Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nederlandse WAO

Auteur Bericht

avatar#6134
April
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2008-08-23 18:49:44

Hallo Forum,

Ik ontvang vanuit Nederland een WAO uitkering, ik woon nu permanent in Frankrijk.

Mijn vraag is; is het verstandig om in Nederland belasting te blijven betalen of is het beter om dit in Frankrijk te doen, onder welke rubriek van het Franse Belastingformulier moet ik dit dan invullen?

Ik ben getrouwd.

Bij voorbaat bedankt voor Uw antwoord,

April

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2008-08-23 23:55:43

Als je permanent in FR woont ben je belastingplichtig in FR, ook met een WAO uitkering. Laat je informeren door het Hotel des Impots. Als je meer dan 40 procent bent afkeurd betaal je minder belasting. Het fijne weet ik niet precies maar volgens mij moet je "ïnvaliditeit"  dan ook officieel door FR erkend worden en dat scheelt een paar centen.

Op het Declaration Revenus staat bij "situation du foyer fiscal" of er sprake is van pension d'invalidité d'au moins 40 pourcent". Als het goed is staat er ook op het formulier of men nog rekeningen heeft in het buitenland. Laat je voorlichten> Hier zijn ze behulpzaam bij de belasting en niet zoals in NL dat je weggestuurd wordt met de opmerking dat je maar een belastingconsulent moet inschakelen. (persoonlijke ervaring)

Volgens mij heb je geen keus NL of FR. Permanent in FR met WAO is betalen in FR. Voor ABP-pensioenen ligt het anders.

Ingrid

avatar#6137
la Pigière
Berichten: 4
Reacties: 8

#2 Geplaatst: 2008-08-24 12:28:26

De WAO uitkering is inderdaad in Frankrijk belast (geregeld in het belastingverdrag tussen Frankrijk en Nederland). Bij arbeidsongeschiktheid van meer dan 40% is er sprake van een "situation donnant droit à une demi-part complémentaire", dus normaal (2 echtelieden) is 2 en nu 2,5. Dat levert een gunstiger tarief op voor de belasting. Het invullen van het formulier: 'situation F of P (als conjoint).

Inkomen (uitgaande van bruto minus sociale lasten vanwege de verplichte verdragsverzekering ZvW betaald in Nederland) niet invullen op het formulier 2047 (revenus encaissés en étranger), maar op het basis  formulier 2042, onder de rubriek 1: pensions, retraites enz. AS of BS.

Je hoeft voor de vaststelling van het belastingtarief geen aparte keuring of bewijs aan te leveren. Wel natuurlijk de beschikking van het UWV bij de hand hebben als er vragen komen. Het kan zijn dat men om een vertaling (door gecertificeerd vertaler) vraagt.

Succes ermee. Marijke.

avatar#6134
April
Berichten: 1
Reacties: 1

#3 Geplaatst: 2008-08-24 12:43:46

Ingrid en Marijke,

Heel hartelijk bedankt voot jullie hulp, ik weet nu in ieder geval VEEL MEER,

groetjes,

April

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#4 Geplaatst: 2008-08-26 15:14:55

@ Marijke, geheel met jullie (ook Ingrid) eens, behalve dat je beter het netto uit NL ontvangen bedrag kunt invullen op zowel 2042 als op 2047 formulieren.

Voorts lijkt het me ivm. een invaliditeit tot een 60 tot meer 80% percentage handig dat je via de gemeente (door huisarts) in te vullen formulier een Frans bewijs daarvoor en/of invaliden parkeerkaart aan kunt vragen/verkrijgen via de Cotoreb.

Die rode kaart met je pasfoto wordt bij het Hotel d'Impôts zondermeer geaccepteerd voor die 1,5 eenheid én is daarnaast erg handig voor korting bij openbaar vervoer ed. Dat is dus een aanvullende tip voor April...hoe minder gedoe met vertalingen enz. hoe meer en sneller LDF voor je kan uitwerken!

Erik.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2008-08-26 16:57:07

De Cotorep (met een p dus) bestaat niet meer. Ervoor in de plaats werkt nu per departement een maison départementale des personnes handicapées, waarin verschillende instanties samenwerken op het gebied van gehandicapten en invaliden.

En om een parkeerkaart te krijgen moet je echt in een rolstoel zitten of Frans oud-strijder zijn. Een vertaling van je WAO-bewijs werkt hiervoor niet. De Fransen gaan zelf keuren en als je nog gewoon kan lopen, krijg je die invalidenkaart zeker niet.

Wim

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#6 Geplaatst: 2008-08-26 17:17:30

Wim, dat wist ik weer niet, al of niet met een (p) dus. ;-) Beide kaarten heb ik na 1e verlenging al weer 2 jaar. Dus ik weet waarover ik praat en zit ook niet in rolstoel!

Ik heb gewoon de 1e keer een formulier gekregen bij de Mairie, daarmee naar de huisarts gegaan en de dokteres heeft alles keurig ingevuld. Na ca 4 weken kreeg ik met de post beide kaarten en bij verlenging na 5 jaar idem. Ik ben dus voor 80% invalide, maar ik zie diverse Fransen die ook nog kunnen lopen die precies zo'n CIG/... macaron hebben. En het kostte me ook nog geen fluit, behalve een consult.

Erik.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2008-08-26 17:58:12

Aangezien ik bijna wekelijks de beroemde blauwe "certificats médicaux" voor de MDPH (maison départementale des personnes handicapées) invul enige toelichting.

Via de MDPH zijn verschillende indicaties mogelijk: van een "carte station debout pénible" (mag je zitten in tram, bus, metro en trein), een invalidenparkeerkaart, een erkenning als "travailleur handicapé" tot financiële hulp voor een "tierce personne".

Dat vraagt voor de aanvrager een set formulieren, te bestellen bij de MDPH of vaak ook beschikbaar bij de Mairie. Veel invulwerk, veel vragen en vooral over de financiële situatie. Niet te snel bij de pakken neerzitten: het beste is, als er geen geschoolde "invulhulp" beschikbaar is assistante sociale van de Mairie), met de hele handel onder de arm + alles vanuit Nederland dat je WAO of invaliditeit bevestigt naar de MDPH gaan (even afspraak maken tevoren).

De zaken persoonlijk toelichten, hulp vragen bij invullen (eventueel moet je zaken door een vertaler laten vertalen), dat werkt in de regel.

De Franse wetgeving is heel coulant met invaliden, zowel als het gaat om voorzieningen als fiscaal.

Wel even een typisch "eisende" Hollandse attitude laten varen...... uitleggen dat je graag hulp wilt maar niet goed de weg weet. Dat helpt het beste.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2008-08-26 18:09:00

Steven,

die toon bevalt me:

uitleggen dat je graag hulp wilt maar niet goed de weg weet. Dat helpt het beste.

Dat helpt ook in Brico- en andere zelfbedieningswinkels, op de mairie en veel andere instanties.

Het werkt overigens in NL ook, is mijn ervaring.

Christian von Klösterlein

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#9 Geplaatst: 2008-08-27 01:22:16

Ja Christian, mij ook ... want ik ben vanaf m'n 3e levensjaar vrij ernstig gehandicapt door polio.

Wat betreft je laatste zin heb ik totaal andere ervaringen in NL gehad. Zeker wat ambtelijke regel- en/of bemoeizucht betreft. Hulpvaardigheid OKé, maar toch zeker niet een behandeling alsof je ook mentaal gehandicapt zou zijn, terwijl je het alleen maar fysiek bent.

Steven heeft volkomen gelijk als arts, dat je gewoon vrij snel kunt beoordelen in hoeverre iemands fysieke toestand statisch is geworden of niet.

Een WAO, WIA of Wajong uitkering behoort uitsluitend beoordeeld te worden aan de hand van al of niet restcapaciteit door ter zake kundige medici of arbeidskundigen. De WAO is oorspronkelijk bedoeld om iemand weer arbeids geschikt te maken...alleen het werd in NL vaak misbruikt als sociale dumping door werkgevers én vakbonden.

Maar met Stevens uitspraak "De Franse wetgeving is heel coulant met invaliden, zowel als het gaat om voorzieningen als fiscaal" ben ik het nog veel meer eens en laat maatschappelijk en sociaal gezien een heel andere mentaliteit zien.

Wat ik als spontane en ongevraagde hulp in LDF heb meegemaakt was werkelijk omgekend voor mij in NL! Geen gemillimeter met basisregels en geen mentalteit van bevoogding. Voilà simple tout de droit als je recht hebt op iets ook al vraag je daar niet specifiek om.

Overigens wil ik beslist niet de loftrompet uitsteken tav. rolstoelgebruikers bij openbare voorzieningen, want dat is een regelrechte crime, waar LDF zwaar achterloopt op Nederland.

Erik

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2008-08-27 07:13:47

We dreigen wat weg te glijden van het onderwerp "WAO" maar Erik heeft wel een punt als het gaat om rolstoelvriendelijkheid: daar staat het niet best mee in Frankrijk.

Een tamelijk "royale" WAO als in Nederland heeft Frankrijk nooit gehad. Een uitkering bij gedeeltelijke of volledige invaliditeit is zeer mager en nodigt niet uit om op een elegante wijze het arbeidzame leven te verlaten.

Het aanvragen van voorzieningen is overigens ook in LDF geen sinecure. Veel papierwerk en lang wachten. Een erkenning als invalide bij het MDPH duurt ook vaak 3-6 maanden.

Daartegenover staat dat als je eenmaal door de Sécurité Sociale een toekenning als "ALD" (affection de longue durée) hebt gehad, allerlei hulpmiddelen en aanpassingen -vaak via de lokale apotheek geregeld- vrij snel hebt.

Rest één opmerking: als hulpbehoevende oudere of bejaarde ben je niet best af in Frankrijk in vergelijking met Nederland. Aangepaste seniorenwoningen zijn er niet veel en bejaarden- of verpleegtehuizen zijn van zeer wisselende, vaak matige kwaliteit en er moet stevig voor bijbetaald worden, vooral in de privésector. Vaak moeten de kinderen (verplicht!) financieel bijspringen hetgeen ertoe leidt dat bejaarden vaak inwonen bij hun familie en dat gaat niet altijd leuk....

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2009-02-06 12:23:41

Dag,

Wij wonen nu ruim een jaar in Frankrijk en gaan over 2008 voor het eerst te maken krijgen met de impots.

Nu is mijn echtgenote ook 100% invalide het is mij al duidelijk dat je dan een voordeliger belastingregime treft. 

Maar hoe zit het met de sociale lasten/premies?

Betalen we die nu wel of niet of minder dan gemiddeld?

Wie weet het antwoord, want ik kan het 1,2,3 niet vinden.