Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Opbouw betonvloer

Auteur Bericht

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#0 Geplaatst: 2008-08-05 18:23:15

Beste Forumleden

  

Over een paar weken ga ik met wat hulp een betonvloer van 36m2 maken. Ik lees daar dan de verschillende draadjes op dit forum op na en er komt er een schat van informatie ter beschikking over de opbouw in meerdere lagen, al dan niet isolatie, krimpmatten of vezels enz. Plaatselijke omstandigheden (en persoonlijke voorkeuren) zullen van invloed zijn op de te maken keuzes van de vloeropbouw.

  

Het gaat om een meer dan 100 jaar oude Grange met de bekende muren van 45 – 60 cm dik. De ondergrond is van droge gelaagde mergel die zo hard is dat ik het met een pneumatische hamerboor te lijf moet gaan om stukken te verwijderen en een beetje te verdiepen. In verband met een lage sta-hoogte wil ik de vloer zo dun mogelijk uitvoeren.

 

Ruimte voor leidingen hak ik in de vloer uit en ruimtes bij de buizen en gaines wil ik aanvullen met pierres concassées. Daarover plastic folie, 2cm Tempex en weer plastic folie en dan een betonlaag van ca. 8 – 10 cm gewapend met korte vezels.

Over de vloeropbouw heb ik een paar vragen:

1e vraag : Kan dit zo en kan ik van een laag pierres concassées afzien gezien de harde en droge ondergrond?

2e vraag: In hoeverre is een  Strijkvloer of Chape (van zo’n 6 cm) bouwkundig nodig? Kan deze eventueel vervallen en dan de betonvloer uitvlakken met alleen een dunne uitvlaklaag waarop vervolgens getegeld kan worden? Dat scheelt zowel in cm’s als in droogtijd.

Alvast mijn dank voor het meedenken.

Jan Joost

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#1 Geplaatst: 2008-08-05 20:20:20

Beste Jan Joost,

Vooropgesteld dat ik je niet echt een goed bouwkundig advies kan geven, heb ik hier voor je grange niet het bestemmings doel gelezen.

Ik lees hier dus verschillende zaken ivm. gebruiksdoel die ik niet goed kan plaatsen!

Achtereenvolgens;

a) op zo'n harde ondergrond als 'mergel' hoef je alleen maar een zg. afstrijkvloer aan te brengen van ca 3 à 5 cm. Tenzij er dus duidelijke scheuren zitten in die mergellaag.

b) Je wilt die vloer tegen optrekkend vocht isoleren dmv. plastic folie en daarnaast voor thermische isolatie een 2 cm tempex laag. Dat lijkt me erg dun, indien die vloer zo min mogelijk kou mag doorgeven.

c) Je gaat tegels aanbrengen, schrijf je. Maar over een evt. vloerverwarming schrijf je niets! Als het een leefvloer gaat worden, leg op je ondergrond een dikke isolatielaag. Dat kan je vloerverwarming (plastic leiding gekoppeld aan CV-unit zijn) of electrische matten, maar in ieder geval met een dikke isolatielaag van PU-platen en zonodig een chape met vermiculite vermengd om de laag tussen je tegels zo dun mogelijk te houden.

Dus Jan Joost, for better or worse, graag nog aanvulling/correctie van de werkelijke experts met dit soort verbouwingen in LDF.

En succes gewenst,

Erik.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#2 Geplaatst: 2008-08-05 22:24:58

Erik,

Ik probeerde zo to the point mogelijke informatie te geven maar uiteraard geef ik graag wat aanvullingen.

We verbouwen de Grange tot een Logis voor max. 4 tot 5 personen. Er komt een mezzanine waaronder de keuken en badkamer gesitueerd zijn waarbij de sta-ruimte ca. 2,10m' zal worden. We voorzien gebruik in voor- en najaar en vooral in de zomer en slechts incidenteel in de winter, hoewel je nooit kunt weten. Verwarming met houtkachel.

De stahoogte van 2,10m' is de reden dat ik zoek naar mogelijkheden voor een zo dun mogelijke vloeropbouw, dus: geen warmwatervloerverwarming (wel elektrische matten onder de tegels in badkamer en keuken) en beperkte vloerisolatie. Daar de Grange deels in de heuvel is uitgehakt bestaat de vloer geheel uit mergel met een grondtemperatuur van een graad of 9 zodat de isolatiebehoefte naar beneden mijns inziens beperkt is.

Is het beeld zo duidelijk genoeg? Ikkijk uit naar verdere hulp waarvoor alvast mijn dank.

Jan Joost

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-08-06 09:04:43

Jan Joost Mereltje,

geen direct antwoord op je vraag naar de vloeropbouw, maar bedenk ook dit:

Nu kan de hele vloer als vochtafvoer van de grond dienen. Als je de vloer vochtwerend maakt moet het gondvocht, dat er toch is, in de muren desto hoger opsteigen om te kunnen verdampen.

Alleen als je grond heel (HEEL) droog is hoef je met dit probleem geen rekening te houden.

Christian von Klösterlein

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2008-08-06 17:59:12

Christian,

Je opmerking over optrekkend vocht zet me aan het denken. Ik neem aan dat je daarbij reageert op de folie onder de Tempex of ook op die er boven op en misschien ook wel op de Tempex zelf? 

De bovenste had ik bedoeld om te vermijden dat het vocht uit de betonlaag in de grond kan wegzakken. Maar mogelijk verricht de Tempex die functie ook al.

Kun je je reactie nog wat toelichten in welke richting ik de opossing zou kunnen realiseren?

Jan Joost

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2008-08-08 21:16:28

Jan Jost,

zowel plasticfolie als ook beton en tegels zijn niet vochtdoorlatend. Omdat de bodem nog steeds vocht kwijt wil zou het vocht in de muren gaan. Zo hoog tot dat het verdampt is. In NL gebeurt dat in de kruipkelder.

Ik ken het volgende geval:

iemand heeft de aangestampte vloer met los gelegde tomettes gebetonneerd en betegeld (waterdicht gevoegd). De muren werden daarna een beetje vochtig, zo tot 60cm hoog. Maar op een plaats, waar een lambrizering was, steeg het vocht hoger. De lambrizering was 1,20m hoog, en daarboven was de muur nog vochtig. Na het slopen van de lambrizering bleek dat erachter aluminiumfolie zat! De muur kon dus geen vocht kwijt, en dit steeg daarom nog hoger.

De oplossing was het plaatsen van een beluchtte lambrizering.

Wat ik wil zeggen is:

als een vloer waterdicht gemaakt wordt dan moet op de vochtverwerking door de muren gelet worden. Natuurlijk zou het het beste zijn als de vloerplaat onder de muren doorloopt en deze van buiten waterdicht gemaakt worden, maar dat is bij een bestaand huis angenoeg onmogelijk.

Christian von Klösterlein

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#6 Geplaatst: 2008-08-10 12:51:18

Jan Joost,

Tempex, c.q. geëxpandeerd polystyreen (EPS), c.q. piepschuim, onder de betonvloer is geen goed idee, de druksterkte van Tempex is te gering voor dit doel en bovendien heeft Tempex een open celstructuur en neemt dus erg veel vocht op.

Beter is dan ook geëxtrudeerd polystyreen (XPS) dat heeft naast een veel hogere druksterkte ook nog een gesloten celstructuur zodat de vochtopname zeer beperkt blijft.

Rob van der Veer

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#7 Geplaatst: 2008-08-13 22:43:58

Ik had niet eerder gelegenheid te reageren op postings van Christian en Rob, maar hierbij.

Als een vloer waterdicht gemaakt wordt dan moet op de vochtverwerking door de muren gelet worden. Natuurlijk zou het het beste zijn als de vloerplaat onder de muren doorloopt en deze van buiten waterdicht gemaakt worden, maar dat is bij een bestaand huis angenoeg onmogelijk.

Christian, het gaat een klein stukje in de door jou aangegeven richting. Onder de huidige muren wordt de Mergel tot 10 cm weg-gehakt en daar zal dan van gewapend beton een fundatie met een voet worden gegoten (afwisselend hier en dan daar een m' om instorten te voorkomen). Hoogte voet gelijk aan de de bodem + dikte isolatie, daarop komt vervolgens de betonplaat. Jouw opmerking volgend gaat het vocht dan al een stukje richting vulling tussen binnen en buiten schild.

Uit je opmerking maak ik verder op dat plastic folie onder de isolatie in mijn geval niet nodig is.

Beter is dan ook geëxtrudeerd polystyreen (XPS) dat heeft naast een veel hogere druksterkte ook nog een gesloten celstructuur zodat de vochtopname zeer beperkt blijft. Rob,  ik volg graag je advies.

Bedankt voor de bijdragen, over ruim twee weken gaat het feest beginnen waarbij ik graag van jullie waardevolle tips gebruik zal maken.

Jan Joost