Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waterleiding

Auteur Bericht

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#0 Geplaatst: 2008-08-12 18:57:13

Aangezien ons huis een totale renovatie moet ondergaan (waarvan een deel reeds is gerealiseerd) wordt ook een nieuwe badkamer/keuken geinstalleerd.

En daar hoort natuurlijk al het leidingenwerk bij.

Uiteraard koop ik (ivm de afwijkende maatvoering) alles daarvoor in LDF maar mij staat bij dat de koperen leidingen die je koopt in Frankrijk niet met een buigijzer te buigen zijn (of dat je ze eerst dient uit te gloeien).

Klopt dat en waar moet ik nog meer rekening meer houden?

Tevens zou ik graag alles met knelfittingen monteren. Kijk ik de site van de bouwmarkt dan is slecht een zeer beperkt assortiment te verkrijgen.

Het lijkt er op dat ik dan toch alles moet gaan solderen?

Groet

Hans

avatar#4453
rené.
Berichten: 11
Reacties: 21

#1 Geplaatst: 2008-08-12 21:15:13

hoi hans ,

mijn ervarig is dat de buizen ( ten opzichte van NL) eenvoudiger te solderen zijn. er bestaat een pasta met soldeer en soldeervloeistof en die werkt supe.

een andere optie is om alles in kunstof uit te voeren , daar is veel voor te krijgen

succes

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#2 Geplaatst: 2008-08-12 21:31:52

Een all-in-one (tout-a-un ?) pasta om  te solderen, daar heb ik nog niet van gehoord. Ken je daarvan de merknaam en waar het te verkrijgen is?

Is het dan smeren, verwarmen, wachten tot het tin uitloopt en klaar is Jacques ?

Maar ook even het buigen van de koperen franse leidingen. Is dat wel te doen met een buigijzer ? Of bestaat daarvoor een andere truc ?

Met kunststof leidingen heb ik geen ervaring. Uiteindelijk moet je die toch verbinden aan het koperen gebeuren (watermeter, boiler, kranen). Volgens mij zijn ook de (buiten)diameters van die leidingen behoorlijk dikker dan die van koper. Dus moeilijker weg te werken.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-08-13 06:12:21

Hans,

er bestaan twee soorten koperen leiding:

cuivre écroui = hard materiaal in rechte stukken van bijv. 2, 3, en ... m

cuivre recuit = gegloeid (uitgevlamd) materiaal, op de rol. Ook cuivre en couronne genoemd.

A. Het harde rechte materiaal is met een normaal buigijzer alleen te buigen nadat het uitgegloeid is. Roodgloeiend maken (lukt alleen met een bi-gaz apparaat, bijv. zuurstof en propaan), dan in water afkoelen. Dan buigt alleen het uitgevlamde materiaal en de rest blijft mooi recht.

B. Het materiaal van de rol kan men met een simpel buigijzer of zelfs over het knie in alle mogelijke bochten buigen, en natuurlijk ook recht maken. Alleen wordt het nooooit helemaal recht.

Ik geef daarom, vooral voor leidingen die in het zicht komen te liggen (CV!) de voorkeur aan methode A.

Ik heb mijn voorbehoud tegen knelkoppelingen. Deze zijn volumineuzer, lelijker en duurder. Als men de soldeertechniek onder de knie heeft is alles geen probleem.

De all-in-one-producten heb ik ook gezien, maar nog niet gebruikt. Ik zou bij Weldom of een bouwmarkt kijken, niet in zaken waar de professionals kopen, want die gebruiken dat spul niet.

Kunststof leidingen zijn alleen in grote radiën te buigen, maar daar valt mee te leven. De methodiek van leidingstracés kiezen is een beetje anders.

Voor de rest verwijs ik naar mijn stuk over waterleidingen.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-08-13 08:19:21

in plafonds en andere onzichtbare delen waar je kunt slingeren zou ik gewoon thyleneslang leggen, en verder kun je met een buigijzer de pijpen tot een diameter of zestien gewoon buigen zonder problemen, of je hebt een slecht buigijzer.

easytube levert een gamma van buizen en bochten die je kunt koppelen aan koper en makkelijk aan te leggen is voor iemand die niet solderen kan, alles is zoals pvc te lijmen.

je kunt hier ook voor terecht bij de professionel Frans Bonhomme.

http://www.fransbonhomme.fr/

cees.  

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2008-08-13 09:33:53

Cees,

is elke cintreur à levier oftewel manueel buigijzer volgens jou een slecht buigijzer, of alleen bepaalde modellen?

Denk je meer aan een elektrische automatische pijpenbuiger?

Ik heb buigijzers voor de diverse maten.

Die voor 10/12mm en 14/16mm (buiten) zijn van ijzer, doen het redelijk, maar doen het met uitvlammen veel beter.

Dan heb ik er een voor 15mm (ja, voor NL en Duitsland) van aluminium, daarvan ging een onderdeel stuk toen ik die voor hard koper gebruikte; na reparatie gebruik ik deze alleen voor uitgevlamd koper.

Graag je verhelderende reactie!

Christian v.K.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#6 Geplaatst: 2008-08-13 12:52:48

Christian,

Uiteraard heb jouw klusbijdrage over het aanleggen van waterleidingen rekening houdende met het franse systeem vooraf gelezen. Maar er bleven toch wat vragen, vandaar deze bijdrage op dit forum.

Ik begrijp dus nu dat het buigen van de franse koperen leidingen zij het met wat meer moeite wel goed gaat (en ze dus niet gaan 'knikken').

Ik kan natuurlijk alles met de nederlandse/franse maten 10 / 12 en 14 mm aanleggen (waarvoor ik dan de knelkoppelingen kan meenemen uit NL), maar de ring(aanvoer)leiding voor de badkamer/keuken had ik (gelet op jouw schema) graag in 16 mm. Dat betekent dan dat ik in Frankrijk dan 15 mm moet gebruiken en daarvoor krijg je in NL geen aansluitmaterialen.

Als ik uitga van 10 mm voor het toilet, 12mm voor de wastafel, 14 mm voor de douche, 14 mm voor de (toekomstige) wasmachine  en 14 mm voor de keukenkraan kan ik dan wel volstaan met 14 mm voor de ringleiding warm/koud???

De boiler bevindt zich in de cave fouté, recht onder de badkamer. Het eindpunt van de leiding vormt dan de keukenkraan waarvoor een leidinglengte van ca 6 - 7 meter vanaf de boiler nodig is.

Graag jouw advies.

Groet

Hans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2008-08-13 21:11:30

Hans,

je schreef:

maar de ring(aanvoer)leiding voor de badkamer/keuken had ik graag in 16 mm. Dat betekent dan dat ik in Frankrijk dan 15 mm moet gebruiken en daarvoor krijg je in NL geen aansluitmaterialen.

Is dat niet een vergissing? Of bedoelde je dat écht?

15mm bestaat in F niet, 16 wél. Bedoelde je niet:

maar de ring(aanvoer)leiding voor de badkamer/keuken had ik graag in 16 mm. Dat betekent dan dat ik in Frankrijk dan 16 mm moet gebruiken en daarvoor krijg je in NL, waar 15 gebruikelijk is,  geen aansluitmaterialen

???

Op de rest ga ik morgen in.

Christian v.K.

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#8 Geplaatst: 2008-08-13 23:47:38

Christian,

je hebt weer eens helemaal gelijk !

Groet

Hans

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#9 Geplaatst: 2008-08-13 23:47:39

Christian,

je hebt weer eens helemaal gelijk !

Groet

Hans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2008-08-14 06:30:39

Hans-Sjefke,


Je vroeg om advies over de leidingdiameters.

Ten eerste de ringleiding. 14 of 16mm dus!
Bedoelde je een echte (oneindige) ringleiding of een eindige aanvoerleiding die langs alle wanden van de vertrekken ligt? Een ringleiding heeft steeds dode stukken die zelden of nooit doorspoeld worden, en dat is natuurlijk niet wenselijk. Tenzij je een rondpompcircuit aanlegt, un boucle. Erg comfortabel, en kan bij ongunstige topografie verliezen en kosten veroorzaken.

Dan de diameter van de aanvoerleiding. Die is niet zo erg kritisch, als de verbruikers maar in een gunstige volgorde liggen en doelmatig aangesloten zijn. De meest kritieke verbruiker is de douche. Bij de wasmachine, het toilet en de keukenkraan wordt een beïnvloeding door andere verbruikers eerder getolereerd. Zeg niet ‘maar daarvoor heb ik toch een thermosstatische mengkraan bij de douche’ – ook die heeft een beetje tijd nodig om op drukschommelingen te reageren, en als de druk door het openen van een andere verbruiker drastisch terugloopt kan het ook met een thermostaatkraan misgaan.

Gunstige volgorde:
Als de douche de eerste verbruiker is en dan pas wastafel, wasmachine en keuken is het gevaar van beïnvloeding geringer dan bij andere configuraties.
En als de douche aan de doorlopende tak van een T aangesloten is, en de andere verbruikers aan het ‘been’ van de T, is nog minder aan de hand.
Bij de keuken zou ik een kleine elektraboiler onder het aanrecht overwegen. Kost weinig qua aanschaf, verbruik en ruimte. Ik heb het zo gedaan omdat het vervangen van een 8m lange warmwaterleiding van 12mm ondoenlijk was, en mijn vrouw is nog steeds tevreden. In een moderne keuken met vaatwasser wordt toch weinig warm water gebruikt, en juist in de keuken is het wachten op warm water lastig en ongewenst (natuurlijk tenzij je een ringleiding met pomp hebt).

Maar, ik zou toch voor een aanvoer van 16mm kiezen, als het even kan i.v.m. het wegwerken van de leidingen.

Christian von Klösterlein

PS.
In het stuk water+riool staat bij de wasmachine nog een afvoer van 32mm. Mijn aanbeveling is nu 40 of 50.
Reden: Moderne wasmachines hebben heel sterke afvoerpompen, en ik had in eerste instantie alleen aan vrij korte leidingen gedacht, praktisch een 32mm-aansluiting van 1 of 1,20m op een leiding van 50mm of meer. Dus neem 50mm, en alleen bij heel korte leidingen 40!

Ik moet Wim B. nog eens op de aanpassing wijzen!

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#11 Geplaatst: 2008-08-14 09:03:46

Hoi Christian,

met een ringleiding bedoel ik een eindige ringleiding met op het eind de keuken.

De volgorde vanaf de watermeter: toilet (10 mm), wastafel (12 mm), douche (14 mm), wasmachineaansluiting (12 mm) en als laatste de keuken (12 of 14 mm).

Alle verbruikers zitten dan op de T aansluiting.

Jouw verhaal lezende denk ik toch te kiezen voor 16 mm.

Het solderen is wat meer werk en misschien ook het buigen, maar in geval van calamiteiten kan het "op zijn Frans'' worden opgelost.

Ook zal de aansluiting op watermeter en boiler waarschijnlijk wat gemakkelijker zijn als de franse maten worden gebruikt.

Bedankt voor jouw advies / meedenken.

Groet

Hans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2008-08-14 21:05:47

Na, goed dan,

heb ik weer iemand overtuigd!

Christian v.K.