Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

waterput schoonmaken

Auteur Bericht

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#0 Geplaatst: 2008-08-17 23:04:33

bij de aankoop van ons huisje in frankrijk zei de vorige eigenaar dat de bron/waterput schoongemaakt moest worden.

om mij heen gevraagd of er bedrijven zijn die dat willen doen maar die stonden niet in de rij. Dus dan doen we het maar zelf.

Ik heb een touw met een steen in de put gedaan en die kwam niet verder dan 1.75m daarna inderdaad modder nu hoop ik dat de put niet 8 meter diep is anders heb ik wel een probleem want zover komt mijn ladder niet.

Nu heb ik de volgende volgorde bedacht:

eerst leegpompen met een dompelpomp.

dan de ladder er in en dan met een emmer de modder eruit halen.

dit alles doen we met twee man.

heeft er nog iemand tips dan hoor ik dit graag

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2008-08-19 00:37:57

Wil toch wel even waarschuwen. Als zo'n put nogal "organisch actief" is, kan het zuurstofgehalte in de lucht dalen en kan er een stijging van H2S, methaan en andere gassen optreden. Zuurstof is normaal in ca. 21% aanwezig, beneden de 17% dreigt al ademgebrek, zeker als daar gasjes bijkomen. Ik heb daarover op internet wat gezocht (het gaat tenslotte om "espaces confinés") maar merkwaardigerwijze weinig gevonden behalve algemene verhalen over werken in besloten ruimten.

Ik denk dat dit soort karweitjes, zeker in diepe putten, nooit alléén zouden moeten gedaan en toevoer van frisse lucht lijkt mij essentieel. Beste is nog er een zuurstofmeter in te hangen maar daar beschikken maar weinigen over.

Ik hoor graag van anderen hoe ze erover denken. Wellicht lijd ik aan enige beroepsdeformatie!

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-08-19 07:34:40

Frans-la gravetière en Steven,

ik heb, omdat ik ooit mijn put weer in bedrijf wil nemen, informatie hierover verzameld.

Even geen tijd alles op te zoeken, maar misschien morgen.

Christian von Klösterlein

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#3 Geplaatst: 2008-08-19 10:26:55

Vroeger had je van die stofzuigers waarbij je de slang aan het blaaseind kon bevestigen. Als je nog zoiets hebt kan je in ieder geval lucht in de put blazen door de slang er een eind in te laten hangen.

Anders even wat fröbelen met een omgekeerde luchtafzuiger o.i.d. Het probleem met zuurstof gebrek is niet denkbeeldig.

En ook ben je met z'n tweeën als er één onderin onderuit gaat heb je hem niet zomaar uit de put.

Rob. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-08-19 12:51:41

"Ik heb een touw met een steen in de put gedaan en die kwam niet

verder dan 1.75m"

de vraag is natuurlijk wanneer kwam jouw touw met steen niet verder dan 1.75m ?

want ik ken waterputten waar het waterniveau slechts op een meter vanaf het maaiveld is (bretagne), terwijl bij ons het waterniveau (charente maritime) dat 24 meter is, en dan staat er tussen 6 en 4 meter water in.

over jouw zuusrstofgebeuren zou je kunnen denken aan een duikmasker met fles, is wel zwaar werk maar je hebt geheit frisse lucht ;-)

is er een orginele zwengelboom waar je de emmer mee omhoog hijst boven de put ? dan zou ik een oude spijkerbroek afknippen en die over je kleren aantrekken, daaromheen stevig met riemen en touw een "broek" van maken en die kun je aan een stevig touw knopen wat je aan de zwengel hangt.

mocht er wat gebeuren dan kun je altijd omhoog gehesen worden door iemand die onafgebroken boven je staat.

je kunt beginnen met de modder er uit te scheppen met een drag, dat is simpel te maken.

neem een ijzeren emmer en boor onderin aan de zijkant een klein gaatje.

bevestig hieraan een touw.

je laat nu de emmer zakken/in de modder ploffen aan het touw wat onderaan de emmer is bevestigd.

nu haal je de emmer op aan het touw wat aan het hengsel zit, zo schep je dus de emmer vol.

een tweede optie is de bodem uit de emmer te zagen met een decoupeerzaag,deze met scharniertjes in één of twee delen weer terug zetten en er voor zorgen dat deze blokkeert.

je laat nu de emmer in de modder ploffen, deurtje open, modder erin, je haalt op, deurtje dicht, en hijsen maar ;-)

werkt perfect.  

goed voor de spierballen.

cees.

 

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#5 Geplaatst: 2008-08-19 13:19:43

Frans,

Je schrijft dat de bedrijven die je aangezocht had, niet in de rij stonden.

Nu weet ik tuurlijk niet welke dat zijn, maar heb je de goede gevraagd?

Zo moet je fosse septique (zinkput) ook af en toe geleegd worden én dan komt er zo'n grote puttenzuiger met een lange slurf, die dat binnen no-time klaart.

Die 'koek' onderin lost ook zomaar niet even op en dan wordt er uit die tankwagen een hogedrukslang neergelaten om het met water los te spoelen en wordt de prut opgeslobberd.

Als je cees hier volgt met een zuurstofvles op je rug en emmertjes halen in een 'broekje', dan ben je waarschijnlijk met 2 man nog tot eind sept. bezig! ;-))

Want zo'n waterput is toch vaak wel minimaal 6 à 9 m. diep... als je nog een rug overhoudt dan, toch?

Erik.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2008-08-19 14:01:58

je kunt een septic niet vergelijken met een waterput pouce, een septic is slechts van geringe diepte, een waterput kan veel dieper zijn.

bij ons kan de pomp de aanvoerhoogte niet aan dus gaat jouw verhaal niet op. 

we zullen dit dus handmatig moeten zien te klaren.

we doen hier een paar jaar over desgewenst, de pomp geeft nog water dus de nood is niet te groot.

ik ga in geen geval die put in, dat is in iedergeval zeker, ook al staat er een ladder met een invalidelift.

weet je hoe groot dat gaatje boven je is als je onderin zit ? 

cees.

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#7 Geplaatst: 2008-08-19 14:42:55

Jaja cees,

In ieder geval niet een opening als bij het Goufre de Padirac ! ;-))

Ik heb geloof ik hier wel eens dat verhaal van die zelfgemaakte zinkput verteld, toch? Die was zeker 3,5 m diep bij ca. 1m Ø... Dat was al benauwd als jongen dan... sorry voor de koeienletters hier!

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#8 Geplaatst: 2008-08-19 23:49:09

een goede makelaar is goud waard!!!!!

zij heeft geregeld dat een plaatselijke boer met een gierpomp de put leeg komt maken. geweldig toch.......................................ik zag er best wel tegenop mag je gerust weten

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2008-08-20 06:19:56

Ik heb reeds een poosje informatie verzameld voor wat betreft het weer in gebruik nemen van een oude put. Bij mij gaat het om een put die volgestort is met puin. Maar ik ben op mijn zoektocht een aantal feiten tegengekomen die voor elke werkzaamheid in en aan een put gelden. Mijn informatiebronnen waren onder meer de websites van speleologen, professionele en amateur-bronnenbouwers, museumsmijnen en diverse instanties die zich met arbeidsveiligheid bezig houden. Ik heb ook mededelingen uit dit forum verwerkt. En ik heb bij putwerkzaamheden gekeken.


In alle publicaties wordt als grootste gevaar het verstikken of onwel worden in een besloten ruimte (espace confiné) genoemd. In putten en holtes vormt zich maar al te graag H2S (zwavelwaterstof) of er treedt door oxidatieprocessen een zuurstoftekort op (en dientengevolge een koolzuuroverschot, preciezer een van CO2). Als het zuurstofgehalte van de normale 21% (volume) naar 16 of 17% daalt bestaat gevaar van verstikking. Dit verminderde zuurstofgehalte is door de menselijke zintuigen niet waar te nemen! H2S (zwavelwaterstof) wordt vanwege de doordringende geur (rotte eieren) reeds bij heel zwakke concentraties waargenomen, maar er treedt ook gewenning op (afstompingseffect in de zin van: stel je niet aan, het zou wel overgaan).
De veiligheidsmaatregelen richten zich enerzijds op het herkennen en voorkomen van zuurstofgebrek en anderzijds op snelle hulp in het geval van onwel worden.


- Zuurstofgebrek
Er bestaan zuurstofmeters, maar hierover beschikt de leek normaliter niet. Ik zou het zo doen als de mijnwerkers in vroegere tijden: een kaars meenemen, bij voorkeur in een handlantaarn, en erop letten of de vlam bij het afdalen verandert. Dit levert geen gevaar op want explosieve gassen komen in waterputten niet voor.
Om de lucht in de put te verbeteren kan men verse lucht erin blazen (omgekeerde stofzuiger, of de uitblaaskant van een VMC = ventilation mécanique continue = badkamer- en keukenontluchting). Het afzuigen van lucht wordt niet aangeraden omdat men dan niet zeker is uit welke richting de luchtvoorraad weer aangevuld wordt en of de verse lucht echt bij de werkende mens terecht komt..
Het werken met beademingsapparatuur (duikuitrusting) is in de sowieso beperkte ruimte bijna niet te doen.

Denk ook aan de psychische kant van het werken in een benauwende ruimte!


- Persoonsbeveiliging
De volgende werkwijze heb ik gezien bij beroepsmensen die in een put werkten. Het lijkt veel op de methode die ik ken van het visiteren van grote vloeistofreservoirs en silo’s in de chemische industrie.
Boven de put hadden die mensen een soort galg geplaatst, ongeveer zo’n ding als de buizenstellen waaraan je kinderschommels ophangt: twee A-vormige bokken en een dwarsbuis bovenop. De man die in de put werkte was hieraan met een dubbel geschoren takel opgehangen. Hij zelf hing in een harnas, vergelijkbaar met het borstharnas dat ik bij bergbeklimmingen of op gletsjers draag. Belangrijk is dat het veiligheidstouw boven het lichaamszwaartepunt aangrijpt. Een simpele buikriem of een soort bootsmansstoel voldoen niet!* Stel je voor wat er gebeurd als de man in elkaar zakt en voorover valt. Zit hij muurvast in een buis van 1 à 1,2m waarin ook nog een ladder staat. Naast deze ‘personenlift’ was een katrol met touw en emmer als ‘goederenlift’ aangebracht. Vanzelfsprekend was de tweede man boven permanent aanwezig en hield zichtcontact met zijn collega die in de put werkte.


Volgens andere berichten kan men een put die alleen modder bevat ook grotendeels van boven af reinigen. Het principe is de modder te verdunnen en weg te pompen. Als een andere bron aanwezig is die voldoende water levert dan wordt dit in de te zuiveren put geleidt. Een hogedrukpomp (type Kärcher) is meestal niet nodig, als het maar lukt het water goed in de modderlaag in te laten dringen, bijvoorbeeld door een buis aan de onderkant van de slang, liefst nog met een kogel-sproeikop. Men kan de put het beste eerst goed met water vullen en een poosje laten weken; het water zou dan steeds meer modder bevatten. Dan wordt het water van onder beginnend afgepompt, terwijl de watertoevoer voortgezet wordt. Voor het afpompen gebruikt men een vuilwater- dompelpomp. Afzuigen zoals bij een fosse septique zou alleen bij erg geringe dieptes lukken.
En combinatie van ‘spoelen van boven’ en aansluitend ‘reinigen door inklimmen’ zou mogelijk moeten zijn. In mijn geval, waar de put met puinbrokken tot bijna de putdiameter volgestort is, komen er nog andere moeilijkheden bij, en als de stabiliteit van de putwanden niet van te voren vast te stellen is wordt het nog ingewikkelder. Maar dit was volgens de initiële vraagstelling bij la gravetière niet het geval.


Ook hier geldt:
Wees niet bang voor dit karwei, maar weet goed wat de gevaren zijn.

En hoe vertaal je 'Vorsicht is besser als Nachsicht'? Voorzichtig zijn is beter dan het nakijken hebben??? Helaas kan ik de dubbele betekenis van Nachsicht in het NL niet weergeven.

Christian von Klösterlein

* soory Cees, ook je spijkerbroek-improvisatie zou ik niet vertrouwen

@ Steven: je hebt maar al te gelijk met je waarschuwingen

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2008-08-20 07:34:30

Christian,

Châpeau voor je advies. Ik denk dat dit ongeveer alle voorzorgsmaatregelen samenbrengt die onder "werken in besloten ruimten" worden aangegeven. Ook Cees slaat met eenvoudige maar "du bon sens" adviezen de spijker op de kop.

Ik heb in mijn (vorige) werk een aantal dodelijke bedrijfsongevallen helpen onderzoeken waarbij standaard een onderschatting van de risico's en gebrek aan fysieke maatregelen aan de orde was. Het meest pregnant waren de situaties waarin iemend alleen in een besloten ruimte gegaan was, onwel geworden was, gemist werd en een tweede persoon zonder voorzorgsmaatregelen de eerste ging helpen en eveneens onwel werd. Dit vooral in gierputten of bij het schoonmaken van tanks van tankwagens.

Inderdaad is het bijna onmogelijk een bewusteloos persoon uit een put of mangat omhoog te krijgen zonder een harnas en/of takelmechanisme, zelfs als die persoon licht is.

Verraderlijk is dat bij een zuurstofgehalte van lager dan 17% en vaak daarbij een verhoogd koolzuurgehalte men het bewustzijnsverlies vaak niet voelt aankomen...

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2008-08-20 10:36:10

cristian, jouw advies is van schone kunst, maar ik probeer op een hobbymanier de uitleg te geven, want je zegt een vuilwaterdompelpomp, nou daar haal ik echt de bagger die in onze put ligt niet mee op, of ik moet nog een honderdtal jaar de tijd hebben voor het verrottingsproces.

gelukkig is de klus bij de vraagsteller geklaard en kon het simpelweg gedaan worden door een giertank, maar wat als dat niet kan, en blad van de bomen verstopt elke tien seconden de pomp ?

dan blijft baggeren de enige optie, of professioneel aanpakken maar dan heb je geld of goederen nodig.

trouwens de bootmansbroek die je in gedachten hebt is al jaren uit de mode hoor, dat was de nakomer van de plank zeg maar.

de tegenwoordige bootmansbroek is vergelijkbaar met jouw climbingsuite, licht materiaal zoals keflar, brede nylon riemen met alluminium snelsluitingen en beveilinging, koppelingen van lichtmetaal, en of je nu dood of levend bent, je zit altijd rechtop. 

als je een mast van dertig meter in moet op volle zee en je mist een keer de verstaging of diamant dan klets je met heel veel kilometers per uur tegen de mast aan waar je wel eens niet levend meer te boven komt, laat staan terug op dek.

hetzelfde geld voor suites die we gebruiken in de trapeze (het buitenboord hangen voor gewicht) ook deze zijn inmiddels van allerhoogste kwalitiet zodat je hoog boven water toch nog te redden bent als je overboord kukkelt.

maar goed, we dwalen af, de spijkerbroek die ik uit probeerde te leggen is een improvisatie opdat je alleen in de touwen geen vel overhoud.

de hele opzet is natuurlijk gevaarlijk, ook al zeg je niet bang te zijn, ik zeg wees maar gerust bang. ook zoals jullie heb ik een voorbeeld van een gast die afdaalt in een meters diepe chemische tank in een professionele broek, en die L... doet eenmaal beneden de broek uit ! had hem alleen maar nodig om af te dalen!

dat liep dus niet goed af.

ik heb jaren in de offshore gewerkt (Heerema)waar we een speciale training voor kregen in engeland, en de training hield alleen maar in; concentratie en veiligheid.

als je een helideck moet vastschroeven op een zwiepend gevaarten van duizenden tonnen en je collega roept je naam kun je net te laat zijn om je handje terug te trekken.

ons is geleerd, als je bang bent niet beginnen, terug naar af, concentreren, eventueel opnieuw proberen of afblazen.

ik liep met vrije handen op een IPE400 op een hoogte van twee honderd meter boven  water (brug denemarken-zweden),  en ik heb een collega die dat ook deed. met een hamerheb ik al zijn vingers kapot moeten slaan opdat hij als een bankschroef op nog geen vijftienmeter hoogte een vrees aanval kreeg.

voor mij zijn kussen als een waterput geen grappen opdat ik weet welke gevaren er ergens altijd op de loer liggen, altijd.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2008-08-20 19:56:34

Nog even,

hoewel het probleem op La Gravetière opgelost gaat worden (gefeliciteerd!),

een antwoord op een vraag die ik per privé-mail ontving.

De vraag was:

Waarom een dubbel geschoren takel?

Mijn antwoord is:

Een man van 75kg kan een andere van eveneens 75 niet uit een put trekken, een van 85kg helemaal niet. Reken nu met een beetje wrijving etc. gerust met 10-15kg meer. Die kan je alleen met een instrument met krachtvermenigvuldiging opbrengen. Met een dubbel geschoren lier heb je een verdubbeling van je kracht, maar ook een verdubbeling van de weg. Je kan dus een man van 75kg+15kg vrijving met 90/2=45kg trekkracht omhoog hijsen, maar je moet 2m trekken om hem 1m omhoog te krijgen. Natuurkunde 3e klas. Kracht x krachtarm = last x lastarm (vervang hier -arm door -weg).

Een elektrische lier van minimaal 100kg zou nog beter zijn.

De verdere (heel zeker geldige) argumenten van Cees behandel ik in een privé-mail, want het gaat hier allang niet meer om Frankrijk en putten.

Ik wil mijn slotzin
Wees niet bang voor dit karwei, maar weet goed wat de gevaren zijn.

ook enigszins aanvullen: als er een rest van bangigheid blijft, doe het dan niet.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2010-10-17 10:27:20

Even een feedback over deze klus resp. het niet uitvoeren ervan.

In 2009 zijn we begonnen met het uitgraven van onze oude waterput. Ik ben twee meter diep gegaan maar ben dan opgehouden, vooral omdat ik van buren wist dat zij bij een nieuw geslagen put pas op 15m diepte op water kwamen, zo ver was het grondwaterpeil gezakt. En dit terwijl alle bestaande oude waterputten niet dieper dan 5 of 7m gingen.

Ik heb wel een aantal mooie stenen en de afdekplaten gerecupereerd.

Christian von Klösterlein