Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Isolatie en Isoleren

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-08-21 12:40:41

misschien zeggen jullie wel "d'r is toch genoeg over gezegd" maar ik denk toch dat er steeds weer vragen bijkomen, de techniek staat immers niet stil, en het aantal bezoekers op deze site groeit gestaag en heeft dus geen enkele sjoege van wat wij hier twee jaar geleden gezegd en besproken hebben over de Isolatie.  

ik dacht, laten we een draad starten waar we het alleen maar hebben over Isolatie, en dan in iedere vorm van warmte-isolatie, van steen tot glaswol, van dikke ouderwetse platen tot de superdeluxe mince, van spouwmuren tot gasbeton.

zo lees ik regelmatig de opzet van een betonvloer, mét Isolatie.

nu heb ik hierover verschillende adviezen gekregen mbt onze vloer die gemaakt moet worden en zie ik al op tegen de klus van het weghalen van zoveel kub keiharde grond met het handje of een héél kleine minipelle.

niet doen, hoor ik van iedereen, onzin.

de isolatie die ik op de vloer zou aanbrengen heeft totaal geen zin indien de vloer niet op een holle ruimte ligt, dus een kruipruimte heeft.

de aanloop van kou door een betonvloer van die dikte is zo traag dat deze nauwelijks waarneembaar is, zeker met de dikte va de muren (60cm) meegerekend.

tja, waar zijn we nu met die opzet van beton, plastick, isolatie, en weer beton en dan tegelen ?

dus ik bespaar me een berg werk door gewoon de vloer te storten, estrikken erop, klaar.

cees.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#1 Geplaatst: 2008-08-21 16:00:03

Cees,

Ik moet zelf te veel leren op dit forum om een onderbouwde bjdrage aan je vloerenvraag te geven. Het is wel een hot item bij ons aangezien we over twee weken starten met het grove werk aan fundatie vloeren en wanden. Bij ook een keiharde bodem ga ik de verschillende vloerlagen in elk geval zo dun mogelijk houden inclusief een dunne isolatielaag van 2 of 4 cm. Voor de isolatie heb ik me laten overtuigen door de adviezen in eerdere draadjes en door factoren warmteweerstand bij verschillende materialen waarbij die van geextrudeerd polystyreen (XPS) ca. 30x die van beton is! Daar wil wel een paar cm stahoogte aan opofferen.

Je voorstel voor een nieuwe draad voor alle vormen van warmte-isolatie ondersteun ik met graagte. Dat mag dan wel een kabeldikke worden want ik loop zelf aan tegen isolatie van o.a.: vloer, buitenmuur en voorzetwanden (in combinatie met eventuele vochtproblematiek), dak (is bij mij achter de rug met dakplaten van Unidek) enz.

Aangezien draadjes soms de meest wilde en onverwachte kanten oplopen, loop je de kans dat bij meerdere onderwerpen in 1 draad een aantal belangrijke aspecten niet meer aan bod komen of dat de postings verwarrend worden. Vabdaar dat ik er voor pleit om voor warmteisolatie van vloer, dak en buitenmuur incl. voorzetwand elk een aparte draad te maken.

Jan Joost

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-08-21 17:29:37

ik denk dat je in tegenstelling tot de andere hoofdstukken van techniek, met Isolatie veel te maken hebt met omgeving en andere (persoonlijke) factoren die een rol spelen bij de toepassing ervan.

zo zal een vloer-isolatie hier zinloos (kunnen) zijn door de gemiddelde hoge temperaturen.

ik zat te denken om op deze manier een beetje een data op te zetten die cristian misschien wel weer in een van zijn hoofdstukken kan plakken.

't is maar een idee hé.

cees.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#3 Geplaatst: 2008-08-24 13:07:17

Cees je maakt een denkfout denk ik met “zo zal een vloer-isolatie hier zinloos (kunnen) door de gemiddelde hoge temperaturen” waarbij ik aanneem dat je het over de temperatuur van de ondergrond hebt.
Of het nu in Nederland, zuid Frankrijk of op de evenaar is de temperatuur van de ondergrond in huis is globaal een graad of 10 zijn, en een direct daarop gestorte betonvloer zal ook globaal die temperatuur aannemen.
Dat is in de winter te laag om behaaglijk te noemen en zomers eigenlijk wel lekker als het buiten heet is. En dat is dan gelijk het probleem in de keuze, voor een zomerhuis is isolatie twijfelachtig maar voor een huis wat in de winter behaaglijk moet aanvoelen een voorwaarde.
Overigens heeft een geïsoleerde vloer in de zomer nog het voordeel dat er minder snel vocht op condenseert en hij dus minder snel glibberig wordt.
Indien er vloerverwarming wordt gelegd dan is isolatie natuurlijk een must want dan is het temperatuurverschil tussen de vloer en de ondergrond fors.

Rob van der Veer 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-08-25 08:53:58

rob,

de grondtemperatuur zweeft hier op ongeveer 13 graden, zomer en winter, dus in dat opzicht heb je gelijk.
maar, zegt me nu, met een vloer met kruipruimte kan de wind die onder de vloer doorkomt zelfs onder het vriespunt komen dus deze geeft af op de onderkant van de vloer.
in jouw (ons) geval ligt de vloer direct op een dertien graden zijnde ondergrond en kan er geen koude wind bij.
wil je nu gaan isoleren en geen vloerverwarming, dan heb je een vloer nodig die toch ook weer  een centimeter of vijftien dik wordt, dus weer een dikke koude plak.
om deze nu op te moeten warmen met de kamertemperatuuur is een enorme klus.
maw, het verschil van de bestaande vloer van dertien graden en de geisoleerde vloer die waarschijnlijk pas in het voorjaar opwarmt tot meer dan dertiengraden is nauwelijks waarneembaar en al de arbeid niet waard.
de dikke muren rondom zijn enorme koude-bruggen die de vloer koud houden, of die nu wel of niet geisoleerd zijn.
alleen als je, of een holle ruimte, of een hele dikke isolatieplaat aan zou brengen kun je de temperatuur enigzinds wat opvijzelen.

cees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2008-08-26 13:49:26

Cees,

de RT2005, Franse bouwnormen op gebied van o.a. isolatie, stelt dat een vloer op een vide sanitaire beter geisoleerd dient te worden dan een vloer op terre-pleine (dus zonder lucht eronder). Ik heb daar platen PU schuim (TMS) voor gebruikt (in mijn geval terre-pleine, kiezels, betonnen draagvloer, isolatie en dan de chape met carrelage). Zie hier voor meer info: http://www.efisol.com/isolation/applications/isolation_sol.htm

En volgens mij bestaat een "aanloop van kou niet", je verliest warmte richting de kou. Een ongeisoleerde betonnen vloer zal al gauw teveel warmte weg laten lopen. Indien niet gewenst dus isoleren.

Ik zou in jouw geval dus geen vide sanitaire creeren (tenzij vocht een issue is) maar wel isoleren.

Er lopen teveel Fransen rond die te weinig weten van isolatie en veel fabeltjes vertellen, dat krijg je met kerncentrales en een gebrek aan innovativiteit in de bouw.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#6 Geplaatst: 2008-08-26 20:59:22

Door jullie geschrijf over beton en isolatie begin ik toch wel nieuwgierig te worden naar de do's en don'ts van onze situatie. Wij hebben een keiharde, solide granieten ondergrond. Deze loopt scheef met een verloop van ongeveer 40 cm tussen hoogste en laagste punt. Op deze ondergrond moet ooit de vloer van onze gite komen. Bij voorkeur met zo min mogelijk hoogteverlies, omdat anders de deur ver onder de vloer komt te liggen. Omdat ik elders las dat je bij een stevige ondergrond geen dikke laag beton nodig hebt, ben ik nu benieuwd naar:

1: hoe dun kan die laag dan zijn?

2: hoe verwerk ik in deze scheve massa eventuele isolatie? (ik dacht lage deel opvullen met korrels/kiezels, isolatie over totale oppervlakte en dan beton...)

note: een van onze drie muren is totaal ondergronds en de andere drie muren gaan wij niet isoleren.

groet, Verena

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#7 Geplaatst: 2008-08-26 21:50:54

Verena,


Een lichte dunne ongewapende vloer is alleen mogelijk als de gite een ruimte blijft.

Je kunt op een dergelijke vloer geen stenen tussen wanden zetten en ook geen zware Finse hout oven.


Als dat de bedoeling is dan kan je het hoogte verschil gewoon met zand egaliseren en goed aanwateren zodat het geheel verdicht, tenslotte nogmaals egaliseren.

Dan polyethyleen folie als vochtwering (ook opgezet tegen de wanden en op de naden getaped).

Vervolgens hardschuim isolatieplaten minimaal 8cm dik en tegen de wanden 2 cm dik opgezet.

Tenslotte daar op een zand cement afwerkvloer van 6cm dik (beton is dan niet nodig).


Rob van der Veer.


avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#8 Geplaatst: 2008-08-28 19:43:40

Rob,

dank. Helder antwoord. Ik zit alleen nog even te denken over je 'een ruimte en geen stenen tussenwanden'. We plaatsen wel een cellenbetonwandje voor een badkamer...

Als ik jouw diktes opmeet is er echter niet zoveel winst ten opzichte van de betonnen variant, dus mogelijk dat we toch voor beton gaan. Ik zal nog eens verder gaan lezen over die schuimplaten.

dank, Verena