Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

geluidsisolatie

Auteur Bericht

avatar#4406
joanette
Berichten: 10
Reacties: 17

#0 Geplaatst: 2008-09-03 14:35:56

Dag

Ik heb een oud huis a pierre met poutres apparentes.

Boven de woonkamer en slaapkamer zijn 2 slaapkamers gesitueerd.

Erg gehorig- beide kanten op.

Op de website al gezocht naar geluidsisolatie-geenhits-

Is er een mogelijkheid om tussen de balken, dus op de plafonds benedenverdieping. iets aan te brengen wat het geluid isoleert ,vermindert of moeten we rigoreuzere maatregelen treffen? bv nieuwe vloer op de bovenverdieping?

Joanette

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#1 Geplaatst: 2008-09-04 09:32:23

Beste Joanette,

Hierover valt een boek te schrijven en is zeer afhankelijk van de mogelijkheden en situatie ter plaatse. Maar om eenvoudig te beginnen; wat is de soort geluidsoverlast.

Dat kan in twee groepen uiteenvallen: kontaktgeluid en akoestisch geluid zoals praten etc.

Kontaktgeluid zoals voetstappen en vooral het kraken van de balken is het moeilijkste probleem, maar valt enigszins op te lossen door een dubbele vloer.

Voor akoestisch geluid zoals praten, radio geluid etc. is een eenvoudiger oplossing zoals isoleren met bijv. een dubbele laag rockwool dekens tussen de balken.

De meest afdoende oplossing is derhalve een dubbele vloer mét een dubbele laag Rockwool ertussen. 

Dus..., wat is precies je probleem, of is het hiermee opgelost.

Rob.

avatar#4406
joanette
Berichten: 10
Reacties: 17

#2 Geplaatst: 2008-09-04 12:11:47

Dag Rob

Ben door je antwoord al een heel eind op weg

Het gaat om akoestische geluiden .Het kraakgeluid is inderdaad veel ingewikkelder maar inherent aan een zeer oud huis.

daar leren we wel mee te leven , spijkers uit de planken  en schroeven erin is daar een van de (deel)oplossingen. 

Dank voor je antwoord!

Joanette

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-09-06 20:25:40

Luchtgeluid (dat meenden jullie toch met akoestisch geluid) komt ook door kieren, bijv. kieren tussen vloerplanken en muren. Die moeten met niet al te licht materiaal afgedicht worden.

Kraakgeluid kan van de balken of de planklaag komen. Als het de balken zijn is er meestal niet veel te doen (behalve een nieuwe balklaag dan ;-))  ). Als het de planken zijn dan helpt (behalve behoorlijk vastzetten zoals Joanette reeds schreef) vaak het plaatsen van viltrepen tussen balken en planken. Natuurlijk moeten hiervoor de plaken opgenomen worden, en dan zou ik ook voor een goede messing-en-groef-verbinding zorgen.

Goede messing en groef wil zeggen:

Alle messingen en groeven schoonmaken en die planken waar deze elementen beschadigd zijn niet meer plaatsen. Als dan een stuk met nieuwe planken belegd moet worden kan men tegen het probleem lopen dat de huidige messingen en groeven andere afmetingen hebben. Als men eerst alle oude planken legt en dan pas de nieuwe moet men alleen EEN groef aanpassen en kan dan met de nieuwe planken doorgaan.

De oude planken niet weggooien! Ik zou er stellingen etc. van maken, denk  ook aan de modieuze sloophoutmeubelen à la Piet Hein Eek!

Christian von Klösterlein

avatar#4406
joanette
Berichten: 10
Reacties: 17

#4 Geplaatst: 2008-09-07 15:22:31

Christian, wat bedoel je precies met  afdichten met niet al te licht matriaal?

Joanette

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2008-09-08 21:40:40

Joanete,

ik bedoelde geen glas- of steenwolmat (is goed als warmteisolatie) maar vilt of PURschuim.

Christian von Klösterlein

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2008-09-08 22:36:09

Het grote verschil tussen temperatuur- en geluidsisolatie is de dichtheid van het isolatiemateriaal (om kort door de bocht te gaan).

Voor temperatuurisolatie heb je iets nodig dat relatief veel lucht bevat, én dat deze lucht op 1 plek vasthoud. Lucht is een slechte warmegeleider. In principe zou je met dat bubbeltjesplastik waarmee je inpakt best leuk kunnen isoleren ;)

Voor geluidsisolatie heb je iets zwaars nodig, iets dat niet zo gauw meetrilt met het geluid, en er moet ook niet al te veel lucht in zitten, want lucht geleidt geluid nogal goed. De (erg veel) duurdere geluidsisolatiematten zien eruit en voelen aan als hele grote rubbermatten, maar dan iets sponziger. Ik wil nog altijd een proefje doen met die echte rubbermatten, waar je bij binnenkomst je voeten op veegt, maar ik kom de laatste tijd alleen nog dat imitatierubber (=plastic) tegen bij de DHZ zaken...

Ik dacht dat vilt voornamelijk geschikt was als directe trillingsdemper, PURschuim heb ik persoonlijk een beetje een hekel aan - zie het meer als een 'als niets anders meer helpt' plempmiddel. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2008-09-08 23:03:25

Richard,

even nog een aanvulling:

geluidsdempende materialen moeten niet alleen 'ietsje zwaarder' zijn maar moeten ook een bepaalde celstructuur hebben. Kort door de bocht: staal is zwaarder dan rubber, maar dempt geluid minder omdat het een stijve structuur heeft.

Ik heb mijn klassieke auto, die geheel kaal gemaakt was, met professionele geluidsdempingsmaterialen weer ingericht. Dat is extra zwaar (metaalhoudend) rubber dat op de bodem en in de portieren gepalkt wordt, en daaroverheen vilt.

Ik gebruik PURschuim ook alleen daar waar ik geen andere materialen kan plaatsen. Liever gebruik ik op maat gesneden viltafval.

Vilt: ik heb viltrepen gebruikt tussen vloerplanken en balklaag.

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#8 Geplaatst: 2008-09-09 01:08:00

Richard:

grappig dat je bubbeltjesplastic noemt. Ik heb vanuit precies dezelfde overwegingen net een ladinkje van die rollen gekocht met als oogmerk het isoleren en afwerken van onze zolder. Ik ga het spul met de gladde kant omhoog (lastiger voor beesten om er nestjes op te maken) tussen de zolderbalken nieten, halverwege de balkdikte om ook onder de plasticlaag luchtspouwwerking te hebben nadat het zicht afgewerkt is met op de (niet mooi oude maar hele gewone vurenhouten) balken bevestigd plaatmateriaal. Dat zal 5 mm dik waterdicht multiplex worden á raison van pakweg 13 euro per plaat van 250 x 120 cm. Hetzelfde spul heb ik gebruikt om het overschot van de dakbalken aan de buitenkant af te timmeren.

Enerzijds wil ik hiermee de jaarlijkse invasies door -via ruimte tussen de dakpannen binnenkomende- wespen en andere insecten wat inperken en de extra isolatie via die luchtbelletjes -was niet écht nodig, de zolder wordt niet bewoond en er ligt al een dikke laag warmteisolatie onder de zoldervloer c.q. op het plafond van de onderliggende verdieping- leek me meegenomen. En het kost, vergeleken met klassieke isolatiematerialen of dat reflecterende, door sommigen aanbeden, door anderen verguisde Franse spul, geen dr*l: een rol van 10 m2 bubbelplastic, eigenlijk inpakmateriaal bij verhuizingen en zo, kost iets van 9 euro. Met tien rollen heb ik de hele zolder gedaan, in minder dan één dag! Kan iemand het nóg effectiever en goedkoper? Want de complete zolderafwerking kost mij minder dan 500 euri.

Het is wel zo dat de natuurlijke luchtcirculatie dan ophoudt maar er is geen bron van vocht op de zolder, geen lekkages ook, dus lijkt mij dat het moet kunnen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2008-09-09 09:11:10

beste joanette,

wij hebben het als volgt gedaan, en we hadden waarschijlijk hetzelfde probleem, planken op de balklaag, beneden een behangetje er tegen, en je hoort alles.
de oude plankenvloer hebben we er uit gehaald, en deze messing en groef zoals cristiaan zei goed schoongemaakt.
we hadden meerdere kamers dus hebben alles er uit gehaald om zo uiteindelijk één kamer met nieuwe planken te leggen.
de benedenvloer (in de kamer er onder) was waterpas.
een lat met een bepaalde hoogte als meetlat gemaakt en deze op de benedenvloer gezet om tegen de balken op jouw gewenste hoogte een lat te timmeren voor de gipsplaten.
zo lig je plafond altijd mooi recht.
als alle latten erin zitten vanaf boven de isolatie er in leggen, wij hebben uitsluitend geluidsisolatie dus daarvoor platen gekocht bij LeRoy Merlin.
dan op de balken een strip demp-isolatie, dit zijn een soort schuimplaten die je ook wel in de autoindustrie kunt vinden.
het lijkt een beetje op het schuim wat in je kussen zit en dan samen geperst tot een plaat van een paar milimeter dik.
hier snijd je banden van om op de balken te leggen.
daarna leg je platen OSB op de balken, deze ook weer met mes en groef in elkaar leggen of anders de platen kops tegen elkaar lijmen met sikaflex.
je kunt eventueel de platen op de balken lijmen met hier en daar een dot sika, maar het hoeft niet, wij hebben ze er los op liggen.
daarna kunnen de planken er zwevend op gelegd worden of eventueel met een schroef maar deze niet door de OSB heen laten komen.
zo ligt jouw vloer in principe zwevend op een isolatie bed zonder doorgevende delen aan de onderlaag, er zijn geen spijkers en schroeven die het geluid door de vloeren kunnen "dragen"
dit werkt in onze chambre d'hotes bijzonder goed.

cees. 

dit adress is om te laten zien welke isolatiematerialen wij gebruiken in maxchinekamers van jachten.

http://viewer.zmags.com/showmag.php?mid=hhqfr#/page190/
 

avatar#4406
joanette
Berichten: 10
Reacties: 17

#10 Geplaatst: 2008-09-09 10:12:43

Heren

deze discussie leert mij veel

dank! Joanette

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#11 Geplaatst: 2008-09-10 00:18:28

Joanette,

Voor de geluidsisolatie van de (houten) vloer tussen slaapkamers op zolder en de daaronder liggende slaapkamers (met bestaand niet geluids-isolerend zachtboard plafond) heb ik na de nodige studie en testjes de volgende vrij eenvoudige en goedkope oplossing gevonden.

Maak op die vloer een drielaags pakket bestaande uit:

- een laag zachtboard (ca. 10 mm dik)

- daarop een laag van gipsplaat (13 mm)

- daarop weer een laag zachtboard

en daarop een vaste vloerbedekking (tapijt).

Niets spijkeren of schroeven, alleen goed pas maken, en voegen tussen de gipsplaten aan bovenkant eventueel opvullen met daarvoor bestemde mortel (geen precisiewerk).

Eerst langs de wanden een "plintje"maken van zachtboard stroken van ca 3 cm hoog, zodat de gipsplaatlaag geen contact maakt met de wanden. Gaten (van buizen, eventueel in open groeven tussen bestaande vloerdelen, etc.) ook vullen met een dergelijke mortel.

De gipsplaat is geluidstechnisch gezien "verend" opgelegd en geeft door zijn massa een behoorlijke vermindering van luchtgeluid overdracht. De boardplaten en vloerbedekking geven aanzienlijke vermindering contactgeluid. 

Het resultaat was zeer goed. Overigens, op een renovatiebeurs in Nederland zag ik pas veel later dat er een fabrikant was die geluidsisolerende platen opgebouwd volgens dit principe levert (dus als een composiet plaat).

Om bovenstaande te kunnen uitvoeren moet de bestaande vloer natuurlijk voldoende vlak zijn.

Bij een sterk golvende vloer (van kromgetrokken planken) zou de eerste laag uit lichte korrels kunnen bestaan, die voor isolatiedoeleinden in zakken te krijgen zijn. Maar dan wordt de uitvoering wel veel moeilijker, en je zou dan eerst moeten testen of de gipsplaten niet breken....

Aanbrengen van een nieuw geluids-isolerend "zwevend" plafond onder de balklaag lijkt me een heel wat moeilijker klus, alleen voor de gevorderde klusser.

Aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de balken heeft m.i. weing zin.

Succes ermee!

MaxAndre

 

 

avatar#4453
rené.
Berichten: 11
Reacties: 21

#12 Geplaatst: 2008-09-10 11:43:39

MaxAndre,

zoals boven beschreven zou ik zelfs kiezen voor een Fermacell plaat aangezien die dichter/harder is dan een gipsplaat.

met fermacel is er een systeem vloerelementen te koop ( www.xella.nl)

dit is 2 x 12,5 mm fermacell en 10 mm steenwol en kan desgewenst gelegd worden op korrels om te egaliseren , ik hoop dit systeem in het voorjaar te gaan toepassen , mijn ervaringen volgen later.

René 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2008-09-11 06:17:12

Cees,


Nog een opmerking over de esthetische kant van je voorstel van 09-09-2008 09:11. Ik heb er, met permissie, andere ideeën over. Wat ik bedoel is je voorstel:
… een lat met een bepaalde hoogte als meetlat gemaakt en deze op de benedenvloer gezet om tegen de balken op jouw gewenste hoogte een lat te timmeren voor de gipsplaten.
zo lig je plafond altijd mooi recht.

Een vloer moet horizontaal en zonder golven zijn, natuurlijk, uit praktische overwegingen. Maar de onderkant ervan, het plafond, mag van mij best een beetje doorhangen. Als men, zoals jij voorstelt, de latjes (of L-profielen) voor de gipsplaten of een andere plafondafwerking precies horizontaal op 'halve hoogte' van de balken plaatst, dan valt de kromming van de balken juist meer op, je hebt immers een ‘referentie’. Ik vind doorhangende balken en daartussen een perfect rechte plafondafwerking geen gezicht. Ik laat liever de L-profielen met de kromming van de balken meelopen. Dan valt de kromming, als die niet al te sterk is, helemaal niet op. En als je de kromming van balken en plafondplaten ziet: vind ik zelfs charmant staan, je mag toch laten zien dat het huis oud is en een geschiedenis heeft.

Maar zoals bij veel verbouwingsklussen is alles een kwestie van smaak. Iedereen zijn eigen keuze. Ik hoop dat ik mijn smaak duidelijk gemaakt heb.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2008-09-11 19:39:18

daar gaat het ook precies om cristian, dat de scheve toestand visueel blijft.

echter als je de latten met de balk mee laat lopen, ligt misschien je plafond wel scheef, maar als je een afstand hebt van rond een meter tussen de balken zie je dat nooit, daarom heb ik de gipsplaten recht en daardoor zie je de balken in en uit gaan, scheef liggen.

het is visueel beter zo, anders is het recht.

maar we zijn het er beiden over eens, een oud huis mag scheve plafonds hebben, en het is voor mij juist het zoeken hoe je kunt blijven zien dat het scheef is.

bij balken die dichter op elkaar liggen heb jij misschien gelijk, weet het niet.

ik heb het bij ons geprobeerd en dit was echt het meest zichtbare systeem.

cees. 

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#15 Geplaatst: 2008-09-13 22:02:33

Als het gaat om een nieuw te leggen vloer, dan hebben vrienden van ons het geluid aangepakt door met viltrachels te werken. Ik heb dat op een andere wijze nu ook zelf toegepast door viltstrips onder de U-profielen van de gipswanden te plaatsen.

Heeft iemand nog een handige tip voor geluidsisolatie om tussen de gipswanden te plaatsen?

Kleine

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#16 Geplaatst: 2008-09-14 11:30:29

Kleine, kijk eens in de gids van Leroy Merlin, volgens mij heb ik het daar eens gezien.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#17 Geplaatst: 2008-09-14 20:30:59

inderdaad, pagina 270 e.v.

Dank