Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

GdF betalen vanuit Nederland

Auteur Bericht

avatar#5483
Hans en LDF
Berichten: 6
Reacties: 40

#0 Geplaatst: 2008-08-12 15:34:44

Ik wil mijn bankrekening in Frankrijk opheffen vanwege de waanzinige kosten die men mij in rekening brengt. Ik ga vanuit Nederland betalen. Weet iemand hier of dat kan en wat de GdF bankgegevens zijn die ik daarvoor nodig heb.

Merci

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2008-08-12 18:19:31

Ik denk dat er wel meer mensen zijn die dat willen.... betalen via een nederlandse rekening.

Bij mijn weten is dat niet mogelijk, ook ik betaal via mijn SG rekening de kosten voor oa water en electra. De SG brengt mij maandelijks 7,20 in rekening voor het gebruik... Ben zeer benieuwd naar een alternatieve oplossing, het is mij nooit gelukt. 

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#2 Geplaatst: 2008-08-12 18:41:50

Ik weet het fijne er niet van, maar ik heb begrepen dat de maandelijkse kosten meer te maken hebben met gebruik/verzekering van chequeboek en Carte Bleu dan met het hebben van een rekening 

Kijk eens of een internet rekening bij AXA of AGF iets voor je is. Volgens mij: geen Carte Blue en geen chequeboek: geen kosten

Ko

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#3 Geplaatst: 2008-08-12 20:20:48

Wij hebben een tijdje , voor we een Franse rekening hadden , vanuit België betaald.
Zijn naar de EDF geweest, hebben Iban en Swiftnummer gevraagd en ons Belgisch adres gegeven om de facturen naartoe te sturen.We moesten wel even aandringen, maar het lukte toch.
Bij Dexia kostte het iets, bij Argenta niets.
Nu laten we automatisch afhouden via RIB , dit om te vermijden dat we juist in LDF zitten als er in B een factuur toekomt.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-08-13 09:56:04

Niet direct een antwoord op de vraag maar even een reactie voor Ko. Je hebt gelijk mijn CB kaart was verplicht en dat zullen dan wel die kosten zijn. Verder betaal ik automatisch mijn rekening aan de nutsbedrijven (Prélèvement bancaire) en maak ik verder geen gebruik van die rekening. Via bijv de Postbank betalen zou dat weer in kosten schelen maar dat werkt (nog) niet.... 

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#5 Geplaatst: 2008-08-13 13:05:31

Ik betaal voor de CA bankrekening iets van € 5,20 per maand.

Ook ik gebruik die rekening alleen voor het betalen van de EdF en de woonhuisverzekering.

Heb verder geen carte banciare of cheques.
Dan zouden de kosten nog hoger worden.

Omdat ik de woning nu aan het renoveren ben heb ik de EdF gevraagd de ongeveer 2-maandelijkse voorschotten naar beneden bij te stellen. In totaal heb ik nu iets van 70 kWh gebruikt terwijl ik al voor 2300 kWh heb betaald. Dit ondanks dat bij het aansluiten van de elektra expliciet is vermeld dat het een maison secundaire betreft en ik alleen maar een boiler en dus geen elektrische verwarming/koken heb.

Ook heb ik de EdF gevraagd een voorziening te treffen om de meterstand van buitenaf (heb wel al een elektronische meter) af te kunnen lezen.

Jullie raden het al op beide verzoeken geen enkele reactie.

Heeft iemand een tip hoe van de EdF gedaan gekregen wordt in ieder geval het van buitenaf uitlezen van de meterstand te installeren?

Lastige club maar goed, maar goed via de jaarafrekening zal het teveel betaalde wel worden teruggestort.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#6 Geplaatst: 2008-08-13 13:08:19

aanvulling:

heb ook gemerkt dat indien ikvan uit mijn nederlandse rekening mijn franse bankrekening aanvul, ik daarvoor per transactie kosten moet betalen.

Zijn die kosten (iets van € 5,--) normaal ?

Dus dat soort transacties ga ik in de toekomst dan ook maar tot een minimum beperken (1 x per jaar).

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2008-08-13 14:14:19

Sjefke,

Binnen Europa (de EER zelfs dacht ik) is het verboden om kosten voor privé-transacties beneden een bepaald bedrag in rekening te brengen. Dat bedrag is rond de 10.000 of 15.000 euro dacht ik. Voorwaarde is wel met BIC en Iban te werken. Ik zou dus even de bank op het vestje spuwen. Bij mij had de Societé Générale dat ook "even" vergeten maar een mailtje ter herinnering werkte wel.

Ik raad trouwens elke buitenlander in Frankrijk aan om een bankrekening te nemen. Even goed zoeken en vergelijken, zo duur is dat niet. Aangezien de chèques er voorlopig nog niet uit gaan en je toch regelmatig het beste met chèques kunt betalen (water, EDF etc.) is dat praktisch.

Het Franse bankensysteem is volkomen achterhaald maar dat kun je niet in je eentje veranderen.

In elk geval één lichtpuntje, sinds een paar maanden kan ik via Internet van mijn Societé Générale naar andere Europese rekeningen overmaken. Het schijnt bij La Poste ook te kunnen.

Dus komt het regelmatig voor dat ik om een Franse rekening te betalen, ik dit via Internet met mijn Abn-Amro doe en deze rekening weer aanvul vanuit de Societé Générale. Waarom...? Omdat het toevoegen van een rekeningnummer van een Franse begunstigde aan mijn SG-rekening zo'n gedoe is (bellen naar een 0800-nummer en allleen via kantoortijden...) dat het veel sneller gaat vanuit Nederland......

Steven

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#8 Geplaatst: 2008-08-13 22:12:02

Verboden is wel een heel groot woord ... en zo is de wetgeving ook helemaal niet ... De wet geeft aan dat de kosten die in rekening worden gebracht gelijk moeten zijn aan de kosten die in rekening worden gebracht voor een binnenlandse transactie zolang het bedrag maximaal € 50.000 is en IBAN en BIC correct zijn gebruikt om de overboeking te doen en er voor de optie SHA (voor shared) is gekozen met betrekking tot de verdeling van de kosten voor de transactie (kies niet OUR of ... de andere optie waar de kosten voor de ontvangende partij zijn [ben de naam ff kwijt]).

In dat geval zouden er dus geen verdere kosten in rekening gebracht moeten worden tenzij voor binnenlandse overschrijvingen kosten in rekening worden gebracht en dan moeten de kosten daarvoor dus gelijk zijn aan die voor een Europese overschrijving.

Sjefke ... je betaalt veel te veel per maand voor die rekening bij Crédit Agricole. Ik heb bij hen een rekening met een Mastercard creditcard en chèques en betaal in totaal maar € 36 per jaar ... laat je niet afzetten door de Franse banken die je vaak nutteloze diensten aansmeren en in rekening brengen, maar kijk goed wat je nu eigenlijk wel en niet nodig hebt ... (wat dat betreft hebben ze aan mij een slechte klant ;-).

Steenmarter, waarom kies je niet voor de "Relevé de confiance par Internet"? Met die dienst kun je zelf gratis regelmatig de precieze meterstand via Internet doorgeven en wordt dus alleen je exacte verbruik in rekening gebracht ...

(ik vertel er maar niet bij dat ik al zo'n anderhalf jaar bezig ben om EDF te vragen een probleem in mijn Espace Client op te lossen waardoor ik steeds deze foutmelding te zien krijg en waardoor ik dus niet mijn meterstanden via Internet maar telefonisch door moet geven!)

Groeten,

Thomas

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#9 Geplaatst: 2008-08-13 23:02:07

thomas, ik neem aan dat je 36 euro per JAAR bedoeld?

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#10 Geplaatst: 2008-08-13 23:45:29

Thomas,

heb die rekening genomen in een soort koppelverkoop met de woonhuisverzekering. Ik weet ook dat is verboden/althans niet netjes van de CA, maar ja ik had toentertijd 'haast' .

Verder heb ik nog wel voor de eerste ontvangst schritelijk hun bankblad opgezegd (iets met Familiaire in de titel), wat mij maandelijks ook nog eens geld zou kosten. Ik ben wel zo slim geweest de algemene voorwaarden behorende bij de rekening door te lezen. Da's bst een klus met die formele franse teksten.

Als de rust in renovatieland enigszins is wedergekeerd, zal ik eens uitgebreid met de lieftallige CA dame van gedachten gaan wisselen over welk soort rekening ik nu echt nodig heb en waarvoor ik dan ook bereid ben te betalen.

En jouw windmolenstrijd tegen de EDF verbaast mij niet. Er gaat ambtelijk wel veel meer erg traag in LDF. Soms zelfs in het voordeel van de burger !

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#11 Geplaatst: 2008-08-14 00:19:03

@jean-paul: inderdaad ... stom foutje, is nu verbeterd!

@sjefke: dat blad ken ik niet, maar ik weet wel dat ze je een heleboel verzekeringen en opties voorstellen die allemaal geld kosten en allemaal vrijwel even nutteloos zijn ... vandaar dat ik die allemaal opgezegd heb net voordat de gratis proefperiode afliep ;-)

wat betreft de EDF: telefonisch zijn ze vrijwel niet eens op de hoogte dat ze een website hebben en zeggen ze dat je contact moet opnemen met de webmaster; de rubriek "contact" op de website maakt alles behalve contact met ze opnemen mogelijk en als het je dan eenmaal gelukt is om contact met ze op te nemen sturen ze vanaf een -niet voor antwoord bereikbaar- e-mail adres een excuusmailtje met de mededeling dat het een en ander zo snel mogelijk opgelost zal worden (dat was alweer 4 maanden geleden) ; laatste wapenfeit is dus een ouderwetse handgeschreven (nee, zo gek ben ik nu ook weer niet ... getypte dus!) brief via de snail mail ... nu maar afwachten of ze daar op gaan reageren ...

avatar#5259
steenmarter
Berichten: 13
Reacties: 59

#12 Geplaatst: 2008-08-14 10:09:42

 
Voorlopig betalen wij zo weinig , dat we het zo maar laten.
De meter is buiten afleesbaar en ze hebben flink naar beneden aangepast.
Maar bedankt voor de tip, als ons verbruik stijgt kan het nuttig zijn korter op de bal te spelen.
Groetjes,
steenmarter

avatar#6188
snuff
Berichten: 15
Reacties: 40

#13 Geplaatst: 2008-09-04 19:46:18

Wij hebben sinds december een woning in frankrijk. (wat een genot) Omdat we hier lazen van de hoge kosten van de bankrekeningen besloten we vooralsnog te proberen de rekeningen vanuit nederland te betalen. Tot nu toe lukt dat via internet. Woonhuisverzekering, water en nu de eerste keer EDF betaald. Belasting nog niet, hebben net de eerste rekening binnen. 

Tot nu toe ben ik voorzichtig optimistisch. Frankrijk lijkt ook op dit vlak langzaam europees te worden.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#14 Geplaatst: 2008-09-04 22:37:18

Ik zou niet zo moeilijk doen over een bankrekening in FR. Het kost wel wat, het is irritant want het gaat nooit zoals in NL. Maar, als je niet teveel zaken hoeft te regelen maar wel gemakkelijk wil kunnen betalen als er eens iets aan de hand is, dan kan een chequeboek heel makkelijk zijn. In NL zijn de cheques al jaren verdwenen en je denkt zonder te kunnen. Dat dacht ik ook maar het kan nog knap handig zijn in FR. Een gewone bank-giro overmaking kent men niet. En ik denk dat het betalen van taxe fonciere/habitation ook niet gaat lukken via Internet als je niet belastingplichtig bent in FR. Je kan het wel contant betalen bij de Tresorerie. Misschien als je de IBAN opgevraagd krijgt....

Voor die paar euro per maand zou ik gewoon een rekening openen. Je moet gewoon zeggen dat je een chéquier wil en geen dure betaalpassen. Welke bank of Postbank durf ik niet te zeggen want tot nu toe vind ik alles niks maar kan niet zonder. Er zijn vast wel NL-anders op dit forum die kunnen vertellen of de ene bank een euro meer kost per maand als de ander.

Handig is dan ook dat je voor de vaste kosten: EDF/GDF en telefoon een vaste afschrijving kan aanvragen dus dan wordt alles betaald ook als je er niet bent. Hier is het nog altijd zo dat ze'éénmaal per drie maanden alles opnemen en de rekening sturen.

Ook voor het betalen van de artisanans, abonnementen etc zijn de cheques heel handig.

Ingrid

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#15 Geplaatst: 2008-09-05 16:38:37

Het lijkt me sterk dat je je taxe fonciere en taxe d'habitation niet zou kunnen overmaken als je niet in Frankrijk belastingplichtig bent.

Het enige wat je ervoor nodig hebt is je referentienummer van je rekening (heb je altijd) en het rekeningnummer van de betreffende Tresorerie.

En dat bestaat ook.

Het is inderdaad niet eenvoudig om daar achter te komen (zelfs als je ze opbelt doen ze nog verwoede pogingen om een overboeking uit je hoofd te praten), maar ze hebben uiteindelijk toch geen andere keus dan het bekend te maken.

Of bedoelde jij misschien de belasting betalen via de speciale site van de overheid?

Dat kan inderdaad gekoppeld zijn met het feit of je hier belastingplichtig bent of niet.

Maar gewoon een overboeking werkt ook prima (eenvoudiger zelfs, in ieder geval voor de ermee vertrouwd zijnde Nederlanders) mits je eenmaal hun rekeningnummer hebt (en als je dat dan eenmaal hebt, stop het in een kluis zodat je het niet meer verliest...).

(Eventjes helemaal terzijde, maar wat ik nog nooit eerder had gezien met bankrekeningnummers en wat hier het geval was, was dat er in plaats van getallen ook letters in kunnen voorkomen.)

Arthur

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#16 Geplaatst: 2008-09-05 19:16:08

Ik vond helemaal niet dat men moeilijk deed, toen ik mijn belasting wilde betalen en de Tresor Public om hun RIB (met BIC en IBAN) vroeg. Ze keken verheugd en gaven die meteen plus het te vermelden referentienummer.

Prima geregeld, vond ik.

Ko

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#17 Geplaatst: 2008-09-05 20:23:48

Het verschilt overal een beet je. Een familielid van mij moest onverwachts hier in Mont-de-Marsan naar de Urgences. Zij had, zoals vele Nederlanders die ik ken, haar Carte Européenne voor de ziektekosten niet aangevraagd (haar zorgverzekeraar had gezegd dat het niet nodig was. Is er financieel belang??). In ieder geval: ziekenhuis coulant, stuurt gewoon de rekening op naar haar adres in NL. Daarin werd keurig vermeld of ze de rekening wilde betalen aan de accueil of per cheque.....

Ik naar de accueil en vroeg om het IBAN nummer. De mevrouw keek beduusd, nee die had ze niet. Dat kwam hier nooit voor.  Op mijn aandringen om dan maar de Trésorerie te bellen heeft ze toch maar een poging gedaan. Na 15 minuten de IBAN. Die hangt nu op een kladje vastgeplakt op de desk. Alles is goed gekomen.

Ingrid

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#18 Geplaatst: 2008-09-06 22:11:15

Het feit alleen al dat je ze op moet bellen om hun rekeningnummer te weten te komen, geeft al een beetje aan hoezeer ze hier gewend zijn aan overboekingen.

Dus Ko had mijnsinziens best veel 'geluk' in deze.

Ook al moest ie er dan toch zelf achteraan.

Maar ja, ik denk dat over een jaar of vijf ook de fransen aan overboekingen gewend zullen zijn geraakt...

Arthur