Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Toiletpapier en fosse septique

Auteur Bericht

avatar#6164
52927
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2008-08-30 22:03:36

Heel veel is er al geschreven op dit forum over de fosse septique. In ons (pas verworven) Franse vakantiehuis hebben we er ook een. "kan nog jaren mee" zei de makelaar... Maar hij was wel verstopt op de eerste dag van onze vakantie. Oppervlakte water kon niet weg. Ook de lokale plombier kwam er niet uit. Een gespecialiseerd bedrijf heeft het uiteindelijk opgelost: kosten EUR375. Ik zou graag deze ellende voorkomen en vraag me daarom af of je alle soorten toiletpapier kunt gebruiken of bestaan er misschien soorten voor een septic tank?

Martin

avatar#5101
mac
Berichten: 1
Reacties: 1

#1 Geplaatst: 2008-08-31 00:37:49

Wij hebben nu 1 jaar een huis in de haute saône, het toiletpapier spoelen wij niet door, maar gooien wij in een afvalemmer. Er bestaat wel speciaal toiletpapier, wat volledig oplost maar dit kost wel meer dan gewoon toiletpapier. Waar je dit kunt kopen, dat weet ik niet. Voor de rest moet je de fosse goed behandlen dus elke week een zakje met speciale bacteriën erin gooien.Te koop in elke supermarkt. Wees ook voorzichtig met schoonmaakmiddelen. Veel succes.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#2 Geplaatst: 2008-08-31 00:45:08

Bij ons in de SuperU kun je allerlei soorten papier kopen, geschikt voor fosse septique. Staat gewoon op de verpakking erbij vermeld. Er zit dan minder vezel in de papier waar de arme bacterietjes niet goed mee uit de voeten kunnen. Is niet echt duurder of zo volgens mij. Let wel op bij het hele goedkope spul dat het met beleid gebruikt moet worden, anders wordt het veel handenwassen (dat is net sigarettevloei!).

Wij gooien een keer in de 3 maanden (of zo) zo'n kluit poeder in (gewoon doortrekken). Kun je inderdaad ook gewoon bij de supermarkt vinden. 

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2008-08-31 09:03:28

Martin,

Nog even in aanvulling op de bovenstaande reacties:

Het is van belang even duidelijk te stellen wat voor fosse je hebt. Er is namelijk een belangrijk verschil tussen de ouderwetse "fosse septique" en de moderne "fosse toutes eaux". De verwarring ontstaat omdat men gewoonlijk alle fosses (onterecht) aanduidt als "fosse septique".

In een echte ouderwetse "fosse septique" komt uitsluitend het spul uit je WC terecht. Die fosses zijn ook niet zo groot, zeg ergens rond de 500 liter. Ander afvalwater (keuken, douche, bad) wordt buiten de "fosse septique" om afgevoerd, niet zelden direct in sloot of greppel. Omdat er dus zo goed als geen zeep en dergelijke in de "fosse septique" komt, gebeurt het maar zelden dat het bacterieproces geheel stopt, zo'n fosse is dus redelijk onderhoudsvrij. Slechts periodiek moeten de vaste bezinksels (waar de bacterien geen raad mee wisten) eruit worden gezogen. Omdat echter de fosse niet zo heel groot is moet je daar dus niet te lang mee wachten.

Een moderne "fosse toutes eaux" ontvangt alle afvalwater uit het huis. Het spul uit je WC gaat er direct naar toe. Ander afvalwater wordt (soms) via een vetafscheidingsbak naar de fosse gevoerd. Een "fosse toutes eaux" is behoorlijk groot, minimaal 3000 liter maar niet zelden 5000 of 6000. De grootte wordt (wettelijk) bepaald door het aantal kamers in de woning. Omdat vanuit badkamer en keuken ook allerlei zaken zoals zeep, schoonmaakmiddelen etcetera in de "fosse toutes eaux" terechtkomen is het belangrijk niet per ongeluk de bacterieculture aldaar uit te roeien. Dus regelmatig activeringspoeder zoals Eparcyl erin, dat is bij een "fosse toutes eaux" in principe meer noodzakelijk dan bij de ouderwetse "fosse septique". Ook de "fosse toutes eaux" moet regelmatig van de vaste bezinksels ontdaan worden. De fosse is groter, de hoeveelheid bezinksels neemt niet evenredig toe, dus veelal hoef je minder vaak te laten opzuigen.

Voor wat betreft WC papier, door de kleinere inhoud zal een "fosse septique" daar wat meer problemen mee kunnen hebben dan een "fosse toutes eaux". Zeker bij een "fosse septique" zou ik dus kijken naar WC papier wat daarvoor geeigend is, dus minder vezelig en met minder vast residu.

Een Fransman heeft mij bovendien aanbevolen om bij mijn "fosse toutes eaux" af te zien van de waterbesparende stortbakmechanismen. Volgens hem is het beter om na elk toiletbezoek het resultaat met veel water weg te spoelen. Dus heb ik nu overal van die "simple poussoir" doorspoelmechanismen. Weet niet of het daaraan ligt, maar met de nodige gasten en consequent altijd doorspoelen van het WC papier hebben we tot nu toe geen enkel probleem.

Salutations, Jos

avatar#5925
tournesol
Berichten: 5
Reacties: 3

#4 Geplaatst: 2008-09-01 22:11:14

wij hebben een jaar of zes een vakantiehuis gehad. We hadden ook een fosse septique. (de ouderwetse)

We verbleven totaal een week of tien per jaar in dat huisje en deden maar èèn keer per jaar een zakje Eparcyl in het toilet.

Voor het reinigen van het toilet gebruikten we een speciaal middel en we gebruikten gewoon verschillende soorten toiletpapier.

Nooit geen problemen gehad, èèn keer hebben we eens onder het deksel gekeken, alles zag er prima uit, het stonk niet eens!

Dat is onze ervaring met een fosse septique.

Annette

avatar#3862
marthy en martien
Berichten: 9
Reacties: 27

#5 Geplaatst: 2008-09-07 18:03:36

Wij hebben ons huis in Frankrijk nu 15 jaar en het eerste jaar een "fosse toutes eaux" ingegraven, 2000 liter, eigenlijk te klein, maar die wijsheid hadden we toen nog niet.

Drie jaar geleden het achterste gedeelte van het pand ook kunnen kopen dus in de toekomst komt er nog een grote fosse bij.

Wij zijn er hooguit zeven weken per jaar met wisselende aantallen bewoners.

Nog nooit problemen gehad, terwijl ik niet op het soort toiletpapier let maar wel altijd bij aankomst een zakje poeder door het toilet spoel.

Dit voorjaar waren wij met vijf personen een week in het huis en ik merkte dat er buitensporig veel toiletpapier gebruikt werd. Aan het eind van de week begon het toilet te borrelen. Ik begon in het telefoonboek al te zoeken naar iemand die de boel leeg kon zuigen.

Deze zomer in de drieweekse vakantie zijn er behoorlijk wat mensen geweest maar geen geborrel meer. Ruiken doe je sowieso niets.

Toiletpapier de oorzaak? Ik denk het wel. Misschien toch maar een bordje ophangen dat men bescheiden moet zijn met het gebruik van het toiletpapier?

Marthy.

avatar#6071
de fietsenmaker
Berichten: 2
Reacties: 7

#6 Geplaatst: 2008-09-07 19:54:52

In het begin kochten wij altijd speciaal wc papier, maar de laatste jaren niet meer.

Wel gooien wij bij aankomst een zakje poeder in t toilet en zo nu en dan gooien we een klein beejte vers vlees in t toilet, is goed voor de beestjes. En met zo nu en dan bedoel ik wellicht 2 tot 3 keer per jaar en dat jullie niet denken dat er hele varkens in verdwijnen.

Ja geborrel komt ons bekend voor, hadden wij van de zomer ook last van, de vetafscheider geopend en schoon gemaakt, dit was trouwens voor het eerst in 8 jaar.

Mogen niet klagen dus. Onze septique is pas 1 maal geleegd in al die jaren.

Yvonne

avatar#6235
pirre
Berichten: 0
Reacties: 1

#7 Geplaatst: 2008-09-21 17:28:08

Weet iemand iets af van een fosse septique waar ze een betonnen deksel opleggen van zowat 150 kg? Wij hebben er zo eentje die een 10-tal meter van het toilet is verwijderd. Nu blijkt die verstopt te zijn (of vol???) maar het deksel ligt ook nog 20 cm onder de grond. Dat heb ik nu wel blootgelegd, maar durf het deksel (met een hefboom ofzo) niet te openen, aangezien ik vrees iets verkeerd te doen. Misschien toch maar een ruimer laten komen? De vraag is echter ... Kan dit soort put wel uberhaupt worden geledigd? Aan het gewicht van het deksel te merken is het niet echt de bedoeling die ooit nog te openen. 1,2 m diameter en 5 cm dik! 

avatar#6071
de fietsenmaker
Berichten: 2
Reacties: 7

#8 Geplaatst: 2008-09-24 20:39:55

als er een deksel op zit is die om te openen nietwaar?

de fietsenmaker

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2008-09-24 21:07:47

Niet ongebruikelijk dit soort deksels. Vraag is of ze niet een oude waterput als fosse septique hebben gebruikt??!!

Dit soort deksels rustig en geleidelijk oplichten met twee of drie koevoeten (in Frankrijk "pied de biche" geheten) en vervolgens goed schoren. Voor inspectie en leegzuigen is een opening van 20-30 cm genoeg. En vooral zorgen dat er geen huisdieren of kinderen in vallen....

Steven