Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aansluiten electrische radiator

Auteur Bericht

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#0 Geplaatst: 2008-08-24 21:34:39

Vraag 1 Ik wil een vaste electrische radiator op de muur plaatsen onder het raam in de woonkamer. Er zit daar vlakbij een geaard inbouw stopcontact gemonteerd in een electradoos in de muur. Het stopcontact ga ik verwijderen en vervangen door een sortie de cable (muurplaat), om het snoer dat fabrieksmatig is gemonteerd aan de radiator aan de stroomdraden te bevestigen. Volgens de leverancier moet het snoer met een kroonsteen worden verbonden aan de stroomdraden. Weet iemand of dit conform de normen is.

 

Vraag 2 Ik wil nog een tweede vaste electrische radiator plaatsen. Op deze plek zit wat verderop een geaard inbouw stopcontact gemonteerd in een electradoos in de muur. Maar het snoer dat fabrieksmatig aan de radiator is gemonteerd is te kort is om de wandcontactdoos te bereiken. Kan ik de vaste kabel van de radiator verlengen met een extra snoer (van gelijke kwaliteit als het snoer dat al aan de radiator bevestigd zit) via een tweede kroonsteen of is dat niet safe. Als het niet safe is hoe moet het dan. Ik heb al even geprobeerd om het vaste snoer aan de radiator te demonteren zodat ik het kan vervangen door een langer, maar dat blijkt niet mogelijk.

Vriendelijke groet,
Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2008-08-25 01:24:52

Wim,

ad 1) Het gebruik van kroonsteentjes - in kleinere en grotere varianten te krijgen - is geheel conform de Franse normen. Zorg wel dat je de draden helemaal in de lengte richting doorsteekt, zodat ze onder twee boutjes kunnen worden vastgeschroefd. Gebruik voor deze toepassing het wat grotere type dat tegen iets hogere temperaturen bestand is: domino haute température section de 2,5 à 6mm. Kost maar een paar dubbeltjes meer.

En moet dit per sé? Wat de fabrikant klaarblijkelijk wil voorkomen is dat er een bevestiging met een stekker wordt gebruikt. Een kabel die via een capot de fermeture (afdekplaatje) zo rechtstreeks mogelijk wordt verbonden met de aanvoer bedrading in de boite de raccordement voorkomt overgangsweerstanden. Maar dat mogen ook andere dispositifs de connexion zijn, zoals de in Nederland algemeen gebruikte snellasklemmen. Volgens de regels der kunst moet die boite zich trouwens achter de electrische radiator bevinden. De onderkant van de radiator moet zich minimaal 15 cm boven het vloeroppervlak bevinden, en wanneer er gordijnen boven zijn (liever niet), dan moet er aan de bovenkant minimaal een vrije ruimte zijn van 10 cm Dit soort paneelradiatoren, want daar hebben we het denk ik over, worden als circuits specialisés beschouwd, en moeten vanuit de groepenkast via een eigen zekering of automaat, en via eigen aanvoerbedrading (het liefst zonder tussenlassen), worden gevoed. Ze mogen dus volgens de Franse NF C 15-100 normen niet in een groep zitten die gedeeld wordt met gewone stopcontacten. Ik vermoed dat dit hier wel het geval is. Dat is de normen kant van het verhaal. Wanneer je toch voor dit "gemengde" model zou willen kiezen (of eenvoudigweg bouwtechnisch geen keus zou hebben) dan zal het afhangen van het vermogen van de aan te sluiten radiatoren of je bestaande zekering/automaat en bedrading (1,5 of 2,5 mm?) dit aankunnen.

ad 2) Niet fraai, en niet volgens de voorschriften, zo'n kabelverlenging. Het beste kan je dan nog een zware apparaatstekker en kontrastekker gebruiken. Want zo'n tussengeschakelde kroonsteen die ergens in de lucht komt te hangen of op de vloer komt te liggen zou je toch ook deugdelijk moeten isoleren, en dan krijg je zo'n geïmproviseerde kluit isolatietape.

Kijk verder voor meer achtergrond informatie over de Franse elektra aanleg in de rubriek Klussen en bouwen op deze website.

Rob van der Meulen

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#2 Geplaatst: 2008-08-25 07:52:40

Beste Rob,

Dankjewelvoor je snelle uitleg.

Ik had twee gewone verrijdbare ribbelradiatoren staan met water of olievulling of zoiets en die waren direct aan het stopcontact met een stekker aangesloten. Deze vervang ik nu door vaste paneelradiatoren (Radiateur Electrique Inertie, 1000 Watt, Classe II, IP24, met programma’s Confort, Eco en Hors Gel). De fabrieksmatig gemonteerde vaste kabel heeft een bruine, blauwe en zwarte draad; ik gebruik geen programmateur de chauffage dus isoleer de zwarte draad met een kroonsteen (domino). De electriciteit is 9 jaar geleden door de electricien volledig vernieuwd.

Je antwoord op vraag 1 heb ik begrepen, daar wil ik graag later nog even op terugkomen als ik precies de bekabeling en de betreffende stop heb bekeken.

Maar je antwoord op vraag 2 vat ik nog niet helemaal. Wat vind je van volgende werkwijze.

         I.      Huidig inbouwstopcontact (zit 20 cm boven de grond) demonteren uit de electradoos in de muur (boite de raccordement).

       II.      Een inbouw afdekplaatje (capot de fermeture) merk Debflex in de electradoos in de muur monteren door vastschroeven, dus niet met griffes.

      III.      Verlengkabel met een bruine en een blauwe draad, van gelijke kwaliteit als die fabrieksmatig aan de radiator zit, aansluiten mbv een kroonsteen, draden volledig doorvoeren door het kroonsteen dus met twee schroefjes vastzetten; aardekabel in de electradoos wordt vanwege IP24 niet gebruikt, deze wordt in de electradoos met een kroonsteen afgemonteerd.

   IV.      Achter de radiator, deze komt 15 cm boven de gornd te hangen, op 30 cm boven de grond een opdekplaat (sortie de cable van Legrand) op de muur monteren.

     V.      Verlengkabel (1 meter) over de muur langs de grond naar de opdekplaat achter de radiator leiden.

   VI.      Verlengkabel onder de opdekplaat aansluiten aan de fabrieksmatig gemonteerde vaste kabel van de radiator mbv een kroonsteen, draden volledig doorvoeren door het kroonsteen dus met twee schroefjes vastzetten.

Vriendelijke groet,
Wim van Praag

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2008-08-25 12:05:27

Wim,

 

 

 

Hoewel je antwoord op mijn punten van aandacht bij punt 1 ook van belang is voor de aansluiting van je tweede radiator, toch even een snel antwoord op je voorgestelde oplossing.

 

Als “work-around” is het inderdaad beter dan het isolatietape scenario dat ik vannacht al even tot mijn schrik zag opdoemen. Wat me niet volledig duidelijk is, bij gebrek aan een tekening (dat lukt niet in deze rubriek), hoe je radiator nr 2 nu precies wilt aansluiten. O.k.: we gaan van het te ver weg gelegen aansluitpunt (een inbouwdoos) via een afdekplaat (sortie de câble / capot de fermeture) met een verlengkabel naar achter die tweede radiator. En wat dan: een losse afdekplaat, zonder inbouwdoos er onder, tegen de muur bevestigd? Het principe is immers: La prise sur laquelle vous brancherez votre radiateur ne doit pas être alimentée par un raccord volant mais encastré dans la maçonnerie. En een opbouwdoos kun je niet kwijt achter een radiator, die meestal een centimeter of vijf vrije ruimte heeft met de muur.

 

Nog even terugkomend op punt 1: wanneer je twee radiatoren van 1000 Watt over één groep zou laten lopen dan zit je met een 10 A zekering (max 2300 Watt) al bijna aan het maximum. Wanneer ze allebei tegelijk zouden inschakelen – stevige piekstroom – is het maar de vraag of die zekering of automaat dat zonder morren door zich heen laat komen.

 

Misschien dat - van de vele info die op internet te vinden is - deze link ook voor andere lezers met verwarmingsplannen nog behulpzaam kan zijn.

 

 

 

Rob

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#4 Geplaatst: 2008-08-25 16:36:57

Beste,

vorige winter kochten wij ook zo'n radiator 'à inertie'. De verkoper liet ons het toestel zien en legde uit dat de kleurencode van de draden wel iets anders was dan gewoonlijk. Hij wees er ons ook op dat er geen stekker op zat en dat we deze dus afzonderlijk moesten aanschaffen. Thuis las ik op de gebruiksaanwijzing de richtlijn van rechtstreekse aansluiting. Ik heb aangesloten met stekker en dat werkt zeer goed en zonder problemen. De hele elektriciteitsleidingen zijn wel drie jaar gelden vernieuwd.

Veel warmtegenot. 

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#5 Geplaatst: 2008-08-25 18:03:57

Rob,

Met isolatietape werk ik helemaal nooit en de radiatoren worden uiteraard niet samen op dezelfde groep aangesloten. Je schreef dat in geval van mijn scenario met kabelverlenging, om bouwtechnische redenen inderdaad noodzakelijk, ik het beste een zware apparaatstekker en kontrastekker kan gebruiken. Wil je svp aangeven welke stekker en contrastekker ik daarvoor precies moet kopen. 

Wim

 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2008-08-25 19:05:14

Wim,

Het is niet volgens de normen - voor vaste apparatuur gelden nu eenmaal andere regels dan voor appareils mobiles - maar ik zou bij deze work around gewoon een standaard randaarde stekker en kontrastekker (fiche mâle et femelle, 16 A + T) gebruiken. De zwaardere uitvoeringen van 20A en 32 A zijn bedoeld voor de daarbij passende stopcontacten. Controleer wel de dikte van de bedrading die naar de groepenkast gaat, beter geen 1,5 mm. Dit soort verwarmingselementen staat vaak behoorlijk lang achter elkaar stroom te trekken, en dat kan bij onderdimensionering, of teveel tussenliggende lassen, leiden tot een te grote warmteontwikkeling.

Toch nog een lichtpuntje bij deze strenge NF C 15-100 normen. Tot 2003 moest iedere vaste radiator over een eigen zekering of automaat worden aangesloten. Ook de kleintjes van 500 Watt. Bij wijze van onbedoeld Sinterklaas cadeautje werd in de Journal Officiel van 5 december 2002 (Franse staatscourant) de vernieuwde NF C 15-100 regelgeving gepubliceerd. De Franse elektrabranche berichtte daarover het volgende m.b.t. het aansluiten van convectoren:

La distribution électrique du chauffage voit disparaître la limitation du nombre de convecteurs sur un même dëpart. La seule limitation est donnée par la valeur de puissance maximum indiquée dans les tableuax 771.B et 771.C définissant la protection à mettre en oeuvre.

Zolang je er niet meer vermogen op aansluit dan volgens deze tabellen is toegestaan (draaddikte, zwaarte van gebruikte automaat of zekering), mag je sinds die tijd dus meer dan één radiator op één verwarmingsgroep aansluiten.

Succes,

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2008-08-26 09:21:31

Wim en Rob,

hier nog een voorstel voor het probleem 2, vanuit mijn achtergrond met de volgens sommigen 'net iets té rigoureuze oplossingen'.

Als het stopcontact te ver weg zit en het verlengen van de kabel niet mogelijk is (wat ik overigens eerst moet zien, want als de fabrikant een kabel eraan kon zetten kan men dit ook weer eraf halen en vervangen, alleen is het soms lastig als een eenmaal-sluiting of een in plastic ingegoten 'gesealde' aansluiting gebruikt is) zou ik het stopcontact verplaatsen of een nieuwe aanleggen.

a. De rigoureuze methode:

Stopcontact uit de boîte encastrée halen, vanaf hier een kanaal in de muur vrezen, een nieuwe boîte plaatsen, gaîne leggen, kabel trekken en verbinden op een van de reeds beschreven manieren, kanaal dichtstukken en de muur afwerken, op de oude doos een afdekplaat, in de nieuwe het stopcontact of de sortie de câble/capot de fermeture erop.

b. Zo kan het ook:

Van de bestaande doos met een opleg-kabelkanaal (moulure plastique pour cablage) naar de gewenste plaats gaan en daar een verzonken of opliggend stopcontact (of een van de andere oplossingen) plaatsen. Ik zou bij voorkeur van de bestaande boîte verticaal naar beneden naar de plint gaan, met een hoekstuk horizontaal op de plint, en dan weer 15cm of zo naar boven. In dit kabelkanaal natuurlijk de benodigde draadsterkte leggen, min 2,5mm2.

Niet erg fraai, maar een stuk beter dan een zwevende stekker/contrastekker en stukkken beter dan een kroonsteen/plakband-oplossing (brrr! gelukkig allang ad acta gelegd).

Toelichting bij a:

Ook als het om een holle wand of voorzetwand van placoplâtre gaat, zou ik vanuit het oude een nieuw stopcontact plaatsen. Als men niet verder dan 1m moet is het meestal mogelijk met de 'blinde-muur-methode' oftewel hengelmethode te werken. Eerst met de dozenfrees het gat voor de nieuwe doos maken, dan een draad of touw achter de platen zien te krijgen, hiermee een gaîne intrekken en dan de hollewand-doos plaatsen. Als de weg te lang is of er andere obstakels zijn zou ik een strook gipsplaat uit de wand zagen en die (of een vervangend stuk) na montage van de leiding weer plaatsen en afwerken. Met een handmatig aangebracht bord aminci, de karakteristieke randafschuining van gipspalten, en de juiste naadbanden (en veel geduld) lukt het zeker. Bij laag liggende stopcontacten zou ik de plint wegnemen en de plaat op 15 of 20cm hoogte met de decoupeerzaag doorzagen; dan heb je alleen één horizontale naad die afgewerkt moet worden. Natuurlijk leg je hier een latje achter waarop beide afgeschuinde plaatranden vastgeschroeft worden. Het is alles een kwestie van nadenken en inventiviteit.

Overigens mijn complimenten voor de gedegen uitleg, die Rob steeds weer op alle elektrische vragen geeft. Ik waardeer vooral zijn niet aflatende verwijzingen naar de Franse normen, die op veel punten zoveel grondiger zijn dan die van andere landen.

Vivent les bricoleurs!

Christian von Klösterlein

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#8 Geplaatst: 2008-08-26 16:15:17

Rob en Christan,

 

Zeer bedankt voor jullie gedegen reacties. Ik heb hier overigens geen holle- of voorzetwanden maar alleen ouderwetse stenen muren van een oud boerderijtje.

 

Op twee groepen waarop ik elk een paneelradiator van 1000 Watt ( Classe II, IP24) wil aansluiten vanuit een voormalig stopcontact uit die groep, zitten elk met een tuimelaar bedienbare stoppen van 20 A (C 20), en de bedrading is 2,5 mm2.

 

Ik wilde aan de hand van jullie raadgevingen per saldo hetvolgende gaan doen:

 

1. stopcontact uit de (oude) inbouwdoos (20 cm boven de grond) verwijderen,

2. vanaf hier over ca 1 meter een geul in de muur frezen naar achter de radiator, met op 20 cm boven de grond een inbouwholte tbv de nieuwe inbouwdoos,

3. nieuwe doos in de inbouwholte in de muur achter de radiator plaatsen,

4. flexibele kabelkoker (gaîne) in het kanaal leggen,

5. bruine en blauwe draden door de flexibele kabelkoker trekken,

6. bruine en blauwe draden verbinden met een kroonsteen aan de bruine en blauwe draden in de (oude) inbouwdoos, en de losse aardedraad daarin afmonteren met een kroonsteen,

7. op de oude doos een afdekplaat monteren,

8. kanaal dichtstucen en de muur afwerken,

9. in de nieuwe inbouwdoos de bruine en blauwe draden aan de bruine en blauwe vaste radiatordraden met een kroonsteen monteren,

10. zwarte radiatordraad afmonteren met een kroonsteen,

11. op de nieuwe doos een sortie de câble plaatsen en daar doorheen de vaste radiatordraden voeren.

 

Svp graag nog even laten weten of ik het zo goed ga aanpakken.

 

Vriendelijke groet,

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2008-08-26 16:40:38

Wim,

Het enige dat ik hier nog bij zou willen opmerken: het is verstandig en voorschrift bovendien ook de aarde draad door te trekken naar je nieuwe inbouwdoos. Ook al gebruik je 'm nu niet, misschien komt die toch nog een keer van pas. Betekent wel dat je bij de geribbelde buis de 20 mm doorsnede variant moet gebruiken voor 3 x 2,5 mm. Dat geeft tevens iets meer ruimte voor het geval je toch ooit iets met gestion d'énergie zou willen doen, en een zwarte draad (op de één of andere manier) er bij zou moeten trekken. De Franse maatvoering voor elektrapijp wijkt iets af, in Nederland zijn we redelijk Anglo-Saxisch ingesteld, en spreken met enige volharding over 5/8 en 3/4 pijp (16 en 19 mm).

Even een radiator aansluiten: en zie, je bent zo dagen van de straat.

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2008-08-26 17:28:11

Wim,

ik zou hetzelfde geantwoord hebben als Rob een half uur geleden (vooral de aarde).

Ik zie je bent een conscientieuze klusser. Kunnen wij in de toekomst interessante adviezen van je verwachten?

Christian von Klösterlein

PS. En wat zeg ik steeds tegen mijn vrouw? Wat het langst duurt bij mijn klussen is het denkwerk. Als je vakman bent is alles zoo gepiept.

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#11 Geplaatst: 2008-08-26 17:46:10

Rob, Christian,

Dus de vakman verdient z'n brood zonder na te denken? Dan ga ik het ook maar zo aanpakken. En nu maar hopen dat het gauw gaat sneeuwen.

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2008-08-27 11:04:30

Wim,

  Nog even een nabrander. Zeg het met beelden. Op bijgaande link van de uitgever - een aantal pagina's uit een Frans standaardwerk over de elektrische installatie - staat het beter uitgelegd dan ik met woorden kan doen. En tevens een overzicht van de in Frankrijk gangbare elektrapijp.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2008-08-27 11:04:52

Dubbel

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#14 Geplaatst: 2008-08-27 16:08:13

Rob,

Ik heb de documentatie bekeken.

Mbt de aansluiting van de electrische radiator op de beschreven manier. Op deze groep  mogen nu ook twee radiatoren worden aangesloten mits het vermogen van de groep niet wordt overschreden.

Ik ga de tweede radiator aansluiten op een andere groep, maar kan er wel een stopcontact in de groep met een radiator, waarin bv een losse spaarlamp van 11 Watt wordt gestoken. Het vermogen van de groep wordt dan dus lange na niet overschreden.

Wim


avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#15 Geplaatst: 2008-08-27 16:45:05

Wim,

  Elektrisch gezien is er dus niets dat dit in de weg zou staan - 2,5 mm leiding, 20 A disjoncteur, iets meer dan 1000 Watt - alleen schrijven de NF C 15-100 regels nu eenmaal  voor dat er op zo'n circuit specialisé alleen maar datgene mag worden aangesloten waar het voor bedoeld is. Moet ik nu in de beantwoording van je vraag roomser dan de paus zijn, meer Balkenende dan onze normen & waarden MP zelf? In de hoop me hiermee beter te kwalificeren voor mijn examen van de integratiecursus citoyen francais zou ik het voorbeeld (voor deze éne keer dan) willen volgen van Franse electriciens die wel eens geneigd zijn te zeggen: mais dans la pratique on peut  .... etc. en zeggen: gewoon doen.

Zo te beluisteren komt er geen Consuel keuring. En een uiterst plausibele redenering zou nog kunnen zijn: maar dat stopkontakt hoort ook bij de verwarmingsgroep (meer dan één convector is immers toegestaan sinds eind 2002), alleen heeft  iemand daar even een lamp op aangesloten, ik trek 'm er wel uit. Niets aan de hand lijkt me.

Rob

avatar#6136
Bill
Berichten: 3
Reacties: 22

#16 Geplaatst: 2008-09-05 06:28:11

Rob,

 

Even van de straat geweest, de radiator is geplaatst en aangesloten. Nog even de manuel d'installation van de radiator doorgekeken bij de rubriek "raccordement electrique". Die tekst begint als volgt: “L’installation doit comporter un dispositif de coupure omnipolaire ayant une distance d’ouverture des contacts d’au moins 3 mm.” Ga daar maar aanstaan. Dus eerst jouw algemene tekst over electriciteit aanleggen doorzocht, en vervolgens op Promolec gekeken. Het lijkt erop dat ze iets willen zeggen over de beveiliging van de algehele electrische installatie en niet specifiek van de radiator. Kun jij meer licht brengen in deze duisternis?

 

Wim

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#17 Geplaatst: 2008-09-05 09:16:13

Volgens mij, de installatie vereist een dubbelpolige schakelaar waarvan de contacten tenminste 3 mm open moeten gaan.

Rob Zwennis.

Reactie op Rob v.d. Meulen hieronder:

Ik had mijn eerder betoog alhier over het vonkblusser verhaal maar weer verwijderd omdat ik bij nader inzien uit de lastige Franse tekst toch begreep dat dat het daar niet overging, zodoende.

Niettegenstaande blijft, zoals jij ook terecht stelt, dat het voorkomen van vonkvorming in de schakelaar belangrijk is en daartoe dient een goede schakelaar te zijn ontworpen.

Die draaischakelaar waar je vader het over had haalde ik als jongen al uit elkaar. Het was een ingenieus stukje mechaniek met palletjes en veertjes. Trots natuurlijk als het weer netjes in elkaar zat. ;-)

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#18 Geplaatst: 2008-09-05 10:18:25

Wim,

  Het eerdere antwoord (met de verwijzing naar vonkvoming) van Rob Zwennis legde wel de vinger op een zwakke plek. De meeste schakelaars die tegenwoordig gebruikt worden zijn vrij langzaam: je drukt of schuift twee koperen stripjes in het inwendige tegen elkaar aan. Ooit - ergens eind jaren vijftig - hoorde ik mijn vader niet erg diplomatieke taal gebruiken, toen een lichtschakelaar van deze moderne (=goedkope) soort het begeven had. De enige deugdelijke waren volgens hem de draaischakelaars, die eerst een veermechanisme spannen, om daarna even doordraaiend het kontakt uiterst snel te verbreken of te maken. Inderdaad om die vlamboogwerking tegen te gaan waar Rob Zwennis op wijst. Hoe sneller die schakelaar, en hoe verder twee kontaktpunten van elkaar verwijderd zijn, hoe minder kans op vlamboogwerking. En (ontstoor)condensatoren kunnen daarbij ook helpen de levensduur van je schakelaarkontakten te verlengen.

Wat betreft die enigszins mistige tekst die je zelf al interpreteert: er wordt denk ik gewoon verwezen naar de noodzaak van een groepsschakelaar in je elektrische installatie. Dat kan dus een coupe circuit met een zekering zijn, of een disjoncteur. Maar wel van de bipolaire en niet van de uinipolaire soort zoals ik dat in mijn artikeltje heb vermeld. De fabrikant meent dit nu te moeten aanduiden met de term omnipolair. En die 3 mm afstand? Klaarblijkelijk voelt de fabrikant of de tekstschrijver, dan wel de vertaler Chinees-Frans zich geroepen een rudimentaire veiligheidseis te formuleren. Misschien om in navolging van gebruiksaanwijzingen uit de V.S. (don't try do dry your cat in the microwave) te voorkomen dat ze ooit als er ergens iets mis mocht gaan daar voor verantwoordelijkheid gesteld kunnen worden. Doet u mij maar $ 300.000 voor dit voortijdig heengaan van mijn innig geliefde huisdier, had u maar in de gebruiksaanwijzing moeten schrijven dat de microwave daar niet voor mag worden gebruikt.

  Laten we er maar van uitgaan dat fabrikanten als Legrand, ABB, Merlingerin en Hager zelf wel weten aan welke waslijst van veiligheidseisen hun coupe circuits en disjoncteurs moeten voldoen. En dat ze het NF keurmerkje niet voor niets hebben staan op dat materiaal.

En laten we er ook maar van uitgaan dat de fabrikant van jouw radiator weet wat Rob Zwennis te melden heeft over het ordentelijk (af)schakelen van grote stromen, en welke eisen dat stelt aan de schakelaar in de radiator zelf.

Rob van der Meulen