Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

hemelse klanken in vogelvlucht

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-08-15 20:15:39

een beetje verdwaasd kijk ik om me heen, wat een mensen, duizenden en duizenden zitten in het gras, op plastick zeilen tegen het opkomende vocht in de grond, op dekens, kleine stoeltjes die amper hoger zijn dan een krant maar echter wel de behaaglijke rugleuning heben.
whow ! een enorme vuurpijl raast eindeloos de sterrenhemel in, en plotsklaps denderd vanaf het podium in de verte de muziek de geruisloze einder in, bove onze hoofden, een beademend aantal publiek.
fluittonen en cimbalen, klarinetten en de trom, een opzwepend stuk klassiek dat de show ophemelt tot ongekende hoogten, en dan opeens de vogel die in scheervlucht neerdaalt op de middeleeuwse kerk, alsof het allemaal echt is.
de mooie stem van de dame die de geschiedenis verteld boeit ons met het verhaal van de trekvogel die land na land aandoet om uiteindelijk te zomeren in de polders van de atlantische oceaan in dit kleine niet noemenswaardige dorpje.
weerderom razen honderden stukken siervuurwerk hemelshoog boven al die duizenden, en met tranen in de ogen aanschouw ik, luister ik, ik, ik, ik voel de energieke kracht van de vogel om te gaan waar de zomer me geluk brengt.
lazerlichten flitsen op in alle kleuren en opeens        lijken we in de golven van de oceaan te drijven afwachtend op laagtij.
groene lazers maken systematische bewegingen waardoor je denkt dat je daadwerkelijk in zee vertoeft, in plaats van op het veilige land omring door zoveel mensen.
de muziek zwelt aan, de vogelvlucht door enorme machines geprojecteerd op de oude kerk neemt een wedloop met de duizenden explosies van nog zo vele kleuren in de hoogte honderden meters boven ons.
en net zo snel als het geluid met de lazers in de ruimte wordt gedreven zitten we plotseling in een atmospherische stilte, drukkend door de rook uit enorme machines lijken we opgeslokt door de enorme wolken die de vogels moeten trotseren op hun lange vermoeide tochten.
daar! een enorme lichtflits jaagt door de lucht amper zichtbaar door de dikke deken van rook en weer een, daar! adembenemend is onze reis op de vleugels van de vogel in een onweersbui, vwoeanggg, die was kortbij deze keer, en dan als een enorme explosie knalt er ergens een donder los, we zweven in de heetste strijd om te overleven, heen en weer geslingerd tussen wind en wolken, vuur en vonken, duizenden stukken vuurwerk exploderen boven onze hoofden, kleuren die niet te beschrijven zijn overheersen de hemel, de muziek drijft ons naar de climax van de tocht, de ontboezeming van de vlakten van het veilige land, rust, vrede, de tocht overleefd.
als een hemelse hand zweeft een gekleurde lazer over het publiek, alsof het alleen maar zeggen wil, rust nu maar uit mijn vogel.
de muziek geeft een symphonie weer van lieflijke klanken, behaaglijk in haar fluisterende eenvoud, de vogel zingt zijn lied.

het publiek is laaiend, uitbundig gaat er een daverend aplaus los naar de toneelmeester, de vuurwerkexperts, aan iedereen.
we kijken om ons heen, de lampen gaan een voor een aan en het enige wat we zien zijn mensen die uithijgen na een eindeloze tocht, wat een spektakel.

voor wie deze bijzondere gebeurtenis eens bij wilt wonen, schrijf hem vast op want iedere 14de augustus is er een spektakel in Esnandes, een niet noemenswaardig dorpje vlakbij La Rochelle waar tienduizenden mensen van heinde en verre naar komen kijken, ieder jaar weer een ander thema.

twee euro entree, op zulke momenten houd ik echt van frankrijk, niet om zijn prijs, maar omdat men gewoon wil dat je komt kijken, voor jouw plezier.

cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2008-08-17 19:07:03

Prachtig Cees. Mooi verwoord ook. Ja, het is een fantastisch land, dat Frankrijk van ons. Bij ons was er deze week ook groot feest in het naburige dorp. Veel muziek ook. Onze logees bleven tot half vier wakker van de dreunende baskasten en moesten na het ontbijt de slaapstand weer innemen en bleken de rest van de dag uitgeteld. 

Wim