Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

de broekriem en de bretel

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-08-29 14:47:25

Prijzen levensmiddelen rijzen de pan uit, kopt de voorpagina, en daarnaast op de rol; de winst van carrefour is gestegen met 1,2% tot € 750 mln en gaat champion overnemen (volgens mij behoorde champion al lang tot carrefour alleen gaat deze nu de winkels opnieuw "aankleden".)
of we hier nu blij voor moeten zijn is nog maar de vraag, daar champion toch nog lang bij een van de goedkopere supers behoorden.
je vraagt je af wanneer het stopt, deze belachelijke prijzenfestivals die de burger meer en meer moed vraagt te verzamelen om nog een poot over de drempel te zetten.
goddank kan ik de winter door met zelfgemaakt tomatensap voor soep en sausen, gedroogde tomaten voor de apero, als het even meezit gaat het dit jaar ook nog lukken met de olijven, maar de gewone groenten als bonen piepers en spinazie zitte al lang ergens opgeborgen onder de -35.
gelukkig maar, 't scheelt me bakken met geld, maar dat gaat voor een hoop mensen niet meer op, deze groentetuin en bezuinigingen.
stomen we ook hier af op de armoedewinkels ? zoals in de grote nl steden al bestaan ?
een winst van 750 miljoen, jongens, ben ik nou gek ? wat doen ze daar mee ?
ik bedoel, neem nu schell, onze olieboer, total, de credit agricole.......
ok, ik trek shell er voor de gein eens niet uit want de diesel is al weer goedkoper, dus we gaan eens kijken naar de winsten van carrefour.
opgeteld, eens even kijken 2008 750, 2007 741, 2006 706, 2005 637, zucht, en dat is samen, ik wil het niet weten ook!
waar gaat dat geld naartoe ? waarom vliegen de winsten de pan uit, kunnen wij amper nog fatsoenlijk boodschappen doen, en zegt niemand wat ?
een bank die klaagt of z'n kop al op de guillotine (hoe je het ook schrijft)ligt, maakt nog altijd een winst van miljarden ?
help, is er een dokte..... ehh econoom in de zaal ?

cees.

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#1 Geplaatst: 2008-08-29 18:22:09

De diesel goedkoper? Ik zag dat ie juist weer 4 cent omhoog gegaan was.

Gek overigens want zelfde literprijs als toen vatprijs 150 dollar was , nu rond de 118 dollar en geen lagere diselprijs/l.!

Willem

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2008-09-01 10:49:29

Het gaat hier over een bruto winst over het eerste half jaar en 1,2% is niet echt een hoopvol cijfer hoor.

Ze hebben eerder een beursduikeling gemaakt omdat de verwachting juist veel negatiever was.

De omzetstijging van 8.nogwat % binnen Frankrijk is wel hoopvol.Hoewel hier wellicht een deel prijsstijging bij zit...

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#3 Geplaatst: 2008-09-01 11:37:17

Cees,

Jij houdt dit verhaal als een micro-econoom, dwz. zoals huisvrouwen het doen en terecht! Macro- en Mega-economie is het zelfde hoor, alleen de schaal is dan mondiaal geworden. Champion heette vroeger Stocq en was in belgische handen, Carrefour toen ook. Deze super-kruideniers hebben mondiaal te maken met een moordende concurrentie in dit segment én hun toeleveranciers (de Unilevers en de Nestlés) ook. Ik snapte vorig jaar al niks van de credietcrisis, die we hier geïmporteerd kregen/krijgen uit de VS.

Deze oppermachtige Staat leeft al 10-tallen jaren op te grote voet, mede door de geldverslindende oorlogen in Irak en Afganistan bv.

De zg. "rommelhypotheken" zijn daar een uitvloeisel van en zeker de zg. Hedgefondsen of ook wel aangeduid met Private Equitity, die op zeer grote schaal bij fusies van bedrijven met geleend geld, waarvan vaak onvoldoende harde dekking tegenover stond, te financieren! Dit is op zich nog niet het probleem, maar wél dat als de winstverhouding achterbleef bij 'hun' verwachting (de aandeelhouders dus) zij als eerste gingen/gaan 'cashen'. Dit noemt men vaak 'luchtbel economie'.

Om het hele proces globaal! te begrijpen zou je eens een abonnement moeten nemen op het FD, wat je dan ook on-line kan raadplegen.

Daarin legt oa. een 'Bartjens' helder uit - ook voor niet-economen- wat het effect is bij bovenbeschreven grote lijnen.

Overigens vergat je in je rijtje nog L' Oréal te noemen, die al jaren koploper is in winstgevendheid.

Mhg. van,

Erik.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-09-01 13:55:32

een niets zeggend verhaal pouce, waar het mij om ging is dat deze gigante met hun enorme winsten (ja hans, het was inderdaad een halfjaarlijkse winst) dingen doen die iet echt nodig zijn.

dat wil dus zeggen het investeren in projecten die "doelloos" voorbij schieten aan waar ze voor dienen.

Total had nog een beetje lef door 700miljoen uit te trekken voor de armen die de huisbrandolie niet meer kunnen betalen, zelfs die moed ontbreekt shell nog, de hufters.

om welke reden ze ook in ballonwinsten of wat dan ook terrecht komen, ze maken die winsten, kijk even naar hun megasalarissen.

dat de gewone man dood kan vallen wordt meer en meer de ruwe waarheid.

of ik nu een klein bedrijfje neem en daar mijn personeel uitzuig en zelf de bink uit hangt, of mijn personeel een vet salaris geef en zelf op hun niveau blijf staan, het maakt niet uit in welke maat je meet, dit geld ook voor megabedrijven.

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#5 Geplaatst: 2008-09-02 08:49:14

Heerlijk genuanceerd en zeer realistisch hoor cees (not)