Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Testament Nederland-Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#6072
cantal
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2008-08-07 21:55:59

Dag

Vanuit La Maison(het boek)begrepen dat voor een goed verloop van een erfenis nogal wat stappen vereist zijn. In mijn geval erft mijn zuster.

Dat wil zeggen; ik heb een testament opgemaakt in Nederland, ik blijf nederlands ingezettene. Nu moet er een 'brief' worden gedeponeerd bij een franse notaris waarin o.a. dat mijn wil volgens het nederlands erfrecht moet worden afgehandeld en de naam van de notaris waar mijn testament berust.

Wie heeft zoiets al gedaan en heeft een tekst voor mij.

Mijn frans gaat in het dagelijks gebruik al heel redelijk, maar zoiets opstellen of de franse notaris vertellen wat ik er in wil hebben kan toch heel ingewikkeld worden.

Alle hulp is welkom.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2008-08-07 22:04:57

Nee, zo werkt dat niet. Je casus is ook wat onduidelijk: Nederlands ingezetene en in Frankrijk wonen? Dat kan niet. Frans onroerend goed valt onder het Franse erfrecht, dat weer wel. Voor dit soort zaken volstaat een briefje niet, je zult echt een Franse notaris even moeten bezoeken of de hulp inroepen van een NL gespecialiseerde in dit soort zaken. Enkelen van hen wonen ook in Frankrijk. Adressen zijn op aanvraag te leveren.

Wim

avatar#6072
cantal
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2008-08-08 10:23:56

Ter verduidelijking.

Samen met mijn zus heb ik een oude schuur gekocht en verbouwt. Als alleenstaande voldoet in Nederland een handgeschreven testament.

Voor de duidelijkheid heb ik een testament laten opmaken omdat ik nog een moeder en een zus heb.

Ik blijf in Nederland wonen officieel, maar verblijf na mijn pensioen ruim de helft van het jaar in Frankrijk. Het bezit is ook frans.

Wat moet er dan in Frankrijk bij de notaris komen te liggen om mijn bezit in Frankrijk af te laten handelen volgens nederlands erfrecht?

Indien dat toch minder eenvoudig is dan graag een adres van een specialist.

Bij voorbaat dank.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2008-08-08 17:59:47

Ik heb mij enige tijd terug ook in deze materie verdiept en via diverse kanalen info ingewonnen. De conclusie was toen dat het helemaal niet kan. Bij vererving van op Frans grondgebied gelegen onroerend goed is altijd Frankrijk het land met heffingsrecht, ongeacht de nationaliteit of de domicilie van de erflater of de erfgenaam. Wel kan er een en ander in mindering worden gebracht op evt. Nederlandse successierechtaanslagen maar de vererving geschiedt -helaas- naar Frans recht en kost dus, zeker indien de erflater en de erfgenaam niet gehuwd waren, veel en veel meer aan successierechten dan in Nederland het geval zou zijn.

Mocht het anders zijn en is vererving naar Nederlands recht van in Frankrijk gelegen o.g. dat eigendom is van een Nederlander wél mogelijk dan hoor ik daar heel graag alles van. Want in mijn/onze situatie zou dat echt een forse stoot geld schelen.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2008-08-12 10:24:48

Lees ook nog de informatie op deze website onder

http://infofrankrijk.com/pagina/Erfrecht/2517/

Privé zend ik enkele namen van NL adviseurs.

Wim

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#5 Geplaatst: 2008-09-01 21:38:05

Binnen de EU zijn regelingen voor wetsgebieden die grensoverschrijdend zijn, maar voor het erfrecht geldt dat dit nationaal geregeld blijft. Heb je in Nederland een testament dan geldt dit dus niet voor het Franse erfrecht, en het Nederlandse testament kan in Frankrijk ook niet van toepassing worden verklaard.

Dus wil je voor een onroerende zaak in Frankrijk afwijken van het daar geldende erfrecht, dan moet er ook een Frans testament komen

Je casus is echter niet duidelijk. Voorzover ik uit je verhaal begrijp zijn je zuster en jij gezamenlijk eigenaar van het Franse huis. In dat geval is er volgens mij pas een probleem nadat de langstlevende is overleden.

Maar alvorens naar een adviseur te rennen zou ik eerst je casus zo opstellen dat precies duidelijk is wat je nu eigenlijk precies beoogt.

Wim van Praag

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#6 Geplaatst: 2008-09-22 15:43:00

In het franse testament kun je verwijzen naar een in NL liggend testament. Spreken deze elkaar niet tegen (bijv. staat er niets in zoals: alles gaat naar X  en in het andere testament staat dat alles naar Y gaat) dan zijn ze beide geldig. Sommige zaken in het NL testament zijn niet volgens het franse recht, daarmee wordt dat stukje NL testament dus ongeldig (voorbeeld, het in FR gelegen onroerend goed kan niet aan X worden nagelaten met koude uitsluiting van sommmige legitimarissen) Dan prevaleert het franse testament, als de erflaters in FR wonen, en het franse recht gaat dan voor. In jullie geval zou er dus een frans testament kunnen komen, waarbij jullie elkaar wederzijds als beneficiaire aanwijzen. Tussen broer en zus is de successiebelasting ook nog pittig, overigens. Daar het onroerend goed betreft in FR, komt een deel ook in handen van erfgenamen, zoals de ouder(s) van de erflater. Zowel FR als NL heffen successiebelasting over de verkrijging. gelukkigerwijs kun je de betaalde belasting in FR in mindering brengen in NL. Maatgevend zijn de volgende zaken, wie is waar ingezetene. Beiden maken een testament zowel in NL als in FR, met verwijzing naar het andere testament, indien van toepassing. Dit