Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Keldervloer

Auteur Bericht

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#0 Geplaatst: 2008-08-23 14:45:37

Goedemiddag, 

Volgend jaar voorjaar willen wij op de lemen vloer van onz kelder (niet nat, de atmospheer is enigzins vochtig) een zandbed met tegels leggen.

Dit was enige jaren terug op dit forum een advies van Christian en diens raadgevevingen volgen wij graag op omdat er veel deskundigheid uit spreekt.

Er werd toen over 'dalles en pierre reconstituée' gesproken, model polderlandse trottoirtegels. Dat is dus 30 x 30, veel groter willen wij ze ook niet omdat alles door een smal deurtje, trede af, naar binnen gesjouwd moet worden.

Gezocht op internet, maar kan niets vinden onder die benaming met die afmetingen, wat dan ook nog enigzins betaalbaar is. Betontegels, oppervlak gewassen grind, zijn rond de 10 Euro per vierkante meter. Nadeel dat ze zo ruw zijn. Zou een vloertegel, geschikt voor terrassen, ook te gebruiken zijn?  Mooi glad, maar natuurlijk veel dunner (8 mm.) Gaat dat lukken, zo'n dunne tegel in een zandbed?

Graag wat advies of misschien een adres waar ik die tegels die Christian bedoelde, zou kunnen kopen.

Met vriendelijke groet,

Marthy.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-08-26 10:11:08

Marthy,

de tegels die ik toen bedoelde, waren inderdaad betonnen platen en enigszins ruw. Ik zie ze dagelijks op het erf van mijn bouwmarkt Doras liggen. Doras is vooral in de Bourgogne, de Champagne en de Elzas thuis, maar ik zou zeggen: kijk bij de bouwmarkt in de buurt, of bij bricomarkten zoals BricoMarché. De basismaat is 40 x 40cm, er bestaan ook de daarvan afgeleide maten 40 x 60, 40 x 20, 20 x 20 en soms ook andere.

Deze tegels zijn vooral voor buitentoepassingen zoals terrassen, paden en opritten. Ik heb ze ook gebruikt voor dat gedeelte van onze schuur waar ik mijn grasmaaier, de kruiwagens en het tuinmeubilair stal (in een zandbed op leembodem).

Dunne gebrande vloer- en terrastegels kan men niet op een zandbed leggen, het gevaar voor breuk is te groot. Hier is een betonvloer nodig, meestal zelfs een gewapende.

Christian von Klösterlein

toevoeging 12:45 : 

Kijk voor pierre reconstituée bijv. op

http://www.pierdor.com/pierdor-tradition-esprit-pierre.html

Hier zijn alle producten van deze leverancier beschreven, compleet met suggesties voor het leggen en plaatsingstechnieken.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-08-26 10:29:38

wij hadden hetzelfde probleem marty, maar ik weet niet in welke regio jij woont.

bij ons is deze "trotoir"tegel niet te vinden, dus ook hier de grindtegel van 10euro's de metre carée.

ik zat er nog aan te denken om ze omgekeerd te gebruiken, maar ze zijn vrij scherp en bij ons was de toepassing voor het zwembad.

heb het nu anders opgelost.

in jouw geval zou ik eens kijken naar betonklinkers die je kunt "straten", of misschien wel de gewone metselsteen, staat nog leuk ook.

mocht het helemaal te duur zijn dan kun je net als mijn buurman te werk gaan, die is eigenhandig met behulp van een viertal mallen betontegels aan het fabriceren,

iedere zaterdag doet hij er vier en dan lost hij ze de week er op.

tja, duurt even maar goedkoper kun je het niet maken, 0.20 per tegel.

geduld is een schone zaak, zeker als je een terras hebt van 65 vierkante meter ;-)

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-08-26 10:51:07

Cees,

het lijkt nu bijna op chatten (maar ik zit voor mijn computer met een klus die maar niet wil opschieten).

Je noemde betonnen straatstenen en metselstenen als optie.

Betonnen straatstenen (die die ongeveer achtvormig zijn en zo mooi in elkaar grijpen, ik weet even niet de Nederlandse vakterm, in het Duits zeg je Hundeknochen) zijn een oplossing die ik ook voor het berijdbare gedeelte van onze schuur in de planning heb. Maar Marthy wilde toch juist geen ruwe stroeve vloer, of niet?

Metselstenen zijn voor het metselen met een voeg van 12 à 15mm bedoeld, zij passen dus als bestrating in de meeste gebruikelijke verbanden niet in elkaar (denk aan visgraat- of elleboogverband). Bestratingsklinkers hebben wél de juiste maten en hebben ook aan de bovenkant een lichte afschuining, denk aan je zwembadtoepassing.

Christian von Klösterlein

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#4 Geplaatst: 2008-08-26 18:17:16

Marty,

Bovenstaande adviezen lijken me voldoende, maar ik kan je beweegredenen niet volgen en daarom chargeer ik het maar even: waarom lelijke tegels leggen op een niet natte prachtige lemen vloer.

Rob van der Veer

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#5 Geplaatst: 2008-09-07 15:12:55

Heren,

Bedankt voor jullie adviezen. Ondertussen hier in Nederland gekeken naar betontegels en de goedkoopsten, glad en lichtgrijs, zijn niet veel duurder dan de gewassen grindtegels in Frankrijk. Voordeel is dat ze 30x30 zijn i.p.v. 40x40, dus makkelijker hanteerbaar. Er moet nogal wat mee gesjouwd worden voordat ze bij ons in de kelder liggen.

We denken er nu sterk aan om ze maar mee te nemen uit Nederland. Wij hebben een tandemasser en kunnen de partij in 2 of 3 keer vervoeren. Zo vaak gaan we nog heen en weer voordat we in het voorjaar die klus gaan doen. In Frankrijk zijn we ook een dag kwijt om die stenen te gaan halen, de dichtsbijzijnde Brico-Depôt is ruim een uur rijden bij ons vandaan.

En Rob, helaas is onze lemen vloer niet zo mooi. In het verleden kwam het regenwater nog regelmatig naar binnen. Het pad wat naast ons huis naar beneden loopt is een jaar of drie geleden door de gemeente gebetonneerd en sindsdien komt er, zichtbaar, niet veel water meer naar binnen, maar ik sta er niet voor in dat dat in de toekomst zo blijft. Dus daarom toch maar die stenen i.p.v. beton. Rondom gaat er voor de zekerheid ook nog drainage slang met een putje.

Marthy.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2008-09-07 15:16:08

Als jullie toch van plan zijn ze uit Nederland mee te nemen: kijk eens op Marktplaats. Daar staan regelmatig 'stoeptegels' aangeboden, soms voor niks en soms voor wèhnag.

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#7 Geplaatst: 2008-09-07 17:44:20

Ik weet het, ook gezien. Maar vaak zijn het die ruwe, die ik niet wil, ze zijn vuil en je moet ze er vaak ook nog zelf uithalen.

Die lieverd van mij moet nog twee jaar werken voor wij gaan vutten, daarna mag hij nog een kompleet huis in Frankrijk gaan verbouwen en aan mijn handen heeft hij niets (reuma).

Dus dan maar een paar honderd Euro uit gegeven voor het gemak en gladde tegels.

Marthy.

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#8 Geplaatst: 2008-09-10 12:13:42

Voor wie toch tegels en klinkers uit Nederland wil.

http://www.gratisoptehalen.nl/

hoofdstuk tuin-terras.

Sinds SBS6-tuinen uit zijn worden er hier genoeg tegels aangeboden om een heel departement mee te bestraten.

janv

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#9 Geplaatst: 2009-08-17 12:04:32

Onze keldervloer is klaar en we zijn er heel tevreden over. Heel wat leem eruit gegraven om de vloer vlak te krijgen. Rondom drainageslang in een bed van grind, gronddoek daarover en de tegels in een zandbed.

Onder de deur van de kelder zat al een flinke kier en in het raamluik (er zit geen glas in) heeft mijn man met een gatenboor een paar flinke gaten gemaakt. Horrengaas er tegen geniet en zo hebben we, ook als we er niet zijn, luchtcirculatie. Als we aanwezig zijn staat het raam en de deur voortdurend open.

We zijn benieuwd hoe zich dit qua vochtigheid gaat houden.

Zal jullie informeren.

Marthy en Martien.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2009-08-23 10:54:27

Marthy en Martien,jullie schreven:

We zijn benieuwd hoe zich dit qua vochtigheid gaat houden. Zal jullie informeren.

Zeker doen, aan dit soort feedback hebben alle forumdeelnemers iets. Zouden ook anderen veel meer doen. Wie weet er een Frans woord voor feedback? Reflux? 

Christian v.K.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2009-08-23 11:01:18

Feedback = "retour d'informations". Zijn Fransen overigens niet sterk in.....

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2009-08-23 12:35:07

Feedback = "retour d'informations". Zijn Fransen overigens niet sterk in.....

Steven