Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vocht doorlatende muren

Auteur Bericht

avatar#6071
de fietsenmaker
Berichten: 2
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2008-08-07 19:02:48

Hallo,

Er is vast iemand die daar net zoals wij veel last van hebben.

Wij zijn op zoek naar die tip die eea op zal lossen.

Wie helpt?

de fietsenmaker

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-08-07 22:26:18

Beste fietsers,

over vocht valt veel te vertellen.

Vooral:

Gaat het om:

a - optrekkend vocht

b - doorslaand vocht

c - condensvocht?

Graag een beetje meer info. Waar treedt het vocht op? Onder welke omstandigheden? Wat is het materiaal van de muren?

Er bestaan beslist geen middeltjes die je eenvoudigweg op de muur smeert en die het probleem oplossen. Dat is alleen symptoombestrijding of een maatregel die je na het droogleggen neemt.

Dus graag een beetje meer info. Er bestaan ook eenvoudige methodes om achter het soort vochtoverlast (a/b/c) te komen. Ik zoek op wat ik hierover in mijn archief heb.

Christian von Klösterlein

Met de zoekmachine van het forum moet een hele hoop over vocht te vinden zijn. Er waren al tal van discussies.

avatar#6071
de fietsenmaker
Berichten: 2
Reacties: 7

#2 Geplaatst: 2008-09-02 21:26:24

Beste Christian

Het betreft lemen muren. De muren zijn opgebouwd van de grond rondom het huis.

Het is optrekkend vocht.

De eerste meter is een lambrizering van beton/cement dus dat is geen probleem. Maar daarboven komt het er uit, dus het slaat door, het verkleurt daar.

We hebben de muren al bewerkt met silica (als ik dat goed schrijf) maar dat is geen optie, na verloop van tijd komt de doorslag er weer doorheen.

Kijk een alternatief is natuurlijk om alle muren te cementen, maar ja....das een klus.

de fietsenmaker

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-09-03 22:55:27

Beste fietsenmaker,

nu is het duidelijk.

Maar ik heb nu geen tijd, misschien in het weekeinde.

Christian v.K.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2008-09-08 22:11:00

Beste Yvonne van de fietsenzaak,

ik heb nu in het weekend erover nagedacht.

Lemen muren, die niet tegen de funderingen geïsoleerd zijn, trekken steeds vocht uit de grond op. En dit vocht wordt daar, waar de muren met de lucht in contact zijn, afgegeven. Netzo als in de kruipruimtes in NL. Als de vochtafgifte van de muren belemmerd wordt, dan stijgt het vocht hoger op. Waterdichte muurbekledingen sluiten de muur af. Ik had zoiets met een houten lambrizering met alufolie erachter. Jullie cementbekleding heeft hetzelfde resultaat: omdat het vocht daar niet eruit kan, stijgt het hoger op.

Hieruit moge duidelijk zijn dat een waterdichte bekleding eerder nadelig dan voordelig is. Er bestaan in principe drie oplossingen:

a. De muur tegen de funderingen isoleren, da's een hele klus, óf de muur 'doorzagen' en er een lood- of kunststofslab inleggen, òf impermeabiliseren, maar dat is alleen door gespecialiseerde bedrijven te doen.

b. De muur goed vochtafgevend maken. Dus alle cementen bekledingen eraf en het leem gewoon leem laten zijn; is steeds een beetje vochtig, maar het vocht stijgt niet onbegrensd hoog.

c. Een voorzetwand van gipsplaten maken en voor een goede spouwbeluchting zorgen: roosters in de plint, en boven open laten naar de erboven gelegen verdieping, of ook weer roosters. En natuurlijk geen isolatie achter de gipsplaten!

Alle muren van een cementmortel voorzien is geen oplossing, het vocht stijgt alleen maar hoger.

Er bestaan overigens een aantal websites over leembouw, Franse een Vlaamse; ik heb ze even niet ter hand omdat de computer waar ze op staan bij de service is. Trefwoorden ecoleem - torchis - maisons de Bretagne, organisatie Tiez-Breis.

Christian von Klösterlein

avatar#6418
marc-o-brico
Berichten: 0
Reacties: 21

#5 Geplaatst: 2008-11-07 10:22:57

beste fietsenmaker

in heel frankrijk staan enorm veel woningen met lemen wanden. zogenaamde terre-pise. wij noemen dit in nl stampleem.

dit zijn over het algemeen prima woningen die honderden jaren blijven staan.

het geschetste probleem is een algemeen probleem van oude franse huizen en niet alleen franse huizen, met natuurlijke materialen opgebouwd. het komt ook veelvuldig voor bij de muren van natuursteen en baksteen en dan met name bij de poreuze steensoorten.

jouw cementen bekleding noemen we in nl een trasraam.

de benaming komt van het oorspronkelijke materiaal voor deze voorziening tegen spatwater. de stuklaag werd gemaakt met een mortel van kalk en tras. dit is een waterafstotende maar zeer dampopen materiaalsamenstelling die dus zeer geschikt is voor de natuurlijke muren die geen waterkering boven het fundament hebben.

overigens heeft leem zeer goede vochtregulerende eigenschappen. in goed geventileerde woningen met lemen wanden zal de relatieve vochtigheid altijd in de buurt van de 50% liggen. zeer laag dus.

tot zover de theorie maar dus nog geen oplossing. wel een geruststelling dat je muren van een mooi materiaal hebt dat gelukkig weer steeds meer gebruikt wordt in de hedendaagse bouw.

om naar een oplossing toe te werken kun je inderdaad het beste zoals christian al benoemd het cementen trasraam verwijderen zodat de muur weer kan ademen.

je kunt een nieuw trasraam aanbrengen met genoemde kalk-trasmortel. dit is echter lastig verkrijgbaar.

als je wilt kan ik het adres van een leverancier in nl geven.

veel eenvoudiger is de leem insmeren met waterglas of een ander silicaatproduct.

dit is een mineraal product dat zeer waterafstotend is maar toch nagenoeg geheel dampopen. goed verkrijgbaar bij veel bouwcentra en makkelijk verwerkbaar met de kwast.

een tweede aandachtspunt is, ik noemde het boven al, goede ventilatie. probeer ook als je in de winter niet aanwezig bent, de woning te ventileren.

een derde aandachtspunt is de staat van de dakgoten en de afvoer van hemelwater.

zorg ervoor dat het hemelwater ver van de gevels af weggevoerd wordt. als het huis in een helling ligt kan het helpen om aan de hellingzijde een drain in te graven.

overigens is het verstandig om reparaties aan de lemen muren niet met allerlei moderne middelen als purschuim etc uit te voeren.

koop of zoek in je tuin een hoeveelheid leem waarmee je zelf redelijk gemakkelijk de reparaties uitvoert. gewoon aanmaken met water en verwerken.

maak bijv in de tuin eerst een sculptuur om te oefenen. belangrijk is dat je de buitenste laag goed dichtschuurt. dit voorkomt intrekken van regenvocht door capilaire werking.

succes ermee.

marc