Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wateroverlast van daken buren

Auteur Bericht

avatar#5925
tournesol
Berichten: 5
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2008-08-26 13:16:06

wij hebben onze inrit laten verharden. Nu is er een enorme bui geweest. Het water van de daken van de buren stroomden met geweld over onze nieuwe inrit en die is dus nu al weer beschadigd.

De buren beweren dat degenen die het laagste zitten verantwoordelijk zijn voor het water dat op hun terrein stroomt.

Maar het water is afkomstig van daken die niet voorzien zijn van dakgoten. De buren zijn geenszinds  van plan om goten te plaatsen.

Volgens ons is iedereen verantwoordelijk voor het water van zijn daken.

Wie weet hier iets over te vinden in de franse wet?

Met dank, Annette

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#1 Geplaatst: 2008-08-26 14:29:44

Annette,

Afgezien van een Franse wet terzake die dat zou 'regelen' qua aansprakelijkheid, ken ik alleen het Franse equivalent van erfdienstbaarheden.

Uit je info maak ik op dat die inrit volledig tot jullie eigendom behoort?

Dat vraagteken staat er niet voor niets, want ook in LDF kent men het begrip "rooilijn" tov. een communale weg. Daarover kan slechts het kadaster uitsluitsel geven. Ik geef het volgende voorbeeld slaande op de situatie met mijn directe buren;

Tussen zijn terrein woonhuis en het mijne ligt een inrit voor mijn garage. De notaris maakte op uit de kadastrale beschrijving van terreinen, dat die inrit half/half bezit was.

Dit bleek een foute aanname van die notaris ... was slechts 1 meter uit ieders terrein als grens te zijn. De inrit zelf bleek uiteindelijk een communale weg te zijn naar verder gelegen weides, die als zodanig nooit meer gebruikt werden, want het terrein achter mijn garage is dus op 1 m. na buurmans terrein. De landmeters van het kadaster hebben die grenzen op zijn verzoek gemarkeerd, want hij wilde een heel klein stukje grond van die communale 'weg' kopen van de gemeente.

Kun je aangeven, hoever het huis van je buren van die inrit afligt?

Indien dat verscheidene meters is, lijkt mij afgezien van goten, het vreemd dat hun afwatering niet plaats vindt via een zg. fosse. Een diepe greppel dus met eventueel een 'duiker' langs of naar een openbare weg.

Dat is alles wat ik er in 1e instantie over kan zeggen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-08-26 16:30:38

pouce, dit slaat toch helemaal niet op regenwater ?

sjonge zeg.

annette, kijk even op http://www.cotemaison.fr/solution-maison/jardin-terrasse/l-eau-de-pluie-ce-qu-il-faut-savoir-sur-la-loi_3591.html

lees vooral het laatste stukje over gouttières

ik zou eerst even met de buurman overlegd hebben in dit geval, nu kan het zijn dat je te laat bent en heb je ook nog eens een buurman die je de eerste vijftien jaar niet maar aankijkt.

mensen nog aan toe, het is al duizenden keren hier gezegd;

als je wat wilt gaan doen wat direct of indirect ook maar een beetje te maken heeft met de buurman/vrouw, hetzij het planten of omhakken van een boom, snoeien van de heg, bouwen van een schutting, garage, of lanceerplatform, ga niet zoals in nl lekker in je uppie aan de gang in de wetenschap dat je toch wel je recht hebt en anders ga je die halen bij de rechtbank, hier moet je altijd overleggen, dat is een ongeschreven franse "wet"

dit voorkomt armoede over niet bestaande wetten van recht op regenwater, recht op de mesthoop (ja het bestaat echt) recht om te wandelen (hebben onze buren in onze tuin! hoe is het mogelijk, dit komt van ver weg uit de geschiedenis, al sinds 1859, dat de buuv door de tuin mag wandelen naar de waterput)  recht op een aanrecht (misschien bestaat het (nog) ) en nog veel meer andere rechten die kinderlijk dom, eenvoudig, onverstandig, leuk, grappig, vervelend, of zelfs oorlogsuitnodigend zijn.

frankrijk is frankrijk, geen automatisch aanneembare gecontroleerde democratiesch rechtsplichtig koninkrijk zoals nl.

cees.  

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2008-08-26 16:36:14

Artikel 681 van het Burgerlijk Wetboek (Code civil) zegt dat iedere eigenaar zijn dak zodanig moet hebben ingericht dat het regenwater over zijn eigen terrein loopt of naar de openbare weg. Hij mag het niet laten lopen naar de grond van zijn buurman.

Wie dus niet in overtreding wil zijn moet dakgoten laten maken. Die goten mogen trouwens niet boven het terrein van de buurman uitsteken. Het kan zelfs zover gaan dat de buurman met de verkeerde goten zijn dak dan moet veranderen. Dit geldt weer niet als die overhangende dakgoten al 30 jaar aan het dak zitten, de bekende prescription trentenaire.

Wim

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#4 Geplaatst: 2008-08-26 16:47:37

Ja goed van Cees (die verwijzing) in ieder geval want jouw NL-vertaling Wim lijkt mij dus overduidelijk.

Als ik gedachtig aan cees z'n tip om eerst maar eens met de buren te gaan praten en hun dit wetsartikel te laten lezen, lijkt me bij voorbaat veel gewonnen.

Erik.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2008-08-26 17:04:36

Mijn informatie komt uit een andere bron dan die van Cees, maar het is in ieder geval duidelijk: regenwater van jouw dak mag niet op het terrein van de buurman komen.

Wim

avatar#5925
tournesol
Berichten: 5
Reacties: 3

#6 Geplaatst: 2008-08-27 21:32:47

Tompouce en Wim hartelijk bedankt voor jullie reactie en Cees, waarom zo fel van leer getrokken? Waarom ga je er zomaar vanuit dat ik de buren niet aangesproken zou hebben?

Ik heb ze de schade laten zien en gevraagd hoe we dat samen zouden kunnen oplossen, daarna heb ik ze nog een keer uitgenodigd  op een apéro om samen tot een oplossing te komen.

Vervolgens heb ik hen toen een brief geschreven waarin ik o.a. schreef:"Je me tiens

à votre disposition afin de nous rencontrer et de discuter des modalités de participation commune. Geen reactie.

Er zijn nu eenmaal mensen waar je geen kant mee op kunt, hier in Frankrijk èn in Nederland.

Ik heb gevraagd of hier iets over te vinden was in de Franse wet en ik heb niet gevraagd om veronderstellingen te spuien.

Desalniettemin ben ik geholpen met de informatie.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2008-08-28 13:54:44

beste annette, dat haal ik niet uit jouw verhaal dat je van tevoren hebt overlegd.

ik denk dat als ik met de buren  gepraat zou hebben en ze zouden me zeggen dat ze geen goten aan willen leggen dan zou ik gewacht hebben met de verharding van het terrein want wat heb je eraan als de boel kapot gaat.

of ik had dan gedacht, nou, dan los ik het zelf wel op met een goot of zo.

ik was iets meer op zekerheid gaan spelen, want stel dat de buren onder de noemer vallen van die dertig jaar ?

dan trek je mooi aan het korte eindje.

te vaak lezen we hier op de sites dezelfde verhalen, mensen die iets doen, en dan zeggen, had ik maar dit of had ik maar dat.

dit doen deze forumleden opdat anderen er weer van kunnen leren.

dit is geen van leer trekken, en zeer zeker niet persoonlijk bedoeld.

cees.