Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Koken op gas EN elektra

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2008-08-12 09:10:39

Beste medeforummers,

de volgende zijn in de elektra-draad herinnerde me aan een oude discussie:

Je ziet nog wel eens een extra elektrische kookplaat als toegift naast de gaspitten.

Het verhaal is nu:

In landen zoals Frankrijk, Italië en Zwitserland heb je vaak gecombineerde fornuizen, gas en elektra in dezelfde unit. Ik bedoel niet op gas koken en elektrisch bakken (wat ook in polderland nu de standaard is) maar twee, drie of vier gaspitten plus een of twee elektrische platen.

Mijn vrouw beweert:

dan kan je op gas verder koken als de stroom uitvalt, en vice versa. Je hebt immers stroomstoringen, en je gasfles kan eens onverwacht leeg zijn.

Ik beweer:

er zijn gerechten of bereidingswijzen die beter op gas lukken en anderen waarbij de ervaren kok elektra prefereert. Gas kan nu eens sneller veel hitte leveren, en elektra is beter regelbaar.

Kan iemand in deze nu al jaren durende dicussie voor scheidsrechter spelen, of is het ook in deze zo dat meer dan een waarheid bestaat? ;-))

Christian von Klösterlein

avatar#3902
PJ
Berichten: 7
Reacties: 44

#1 Geplaatst: 2008-08-12 12:20:03

Ik ben het met Christian eens. Zelfs in de professionele keuken kom je tegenwoordig (wel eens, niet vaak) electrische, meestal inductieplaten tegen, vanwege de betere temperatuurregeling. Er zijn gerechten die erg veel lekkerder worden bij bereiding rond de 85 graden. Dat gaat gemakkelijk met electra en moeilijker met gas. En met goede oinductieplaten kun je net zo "snel en heet" werken als met gasplaten. 

Op gas overstappen ivm electrauitval is natuurlijk een goed excuus. Gasfles leeg een minder, want dat kun je natuurlijk in reserve hebben -:).

Het rastaurant in de Eifeltoren kookt overigens uitsluitend electrisch om begrijpelijke redenen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2008-08-12 22:47:05

Ik vind de combinatie-fornuizen een uitkomst. Als het gas op is en je bent zo dom om een reservefles vergeten te hebben, dan kun je nog altijd koken. Omgekeerd, zonder stroom werkt het gas nog steeds. "Ceinture et bretelles"!

Sudderen gaat dus niet op gas, wel op electra, plaat op de laatste stand. Anders een ouderwets petroliestel (wie heeft dat nog??).

Wokken en pannekoeken gaan veel beter op gas. Voor de rest maakt het niet zoveel uit. Ik heb een combinatie-gasfornuis en het werkt prima. Zels nog een goedkoop gekocht volledig gasfornuis incl. gasoven en dat heeft goed dienst gedaan tijdens de "tempête" van eind 1999 toen wij op het platteland 5 dagen zonder stroom zaten (ha fijn, eindelijk de vriezer leeg....).

Steven

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#3 Geplaatst: 2008-08-12 23:26:11

Ik heb een nederlandse  vriendin die getrouwd met een zwitser hoog in een bergdorpje in Zwitserland woont en zelf een berghuisje in Zuid Frankrijk. Inderdaad, Frankrijk, Italie en Zwitserland zie je de combinatiefornuizen. Belangrijkste reden: de electriciteit valt wel eens uit (met name in de winter of bij forse onweer); het gas raakt wel eens op en het is lang naar beneden rijden. Ik hoor niet zozeer van de bewoners dat het om de kookkunst zelf gaat. In de steden zie je deze combinatiefornuizen ook niet zo.

Ook wordt er nog grootschalig op hout gekookt in de bergen. Dat is ruim voorhanden en (veelal gratis). In de zomer echter is het te heet en wordt de toevlucht tot gas genomen. De combinatietoestellen hout/gas worden ook geboden bijv. door Godin en andere franse merken.

In Zwitserland (het Oostenlijke deel dat voor een flink deel van landbouw en veeteelt leeft) waren voor kort de echte onvervalste olielampen verkocht in de degelijke huishoudelijke artikelenzaken. Duur, eenvoudig en degelijk. Onafhankelijkheid van electriciteit is vaak belangrijk. Nu is de fabriek gesloten en heb ik de laatste oliehouders en branders gekocht.

Leuk onderwerp trouwens

Ellen

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-08-13 08:06:38

ik ga hier toch eens op doorkoken want dit is een leuk onderwerp, en eerlijk gezegd denk ik dat cristian er toch het dichtste bij zit, althans, zijn vrouw dan.

restaurants die electrisch koken zullen dat doen om praktische redenen zoals schoonhouden en zo, want gasfornuizen zijn kle......dingen om schoon te maken.

je ziet dus vaak in restaurants warmhoudplaten die inderdaad electrisch zijn, maar koken op electrisch heb ik nog nooit gezien.

misschien bij de grotere restaurants is dit zo maar dan ook weer uit praktische overwegingen.

dat je zoals steven zegt niet kunt sudderen op gas is een oorzaak dat je een verkeerd fornuis hebt.

wij hebben een doodordinair fauter gasfornuis met één pit om te sudderen, daar zat speciaal een dikke schijf voor bij in de doos.

deze schijf werkt een beetje als die blikke holle dingen die je in nl kunt kopen.

zal er hier en daar eens over vragen, ben benieuwd wat daar de reden voor is.

cees.

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#5 Geplaatst: 2008-08-13 08:43:01

Heeft iemand ervaring met koken op een houtfornuis?

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#6 Geplaatst: 2008-08-13 12:58:20

Ik heb het een paar keer geprobeerd, koken op een houtfornuis, maar ben niet enthousiast. Voor noodgevallen prima te doen, als er geen gas en electriciteit is.

Het probleem is dat je om de temperatuur te regelen de pan heen en weer moet schuiven op het fornuis, onhandig. We hebben het gevaarte laten staan en ingebouwd in de keuken, er ligt nu een werkblad met een 5-pits gasstel op.

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#7 Geplaatst: 2008-08-13 13:06:03

Dag Antonia,

Zo zie je maar hoe voorkeuren kunnen verschillen. Zelf kook ik graag op hout en het regelen met schuivende pannen vind ik juist ideaal. Ik ga er met een mooi boek naast zitten. ;) Ook kun je meerdere pannen kwijt op het heetste punt. Dat betekent snel aankoken en dan e.e.a.  opzijschuiven.

Wat nadelig is is dat je de kachel eerst moet aanmaken (staat de wind gunstig e.d.) en op temperatuur moet brengen. 's Zomers is dat natuurlijk geen feest. Dan kook ik op gas.

Groetjes

Ellen

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#8 Geplaatst: 2008-08-14 10:01:47

Dag,
bedankt voor de reacties,maar toch nog meer houtfornuisvragen :
Hoe zit het dan als je eens een dagje weggaat. Fornuis uit ?
Ik heb gehoord dat er fornuizen zijn die je maar éénmaal per etmaal van hout moet voorzien..?
Iemand  ervaring met Esse fornuizen ? Of Rayburn ?
En met houtfornuizen die ook in verwarmingswater voorzien?
 
avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#9 Geplaatst: 2008-08-14 14:47:46

Wij koken in de winter op een houtfornuis, maar hebben er wel een gaskookplaat naast, voor als we geen tijd hebben om de houtkachel aan te maken en natuurlijk voor in de zomer. Er zijn allerlei soorten houtkachels om op te koken, sommige horen altijd te branden, zoals de rayburn, anderen kan je gewoon ieder dag aanmaken wanneer het je uitkomt. Sommige kan je naast gaan zitten om het hout er in te doen en andere kan lekker veel in. In deze zaak komt ook nog de soort hout die je stookt om de hoek kijken, je hebt waaibomen hout, hard hout, vochtig hout, nou ja te veel factoren om op te noemen.

Er zijn houtkachels met een voorziening voor warm water, en ook met cv aansluiting of beiden.

Zelf hebben we onze oude DeVille vervangen door een modernere Rizzoli uit Italie.

Deze heeft een vrij hoog rendement (70 plus procent) en heeft een wat modernere uitstraling die beter bij de andere keuken apparatuur past. Deze houtkachel heeft een warmwatermantel die opgenomen is in het cv circuit. We kunnen het hele huis er mee verwarmen en bespaart ons aanzienlijk in gas. Met de oude DeVille bespaarden we 50% op onze gasrekening (lpg), en nu met de nieuwe Rizzoli weten we het nog niet, maar dat zou nog meer moeten zijn.

Wist je overigens dat het Franse gouvernement het stoken op hout aanmoedigt en een subsidie van 50% geeft op de aanschaf, terug te vorderen via de inkomsten belasting. De kachel of fornuis moet een rendement hebben van meer dan 70% en moet door een erkende installateur worden aangesloten.

Wij maakten geen gebruik van deze regeling omdat de installateur eerst de kachel onnodig duur maakt en je daarna ook nog de forse installatie kosten voor je kiezen krijgt, en bovendien 1- 1,5 jaar op je geld moet wachten. Onze nieuwe Rizzoli heb ik zelf uit Italie gehaald en zelf geinstalleerd en dan was ik nog goedkoper uit dan met de subsidie regeling, zoveel goedkoper was het daar vergeleken met de Franse importeur / installateur.

Overigens vinden wij het stoken van en koken op zo'n fornuis geweldig. De keuken is heerlijk warm en gezellig in de winter en het schuiven met pannen is heel niet erg.

Als er nog een oven bij zit is dat een ander verhaal, om daarin een brood te bakken b.v. is heel moeilijk vanwege dat de temperatuur slecht te regelen is. In de oude Deville heb ik broodjes in brand zien staan! Vandaar dat we nu geen houtoven meer hebben, wij kunnen er niet mee overweg.

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#10 Geplaatst: 2008-08-14 18:14:56

Wij sluiten aardig aan op bovenstaand verhaal maar dan veel minder luxe. Wij hebben een eenvoudig houtfornuis met oven. Stookgat, asla links en oven rechts. Wij gebruiken hem alleen in de winter of als we geen tijd hebben hem aan te steken. Mogelijk omdat hij minder rendement heeft gaat het gebruik van de oven goed (ovenschotels, brood, e.d.). Er is geen c.v. op aan te sluiten.

Ik weet dat er op houtgestookte c.v.'s bestaan die je maar éénmaal daags hoeft te vullen. Ook zijn er 'houtproducten' die lijken op kattebakkorrels..... Er is dus veel op dit gebied.

Ik weet niet hoe een houtkachel zou werken die je 's morgens vroeg moet aansteken en dat je na een uurtje de deur uit moet om te werken.

Bij ons staat de kachel 's winters dus aan (elke ochtend aanmaken) en staat er voortdurend een ketel op (koffie, afwaswater e.d.). We bakken er tosti's op e.d. Ik zou niet anders willen...

Ellen

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#11 Geplaatst: 2008-08-17 16:52:26

Wow, dank voor de informatie !
Heel wat stof om over na te denken.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2008-08-17 19:33:40

Bedankt voor alle informaties!

Maar de discussie met mij vrouw is daarmee nog niet beëindigd!

Als er nog meer vragen over koken op houtvuur zijn dan stel ik voor hiervoor een nieuwe draad te openen.

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#13 Geplaatst: 2008-08-18 21:24:38

één reden is dat een fornuis met 4 elektraplaten (i.p.v. 2) al meteen over twee groepen verdeeld moet worden of krachtstroom nodig heeft.

Maar de meest evidente reden is inderdaad het koken zelf.

Bij de betere Franse "kookgereiwinkels" kun je een onderplaatje kopen van massief aluminium of RVS. Deze gebruik je om een ideale stoofpot te maken op een gaspit waarbij de temperatuur niet boven het kookpunt mag komen (bij kalfsstoof bijvoorbeeld)

Met een elektraplaat kun je die situatie ook bereiken, het komt meer overeen met het klassieke koken op hout.

Overigens kook ik graag op ons houtfornuis! een ossobuco die een halve dag op de warme plaat heeft gestaan is echt met geen mogelijkheid zo lekker te maken op een gasgestookt toestel.

Maar ik heb er ook wel frieten op gebakken, kwestie van wat extra lucht geven en de ringen er af onder de frituurpan. Erg gevaarlijk dat wel! als het vet te heet wordt en het borrelt over als je de frieten er in doet heb je een serieus probleem!!

Koken op de kachel is echt ideaal als je er eenmaal aan gewend bent, je kunt alle plekken gebruiken voor alle doeleinden; bakken, warmhouden, sudderen en alles tegelijk als het een beetje een grote is.

Veel restaurants hebben ook een gasfornuis én een fornuis met gesloten plaat (hout, elektrisch of gasgestookt)

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#14 Geplaatst: 2008-08-24 12:33:31

Een vriend van ons die kok is wil alleen maar op gas koken de redenen: je kunt snel met de knop van matig warm naar heet en op gas je kan je zonder er lucifers bij te halen flamberen.

Rob van der Veer 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#15 Geplaatst: 2008-08-24 21:27:45

Als ik het goed begrijp houd je dan de pan schuin en laat je de gasvlam "vlamvatten" in de pan?

Ingrid

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#16 Geplaatst: 2008-08-24 22:31:07

Nog beter: je neemt een pollepel, daarin doe je wat drank, cognac ofzo, die warm je op bvoen de vlam, houdt de pollepel schuin, vlam erin, en dan uitschenken over het vlees in de pan. 

gaat ook goed met flesjes en likeur! 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2008-08-25 16:33:14

ik had al gezegd dat ik er eens op door wilde gaan opdat het een leuk onderwerp is dus ziehier, mijn eigen onderzoek onder de fransozen.
eigenlijk scheelt het niets met dat van hier op de site, de meningen zijn verdeeld.
tegenwoordig kun je op electrisch net ze snel van koud naar heet als op gas, dus die redenering is al weg.
op gas kun je niet sudderen, ook dat kan tegenwoordig met de Isotherm plaatsjes, deze leg je op de brander en voldoet prima.
juist die oude electra gevallen waar dus de oude fransen hun traditie vandaan hadden waren platen die er ettelijk lang over deden voor je een pannetje water aan de kook had, dus het waren eigenlijk helemaal niet zulke fijne fornuizen.
is het dan toch de stroom als het gas op is, of gas als de stroom uitvalt ?
ik vroeg aan heel veel mensen hun mening, van particulieren Mc donald gangers tot gezonde kost kokers, van eenvoudige menu's tot meer gangen, van particulieren tot restaurants, en eigenlijk lijkt het er min of mee op dat ze het doen, want, U raad het al, men doet het nou eenmaal altijd al zo.
grote moderne restaurants hebben speciale electrische fornuizen, niet omdat ze kunnen sudderen maar omdat ze practisch zijn in onderhoud en schoonmaken.
kleine restaurants werken met gas en magnetron, en een enkeling heeft een kookplaatje staan maar dat is slechts een enkeling.
industrieele gasfornuizen hebben soms wel acht pitten waarvan er een of twee slechts een waxinelichtje groot zijn.
waarom mijn schoonouders er een hebben ? omdat dat vroeger zo was.
waarom zwagers en schoonzussen, tsja, net als thuis hé, moeder kookt zo het lekkerste.
waarom de buren ? ja, ze zeiden dat in de winkel zo, de anderen, ehhh, dat is toch altijd zo ?
zo ziet U maar, niemand die het echt weet.
waarschijnlijk kun je geweldig op gas flamberen, op electrisch gauw de spons overhalen als je de melk vergeten bent, wij hebben een klepperdeksel op de bodem van de melkpan, en flamberen op het laatste moment aan tafel, lekker ouderwets met een briquet.
en in het restaurant, een zespits gasfornuis en een electrische gril, slang d'r op en schoon is de 'zwijnenstal" zonder kortsluiting.

cees.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#18 Geplaatst: 2008-08-25 19:57:31

Kortom: er zijn vele voors en tegens, maar wat ik nog niemand zie noemen: op electra kun je niet echt goed wokken. Dat werkt alleen op een goede manier op vlammen, ongeacht of die nu van vuur of van gas komen. Voor mij zou altijd mij  manier van koken prevaleren als het gaat om een keuze.

Kleine

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#19 Geplaatst: 2008-08-25 21:39:54

Ja hoor Kleine...! Wokken is al genoemd en je hebt helemaal gelijk!

 

Ooit heb ik een wokpan voor electra gehad van gietijzer. Daar zat een 2 cm dikke bodem onder en je moest die pan een behoorlijke tijd op de electrische plaat zetten om hem op temperatuur te krijgen maar het was niet hetzelfde...

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2008-08-26 09:38:10

de draad ging ook niet over wokken, de vraag was waarom die gecombineerde fornuizen.

wokken is helemaal geen franse kookkunst/keuken, dus het doet inet ter zake of je nu electrisch of op gas wokt.

voor mij blijft de beste manier om te koken op gas, of dit nu biefstuk is, die je met een gloeiend hete pan in drie seconden dicht schroeit en van binnen lekker rauw blijft, wat veel nederlanders afschuwelijk vinden (en waar een electrische plaat niet warm genoeg voor wordt) of aiguillettes de canard aux miel geflambeerd met cognac, of nasi goreng met een eitje op zaterdagmiddag.

op hout lijkt me wel leuk om te koken maar de gedachte dat je eerst dat fornuis aan moet steken een uur van te voren, daar heb ik nu nog even geen tijd voor.

het leuke is wel dat veel mensen die ik ken met een houtfornuis dit in de winter vollop gebruiken, wat dan dus ook altijd brand, en in de zomer verkassen ze met de hele keuken naar de "buitenkeuken" of zomerkeuken die zoals bij mijn schoonouders in de garage staat, en daar kookt men op de barbeque.

verder wordt daar amper gebruik gemaakt van een fornuis om een heel simpele reden, namelijk;

onze noordelijke keuken is gebaseerd op aardappels groente en vlees.

de franse keuken is gebaseerd op baguette groente en vlees.

aardappels vallen in frankrijk onder groenten, dus men kan deze als vooraf eten, of helemaal niet eten.

zo vervalt dus de automatische gedachten van het koken van aardappels, dus een plaat of gaspit.

als je dus de oude franse keuken neemt van het platte land, dan zie je dus vlees van de barbeque,een rijke salade uit de tuin, en baguette.

eventueel zet moeders savonds een pan met patates op het vuur die de volgende dag weer koud gegeten worden als salade, lekker met jambon zoals ze die alleen maar in frankrijk hebben.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#21 Geplaatst: 2008-08-26 10:33:42

Net een weekeinde in Duitsland geweest en daar heb ik van mijn vrienden nog een argument voor elektra gehoord dat hier nog niet genoemd is:

Gas gebruikt voor de verbranding luchtzuurstof, een gasvlam ontneemt je dus je ademlucht - of je moet een behoorlijke luchttoevoer hebben die je in een particuliere keuken meestal niet hebt.

Daarom gas alleen voor die gerechten die daarop beter lukken (waarover iedereen zijn eigen mening heeft) en verder zoveel mogelijk elektrisch, en dan heeft de ene een voorkeur voor de trage ouderwetse platen en de andere voor moderne snelle inductieplaten.

Wat zo'n simpele vraag toch niet allemaal losmaakt!

Christian v.K.

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#22 Geplaatst: 2008-08-26 16:45:25

Nou Christian, dan ben ik toch wel benieuwd naar de enorme gasvlam waarmee die vrienden van jou koken!

Ik heb nog nooit zuurstoftekort gehad in een keuken waar met gas gekookt word.

Iemand?

Of geld dat misschien als je op hoge hoogte woont?

In ieder geval komt het een beetje theoretisch op me over...

groeten,

Arthur

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#23 Geplaatst: 2008-08-26 17:02:09

Arthuur,

een van mijn vrienden heeft de volgende ervaring:

Alle vijf pitten aan, deur dicht om geen etenslucht in de woonkamer te hebben, raam dicht omdat het regende, geen afzuigkap in de wél erg kleine keuken aan, en de vlammen worden steeds kleiner.

RaRa waardoor komt dat?

En als de vlammen zuurstofgebrek hebben heeft de kok dit ook  - tenminste dat is mijn redenering.

Ik vraag mijn vrouw daarom ook steeds tijdens het koken de afzuigkap aan te zetten en het katteluik te ontgrendelen, dat zorgt voor luchtverversing in de keuken. Afgezien daarvan, gas produceert tijdens het verbranden ongeveer zijn eigen gewicht aan waterdamp, en die moet ook eruit. Want de neerslag aan de tegelwand achter het fornuis is niet alleen verdampt water uit de pannen ...

Ik geef je gelijk, ik heb nog geen ander bewijs voor het fenomeen zuurstofgebrek door koken op gas gezien, maar voorkomen is beter.

Ook de groeten,

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#24 Geplaatst: 2008-08-26 17:11:47

haha, ja, ik dacht al het zelfde, dan moet je of een gaspit hebben voor een weeshuispan, of meerdere, of je huis hermetisch afgesloten zijn, met slechts een halve milimeter onder de deur.

zet me meteen aan het denken;

als je zo het forum afstruint dan kom je van alles tegen, en dan heb ik het niet over onderwerpen op zich maar de (be)handeling ervan.

kijk ik nu naar deze laatste reactie van cristian, met een knipoog hé cristian, dan kun je toch spreken van duitse degelijkheid geen tochtgaten, kieren, piepen en kraken...

een deur hangt in zijn scharnieren, niet in zijn kozijn, zei eens een duitse klant van me toen ik zijn scheepsdeuren moest vervangen opdat die de kozijnen raakten.

zo was zijn "wagen" een vervoermiddel om veilig en snel van A naar B te gaan, en zijn wasmachine een aparaat wat diende te werken, niet bij de winkel te zijn voor reparatie.

zo heeft de nederlander bijvoorbeeld zijn recht om (ook weer met een knipoog) zijn eigen inrit te verharden hoe wanneer hij ook maar wilt, of "nu zullen we het helemààl krijgen, gaan ze een huis in mijn uitzicht bouwen, ben je nou hélemaal..... waar is de advocaat !"  en heb je de fransen met hun morgen? , ehhh, ik denk het wel ja.

of  "nou ja, waar maak je je druk om, dan graaf je toch een geultje langs het pad en ben je klaar ?"

grappig.

ik moet erbij zeggen, kwa gereedschap duits, kwa afspraken nl, en kwa eten frans en je bent een gezegend mens ;-)

cees.