Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Informatie over kettingzagen

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2008-08-15 09:44:00

Een "mini-tornade" van een week geleden heeft een aantal bomen doen omvallen.

Om maar van de nood een deugd te maken worden zij verwerkt tot brandhout.

Nu bezit ik een electrische kettingzaag ("bas de gamme": Bestgreen BG confort 2000) die in principe voldoet voor dit soort niet vaak voorkomende klussen.

Twee vragen:

De ketting (56 schakels) is alleen tamelijk bot aan het worden. Slijpen kan bij de plaatselijke Weldom voor 10 euro. Eigenlijk zou ik dat best zelf willen proberen. Gezocht naar informatie op dit punt op internet maar niet echt geslaagd. Heeft/weet iemand daar informatie over?

Bij de verschillende Brico's en op internet zijn kettingen te koop. Ik vraag me alleen af of de schakelafstand altijd dezelfde is.

Alvast bedankt!

Steven

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#1 Geplaatst: 2008-08-15 12:07:50

Steven,

Een kettingzaag hoort eigenlijk regelmatig te worden gescherpt met een ronde vijl. Een prof doet dat zeker elke keer na een dag arbeid en zelfs regelmatig tussendoor.

Niet alleen om beter te zagen maar ook omdat een stompe zaagketting gevaarlijk kan zijn door de te hoge benodigde druk. Een kettingzaag hoort al door zijn eigengewicht door het hout te zagen.

Dat houdt dus in dat bij aankoop van een kettingzaag gelijk een bijbehorende vijl gekocht of geleverd wordt.

De dikte van deze vijl is weer afhankelijk van de schakels, dus hiervoor even de gebruiksaanwijzing raadplegen.

Ook staat hierin (als het goed is) onder welke hoek er gevijld dient te worden, deze kan per type verschillend zijn, al wordt voor het even bijscherpen niet zo moeilijk gedaan. Is deze hoek niet juist of ongelijk dan zal de zaag verlopen bij het zagen.

Het vijlen gaat als volgt: zet de machine met het blad in een stevige bankschroef en vijl met een paar halen eerst de eene helft van de schakels, van je af vijlen. Draai de machine en doe de andere helft. Ongeveer 45 graden is gemiddeld goed.

Daarna wordt de hoogte van de voortand (dieptetand) zonodig bijgevijld.

Na het seizoen kan dan bij een gespecialiseerd bedrijf de ketting weer netjes gescherpt worden volgens de specificaties.

Misschien zijn veel kettingen hetzelfde op diverse merken, maar er zijn ook veel verschillende soorten en type's. Bij mijn machines verschillen ze in ieder geval.

Dat een kettingzaag een uiterst gevaarlijk werktuig kan zijn in onervaren handen hoef ik hier niet te vertellen.

Succes , Rob. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2008-08-15 12:24:18

Bedankt Rob! 

Inmiddels heb ik toch info gevonden die niet op alles antword geeft maar praktisch is: http://www.motoculture-jardin.com/mecanique/chaine-tronconneuse.html Ook voor andere apparaten.

Ik weet in elk gaval wel nu dat ik kettingafstand ("pas") van 3/8 heb, 56 schakels en een zaagbladlengte van 40. Had ik even achter kunnen komen door beter op het zaagblad te kijken, staat erin gegraveerd... niet wakker genoeg vanochtend!

Ben dus vanochtend even met de rattestaart aan de slag gegaan volgens de instructie. Doet het een stuk beter. Via E-Bay ook verkopers van de benodigde kettingen gevonden. Toch wel handig om er een in reserve te hebben.

Wat kwaliteit van de kettingen betreft blijft er voor mij nog een vraag: welke zijn de beste voor mijn soort toepassing?

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-08-15 22:34:41

Eens met alles wat RoZwen zei.

De laatste vragen:

Ketting nooit met een rattestart vijlen, het dient een cylindrische vijl te zijn, bijzonder handig met de bijbehorende houder/mal/geleider waarin deze vastgeklemd wordt.

Er bestaan kettingen voor hardhout en zacht hout. Maar volgens mij maakt het niet zo veel uit, de conditie van de tanden (bot of scherp gevijld) is veel belangrijker.

Ik heb steeds twee kettingen. Als er een bot is gaat die naar Weldom in de automatische slijpmachine. Ik weet bij god niet meer hoeveel dat kost, maar zeker geen tien euro. Maar mijn Weldom is ook servicepunt van Stihl (de Mercedes onder de tronçonneuses) met een uitgebreide werkplaats.

Christian von Klösterlein

avatar#4485
MarcD
Berichten: 3
Reacties: 28

#4 Geplaatst: 2008-08-15 23:16:31

Er is inderdaad een groot verschil tussen de verschillende lengtes van de kettingen. Ik heb er voor mijn 2 modellen van kettingzagen - ieder een 4-tal zodat ik er na iedere werkdag een 2-3 tal (vooral na zagen van eik) e binnenbreng bij de plaatselijke GammVert (lokale boerenbond) waar ze dan geslepen worden tegen en 3-4 euro per stuk. Daar dit min 2 d duurt kan ik met de andere zaag en kettingen verder werken.

Tip: ivm de lengte van de kettingen - hou het doosje van een nieuwe passende ketting bij en je weet steeds welke ketting je bij moet kopen.

Een ander verhaal: voorbij winter had één of ander beest mijn (belgische Makita) kettingzaag kapot gevreten (olie reservoir kapot geknabbeld + oliebus opgevreten - was biologische olie - zal lekker geweest zijn!) - ik breng ze in LDF binnen voor een offerte voor een herstelling - 120€ - daar ze al 4-5 j oud was heb ik ze niet laten herstellen en een nieuwe Husqvarna gekocht daar ik er op dat ogenblik één nodig had. Toen ik terug in B was ben ik er mee naar de winkel geweest waar ik ze gekocht heb en daar isn gemaakt voor 12€

Moraal van het verhaal:

- laat nooit een kettingzaag overwinteren zonder ze goed op te bergen in een hermetisch afgesloten metalen koffer

- let op met offertes voor herstellingen in LDF als je weet dat ze ook graag nieuwe apparaten verkopen

Marc Dufraing

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2008-08-16 21:52:11

Marc,

u bedoelt met 'lengte van de ketting' zeker de steek of pas. Omdat er metrische en inch-indelingen bestaan, en dan ook nog in decimale inch en /64 inch wordt het er niet makkelijker op.

Dagen wachten op de geslepen ketting? Bij mijn Weldom kan ik de ketting inleveren, op hetzelfde winkel- en industrieterrein bij ondermeer Leclerc of Gitem mijn boodschappen doen, en na 15 of 20 min is mijn ketting geslepen.

Ik bof blijkbaar. ;-))

Of: het geluk is met de dommen.

Christian von Klösterlein

PS. Ook voor mijn cirkelzaag heb ik meerdere zaagbladen, zodat ik er steeds een vor het slijpen weg kan geven. Een goed geslepen zaagketting of zaagblad herkent men aan de spaanders. Grove spaanders: goed geslepen. Fijne spaanders en veel stof (of zelfs rook): zaagblad moet nodig geslepen worden, of tenminste bijgevijld.

17-08-08

aanvulling na de bijdrage van Cees:

ik bedoelde: als een zaagketting die normaliter grove spaanders maakt fijnere of stof produceert, dan ... slijpen of vijlen

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2008-08-17 12:41:46

niet waar cristian, een rokende zaag ja, die moet geslepen worden maar fijne of grove spaanders zegt niets over de toestand van de zaag als zijnde bot of scherp.

een scherpe zaag met een grote vertanding geeft grote spaanders, een fijne zaag met kleine vertanding geeft bijna stof.

de enige manier om te weten of de zaag scherp is, is door te luisteren.

een zaag moet zingen.

als je de machine start en je hoort een fluitende toon die boven de motor uitkomt dan is je zaag goed scherp.

een brommend motorgeluid is een botte zaag.

een zaag bijvoorbeeld die drie planken pin silvestre heeft gekort is voor jullie zo bot als sinterklaas zijn kont, toch is hij dat niet want hij zingt nog steeds.

de harsen in het hout kleven op de vertanding maar belemmeren niet zijn scherpte in draaitijd.

je kunt ook de zaag op de tafel zetten en met duim en wijsvinger langs de tanden glijden, dan voel je ook of er nog scherpte op zit.

de lengte van de kettingzaag is alleen van belang in geval de lengte van het blad, maw de ketting hoort bij het blad.

de schakelafstand is verschillend door dat je kettingen hebt voor specifiek dit of dat, meestal bepalend voor de houtsoorten maar ook voor droog of nat hout, sloop of bomen, loof of naald (dit is alleen toepasbaar voor de professionel, jullie zullen daar niets van ondervinden)

voor gewoon tuin en keukenwerk kun je goed uit de voeten met de kettingen die overal te koop zijn, en in de betere winkels hebben ze daar ook de vijltjes.

kijk op de verpakking welke maat zaag je hebt en daar heb je dezelfde maat vijl voor in de schap liggen.

mocht je de verpakking niet meer hebben dan neem je de zaag mee naar de winkel en vraag je de verkoper een vijltje op maat te geven, je kunt ook zelf stiekem een hoekje lospeuteren en de vijl er voorzichtig uit laten glippen en deze in de tand leggen om te kijken of die past.

pak een vijl nooit met de hand bij zijn gereedschap, deze wordt dan bot.

maak een vijl schoon met (schoolbord)krijt of de speciaal daarvoor bestemde producten.

draai de moeren van het blad iets los zodat je de schroef onder het blad in de lengte van de motor aan kunt draaien, kijk hier goed naar want de schroef is meestal onzichtbaar opdat zaagsel en olierommel het gat dicht hebben geslipt.  

draai de schroef aan zodat het zaagblad strak komt te staan. 

zet de zaagmachine met zijn blad in een stevige bankschroef en zet het blad vast door de veiligheidsbeugel naar voren te drukken.

leg de vijl/steek de vijl in de tand, en kijk hoe de vijl moet liggen zodat hij de hele tand bestrijkt/raakt.

vijl de tand scherp met alleen maar druk op de vijl als je die van de tand afduwt.

zet tijdens deze handeling je heup tegen de werkbank zodat je je lichaam in een bepaalde stevige postitie hebt gezet.

beugel los, blijven staan, ketting iets doorduwen, beugel vast, vijlen.

dit doe je alle tanden aan de ene kant, daarna herhaal je deze handeling aan de andere kant, dus ga je in spiegelbeeld staan.

als de ketting niet strak staat kun je niet vijlen, je zaag wordt er niet scherper door.

in princiepe kun je de zaag altijd zelf vijlen en heb je geen gammvert of wie ook nodig, het is slechts een slag die je te pakken moet krijgen.

zorg dat je naast de motorzaag altijd een spie van kunststof of zeer hard hout hebt liggen, mocht tijdens het zagen de ketting blokkeren dan sla je de spie naast de zaag in de zaagsnede om de druk van de ketting te halen.

ik heb toestanden meegemaakt dat mensen hun machine verprutsten door te blijven zagen (electrische machines branden door) of men kon een ander gaan halen met een kettingzaag om hun zaag los te zagen.

staande bomen altijd in spievorm zagen, dwz, zaag een gleuf iets meer dan een kwart horizontaal in de stam (zet eventueel met krijt een paar strepen aan beiden zijden van de stam, je kunt hiermee ook de valhoek bepalen) 

zaag nu van boven schuin naar beneden een de driehoek uit de stam, kijk goed dat je op de eerste horizontale zaagsnede uitkomt.

de boom blijft nog gewoon staan en je zaag loopt niet vast.

zaag nu aan de andere kant van de stam iets hoger dan de eerste horizontale zaagsnee een tweede door rustig op de machine te duwen.

zo valt de boom altijd van je af en kan de zaag nooit vastlopen.

ben je bang voor een zwiepende stam (gebeurt vaak bij bomen met een grote kruin, de stam zwiept dan door het gewicht van de kruin omhoog en kan je doodslaan ) zaag dan niet helemaal door tot het eind maar stop als iemand de boom ziet gaan hangen (zorg in dit geval altijd dat er iemand is die achter je staat en je op de schouder tikt.

ga niet staan gillen als vader de zaag in de stam heeft staan want hij hoort niets, spreek altijd af als je van bepaalde technieken (schoudertikken) gebruik maakt.

je zult niet de eerste zijn die zijn vrouw per ongeluk een been afzaagt opdat ze hem de telefoon voor zijn gezicht duwt.

zoals met alle machines; de beginner is bang en hoort en ziet alles, hij is geconcentreerd, gevaar voor stroringen.

de prof droomt tijdens het zagen van een rondborstige buurvrouw en schrikt zich het lam#&^ç*zus en zaagt zijn vrouw (per ongeluk) dood.

cees.      

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#7 Geplaatst: 2008-08-17 13:58:51

Die Cees.... ;-)   prima verhaal Cees, waar je al niet van dromen kan...

Je hebt absoluut gelijk, concentratie en weten waar je mee bezig bent. Zelf kom ik van de Veluwe en ben in de bossen met motorzagen opgegroeid maar ken dus ook de gevallen waarbij het met zeer ervaren bomenzagers toch wel eens misging. Zowel bij dat opzwiepen van een stam als bij het verkeerd vallen of jezelf toch een keer in je been zagen. Ik praat hier dan over boswerkers. Net zoiets als die oude boer die toch een keer in de wei wordt doodgeslagen door zijn koe, een ongeluk zit in een klein hoekje. Dan is het nog verbazend dat het bij al die zondagzagers vaak toch goed gaat. Houden zo...! Of overdrijf ik nu....?

Vorig jaar zag ik tijdens een winterse wandeling in Emst een oudere jongere bij een zomerhuisje die met een stompe kettingzaag boven zijn hoofd moeizaam een kruin uit een kleine boom probeerde te zagen. Zijn vrouw en een kennelijk bevriend ander echtpaar keken (te dicht bij) vrolijk toe hoe Piet liep te zweten.

De rillingen lopen dan over je rug. Ik zal je vertellen dat ik me dan nauwelijks kan inhouden om me er niet mee te bemoeien. Elke stap verwijderend verwachtte ik gegil. Het is kennelijk toch goed gegaan maar kan tot de dag van heden blijft me zoiets bij.

Kettingzagen zouden voor veel mensen verboden moeten worden, vraag de chirurg maar als die de raffelranden weer aan elkaar probeert te naaien. Google voor de aardigheid maar eens op "been motorzaag". Staat trouwens ook een goede PDF file met tips bij.

Zaagkettingen heb ik ook altijd zelf gescherpt, eigenlijk nooit aan gedacht om dit te laten doen. Eigenlijk wel een goed idee om hiermee een keer naar zo'n zaak te gaan voor een paar euro.

Nu we er toch over bezig zijn; bij een kettingzaag met een neuswiel moet de ketting "net aan" strak gespannen worden. Bij bladen zonder neuswiel (bestaan ze nog) moet de ketting altijd iets doorhangen als je eraan trekt.

Bij electrische zagen zit er een breekspie die schade voorkomt als de zaagketting ergens op vast slaat. Een paar extra spietjes kopen bij aanschaf van de zaag voorkomt een hoop irritatie en zoekwerk achteraf.

Rob.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2008-08-17 20:44:16

Cees en Rob,

nuttige adviezen!

En niet voor niets bestaat het instructieboekje bij mijn Stihl-zaag voor 80% uit veiligheidsadviezen.

Ik gebruik de zaag ook alleen als de kinderen niet op het erf zijn. Als ze nieuwsgierig zijn en zouden komen kijken - bij al die herrie en concentratie merk je ze veel te laat op.

Christian v.K.

Zoals bij zoveel machinerie geldt:

Wees er niet bang voor, maar weet wat je doet!

En wat nog niet genoemd is: de veiligheidsbroeken waarin de zaagketting vastloopt. Voor beroepsmensen verplicht.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#9 Geplaatst: 2008-08-18 00:44:00

Als ik er nog iets aan mag toevoegen: niet te lang achter elkaar met een kettingzaag (of bijl) werken. Buiten concentratieverslapping verandert op een gegeven moment je 'perspectief'. Je kunt een omgezaagde boom van een paar meter doorsnee fijn toetakelen met een kettingzaag, maar als deze omrolt (omdat er takken afgezaagd worden) breekt toch je been als een luciferhoutje (zoon van de buren).

Zo heb ik een keer een stuk uit mijn werkbroek gezaagd toen een stammetje wegrolde en ik dit even wilde pakken met 1 hand. En een keer een halve dag niet kunnen lopen omdat ik een net-gehakt-wegspringend stuk eiken wel even dacht te stoppen ... met mijn scheen!

Over die keer dat de buurman mij de lopende kettingzaag aangaf vanaf een ladder om wat lastig te bereiken hoge takken uit de appelboom te zagen zal ik het maar niet hebben ;-) 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2008-08-18 10:14:16

Richard,

citaat:

dat de buurman mij de lopende kettingzaag aangaf

Een goed afgestelde kettingzaag dient binnen minder dan een seconde te stoppen als je hem niet meer met twee handen vasthoudt. Anders de veiligheidsrem (laten) afstellen! Maar ook de motor stoppen is natuurlijk beter.

Christian v.K.

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#11 Geplaatst: 2008-08-23 01:04:01

Ik ga bij iedere tankbeurt 3 keer met de vijl (een met geleiding) langs iedere schakel / tand. Als je dat consequent doet dan heb je nooit echt een botte zaag.

(was een tip van een professionele zager)

En volgens mij zagen er veel te veel mensen zonder zaagbroek en helm.

Kosten samen zo'n 150 euro, daar wil je je benen / hoofd toch niet voor riskeren.

(Schoenen met stalen neuzen is ook handig...)