaire des sites zal je, verwacht ik, een heleboel nuttige info gaan vinden. Wel in het Frans.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-07-24 12:19:14

Je kunt altijd de vertaler van google even gebruiken?

http://translate.google.com/translate_t 

Een soort van 16e eeuws nederlands, doorspekt met zuidafrikaans nederlands, enfin, wellicht helpt het een beetje als je Frans (nog) niet zo goed is ;-)? 

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#3 Geplaatst: 2008-07-24 12:32:01

Nou ik heb de vraag niet goed getypt denk ik.

Ik ben al woonachtig in Frankrijk,Bourgogne.

Maar wilde weten hoe het leven daar is... Bijv, leuke stadjes,enige industrie,veel tourisme,klimaat,etc,etc.

Misschien iemand die daar woont die er meer over kan vertellen?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2008-07-24 21:47:20

Bonjour Michael,

Ik woon in de Gers, in de buurt van Estang, tegen Les Landes aan.

Wat kan ik erover vertellen? Nu, puntsgewijs:

- Leuke stadjes: vrijwel alle (geen grapje!)';

- Industrie: geen;

- Toerisme: de laatste 2 weken van juli en de eerste 2 weken van augustus struikel je erover, de overige periodes zo goed als geen;

- Klimaat: warm als de R niet in de maand is, daarbuiten vaak fris/koud met veel regen zeker de laatste jaren;

- Werkgelegenheid: vergeet het maar;

- Etc: 1 van de dunstbevolkte departementen van FR, beroemd vanwege de keuken, 99% agrarisch, geen enkele sneweg/tolweg, zeer vriendelijke mensen, volgens de Parijzenaars een achtergebleven gebied en derhalve zeer aan te bevelen.

Salutations, Jos

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2008-07-24 22:19:13

Dag Michael, 

Zoals je kan zien wonen wij in Les Landes, het departement westelijk van de Gers (spreek uit zjèrsss en geen zjèrrr, dat is Parijs heb ik mij laten vertellen'. Wij wonen daar 30 km vandaan.± Die streek heet de Bas Armagnac. Prachtig, groen, heuvelachtig en erg `rural`. De Gers is departement no 1 met de hoogste dichtheid aan agriculteurs. Vooral eenden, ganzen, kippen, wijn en natuurlijk de armagnac. Qua werkgelegenheid kan ik alleen maar zeggen dat er geen grote bedrijven zijn. Ik zie als kinderarts geregeld patienten uit de noordelijke Gers omdat ze veelal aangewezen zijn op Mont de Marsan of anders Agen in de Lot et Garonne en woon je meer zuidelijker dan ga je vaker naar Auch, de chef/lieu van het departement. Wat mij opvalt is dat het vooral een streek is waar je je kan vestigen als petit producteur in iets agrarisch, er zijn verschillende buitenlanders die iets artisanaals doen. Houtbewerking, decoratie, etc. Ik denk toch dat je het moet hebben van een product wat je het hele jaar kan verkopen want buiten het echte hoogseizoen is er weinig. Ook zit je ver weg van een `grote stad`. Bordeaux of Toulouse is een eind. Mont de Marsan is ook maar een slaperig provinciestadje met drie weken feest per jaar. Auch net zo. Mocht je een medische kwaal hebben dan zit je ver weg van ziekenhuizen en kan het lang duren eer de SAMU-SMUR bij je op de stoep staat. Het komt nog wel eens voor dat vrouwen die moeten bevallen halverwege de Gers en MdM in de ambulance bevallen. dat maak ik dan mee. Ik wil er mee zeggen dat als je urgente hulp nodig hebt, alles ver weg zit. Maar, het is een prachtige streek. Het midden en zuidelijke deel van de Gers ken ik niet zo goed.

Het klimaat is wat Jos zegt. Het is er mooi groen dus dat betekent relatief veel regen en met name in het voorjaar. Verder zijn de Gascons vrolijke mensen. Open, aardig. Er wordt graag gefeest, corrida, foie gras en ferias-banda´s en dat `arrosé`met veel wijn. ook niet te vergeten het beroemde jazz festival van Marciac.

Ingrid