Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

metselen met lemen blokken

Auteur Bericht

avatar#4485
MarcD
Berichten: 3
Reacties: 28

#0 Geplaatst: 2008-08-07 16:54:14

5-6 j geleden kocht ik een grotendeels gerenoveerde boerderij in de Haute Garonne - buitenmuren grotendeels van gedroogde lemenblokken - hoeken versterkt met de 'roze' stenen van Toulouse. Bij de geplande restauratie- en vernieuwingswerken moeten er gaten bijgemaakt worden en andere gedicht. Een franse buurman vertelde me dat er hier best niet alleen gewerkt wordt met 'mortel(zand en cement) maar dat er voor deze lemenblokken best ook kalk bijgedaan wordt. Ik heb nu wat ge-experimenteerd met 2/3 cement en 1/3 kalk op de  hoeveelheden zand. Dit lukte wel maar ik ben er nog niet zeker van. Heeft iemand hier ook meer informatie over?

Een tweede vraag hierbij is in verband met het stuccen van deze muren - dit kan met mortel (weliswaar met de kalk dan) maar de blokken zijn zo droog dat het niet degelijk blijkt kleven - zeker niet bijmijn poging met dat 'spattoestelletje' dat ik op de zolder gevonden heb. Een andere vlaming vertelde me dat de muren van leem best eerst ingestreken worden met een ander product maar ik weet de naam niet meer. Tips?

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#1 Geplaatst: 2008-08-08 00:07:26

Marc,

je buurman heeft waarschijnlijk niet bedoeld dat je kalk bij je cement doet, maar dat je kalk in plaats van cement gebruikt. Metselen, voegen, stucen met kalk is heel gebruikelijk, alleen de droging is anders en je moet weten wat voor kalk je gebruikt. De droging duurt veel langer, maar het resultaat is veel flexibeler dan cement en dat is nou net wat je zoekt. Vergeet dus dat cement en ga googelen, ook op deze site, naar kalk.

Kleine